geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2632. Mária-kút - forrás és képes fa (GCsoda)

A kisvasút megállója (háttérben a parkoló)

A kisvasút megállója (háttérben a parkoló)

De ha akarsz, vonattal is jöhetsz!

De ha akarsz, vonattal is jöhetsz!

Információs tábla (a ládaoldal szövegét itt is elolvashatod)

Információs tábla (a ládaoldal szövegét itt is elolvashatod)

A forrás és a képes fa

A forrás és a képes fa

Mária-kút

Mária-kút

Régi fotó a kútról

Régi fotó a kútról

Szűz Mária

Szűz Mária

Régi rajz a siklópályáról

Régi rajz a siklópályáról

A siklópálya egy régi fotón

A siklópálya egy régi fotón

A fákkal benőtt siklópálya

A fákkal benőtt siklópálya
Szélesség N 47° 51,216'
Hosszúság E 18° 51,212'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.10 08:25
Megjelenés időpontja: 2009.10.10 17:17
Utolsó lényeges változás: 2020.02.27 10:11
Utolsó változás: 2021.02.06 10:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: MK
Felhasználó: macikupac
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 531 + 12 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


WAP: Hagyományos láda (mérete 15x10x5 cm) nem túl messze a forrástól, ahol gyakoriak a látogatók, ezért figyelj a keresésnél! Egy felülről nyíló fatuskóban keresd.


A ládába Travel Bug nem helyezhető.


Megközelítés
A Szobról Márianosztrára vezető út mellett Ódamásd után az alábbi ponton érdemes megállni:  N 47° 51,260' E 18° 51,181' 130 m [GCsoda+parkoló]. Aki szeret vonatozni, az igénybe veheti a közelmúltban átadott Szob és Márianosztra között közlekedő kisvonatot (menetrend) is, melynek Mária-kút megállójáig menj. De lehetőség van busszal (menetrend) is érkezni. Ez esetben Ódamásd megállónál kell leszállni és gyalog megtenni a forrásig pár száz métert.
............................................................................................

A Mária-kút hűs és frissítő vize hosszú idő után ismét olthatja az erre járó zarándokok és túrázók szomját. A forrással szembe állva a jobb oldali fán láthatjuk a Mária-képet. Ha a forrástól balra vezető úton tovább sétálunk, akkor hamarosan tőlünk balra az erdőben megláthatjuk az egykori siklópálya mára fákkal benőtt töltését. ( N 47° 51,243' E 18° 51,273' 161 m [GCsoda+régi siklópálya]) A sínek mára már nincsenek meg, de igen sok talpfa még a helyén van. Sőt, néhol a síneket tartó alátétek és sínszegek is láthatóak.

A Mária-kút története

A Malomvölgyi-forrásnak is nevezett Mária-kutat az 1900-as év elején készítették ipolydamásdi, szobi és márianosztrai kőfaragók és bányászok. Mivel a bányának megnyitásától fogva állandó vízbázisra volt szüksége, ezért a malmok völgyében található források vizét összegyűjtötték és levezették a forrástól 200 méterre lévő alsó bányába. A barakkok megépülése után innen látták el vízzel az ott lakókat. A felső bányában dolgozó kőfaragók ivóvizét kannákban hordták fel a vízhordó lányok a Mária-kútról.
A vezeték a mostani kút mellett haladt el, s a felső bányába vezető út is itt keresztezte azt. Ezért először egy hétköznapi kifolyót építettek, melyet 1901-ben átalakítottak és elnevezték Mária-kútnak. Elkészülte után isteni sugallatra vált kegyhellyé. A Nosztrára és a búcsúba érkező zarándokok pihenő és imádkozó helye lett. Mára feledésbe merült, hogy itt pihent meg a fáradt vándor, oltotta szomját a Jézus öt szent sebe búcsúra érkező több száz zarándok, s imádkozott Szűz Máriához, hogy oltalmazza őket.
Az 1930-as években a kút hátsó részét lépcsősről ívesre faragták. Ebben a formájában látható ma is.
A kút mellett állt egy öreg tölgyfa, melyre a bányászok egy Mária-képet helyeztek el. Az eredeti képes fából mára csupán a tönkje maradt meg. A bányasikló leállítása - ami az 1960-as években történt - a kút vesztét okozta. Az évek folyamán a hegy oldalában felhalmozott meddőanyag a nagyobb esőzések folyományaként szépen lassan betemette a kutat.
2007-ben Schottner Miklós és Tasnádi György, a márianosztrai faluház vezetői úgy döntöttek, hogy feltárják és ismét látogathatóvá teszik a forrást. Felhívásukra Márianosztra, Szob és Ipolydamásd községek lakói, intézményei és civil szervezetei - a szobi kőbánya vezetőségének hathatós támogatásával - segítséget nyújtottak ezen kezdeményezéshez. Ennek köszönhető, hogy a Mária-kút ismét régi fényében tündököl. 2008. május 13-án volt a kút újraszentelése, melyre igen nagy tömeg gyűlt össze.

A mária-kúti képes fa históriája

A fa története az 1927-es esztendőhöz és Juhász Ferenc bányász nevéhez kapcsolódik, ugyanis ő volt aznap szolgálatban a bányasikló alsó házában. A ház közelében egy hatalmas és öreg tölgyfa állt. Az idő erősen felhős volt, közeledett a vihar. A sikló melletti alsó és felső ház telefonkapcsolatban állt egymással, hogy a sikló indulását jelezni lehessen. Feri bácsi épp a nagy fa alatt álldogált, amikor a házban megszólalt a telefon. Ő beszaladt, hogy felvegye. Alig ért be a házba, amikor hatalmas csattanás rázta meg a házat: egy villám csapott az öreg tölgybe, mely alatt egy perccel korábban állt. A fa egyharmada letört. Az ijedtségből eszmélve Feri bácsi felhívta a felső házat és a hívás okát kérdezte. Nem akarta elhinni, hogy onnan senki sem hívta fel őt. Juhász Ferenc hívő ember lévén a Mária-kút névadójának, Szűz Máriának a segítő kezét vélte felfedezni az esemény mögött. Azért, hogy a vele történt csodás dolog feledésbe ne merüljön, Mária-képet helyezett el az öreg tölgyön.

Az 1940-es években történt csoda
(a történet Búzás István szobi plébánostól származik)

A malomvölgyi bányasikló megrakodva ereszkedett lefelé, s rajta a bánya tulajdonosa és fia utazott. Még volt vagy 40-50 méter hátra az alsó végpontig, amikor megtörtént a katasztrófa. A drótkötél, amivel a siklót engedték le, elszakadt. A súly hatalmas erővel csapódott a pálya végén lévő betonsilóba. A sikló megrakott csilléi a 15-20 méterre lévő patakba zuhantak. A két személy csodával határos módon apróbb zúzódásokkal megúszta a balesetet. Apa és fia azonnal a képes fához siettek és ott térden állva köszönetet mondtak Szűz Máriának, hogy megmentette életüket. Majd elmentek Búzás István szobi plébánoshoz és elmesélték a velük megesett dolgot. Megígérték, hogy a főoltárra terítőt készíttetnek a megmenekülés tiszteletére. A budapesti Örök Imádók rend tagjait kérték fel a terítő elkészítésére, melyért - úgyszintén hálából - tízszeres árat fizettek.

Mindszenty József bíboros látogatása

A szájhagyomány Mindszenty bíborosról is megőrzött egy esetet. A hercegprímás a '40-es évek elején, több száz zarándok élén indult el a márianosztrai búcsúba. A forrásnál megpihentek, ittak vizéből és leverték a reverendáról az út porát. A kút vize hideg és tiszta volt. Mindszenty megjegyezte, hogy a forrásvíz oly tiszta és selymes, mint Mária lelke, s aki ebből iszik, az a szent hely áldását is bírja. A menetből valaki elmesélte a bíborosnak az itt megesett csodás eseteket, aki egy imádsággal köszönte meg Szűz Máriának a cselekedeteket. A kutat és a képes fát azon nyomban megszentelte, a zarándokokat pedig áldásban részesítette. A résztvevők szent énekeket zengve imádkoztak a kútnál, majd folytatták útjukat Márianosztra felé.

(A ládaoldal leírása a forrás mellett álló információs tábláról származik. A ládaoldal képeinek egy részét a www.szobikozter.hu oldalról töltöttem le.)

A környéken van még néhány láda. Ha van időd és kedved, akkor keresd fel ezeket is. Bővebben az adott ládánál: Zuvári luk - (GCZulu), Csák-hegyi kőfejtő - (GCKOFE), Nagy-Galla - (GCgall), márianosztrai kegytemplom és rabtemető (GCella) és márianosztrai Kálvária (GCMANO)

Karbantartás:
2010.07.18. Erre kisvonatoztunk és hoztunk bele ajándékokat.
2011.02.13. Ma délután ismét erre jártunk és ismét tettünk ajándékokat a ládába. Csak azt nem értjük, ha mindenki értékében cserél, akkor hogyan ürülhetett ki a láda.
2012.11.10. Új láda új helyen.
2016.04.23. Köszönet Kokónak és Ancsnak, akik pótolták a sokadjára tönkretett ládát.
2020.10.31. A környéken kirándultunk és tettünk ki egy új ládát. Írtam egyéb logot is, de annak törlése után a villáskulcs visszakerült.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (312 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.36 web: 4.60 átlag: 4.45

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Málnavadász 2021.04.09 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.


Wulka2 2021.03.28 09:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

dildi 2021.03.28 09:15 - Megtaláltam
Wulka2-vel ládáztunk ezen a vasárnapon, a mai nap első ládája! Köszönöm a rejtést!

14 Odvas keltike (1)19a
Fgr 2021.03.27 18:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

zsofi.kreka 2021.03.15 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.49
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

gym 2021.03.15 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Szaszi8008 2021.03.14 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

n. 2021.03.06 13:41 - Megtaláltam
 

KalanDorka 2021.02.27 17:00 - Megtaláltam
Apáékkal ellenőriztük a dobozt, ami jó állapotban volt.

Kofola BT 2021.02.27 17:00 - Megtaláltam
A dobozt rendben a helyén találtuk.

JocNor 2021.01.31 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Vizapoo 2021.01.26 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Csoda hely finom forrás vizzel. ❤️ [Geoládák v3.9.0]

gezhorva 2020.12.13 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

Szejbi 2020.11.04 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

halaszkiraly 2020.10.25 19:11 - Egyéb
Piros kereszt Az email értesítése alapján stikli08 10.03-án kérte a láda karbantartását azonban az adatbázisban ennek sajos nincsen nyoma, mert az API jelenleg nem alkalmas az applikációkból érkező jelzések kezelésére (csak a web-felületen megtett villáskulcsos jelzések jutnak el az adatbázisig...)

Kedves macikupac, Az utolsó logok alapján karbantartást igényel a rejtés. Amennyiben van lehetőséged - kérlek ellenőrizd a láda valódi állapotát!
Köszönettel: ládadoki

stikli08 2020.10.03 17:31 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Egy kis frissítő jól esett a forrásból tekerés közben.
Sajnos láda nincs mint jelezték már előttem is! Csak zacsiban a log füzet.Nem olvastam el sajnos, mert hoztam volna. [Geoládák v3.6.0]

Kappa 2020.10.03 14:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

befi 2020.10.01 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Ambró 2020.10.01 15:11 - Megtaláltam
Sajnos így találtuk.

20201001_150916 
Kertész család 2020.09.13 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Szemán 2020.09.13 08:06 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

mike andros 2020.08.26 11:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

D.Tóth 2020.08.25 13:10 - Megtaláltam
Kerékpározás közbeni találat.

laszloistvan 2020.08.22 19:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Ipoly-környéki kalandozások 6/8

A családot kirakva a bázison vacsora előtt még belevágtam egy külön kitérőbe Márianosztra felé. Útba esett, tetszett a hely, jól esett a hűs víz.

kisember 2020.08.22 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (549 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]