geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2616. Hvar - Dalmácia királynője (GCHVAR)
23 (1-20) > >>
Hvar a vízről
Hvar a vízről
Loggia és az óratorony
Loggia és az óratorony
Szt. István katedrális
Szt. István katedrális
Színház
Színház
Hvar a várból
Hvar a várból
Az ördög sziget
Az ördög sziget
Sveti Klement sziget
Sveti Klement sziget
Sveti Klement sziget .com os nézetben
Sveti Klement sziget .com os nézetben
A szigetek között
A szigetek között
Számolj pontosan
Számolj pontosan
Stari Grad óvárosa
Stari Grad óvárosa
Vrboska
Vrboska
Jelsa
Jelsa
pitvei alagút
pitvei alagút
A FA
A FA
Arra kell majd menni
Arra kell majd menni
Szóval erre
Szóval erre
Megfordulni sem érdemes
Megfordulni sem érdemes
Strand 1
Strand 1
Strand 2
Strand 2

23 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 43° 10,342'
Hosszúság E 16° 26,489'
Magasság: 8 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.29 21:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.29 21:03
Utolsó lényeges változás: 2013.07.15 14:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: SzoViki és Csöresz
Felhasználó: Csöreszék
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 22 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


WAP:
Jelszó 1: Hvar: A színház melletti található vésett felirat első sora (három betű).
Jelszó 2: Stari Grad: A jelzett koordinátán található mólón lévő kikötőbakok száma.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A multi pontjai:

1 pont: Hvar
 N 43° 10,342' E 16° 26,489' 8 m [GCHVAR-1]
A főváros főterén a színház szomszédságában találtok egy vésett feliratot a katedrálissal szemben. Ennek a feliratnak az első sora a jelszó első három betűje.

2 pont: Stari Grad
 N 43° 11,054' E 16° 35,492' 1 m [GCHVAR-2]
A mólón számold meg a kikötőbakokat. Ez lesz a jelszó következő része.

A jelszó a kettő részlet sorrendben egybeírva.

Ezzel a rejtéssel az Adria legnaposabb szigetére szeretnélek benneteket elcsalogatni. Hvar nem csak a csodás természeti értékeivel keltheti fel figyelmünket. Bár hegyei, öblei számos helyen tárnak elénk felejthetetlen panorámát, és a levendula mezők és olíva ültetvények is páratlan szépségűek, de ez a sziget számos építészeti és történelmi szépséget is tár elénk.
A sziget több .com-os ládával is rendelkezik, de a láda létrehozásakor megpróbáltunk egy szolid, sétálós multit elétek tárni, ami bemutatta az egész szigetet.
Sajnos az évek során egyértelművé vált, hogy a multi túl hosszúra sikeredett, ezért úgy döntöttünk, hogy egy rövidítés jót tehet neki. A leírást azonban megmaradt, hátha kedvet kaptok egy kis barangoláshoz:

Hvar városa:
Hvar szigetének legnagyobb települése 3762 lakossal. Tengerparti promenádját pálmafák, és 7. századi városfalak szegélyezik. Fehér kőházai igazi középkori atmoszférát adnak a városnak. Hvar piazzája Dalmácia legnagyobb, és egyik legszebb főtere. A tenger felől érkezve szembe ötlik még Hvar fantasztikus kikötője, és a Pakleni-szigetek. Hvar otthona Európa legrégebbi nyilvános színházának.
Hvar város gyors fejlődése a XIII. századra tehető. Ekkor Hvar sziget központi települése még a mostani Stari Grad volt (és Hvar-nak hívták). Püspöki rendelet alapján Hvar sziget székhelyét Stari Grad-ból át kellett helyezni Hvar-ba, erődítményei és védett kikötője miatt.
Az újonnan épült település virágzása idején véglegesen átvette a Hvar nevet, az addigi Hvar-ból pedig Stari Grad lesz (azaz Régi Város). Innentől kezdve a ami napig így hívják az egykoron nevet cserélő településeket

Hvar erőd
 N 43° 10,498' E 16° 26,532' 93 m [GCHVAR+Hvar erőd]
A Hvar városában, dombon található erődből csodás panoráma-kilátás nyílik Hvarra, és a szigetekre is. Éjszaka is érdemes megnézni, amikor a sötétség és a fehér város fantasztikus kontrasztot alkot. Az erőd a 16. században épült, a puskapor-raktár felrobbanása után 1579-ben restaurálták. A francia, és az osztrák uralom alatt is bővült, az osztrák időkben épült a kilátó, és a barakkok. A hvari erőd így mai formáját számos változtatás után nyerte el. Az erőd értékes középkori, és még régebbi tárgyak kiállításának is helyt ad.

Szt. István katedrális
 N 43° 10,339' E 16° 26,590' 8 m [GCHVAR+Hvar főtér]
A Sv. Stjepan katedrális Hvar városának főterén áll. Egy korai katedrális helyére építették, szakaszonként a 16-17. század folyamán, de a belső tere csak a 18. századra készült el. A katedrális a reneszánsz-barokk stílus jellegzetességeit viseli magán. A háromhajós katedrálisnak 11 barokk oltára van, melyek közül többet is velencei művészek készítettek.

Loggia, és óratorony
Hvar főterének figyelemre méltó látványossági még a loggia, és az óratorony. A 15. századi építmények a kormányzói palota kizárólagos megmaradt részei. A loggiát 1571-ben a törökök lerombolták, de a 17. század elején reneszánsz stílusban építették újjá. 1868 óta kávéházként működik. Az óratorony korábbi kormányzó palota 4 tornya közül az egyik. A 18-19. században restaurálták. A loggia, és az óratorony mára a Hotel Palace részeivé váltak.

Színház
Hvar főterének nyugati oldalán található az 1612-ban megnyílt színház. A színházba minden lakosnak biztosították a belépést, ezért ez a színház számít Európa legrégebbi közösségi színházának. Mai külsejét az 1880-as felújításkor nyerte el.
A színház a Fegyverraktár (Arsenal) első emeletén található, az egykori hadiflotta raktárában. Az Arsenal kikötő felé néző kapuját tíz méteres árkád képezi, amelyben egykor a velencei hadihajókat javították. Ma itt bazárokat találhatunk.

Pakleni szigetek:
Hvar településével szemben 20 kicsi, szigetecske található, amelyeken számos gyönyörű, romantikus strand, különleges sziklák, és középkori házak találhatók. A Pakleni-szigetek könnyen elérhetőek Hvar kikötőjéből induló hajótaxikkal. A járatok rendszeresen közlekednek. Délelőtt odafele, délután vissza.
 N 43° 9,982' E 16° 26,642' 1 m [GCHVAR+Hvar taxikikötő]
A Pakeni-szigetek legnagyobb tagja a Sveti Klement, amely leginkább a regényes Palmizana falucska miatt ismert.
Hvar kikötőjétől balra található a Pokonji világítótorony. Ide kétféleképpen juthatunk el. Vagy kibérelünk egy csónakot, vagy kialkudjuk valamelyik hajótaxi-soffőrtől, hogy némi felár fejében vigyen el oda minket. Érdemes próbálkozni, mert egy ilyen világítótornyot még megközelíteni is csodálatos érzés!

Stari Grad:
Stari Grad egy hat kilométer hosszú fjordszerű öbölben fekszik.
Kr. e. 384-ben görög telepesek alapították Pharos néven. A sziget, és egyben Horvátország legrégebbi, és Európa egyik első települése. A sziget történelmi szíve közel 2500 éves.
A várost a görög megszállás után az illírek, majd a rómaiak tartották uralmuk alatt. Ezekből a korokból számos emléket őriz még ma is a város, így találkozhatunk padlómozaikokkal, falmaradványokkal valamint fürdőromokkal is.
A XVI. században épült fel a Tvrdalj-erőd, amely falain számos latin és horvát nyelvű felirat olvasható. Ezek a horvát feliratok a Hvar szigeten található legrégebbi horvát nyelvű írásos emlékek. Itt található egy XV. századi dominikánus kolostor, amelyet a törökök felgyújtottak, majd később a lakosság helyreállította.
A kikötői sétányon áll az egykori Hektorović-kúria. A palota belső udvarában egy tengervízzel teli medence van, amelyben pérhalak úszkálnak. Állítólag, ha valamennyien egy irányban köröznek, eső lesz.
A városban járva érdemes felsétálni a várossal szemben a hegyen álló kereszthez. Innen csodálatos kilátás tárulhat elénk a várost is magába foglaló öbölről. A sétát éjszaka csak lámpával felszerelkezve ajánlom, mert az autóutat elhagyva változó, de odafigyelést igénylő 4-500 méter vár ránk.

Vrboska:
Stari Gradból tovább haladva csupán néhány kilométer Vrboska a sziget legkisebb települése. A 15. században alapított falu többek között arról különleges, hogy egy rejtett öbölben fekszik, a házak a part két oldalán vannak, az öböl két oldalát hidak kötik össze. Ezek miatt Vrboskát "kis Velencének" is nevezik.

Jelsa:
Hvar közepén fekvő, a sziget két legmagasabb hegyével, és erdőkkel határolt Jelsában komoly tradíciója van a turizmusnak: az első szálloda, a Hotel Jardan 1911-ben nyílt. Az építészeti csodák itt nem fogják elkáprázatni a látogatókat, de a tömeg se olyan nagy. Jelsa régóta ismert minőségi vörösboráról. A városban nyaralók számos tiszta, és szép strand közül választhatnak, szabad idejükben pedig több nevezetességet is meglátogathatnak. Jelsában található Dalmácia egyik legnagyobb, és legszebb parkja, az 1870 óta létező Perivoj is, számos pálmafával, és egyéb mediterrán fákkal, és növényekkel.

Pitvei alagút:
Jelsából Sv. Nedjelja felé haladva Pitve után egy alagúthoz érünk. Az alagútban egyszerre csak egy autó fér el, és világítás sincs. A forgalmat jelzőlámpa irányítja. Megépülése előtt a hegyeken keresztül öszvérekkel hordták az árukat.

Sveta Nedjelja:
A 150 fős falucska egy sziklára épült, a sziget legmagasabb pontja a 628 méteres Sveti Nikola alatt. A falu a hegy oldalának kiugró részén fekszik egy körülbelül 200 m2-es barlang alatt, ahol egy Ágoston-rendi kolostor maradványai találhatóak. Érdemes látogatást tenni a helyi pincészetben, ahol nemzetközi szinten elismert borokat készítenek.

És hogy bezárjuk a körutazást, és visszatérjünk Hvar városába, Sveta Nedjeljából az ottjártamkor épülő úton juthatunk el a Hvar és Stari Grad közötti aszfaltozott útra. Az út akkor csak murvás, de az elénk táruló látvány mindenért kárpótolt minket.

Végezetül néhány strand:

Sveta Nedjelja
 N 43° 8,083' E 16° 35,478' 0 m [GCHVAR+Strand 1]

Zaraca öböl
 N 43° 8,265' E 16° 35,243' 0 m [GCHVAR+Forduló]
Itt fordulj le a Hvar-Stari Grad útról.
 N 43° 9,114' E 16° 30,577' 0 m [GCHVAR+Strand 2]
Kicsit mélyebb, de csendesebb.
 N 43° 9,011' E 16° 30,766' 0 m [GCHVAR+Strand 3]
Szinte homokos part, és élet is van a vízben.

A szélirány szerint választhattok a kettő közül.

Megközelítés:
Ajánlott útvonal:
Budapest - Split - autópálya - 750 km - horvát autópályadíj 193 kuna
Split - Stari Grad - komp - cca: 2 óra - autó 286 kuna + személyenként 42 kuna
 N 43° 30,306' E 16° 26,523' 1 m [GCHVAR+Split kompkikötő]

Forrás: horvatorszaginfo.hu, utazas-nyaralas.info
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (17 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.35 web: 4.71 átlag: 4.61

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


nagyfliszi 2019.06.25 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Gyönyörű sziget, kevés turistával (június végén).
TFTC

bolond89 2018.08.12 18:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.62
Köszi a rejtést :)

VP 2018.07.04 14:30 - Egyéb
Vrboska, vitorlással. Sajnos a többi hvari kikötő nem fér már bele az időnkbe.

Vrboska
dobozipatikus 2016.09.15 16:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.23
Tarsolyossal megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést ! [iGC] [wapon beküldött szöveg]

tarsolyos 2016.09.15 16:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.00
Dobozipatikussal kerestük.
Köszönöm.

image-0-02-01-d310bf525cc5e3122f7f1e89f0caafccf6382b17c83ae110cfa76d97dfbb836b-Vimage-0-02-01-71a415e2d0a207d120b053f0bf704220ae48746354d6d867b15b6a659608dedb-V
image-0-02-01-92ab3d592e8f1cfb1aa0c542fe9d9e3a363bbdfa2285661bda93b5bc15fe80ef-V 
Tibi1983 2016.09.15 13:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

SandorCsaba 2016.09.14 10:12 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! Nyaralás közben, szép vidék! :)

IMG_0214 
s1ru2 2016.08.19 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. A mólón ezt azt alakítanak, de talán csak a villanyoszlopokat szedték ki. Más a lábmintázata a csavaroknak. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

alexi 2016.08.10 19:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.58
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést!

tabletta 2016.04.04 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.

becko 2016.01.27 00:00 - Megtaláltam
Esik az eső, nézegetem a régi képeimet és néha jelszónak látszó feliratokat találok.

Evetke 2014.07.17 18:37 - Megtaláltam
[iwc]

K.L. 2013.09.14 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.16
Ok

menace 2013.07.17 17:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Itt nyaralunk Hvaron. Nagyon tetszik a sziget. Az eredeti leírásban szereplö mindegyik pontot felkerestük. Köszi.

VrboskaStari Grad
JelsaHvar
ZaraceBrusje
Sv.NedeljaPalmizana
PalmizanaSucuraj
Tepiszellem 2013.07.17 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Nyaralás közben megtalàltuk menace-val. mind az 5 pontot megleltük :-) csodàs hely aki szèpet akar làtni , mindenkèpp keresse fel ezt a szigetet. Köszi a rejtőnek.

19izsi73 2012.10.19 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Immár szokásos szigeti túránk egyik állomása volt öt napig Hvar szigete (ezután Brac következett); de ennyi idő is kevés volt - kocsi nélkül - hogy teljesítsük az adott pontokat. Persze sok helyre eljutottunk, de ezek nagy része nem a kötelező állomásokból állt; arányom 5/3....
Stari Gradi szállásunk volt, persze felkerestük Hvart is, no meg egy hosszú motorozással a sziget végén lévő Sucurájba is eljutottunk.
Egy 22 km.-es túrával a Kabal-félszigeten felkerestük a világítótornyot, de a fő attrakció az itt lévő "tunel", ami egy II.vhb.-us alagutat ; takar hatalmas élménnyel.
Annak, hogy már a szezon után voltunk számos előnye-hátránya volt; bőven volt szállás, olcsón; de bizony már a boltok zöme zárva volt. De az időt kifogtuk! Végig napos, kicsit párás, esténként is kibírható...
Köszönöm a rejtő segítségét!!!! :-)

kenau 2012.09.09 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.84
A Hvar melletti kicsiny Milnaban toltottunk el egy bo hetet, kozben felkerestuk a lada pontjait is 1 kivetelevel: mi csak a Marinkovac szigetig jutottunk el, a Mlini obolben toltottunk el egy napot.

Kerem a kepek alapjan a megtalalas elfogadasat, koszonom!

[Jóváhagyta: Csöresz, 2012.10.01 13:31]

karika77 2012.08.31 15:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.79
Először voltunk Hvar szigetén. Gyönyörű hely!
Köszi a rejtést!

Mirr&Murr 2012.08.12 20:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.02
Hosszú küzdelem árán és a ládagazda segítségével csak sikerült. :-) Makarska tömegnyomorából menekültünk át ide egy kis kirándulásra, nem bántuk meg!

Ötvös család 2012.07.10 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Nyaralásunkat töltöttük Horvátországban, és ezen a napon hajókirándulással voltunk Hvar szigetén. Sajnos előre nem néztem meg, hogy itt is van láda, így utólag szembesültem vele. Viszont a multi legtöbb pontját így is érintettük. Hvar nagyon szép kis város, az óvárossal és az erőddel együtt. Az emailes egyeztetés alapján kérem a rejtőt a találat elfogadására!

[Jóváhagyta: Csöresz, 2012.07.21 19:00]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (24 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu