geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2607. Műemléktemplom Szentsimonban (GCSITE)

A templom a fák ölelésében

A templom a fák ölelésében

A torony csúcsa

A torony csúcsa

A templomban

A templomban

Freskótöredékek

Freskótöredékek

A hősök emlékére

A hősök emlékére

A környék dombjai

A környék dombjai
Szélesség N 48° 13,763'
Hosszúság E 20° 13,857'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.09.23 18:00
Megjelenés időpontja: 2009.09.23 23:00
Utolsó lényeges változás: 2019.01.28 22:00
Utolsó változás: 2019.01.28 22:03
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Eszter, Viki, Zorka és Zoli
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 350 m
Megtalálások száma: 172 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A hagyományos, kb. fél literes geoláda a templomtól pár perces sétával érhető el.
A templomba bejutást a 30-441 5571 telefonszámon kell egyeztetni, vagy a szomszédos Postán nyitvatartási időben lehet érdeklődni.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Szentsimon A Hangony patak völgyének középső részén fekvő község első említését 1214-ben találjuk meg, akkor még Hangony-puszta néven. A területet 1247-ben kezdik el templomának védőszentjéről nevezni. A települést bár eredetileg a Hangonyi nemzetség foglalásbirtokaihoz tartozott, a rimaszécsi Balog család királyi adományként kapta. A völgyben a könyves Kálmán idejében kialakított Gömör vármegye déli határvonala a Hangony patak lett. A bal parton lévő Hangony, Szentsimon, Uraj, Susa Gömörhöz került, a jobb parton lévő Domaháza, Sikátor, Bolyok Borsod vármegye területe maradt.

A SZENTSIMONI KATOLIKUS MŰEMLÉK TEMPLOM

 N 48° 13,958' E 20° 13,587' 227 m [GCSITE+templom]
Az első templom torony nélkül, egyenesen záródó oltárral épült, jórészt homokkőből. Falait támpillérek erősítették. Ajtaja délre nyílt, ablakai csak magasan, lőrésszerűen lettek kiképezve. A későbbi bővítések során nyerte el mai téglalap alakját. A további bővítések eredménye a nyolcszögű huszártorony, és a téglából épített szentély Utoljára épült hozzá a sekrestye és az oldalsó bejárat előtere, az ún. "szegények egyháza". A tornyán lévő jelzésekhez hasonlót Petőfi 1846-ban Sajógömörben látott, a toronydísz is jelzi, hogy történelme során sok urat szolgáló épületről van szó.
A pápai tizedjegyzék 1332-es feljegyzései szerint a faluban már plébánia is volt, ami az esztergomi egyházmegyéhez, majd 1776 után a rozsnyói püspökséghez tartozott.
1920-ig a rimaszécsi esperesi kerület legnagyobb egyházközsége, hozzá tartozott Alsó és Felsőhangony, Uraj, Susa, Jéne, és Kisfaludpuszta is. A plébánia épülete 1776-ban épült. Tartalmazza a hangonyi határban a török által elpusztított pálos kolostor köveit is. Plébánosai nagy műveltségű, elismert emberek, többen a rozsnyói papnevelde tanárai voltak. Anyakönyveit 1715-től vezetik.
1948-1960 között a templomot Csomor Ernő plébános restauráltatta, ekkor kerültek napvilágra a XIII. századból, valamint a feliratok tanúsága szerint 1423-ból származó freskótöredékek az északi falon és a diadalíven. Ezeken megtaláljuk Szent Györgyöt, a királyok imádását fogadó Madonnát és a megfeszített Krisztus siratását. A külső falak a pillérek közt is festve voltak! A diadalívről leválasztva, gipszágyba helyezve és bekeretezve megtalálható egy 1330 körül készült részlet is, valószínű Keresztelő Szent János képével.
A templom másik országosan ismert nevezetessége az 1650-ből származó késő reneszánsz és gótikus elemeket is hordozó 24 nagy méretű fakazettából álló mennyezeti borítás. Ez azért is ritkaság, mert ez inkább a református templomokra jellemző építészeti elem.
A templom többi berendezése is műemlék. Szószéke és oltára 1687-ban készült, orgonája 270 éves, karzatalji festése 1737-ből való, Mária oltára 1850-ben készült. Megtalálhatók Heintz Henrik, Prokopp Péter, Molnár C. Pál, Jeges Ernő és Sugár Gyula alkotásai is.
A település a története során mindig erősen vallásos volt, erre utal a területén előforduló nagy számú kereszt és három kápolna (1828-ból,1899-ből és 1918-ból). A ma fellelhető tíz kő és vaskereszt közül a legrégebbi 1905-ös építésű a falu közepén áll. A templomkertben található emlékmű a két világháború Szentsimoni áldozatainak állít emléket.

SZENTSIMON KÖZELMÚLTJA

A falu története során a Hangonyiak, majd a Balog nemzetséghez tartozó Széchyek tulajdona volt, de később Wesselényi Ferenc(Széchy Mária férje) , majd Csáky Imre bíboros is magáénak tudhatta e földeket. 1900-ra a Csákyak eladósodtak és eladták a területet Miklovics rimaszombati ügyvédnek, aki tovább akarta adni a falu lakóinak. Ez akkor nem sikerült, Grosz János lett az új birtokos.
Trianonban Csehszlovákia határát a község északi határvonalán húzták meg. Addig a rimaszécsi-feledi járáshoz tartozott, vásározóhelye is Rimaszécs volt. Ezt a kapcsolatot a határ megszüntette. A határon átmenekültekkel megnőtt földnélküli lakossági rétegéből egyre többen vállaltak az ózdi gyárban munkát. A falun át Ózdról Hangonyra átvezető utat 1911-ben építették ki makadám úttá. Bár a Felvidék visszacsatolásával 1938-tól 7 éven át megszűnt a közeli országhatár, Szentsimon továbbra is Borsod megye vonzásában maradt, előbb a putnoki, majd az ózdi járáshoz sorolták. Lakói közül egyre többen vállaltak munkát a vasgyárban, de a környékbeli településekkel ellentétben nem költöztek a városba. A település 1979-től egyesült Ózd várossal, amellyel összeépült. Közigazgatásában ma is hozzá tartozik.

A templom mellett az egykori iskola épületében  N 48° 13,972' E 20° 13,565' 226 m [GCSITE+múzeum] helytörténeti gyűjteményt találhatunk. Szentsimonban az 1980-as évek második felétől rendeztek kiállításokat. Először kézimunkákból, hímzésekből szőttesekből, főleg a "stafírungok" legféltettebb darabjai kerültek kiállításra. 1995-től Szentsimonban évente megemlékezést tartanak a Don kanyari áttörés évfordulóján. 1996-ban először háborús emlékek kiállítása kapcsolódott ehhez a megemlékezéshez. 2005-től állandó kiállítás nyílt az összegyűjtött emlékanyag felhasználásával. A tárolókban többségében az eredeti fotók és dokumentumok vannak, a falon ezek kinagyított másolatai, néhány segédanyaggal kiegészítve. Az asztalokon elhelyezett könyvek csak a keresztmetszetét adják a témának, de van köztük néhány különlegesség. Az akkori ember lelkületének könnyebb megértését segítik a két világháború közti időszakból származó dalok, hangfelvételek. A kiállítás rendszeres látogatói Ózd város középiskoláinak történelem fakultációs osztályai és néhány általános iskolai felső tagozatos osztály, akik rendhagyó történelemórán ismerkednek meg a két világháborúval egy kis falu lakosainak szemszögéből. A helytörténeti gyűjteményről, és mindarról ami a faluhoz kapcsolódik Szentsimon honlapjáról tájékozódhatunk.

A HŐSI EMLÉKMŰ

Neveit olvasva jól érzékelhető a települést alkotó nagycsaládok az ún. "HADAK" névsora. Érdekessége, hogy a második világháborút megelőzően az 1938. október 4.-én lezajlott, parancs nélküli rimavölgyi bevonulásnak is emléket állít. Tartalmazza a faluból elhurcolt zsidó vallású lakosok nevét is.

Szentsimon Ózdról a kb. óránként induló 20 jelzésű helyi járattal közelíthető meg.
A településről és a templomról 2001-ben kiadott színes tájékoztató kiadvány a templomban és a mellette lévő Postán is kapható.
Misét szerdán és pénteken 7.30-kor, vasárnap 11.00-kor tartanak.A templom többnyire zárva van, de bármikor látogatható előzetes egyeztetés után. Ez a 30-441 5571 telefonon, illetve ezen az e-mailen megtehető, vagy nyitvatartási időben a szomszédos Postán is segítenek a bejutásban

A segítségért köszönet Kovács Bélának!

Ládatörténet:
2018. szept. 11. A láda több mint 6 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2019. január 27. Az elveszett ládát Attibati újrarejtette. Köszönjük. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (86 db): környezet: 4.23 rejtés: 3.66 web: 4.29 átlag: 4.06

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


batkicsalad 2021.04.05 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.83 súly: 1.00
A koordináta nem pontos. Sándor útmutatása után még bolyongtunk kicsit a környéken de Kopacs nagyon kedvesen adott pár támpontot ami alapján végül megtaláltuk a naplemente alatt. :) első ládánk volt, emlékezetes marad. :)
Indul a következő kaland :)

Kopacs86 2021.04.04 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.33 súly: 1.48
Szentsimon
Meglett...
Nem pontos a GPS jel, a környezet mocsaras, sáros, lehangoló. Amúgy meglett, elég leharcolt kis doboz.

Antalok 2021.03.21 12:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
A táj gyönyörű, de több helyen sárba süllyedős. Két irányból is megközelíthető. Köszönjük!

csaknora 2021.03.21 12:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 1.48
Megtaláltuk, de óriási a sár és órákat kerestük mire meglett. Köszönet az előttünk megtaláló Sándornak a segítséget! Gumicsizma nélkül nem ajánlott elindulni.

szeles 2021.03.19 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

utigabi60 2020.11.21 08:53 - Megtaláltam
Az előttem megtalálókhoz képest nekem szerencsém volt, mert reggelre fagyott. Így a sárdagasztás helyett "csak" vizes lett a cipőm. Én sem értem, hogy miért kell ilyen helyre elvinni a ládát, amely igazából messze van a bemutatni kívánt objektumtól. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

pliptai 2020.10.23 13:25 - Megtaláltam
Remek volt a tehénszaros és hugyos sárban bokáig gázolni! Nem igazán értem, miért kell a ládát a látnivalótól a világ végére rakni! Azért köszönet a rejtésért!

kópé1993 2020.10.23 13:25 - Megtaláltam
A láda messze került a bemutatni kívánt helytől.. Ráadásul a sok csapadék miatt a földeken áll a víz, a láda felé lévő földúton bokáig gázoltunk a sárban vízben. nem élveztük ezt a részét.. A templom szép, be is tudtunk menni, épp nagytakarítás volt. Köszi a rejtést!

IMG_20201023_131255IMG_20201023_131321
IMG_20201023_131356IMG_20201023_131440
IMG_20201023_131525IMG_20201023_131537
IMG_20201023_131547IMG_20201023_131556
IMG_20201023_132920IMG_20201023_133305
IMG_20201023_133655 
Lustadick123 2020.08.30 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

targonczas 2020.08.23 07:15 - Megtaláltam
Az út melletti fánál keressétek.
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

nmárti 2020.07.31 10:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 3.17 súly: 4.55
Köszi a rejtést, részletek később. Majd egy évvel később visszatértünk, nyaralásból hazafelé. Csak fotó készült, a láda már tavaly meglett.

 
Iván19 2020.07.22 12:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.51
Nagy szerencsénk volt, mert épp takarították a templomot, így belülről is meg tudtuk nézni. A ládát sajnos nem leltük meg, nem mertünk a nádason átvágni. A képek alapján, ha lehetséges, kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2020.07.31 12:33]

P7226269P7226270
P7226274P7226276
P7226284P7226288
P7226275P7226289
P7226293 
nfmate 2020.07.08 15:11 - Megtaláltam
ózdi látogatás során vegre megvan. Eddigi alkalmakkor a pótjelszót kerestem sikertelenül. Most láttam, hogy elméletileg megvan a láda, ezért arra sétáltam. Valóban megvan, jó állapotban, kb 15 méterre a jelzett koordinátától. Köszönet a rejtésért! [Geoládák v3.4.1]

Évi&Zoli 2020.05.30 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.03
Mai napunkat a GCTerr megkeresésére fordítottuk. Aztán hazafelé még ami útba esik. Így jutottunk el Szentsimonba is. Épp ünnepre készültek, szerencsénkre így megnézhettük belül is. Gyönyörű a kazettás mennyezet! Köszönjük!

IMG_20200530_151433IMG_20200530_151510
IMG_20200530_151536IMG_20200530_151554
IMG_20200530_152010IMG_20200530_153451
Caldera 2020.05.14 07:15 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.3.0]

Aniko & Gyuri 2020.05.10 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szemán 2020.04.12 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

MattX 2020.03.17 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csapdoki 2019.09.15 09:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
Verseny utáni nap eredménye ként itt is jártam.Köszi.

Fazék 2019.09.14 18:40 - Megtaláltam
A verseny után kis kitérővel becserkésztük még ezt ládát is. Sajnos a templomot annyira nem lehet megnézni, hogy még az udvarára sem lehet bemenni, így a látnivaló kb. nulla, maradt a ládakeresés. Az Attibati által kinézett helyet azóta villanypásztorral kerítették be, és a birkák nyári szállása lett, de éppen pár napja érhetett véget az idény, mert már újra "látogatható" a hely. A koordináta kissé pontatlan, de a láda kicsit lejjebb rendben megvan a fa tövében.

2019-09-14 18.40.352019-09-14 18.43.04
szikizso 2019.09.13 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Fürkészéseim során ez volt a 611. láda. A láda koordinátáján a bokorban nem találtam meg a ládát. A völgyben állattenyésztéshez elkerítették az átjárást. A megtalálást kérem a fotók alapján elfogadni. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.09.18 13:02]

Köszönöm.

20190913_17452320190913_174459
20190913_174447 
Katona55 2019.09.12 15:40 - Megtaláltam
Pótjelszóval lett meg.

emiGrant 2019.09.12 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.32
Mivel nagyon szeretem a kazettás mennyezeteket, nagyon fájt, hogy nem tudtam bejutni. A ládaoldalon levő telefonszám sem segített rajtam a bejutáshoz és mivel félek a villanypásztortól, kénytelen voltam segítségért folyamodni. Még jó, hogy renoválták, de azért azzal is kellene törődni, hogy be lehessen jutni. Nekem Ózd túl messze van, pedig szívesen örökbe fogadnám, de így inkább nem. :(

-1-2
Attil@ & Réka 2019.07.26 13:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Réka és Attil@

BT_pro 2019.04.02 17:59 - Megtaláltam
Megvan,köszönöm a játékot!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (177 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]