geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2525. Cigándi hagyományok (GCCIGA)
31 (1-20) > >>

A Falumúzeum

A Falumúzeum

Tisztaszoba

Tisztaszoba

Csizma szárából készült bocskor - igazi kincs!

Csizma szárából készült bocskor - igazi kincs!

Pitvarkonyha

Pitvarkonyha

Szőttesszoba

Szőttesszoba

Szövőszék

Szövőszék

Helytörténeti tárlat

Helytörténeti tárlat

A raktárként használt kamra

A raktárként használt kamra

Táncpajta kívülről

Táncpajta kívülről

Táncpajta belülről

Táncpajta belülről
31 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 48° 15,453'
Hosszúság E 21° 53,484'
Magasság: 102 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.27 10:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.29 07:57
Utolsó lényeges változás: 2009.07.29 07:57
Utolsó változás: 2020.07.04 18:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: saldar
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 243 + 1 sikertelen
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-08 volt 15 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Cigánd falumúzeumát bemutató láda, mely bent a tájházban található. A múzeum nincs folyamatosan nyitva, a bejutáshoz telefonos egyeztetés szükséges: 06/70/626-8280. A ládát a falumúzeum dolgozóitól kell elkérned. Jelképes belépődíjat fizetned kell. Tartalék jelszó: a  N 48° 15,424' E 21° 53,535' 100 m [GCCIGA+tartalék jelszó] ponton található objektumon lévő híres idézet szavainak betűiből, ebben a sorrendben: 3.szó/2.betű + 6.szó/1-2.betűk + 6.szó/4.betű + 7.szó/3.betű + 3.szó/5.betű + 7. szó/5.betű.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Bevezető

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Emlékszem, néhány évvel ezelőtt, miután egy kerékpártúrám alkalmával először jártam Cigándon, három dolog maradt meg sokáig az emlékezetemben e településről: a kellemes Tisza-part, a dimbes-dombos, kanyargós utcák és legfőképpen az a nagyon kedves kis parasztházikó, amely a Fő utcán ragadja meg az arra járók tekintetét. Nemrég, ahogy felidéztem magamban ezt a kirándulást, elhatároztam, hogy Veletek is megosztom mindezt. Engedjétek meg tehát, hogy eme ládámmal a Bodrogköz városába, Cigándra invitáljalak Benneteket, egy nagyrészt reformátusok lakta, gazdag népi hagyományokat ápoló, természetszerető közösség dinamikusan fejlődő településére. Fényképeitek és bejegyzéseitek révén Ti is a krónikásai lehettek majd e városka múltjának, jelenének és jövőjének.

Megközelítés

Cigánd északi csücskét két főút kereszteződése súrolja: Gépkocsival, motorkerékpárral vagy kerékpárral érkezhetünk Sárospatak, Kisvárda, de kompolás után akár Tuzsér vagy Balsa felől is. GPS-szel vagy térképpel a kezünkben nem nehéz odatalálni. Vasútállomása nincs Cigándnak, vonattal csak Sárospatakig vagy Kisvárdáig juthatunk. Sajnos kompközlekedés Cigánd és Dombrád között már 1994 óta nincs, bár egyes térképek még mindig jelzik. A Tiszán átkelni csak a kb. 5 km-re keletre lévő Rákóczi-hídon tudunk.

Cigándon a körforgalomnál fordulj be a Fő utcába  N 48° 15,798' E 21° 53,506' 102 m [GCCIGA+letérés]. Ebben az utcában a múzeum előtt megállni tilos, de parkolni letérhetsz jobbra a kapuja elé itt:  N 48° 15,484' E 21° 53,548' 100 m [GCCIGA+forduló], ám sáros időben ajánlatosabb az innen mindössze 150 méterre lévő Művelődési Ház kiépített parkolóját  N 48° 15,539' E 21° 53,542' 100 m [GCCIGA+parkoló] választani. Újabban a bővítési munkálatok részeként egy-két (pl. mozgáskorlátozottak számára kijelölt) szilárd burkolatú parkolóhelyet is kialakítottak közvetlenül a múzeum főkapuja előtt.

A láda

Geoládámat a kis város központjában található Falumúzeumban helyeztem el, ami azonban nincs folyamatosan nyitva. Ahhoz hogy bejuss, azt tanácsolom, ha teheted "emberi időben", vagyis hétköznap általában 8:00 és 16:00 óra között érkezz, de előtte hívd a következő telefonszámot: 06-70-626-8280 (Csáki Balázsné, Marika néni). Marika néni hétvégén is ügyeletet tart, de azért ekkor sem árt előre egyeztetni. A geoládát ő vagy valamelyik munkatársa adja át neked a kulcsszó (geocaching) említése után.
Jelképes belépődíj is van, erről szintén Marika nénitől kérhetsz felvilágosítást.

Tartalék jelszó

A játék szabályzatával összhangban természetesen lehetőséget biztosítok a jelszó megszerzésére akkor is, ha nem tudsz néhány percre betérni a falumúzeumba. Egyszerűbb ha bemész, de azért ez sem fájdalmas :). Keresd meg a közeli  N 48° 15,424' E 21° 53,535' 100 m [GCCIGA+tartalék jelszó] ponton található objektumot, és a rajta lévő ismert idézetnek a 3., 6. és 7. szavát. Ezután jegyezd fel a következő betűket ebben a sorrendben: 3.szó/2.betű + 6.szó/1-2.betűk + 6.szó/4.betű + 7.szó/3.betű + 3.szó/5.betű + 7.szó/5.betű. A jelszó tehát 7 betűs, jelentéséért látogasd meg a tájházat vagy a Google keresőt :).

A falumúzeum

"Isten hozta, kedves vendég!" E szavakkal köszöntött látogatásomkor Csáki Balázsné Marika néni, aki alapos felkészültséggel kalauzolt körbe a kiállításon. Tőle tudtam meg, hogy a 2004 óta városi rangot viselő Cigánd a Tisza szabályozása előtt vízzel, mocsarakkal körülvett, öt dombra épült település volt (innen a fentebb említett, máig megmaradt dimbes-dombos jelleg), és az itt élő, nádtetős, patics- vagy sárfalú házakban lakó emberek mindennapjait sokáig a természet, a Tisza, a földművelés és állattartás határozta meg. Minden természetes nyersanyagot (nádat, gyékényt, fűzfavesszőt, stb.) felhasználtak hétköznapi eszközök, például szék, teknő, kosár készítésére. Nem csoda hát, hogy gazdag népművészeti kultúra alakult ki a Bodrogközben is, ám ezen belül is a szőtteskultúra az, ami - Paszabhoz hasonlóan - Cigánd nevével leginkább összefonódott az idők folyamán. A kiállítás egy része ezt a hagyományt célozza bemutatni.
De ne siessünk előre! Vegyük szemügyre először a házat, mely az 1900-as évek legelején épülhetett, és a paraszti polgárosodás folyamatába bekapcsolódó falut eleveníti meg. Mai formája egy régi fénykép alapján végzett rekonstrukció eredménye. Négy helyiséget találunk benne, ezek közül két enteriőr a régi funkciójának megfelelően van berendezve, a harmadik a szőttesszoba, a negyedikben pedig helytörténeti kiállítás működik, ahol megtekinthető többek között az imént említett fénykép is.
A gyűjtemény viszonylag kis gyűjtőterületről (környező települések) származik, a tárgyak többségét adományként bocsátották a múzeum rendelkezésére, ezért - összehasonlítva más falumúzeumokkal (pl. nyíregyházi) - talán szerénynek hat, ám folyamatosan bővül, sőt máris kinőtték a kereteiket, újabb helyiségekre, épületekre lenne szükség. Ehhez pályázatok útján próbálnak anyagi forrást biztosítani.

Ha belépünk az ajtón, jobbra találjuk az utcafrontra néző "első házat", más néven tisztaszobát. Jellemző rá az újabb asztalbútorok és a régi sátoraljaújhelyi festett bútorok (például az 1887-ből való nyoszolyóláda, és az 1905-ben készült karosláda) keveredése, és a párhuzamos szobaelrendezés. A falakat hollóházi és telkibányai keménycserép tányérokkal, valamint családi, illetve I. világháborús fényképekkel, emléklapokkal díszítették. Egy szekrényben láthatjuk, hogy régen egy módos leány mennyi textíliát vitt magával a házasságba - lepedőket, falvédőket, vőfélykendőket, gyúrókötőket, stb. A kiállított citera kapcsán megemlítette Marika néni, hogy Cigándon gazdag néptánckultúrát is ápolnak - sőt, működik itt citerazenekar is.

A pitvarkonyha teljes egészében rekonstrukció. Négy bolthajtás tartja a kemence fölött lévő szabadkéményt. A lapos kemencéhez a szája fölé rakott vasplatnival és sütővel is ellátott takaréktűzhely, és az oldalához toldott katlan kapcsolódik. Ezeket egy idős cigándi ember építette, aki kőműves édesapjától leste el gyerekként a kemenceépítés fortélyait. Az első bolthajtást keménycserép tányérok díszítik, míg a hátsó falat, sárospataki tányérok és tálak.

A ház régi hátsó szobájában tekinthető meg a jelentős textilgyűjtemény és a kenderfeldolgozás tárgy- és eszközanyaga. Legtöbb a régi, széles mintájú szedett csíkosból látható, ami a 19. század második felétől, az 1920-as évekig jellemezte Cigánd népművészetét. Az újabb stílusú, rakott vagy tót rózsás szőttes is helyet kapott itt, ez utóbbi az 1930-40-es években terjedt el és vált meghatározóvá. Hamarosan országosan, sőt nemzetközileg is ismertek lettek. Az országból különböző megrendelések érkeztek, így lett aztán a szőttesből piaci áru és a szövésből kenyérkereső foglalkozás.1968-től háziipari szövetkezet működött, amely újra felelevenítette a népművészetet.

A ház negyedik helyisége, a helytörténeti kiállítótér, a falu múltjáról és nagyjairól emlékezik.

A ház hátsó részében (a valamikori istállóban) jelenleg alkotóház, hagyományőrző foglalkoztató terem működik ahol nyaranta nagy sikerrel szervezik általános iskolás gyerekeknek a honismereti tábor egyes foglalkozásait (dolgoznak szövőszéken, nemezelnek, stb.).

Az udvaron még két épület található, egy kamra, mezőgazdasági eszközökkel, egy szekérrel és egy kemencével, a másik egy "táncpajta", amit főleg nyári programok, fesztiválok és esküvők megrendezésére használnak. Később terveznek még építeni istállót, kukoricás kast, disznóólat és gémeskutat is a ház köré.

Próbálj ki egy tájházat!

Nem messze a falumúzeumtól egy kis domb tetején találjuk a cigándi bíró egykori lakóházát  N 48° 15,421' E 21° 53,362' 120 m [GCCIGA+tájház, szállás], mely a 19. század végét idéző környezetben tájházként, de egyben ifjúsági szállásként is várja a vendégeket. A télen-nyáron használható épületben 2db hatágyas szoba, egy nagy társalgó és egy konyha található, ezen kívül az udvaron 50-60 fő sátras elhelyezésére van lehetőség, de találunk itt kiépített tűzrakó helyeket és egy kemencét is. Szemben a tájházzal, egy étteremben, étkezési lehetőség is van. Bővebb felvilágosításért hívd a 06/47/534-031-es, vagy a 06/47/334-092-es számot.
Képek a tájházról

Egyéb látnivalók:

Tisza-part
Református templom
Római katolikus templom
Székelykapu
Szabadidőközpont
Árapasztó tározó zsilipkapui - GCARVI

Hasznos linkek:

Cigánd története - a város honlapján
Forrás: Csáki Balázsné + Cigándi Falumúzeum kiállítási anyaga + Internet
Állapot: kereshető

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.50 web: 4.72 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


sirgalahad 2020.10.24 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam!

lelcache 2020.10.24 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.10.24 12:44 - Megtaláltam
Kitúrtam

Fidorka 2020.10.24 12:44 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

mézespuszedli 2020.10.24 12:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

erdei csiperke 2020.10.24 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Ok [Geoládák v3.7.6]

ellfelek 2020.09.04 15:00 - Megtaláltam
Az időnkbe még ez is belefért, de sajnos nem volt nyitva a tájház... Bár, ha nyitva van, akkor biztos leragadunk itt egy két órát, ami meg nem lett volna jó... Viszont amit láttunk belőle az nagyon szép és gondozott volt...
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200904_150105IMG_20200904_150207
LaciésTimike 2020.08.29 10:55 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

targonczas 2020.08.25 06:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

anettnori 2020.08.23 10:46 - Megtaláltam
Megvan!
[g:hu+ 2.2.13]

Kucsma család 2020.08.21 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.13]

Gyombi 2020.08.11 12:22 - Megtaláltam
Köszönjük!

Szabó família 2020.07.31 06:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

povyagi 2020.07.24 19:43 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.2.10]

Mathau 2020.07.24 19:43 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."

[g:hu+ 2.2.10]

Mirtt 2020.07.15 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pumba9 2020.07.15 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

JAck:66: 2020.07.15 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.34]

eFeS 2020.07.10 13:24 - Megtaláltam
ok

Szőkekapitány 2020.07.09 15:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Kata kincsei 2020.07.07 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

andanonymus77 2020.06.14 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Sir Pajszer 2020.03.26 12:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.12
Köszi!

MattX 2020.03.26 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

gabor03 2020.03.11 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (245 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.