geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2502. Vaskúti földvár és hármas halmok (GCVASK)

Egyik halomsír

Egyik halomsír

Másik halomsír

Másik halomsír

A halomsírok a távolból

 A halomsírok a távolból

Ilyen a földvár a dombokról nézve

Ilyen a földvár a dombokról nézve

Itt menj be a fák közé

Itt menj be a fák közé

Részlet a földvárból

Részlet a földvárból

Mályvás terület a földváron

Mályvás terület a földváron

Kálvária-domb

Kálvária-domb
Szélesség N 46° 5,005'
Hosszúság E 19° 0,929'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.07.12 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.07.17 09:00
Utolsó lényeges változás: 2015.03.15 09:57
Utolsó változás: 2018.01.30 13:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Qszez & Angel
Felhasználó: Balázs80
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1300 m
Megtalálások száma: 116 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást dworld készítette.


WAP:

A hármashalmokon a fákat kivágták, a láda eltűnt. Csak a 2. pontot keresd, a benne lévő jelszó elég a logoláshoz is!

1. Keleti domb északi oldalán egy hosszú gyökér alá rejtett 10*10*7-es tároló doboz.
2. A földváron belül egy négy törzsű akác alatt 10*15*7-es doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Kedves Cacherek, egy a Bács-Kiskun megyében ritkaságnak számító látványosságot szeretnék most bemutatni. De csak igazán elszánt cachereknek ajánlom, mivel a növényzet helyenként már átvette az uralmat. Ebből kifolyólag javaslom, hogy hosszú szárú nadrágban induljatok el. Vegyétek komolyan a jobb oldali listában szereplő figyelmeztetést: a terep tényleg igénybe veszi a ruházatot!!!

Vaskútról:

A község nevével először 1400-ban találkozunk egy okiratban Bachuta formájában, amely arról tanúskodik, hogy a bácskai káptalan Töttös Lászlót újból beiktatja birodalmába. 1406-ban már Bácskut-ként említi egy bajai vásárról készített feljegyzés.
A felszabadító háborúk után a bajai uradalmat visszakapó Czobor család összeírásában, 1724-ben Baskut puszta-ként szerepel. A Grassalkovich család tulajdonába kerül a XVIII-dik század közepén, önálló község lesz, németeket telepit ide a földesúr.
A falu műemlékei közül a Kálvária-kápolna érdemel figyelmet, mely 1825-ben épült, a Katolikus temploma 1880-ban készült. A Kálvária stáció képeit Udvardi Erzsébet festőművész késztette.

A földvárról és a halomsírokról:

Vaskút mai területe már a Kr. u. 4. század idején lakott vidék volt. Ennek bizonyítéka a falutól délre, mintegy 1 kilométerre található teljes egészében fennmaradt földvár, illetve az ettől nem messze fekvő, hasonló korú, 5-6 méter magas halomsírok.

1868. Június 12-13-15-i ásatásoknál 13 halom volt még és a "Gyűrű" vár. A Baja-Garai országúttól keletre, Vaskút községtől déli irányban lévő (lassan már eltűnő) több halom arra enged következtetni, hogy e hely már a szarmata-jazyg korban lakott hely, valamint a halmok mellett fekvő földvár jelentős stratégiai pont lehetett. A régi település jellegét legszembetűnőbben Kőhegyi Mihály - Vörös Gabriella " A Vaskúti halmok és a földvár" Kutatástörténet és anyagközlés c. feldolgozás bizonyítja.

Két halmot bontottak fel az északi oldalon, és kettőt a gyűrű vár mellett, melyekben "öt ölnyi mélységben egy üreg szája nyílt meg, melybe 8 ember bemehetett és három gyertyafény mellett, bizton kivehette, hogy a halom gyomrában több oldalról nyílások vannak. A halom belsejében volt egy erős emberi csontváz ülve, arccal kelet felé fordulva, S-hez és fogashoz hasonló, igen erős, de már átrozsdásodott eszközök mellette. Az üreg minden egyes halomnál előfordult, mely úgy keletkezhetett, hogy midőn a faalkotmány összedőlt, elkorhadt, az odaszakadt föld felsőbb helyen űrt hagyott maga után." Czirfusz Ferenc tanár ásatási jegyzőkönyvéből. A földvárnál cölöplyukakat, gödröket találtak (feltehetően védekezésre vesszőből font kétsoros palánkok, valamilyen őrtorony vagy őrhely lehetett), továbbá rátaláltak egy tüzelőhely nyomaira is. Előkerültek még újkőkori kerámia-, bronzkori kerámia-, kelta kerámia-, valamint római leletek.

Az ismertetett halmok és földvár műemléki értéke nincs megfelelően értékelve, sőt semminemű védelmet nem élvez. Az idő múlásával a 13 sír 3-ra csökkent az emberek butásága révén. Vigyázzunk a megmaradt értékekre!!!

Megtalálás:

1. állomás: Hármas halmok.

Láda: Keleti domb északi oldalán egy fenyőfa kilátszó gyökere alatt egy 10*10*7-es dobozban.  N 46° 5,394' E 19° 0,546' 100 m [GCVASK-1]
A halomsírokat könnyen megtalálod, Vaskútról Gara felé menve bal kéz felől egy mezőgazdasági telep után rögtön meg fogod látni őket egy kicsit beljebb. Az autót vagy az út szélén hagyod, vagy haladsz még pár métert és közvetlen a szalagkorlát után (ahol sekéllyé válik az árok) balra leparkolsz. Óvatosan parkolj, ugyan ez a rész sekélyebb, de azért árok, én gond nélkül parkoltam, pedig igen alacsony a kocsim alja. A halmokig nincs kialakított út (de szabadon látogatható), a telep és a szántóföld közötti mezsgyén keresztül tudjátok megközelíteni.

2. állomás: Földvár

Láda: Egy 10*15*7 cm-es tároló egy négy törzsű akác tövében a földváron belül a következő koordinátákon:  N 46° 5,005' E 19° 0,929' 100 m [GCVASK-2]
A földvárat a halomsírokon állva délre nézve kell keresni, ha sikerült megtalálni, akkor menj vissza a műútra és haladj délnek ezen koordinátákig:  N 46° 4,848' E 19° 0,671' 99 m [GCVASK+parkoló]. Ezzel a ponttal szemben nyugat felé egy bekötőutat láttok. Itt könnyebben át tudtok vágni a hajdani vasúti töltésen. Majd balra induljatok és keressétek meg a két tábla közös mezsgyéjét, ahol gond nélkül be tudtok menni a földvárig. A  N 46° 4,984' E 19° 0,918' 100 m [GCVASK+waypoint] koordinátáknál érdemes bemenni a fák közé, majd át a "várfalon" és le egészen a fenékig, ahol egy tisztást találtok a közepén egy villás ágú akácfával. Annak a tövében keressétek a ládát.

A töltésen körbe lehet gyalogolni, ha rászánjátok magatokat (aki idáig eljutott, annak ez már semmi :) ), akkor a gyűrű NY-ÉNY-i oldalán találjátok a kaput, állítólag a feltárásnál hatalmas facövekeket találtak, melyek valaha a kaput tartották. Visszamászva a töltésre és kicsit beljebb haladva a dzsungelbe az ÉNY-i oldalon egy halmot láthattok (a szakirodalom szerint a 13ból csak 3 maradt meg, de ez a halom középen ketté van vágva, valószínűnek tartom, hogy ez lehetett az egyik földvár melletti feltárt halomsír). Ha még nem adtátok fel, és eljutottatok a gyűrű DK-i sarkáig, akkor ott is találhattok egy kör alakú magaslatot, de ez már a gyűrű részét képezi, vagy a gyűrűhöz van hozzáépítve (nehezen állapítható meg a vegetáció miatt).

Ne lepődjetek meg, ha a helyszínek egyikén helybéli amatőr, lokálpatrióta régészeket találtok, hébe-hóba ők is kijárnak és körülnéznek. Állítólag találtak már rövid vaskardot, cserépmaradványokat.

VIGYÁZAT!!!!

Virágzás idején a halomsírok környékén lehetnek méhkaptárok!
A földvár tele van rókavárakkal és borz üregekkel. Figyelj, hogy hova lépsz, mert kibicsaklott bokával messze van a kövesút!

Vaskút hivatalos honlapja:
http://www.vaskut-kozseg.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (58 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.25 web: 4.42 átlag: 4.32

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Janer6328 2020.08.30 14:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.16
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

hitamas 2020.08.27 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.44
Egyszer már benéztünk az útról a rejtek felé, de inkább továbbmentünk más ládákért, most nem volt választás ... A tiszta, száraz terepen nem volt (nagyon) nehéz a megközelítés, a bozót mennyisége elviselhető, róka koma jól őrzi a ládát. :)

Páratlanpáros 2020.07.29 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

steiner.petra 2020.06.21 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

xXGPXx 2020.06.21 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Robogo 2020.05.09 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

tabletta 2020.05.09 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kitkat0123 2020.05.09 18:34 - Megtaláltam
Nem bírtunk már magunkkal két hónap bezártság után, így maszkban és idegenektől a kellő távolságot betartva délnek vettük az irányt és fa-peti, Robogo, tabletta társaságában ismerkedtünk az ország ezen szegletével.

Sok szép helyen jártunk, köszönjük a rejtéseket. Szinte nyári melegben jártuk be Bátaszék, Baja és a Béda-Karapancsa környékét.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.3.2]

fa-peti 2020.05.09 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

aceespepee 2020.03.13 21:09 - Megtaláltam
megtaláltam Zsotyka és Zsozso94 társaságában :)

Zsotyka 2020.03.13 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) Aceespepeevel és Zsozso94 közösen [Kesser 2.5.0]

Zsozso94 2020.03.13 09:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Megtaláltam Zsotyka és aceespepee társaságában! :) Köszönöm a lehetőséget!

Hey-ho 2019.11.02 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

g-tabe 2019.10.27 16:15 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Nagy kár, hogy a hely az enyészeté lesz/lett!

GAMANO 2019.08.03 19:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

james 2019.04.26 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

denika 2019.04.22 15:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

denho 2019.04.22 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

anettx 2019.03.23 14:25 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Baja környékén kóboroltam az alföldi pusztában.
A földvárnál az ajánlott parkolóban mezőgazdasági munka folyt, ezért megkérdeztem, hogy leparkolhatok-e itt amíg megnézem a földvárat.
Jó fej volt a munkás, mert lelkesen mesélte hogy van ott valamilyen doboz is, amibe ajándékot lehet cserélni. De egyébként nem ajánlja hogy oda menjek, mert veszélyes, ugyanis menekültek lehetnek az erdőben.
Megbeszéltük, ha fél óra múlva nem jövök vissza, akkor kezdjen el aggódni:)

PEx2 2019.02.25 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

schulczgreg 2019.01.02 15:00 - Megtaláltam
Bringás kiruccanás második ládája. Már régóta szemezek ezzel a ládával, most végre sikerült eljutnom (a Hármas halmokat a korai sötétedés miatt ki kellett hagynom, csak a távolból szemléltem meg). A földvár nagyon szép, rengeteg a rókalyuk, viszont a növényzettel kicsit meg kell küzdeni valóban. De teljes mértékben megérte. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pappcsalád 2018.11.27 09:56 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.0]

Pomisa 2018.11.10 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.16
Második alkalommal csak meglett. Nekem a koordináták össze vissza ugráltak.
Köszönjük a rejtést!
[g:hu 1.6.0]

Emerich63 2018.10.28 07:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

eltájoló 2018.09.16 14:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.08
Az első pont nagyon érdekes. Annyiban, hogy az úton jelzik a látnivalóhoz a letérést, de az pont a tehenészetbe vezet. Nem mentem be, csak az útról néztem meg a hatalmas halmokat. A második pontot az ajánlott parkolóból közelítettem meg. Szeretem ezeket a régi földvárakat. Ez is tetszett. A láda nem örvendett túl jó egészségnek. A nagy láda törött volt, rengeteg volt a zacskó. Az apróságok szanaszét hevertek. Ezt már más is leírta. Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem rakta vissza a ládába?? Tehát: a kis ládába visszapakoltam mindent (kivéve a penészes moncsicsit - talán nem kell senkinek). A logfüzet nedves volt ugyan, de inkább az a gond vele, hogy betelt. Ezért tettem a ládába új füzetet. A ládát az egyetlen használható zacskóba tettem, és visszarejtettem. A hulladékot hazahoztam, és kidobtam. Köszi a rejtést, és hogy megmutattad a helyet.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (121 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.