geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
225. Diósgyőr vára (GCDIOS)

Így nézett ki 1860-ban (Telepy Károly festménye)

Így nézett ki 1860-ban (Telepy Károly festménye)

Így nézett ki az ötvenes években

Így nézett ki az ötvenes években

Ezt láthatjuk ma

Ezt láthatjuk ma

Túristatérkép a helyszínről

Túristatérkép a helyszínről

A közelben is zakatoló Lillafüredi Állami Erdei Vasút

A közelben is zakatoló Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Piros árnyalattal jelöltem a várat és a kisvasút végállomását

Piros árnyalattal jelöltem a várat és a kisvasút végállomását

Rózsaszín ház - Itt térj balra felfelé a hegynek (Rozgonyi Piroska utca)

Rózsaszín ház - Itt térj balra felfelé a hegynek (Rozgonyi Piroska utca)

Felértél! Itt kell letérni a vízmosásból jobbra.

Felértél! Itt kell letérni a vízmosásból jobbra.

Tűzrakó hely

Tűzrakó hely

Az eredeti rejtekhely

Az eredeti rejtekhely

Az új rejtek

Az új rejtek

OTT!

OTT!
Szélesség N 48° 5,611'
Hosszúság E 20° 40,925'
Magasság: 371 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.05.11 16:00
Utolsó lényeges változás: 2015.03.21 19:49
Utolsó változás: 2016.05.18 15:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Laci, Erzséb és Willy, az ebadta...
Felhasználó: Sanchoo és M.
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Megtalálások száma: 933 + 31 sikertelen + 48 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug helyezhető.
Ha nem tudod mi ez, olvasd el az alábbi leírást:
Vándorbogarak leírása


WAP: A láda egy kis sziklaüregben rejtőzik, amelynek bejárata szikladarabokkal van álcázva. A tűzrakóhely "alatti" cserje vigyáz rá.

A Diósgyőri vár története

A honfoglalás előtt itt állott gyűrű alakú földvár helyén a XIII. sz. második felében kezdték építeni a nagy kővárat. 1271-ben az oklevelek már új várról beszélnek. A Diósgyőri várat Ernye bán családja fejlesztette igazi erősséggé és rendezte be fényűző módon. Az ekkori támadó fegyverekkel szemben bevehetetlen erősség volt. Nagy Lajos tovább építtette, és a lengyel kapcsolatok miatt fontos politikai bázis lett. A Vár ekkor élte fénykorát.

Zsigmond királytól kezdve a Mohácsi vészig a mindenkori királynő birtokában volt, ezután különböző családok zálogosbérletébe került. Ekkorra katonai jelentősége már nincs, bár sokszor védelmet nyújtott Miskolc városának és a környező falvaknak a vidék sarcolására induló kisebb portyázó török csapatok ellen.

A Vár pusztulása a török időkben kezdődött. 1673-ban kuruc kézre került, emiatt 1674-ben a kassai császári parancsnok 1500 főnyi hadcsoportot küldött elfoglalására. Ez a diósgyőri Vár egyetlen ismeretes ostroma. A tűzérségi tűz által felgyújtott és kiégett erősség várjellege megszűnt. Rommá 1678. július 11-én vált. Ezen a napon, nehogy német csapatok költözzenek be, kuruc katonai különítmény érkezett a várárkon belül húzódó külső kőfalak és a felvonóhíd bejáratát védő két őrtorony lerombolására. Ezután már csak a környék építkezéseinek kőforrásává vált.

Műemléki feltárására 1953-tól kezdve került sor. A folyamatos restaurálás következtében Diósgyőr Vára az ország egyik legjelentősebb középkori műemléke.

Az építészeti feltárás során számos a Vár történetére, az elmúlt évszázadok életére jellemző lelet, felszerelési tárgy, épületrész került elő.

A Vár a turisztikai látványossága mellett rendszeresen helyt ad nemzetközi és országos szabadtéri rendezvényeknek.

A Vár kazamatáiban látható Közép-Európa legnagyobb alakszámú - 67 darabos - panoptikuma. A hat jelentben Nagy Lajos király udvara, középkori mulatság, lovagi torna, vásár, Magyar György pokoljárása, a kassai címeradományozás látható.

Parkolás információ
Ne vegye el senki kedvét a Nagy Lajos király útján és a környező utcákban elhelyezett fizető automaták; nem itt érdemes parkolni. Van egy - a várhoz közelebb lévő - nagy és INGYENES parkoló, ahol több busz és igen sok gépkocsi elfér, csakhogy ez nincs rendesen kitáblázva. Megközelítése a Bartók Béla út - Bartók Béla köz útvonalon lehetséges, a vár lezárt sétálóutcáját jobbról (nyugat felé) kerülve.  N 48° 5,918' E 20° 41,025' 231 m [GCDIOS+Parkoló]

A Diósgyőri vár hivatalos honlapja

Rejtés
A geoláda a vár feletti erdős területen van elhelyezve. A nehézségre való tekintettel részletes leírást adok. Ez alapján szerintem GPS nélkül is megtalálhatod. A főbejárattól a Várfürdő felé indulj, majd tovább fürdő kerítése mellett az aszfaltúton. A fürdőt kb. 100 méterrel elhagyva balkézről egy rózsaszín családi házat látsz (lásd a fotót), itt kell elfordulnod balra az erdő felé tartó Rozgonyi Piroska utcába. Az utca felső végén van egy ösvény kezdőpontja, amely meredeken indul fel a hegynek a fenyves felé ( N 48° 5,817' E 20° 41,002' 205 m [GCDIOS+Ösvény]). Indulj felfelé az ösvényen, a fenyves felé, majd rajta keresztül. Ahogy az ösvény lombhullató erdőbe ér, egy vízmosásba torkollik. A vízmosáson indulj balra felfelé. Ez a geoláda közelébe visz (kb. 200 méter felfelé a vízmosásban). Ahogy felértél az ösvény mellett balra egy fát látsz rajta fehér felfordított T betűvel (lásd a fotót). Itt térj le jobbra egy kis ösvényre, ami a geoláda közelébe egy tűzrakó helyhez visz (lásd a fotót).
----------------
2015. 03. 21-én új rejteket kerestünk a ládának. Az oka az volt, hogy a korábbi rejtekhelyet sok kesser nem merte megközelíteni (gyerekkel például), a meredek, buktatós sziklák miatt, illetve nem tudtunk telefonon sem segíteni a megtalálásban: szikla - az szikla, és abból ott elég sok van), a GPS-jel pedig bizonytalan a helyszínen.
A rejtés jellege nem változott (üregben, sziklákkal takarva), a segítő mondat pedig:
A tűzrakóhely alatti nagy cserje őrzi! Tehát nem kell lemászni az éles-hegyes sziklák között (csak egy kicsit), elég csak a bozótba bebújni :)
A láda egy piros szegélyű konyhai doboz, a tűzrakó helytől 3 méterre és kb. 1 méterrel lejjebb.

Karbantartás 2016.05.18-án:

Új. "klasszikus" négyfülű dobozra cseréltük a régi töröttet, a tartalmát rendbetettük, feltöltöttük kincsekkel.

Sikeres vadászatot!

Sanchoo és M.
---------------

Az eredeti leírás:
A geoláda a tűzrakóhelytől légvonalban kb. 15 méterre van balra előre a völgy felé, sziklás területen. Ha a tűzrakóhely mellett állsz és a völggyel szembefordulsz, bokrokat látsz. Ezeket kell jobbról megkerülnöd. Ha a bokrok már mögötted vannak és ismét szembefordulsz a völggyel, akkor a balra előre található sziklák között magán a ládán állsz! Lásd az utolsó fotót (Rejtekhely). A piros jégkrémes doboz tehát egy sziklaüregben kövekkel álcázva (ordít az álca :) ) pihen.

Összefoglalva a rejtés lényegét mégegyszer:
A tűzrakóhelynél a völggyel szemben állsz, majd, jobbra kerülve a bozótokat a sziklákon leérsz egy kis kessercsapásra, amely délnek indul, majd pár lépés múlva derékszögű jobb, majd balkanyart vesz. A kanyarok után kb. 3 lépésnyire van egy, az ösvénybe ékelődött szikla, amely alatt van a geoláda.

Ha a leírásom ellenére sem találod, szívesen adok telefonos segítséget!

Sokan mondhatják persze, hogy miért nem egy könnyebben kiszúrható helyre került a láda. Nos, azért ragaszkodunk a jelenlegi rejtekhelyhez, mert nem csak ládavadászok látogatják a helyet. Sőt, továbbmegyek: kifejezetten olyan emberek is járnak a helyre, akikről módunkban áll feltételezni, hogy ellopnák a ládát. Gyakran kell törött borosüvegdarabokat, sörösdobozokat és minden más szemetet gyűjtenünk és lehoznunk, hogy a hely tiszta maradjon. És a szemét nem csak a tűzrakóhely környékén található meg, hanem a láda közveten közelében is. Olyan rejtekhelyet kellett találnunk, amelynél minimálisra csökkenthetjük a láda véletlen megtalálásának, eltűnésének, ellopásának veszélyét.

A fentiekre tekintettel tisztelettel kérjük a ládavadászokat, hogy tartsák tiszteletben a rejtekhelyünk kiválasztását, és semmilyen jószándéktól vezérelve se helyezzék át a ládát máshova.


Keresgélés után ha csendben üldögélsz, gazdag énekesmadár populációt figyelhetsz meg.

Egy kis csemege az erdőjárás és a szép panorámák szerelmeseinek
A közelben van egy magasles, amiről olyan pazar a panoráma, hogy magam is mindig elképedek, amikor felmegyek oda relaxálni. Bőven túltesz a ládától látható panorámán! Ide érdemes messzilátót is vinni!  N 48° 5,551' E 20° 40,288' 398 m [GCDIOS+Magasles] Szép időben látható nyugatra a Bükk vonulata, északra az Alacsony-Tátráig ellátni, keletre pedig a Zempléni-hegység vonulata zárja a látóhatárt. Ebből természetesen következik, hogy egész Diósgyőr és a Miskolctól északra fekvő falvak is láthatóak. Bár a közelben található kék madár tanösvény vonalán van, mégis nehéz szerintem GPS nélkül odatalálni. Ha térképes GPS-ed van és nem ijedsz meg egy kis jelöletlen utakon való túrázástól a ládázás után, hagyatkozz a GPS-re és az alábbi leírásomra.
A ládától menj vissza a vízmosásig, ami ugye ösvénnyé változott, ahogy felértél a tetőre. Nos, folytasd az utad tovább ezen az ösvényen dél felé. (Az ösvény a turistautak.hu térképén be van rajzolva.) Bár több kis ösvény keresztezi a tiedet, ha mindig egyenesen mégy és követed a TuHu térképén berajzolt utat rövidesen eléred a K+ Kék kereszt turistautat. Ezen vedd az irányt nyugatnak, míg kb. 400m múlva folytasd az utad a jobbra letérő jelöletlen földúton. Ezen már viszonylag könnyű a GPS-t figyelve odatalálni.

Egy másik túraútvonal
Kellemes (8km, szintkülönbség: 140m) sétával érheted el a vártól a Miskolc-Tapolcán, a Barlangfürdő közelében telepített GCMTAP geoládát. A túristaút jelzése citromsárga alapon kék dőltvonal és a vár bejáratától van felfestve. Az első fele sajnos elég unalmas, egy hosszú út melletti járdán visz végig kb. 3km hosszon. Utána viszont erdőn keresztül vezet fel Miskolc Komlóstető városrészébe, majd tovább Miskolc-Tapolcára.

LÁÉV
A közelben található a keskeny nyomtávú Lillafüredi Állami Erdei Vasút megállóhelyei és végállomása, amellyel fel lehet vonatozni Lillafüredig, majd tovább a Gardna völgyön, ahol közvetlenül az Őskohó megálló mellett van elhelyezve a GCMass geoláda.

Kellemes kincsvadászatot!
Üdv.: Erzséb, Laci, és az eb.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (654 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.42 web: 4.56 átlag: 4.53

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

lencseseva 2021.04.24 18:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Tommykaaaa 2021.04.01 17:12 - Egyéb
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Tommykaaaa 2021.04.01 17:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

lebaimre 2021.03.28 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Megtaláltuk. Köszi.

Lili és Balu 2021.03.28 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

iea 2021.03.14 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Megtaláltuk. Ez volt az első komolyabb túránk láda miatt. Feljegyzés magamnak: legközelebb térdrögzítő nélkül ne induljak el! :D

VenTOmi 2021.03.07 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

IMG_6354IMG_6350
bété 2021.02.21 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

HOVANA_Család 2021.01.23 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

anzsu7 2021.01.16 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.8.3]

kocsisjozsef74 2021.01.16 10:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.8.3]

ambrus207 2021.01.01 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
2021 első találata [Geoládák v3.7.6]

Évi&Zoli 2020.12.19 12:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
A várban már többször is jártunk, most csak a ládára összpontosítottunk. Szükség is volt az összpontosításra! Valahogy felbotorkáltunk a meredek csúszós, sáros hegyoldalon(csak lefelé rogytam térdre), de Évinek minden balett tudását össze kellett szednie, hogy talpon maradjon! Így volt remek, nincs ezzel semmi baj! Köszönjük!

IMG_20201219_122806IMG_20201219_123137
IMG_20201219_123145IMG_20201219_124330
IMG_20201219_123211IMG_20201219_123228
nagyfeco 2020.11.07 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.70
Köszönjük a rejtést. A nedves talajon és leveleken érdekes volt a fel-le jutás. De az őszi lombkoronák látványa kárpotolt bennünket a tűzrakónál.

20201107_11345920201107_113512
20201107_122129 
Paul 2020.11.07 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

rydick 2020.11.01 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.45
Megtaláltuk, köszönjük szépen!

Lokicska 2020.10.31 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, juhééé! [Geoládák v3.7.6]

Vincenzo65 2020.10.11 08:41 - Megtaláltam
Tündérkert felől Fényeskő-völgy felé távozva egy kis hatossal körbekerültem a várat.

ferro csaba 2020.10.03 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.56
A látvány csodálatos, jó volt felmászni a hegyre! Berkeszi Koalák Köszönjük a rejtést!

20201003_132109 
Uncraft 2020.09.27 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Jó kis túra, szép kilátással a végén! [Geoládák v3.5.4]

johnnycache 2020.09.25 07:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.03
Köszönöm az élményt! :-)

Karol 2020.08.27 18:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.28
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. ?

Evila 2020.08.20 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
A vár alapos bejárasa után felkapaszkodtunk a ládáért is, lefelé valahogy gyorsabb volt a lejutás, felfelé viszont izzasztó a vízmosásig.
A vár nagyon szépen fel van újítva, mindenképp érdemes bemenni is.
Köszönjük a rejtést! Evila, Mary, Advent, Dani

Mary&Advent 2020.08.20 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

Valami Sárkányos 2020.08.16 19:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Eddigi legizgalmasabb és legkalandosabb megtalálásom. Későn indultam, és az utolsó napsugárnál sikerült sok-sok keresgélés után ráakadnom a ládára. Az erdőben már sötét volt, sikerült eltévednem. Külön köszönet Koppánynak, aki mindvégig elkísért és kitartóan várt rám, és segített visszatalálni! Ő az én őrangyalom és ezt a megtalálást, valamint a ládában talált életfával festett kövecskét neki ajánlom. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1012 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]