geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4334. Zók, Várhegy (GCZZZZ)
Ásatások a Várhegyen (new will)
Ásatások a Várhegyen (new will)
Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)
Zóki madár alakú edény (sulinet.hu)
Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)
Leletek (magyarokeredete.blogspot.hu)
A falu látképe (zok.hu)
A falu látképe (zok.hu)
A hegy (archiv.baralib.hu)
A hegy (archiv.baralib.hu)
Ásatások
Ásatások
Útközben van némi kilátás
Útközben van némi kilátás
Északnyugat felé
Északnyugat felé
Tubes felé
Tubes felé
Horhoson haladunk
Horhoson haladunk
Jobbra-balra présházak
Jobbra-balra présházak
Itt hagyjuk el a "főutat"
Itt hagyjuk el a "főutat"
Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül
Ebből nem jövök ki arcvesztés nélkül
Bár más meg itt hagyta a fogát is
Bár más meg itt hagyta a fogát is
Rejtek
Rejtek

Szélesség N 45° 59,547'
Hosszúság E 18° 5,942'
Magasság: 194 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.12.09 12:55
Megjelenés időpontja: 2017.12.09 15:01
Utolsó lényeges változás: 2017.12.15 10:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fairy, Dóri & Attila
Felhasználó: Fairy
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 34, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP ON
Zók külterületén, fa elágazásában rejtőzik a 0,45 literes (kb. 15 * 11 * 6 cm külső méret) négyfülű geoláda.
WAP OFF

Bevezető
A Kárpát-medence őstörténetének fontos - bár avatatlan szemlélő számára kevéssé látványos - helyszínére hívlak ezzel a rejtéssel.

Megközelítés
Akár Bicsérd, akár Pellérd felől érkezel, itt  N 46° 0,315' E 18° 5,992' 190 m [GCZZZZ+PARKOLO] érdemes letámasztani az autót, ha félted vagy csapadékos az idő. A földúton dél felé indulva 100 méter után kettéágazik az út. Mindkettő elvezet a láda közelébe, de én inkább a baloldali ágat javaslom, mert az egyenletesebben emelkedik és van egy látványos horhos szakasza. Itt  N 45° 59,549' E 18° 5,989' 189 m [GCZZZZ+B_LETERES] jobbra ki tudsz kapaszkodni a mélyútból és a kissé bozótos területen átverekedve magad eljutsz a ládához.
Ugyanakkor a jobboldali ág előnye, hogy arról itt  N 45° 59,554' E 18° 5,906' 174 m [GCZZZZ+J_LETERES] letérve kissé meredekebb, de kevésbé dzsindzsás a láda megközelítése.

"6000 éves múltat őrző szőlőhegy"
by new will

Zók kicsiny, szinte csak egyetlen utcából álló falucska Pécstől délnyugatra, Bicsérd és Aranyosgadány között. A falu a Pécsi - víz kiemelkedő északi partján helyezkedik el. Vele szemközt, a völgy túloldalán félszigetszerű dombok sorakoznak, melyek a baranyai dombvidék szinte csipkézetesen tagolt északi peremét alkotják. A kelet és nyugat felöl mély völgyekkel határolt, észak-dél irányban elnyúló kiemelkedések egy kéz ujjaira emlékeztetnek, szinte "kinőnek" a tőlük délre fekvő, nagy kiterjedésű fennsíkból. Oldalaikat az erózió meredekre koptatta, emiatt legtöbbjük legmagasabb része csupán egy igen keskeny, észak-dél irányú gerinc, jóformán csak lejtőjük van. Ezeken a meredek lejtőkön szőlőket és présházakat találunk az erdős völgyek fölött, állandó települési helyként sohasem szolgáltak.

Ha ezt a tájat a völgy északi partjáról nézzük, akkor a Várhegy csupán egy a sok szőlőhegy közül. Feljutva azonban az akácossal övezett domb tetejére, már több jellegzetesség is szemünkbe tűnik. A legfontosabb az, hogy a dombtetőn csaknem teljesen lapos és viszonylag széles (50-100 m) sávot alkotó kis fennsíkot találunk. Ez a Várhegytető, vagy a Várhegy "egyenese". Ha északi részének peremére állunk, akkor tiszta időben beláthatjuk a pécsi víz völgyét, áttekinthetjük a Nyugati Mecsek előterét, jól látható a Jakab-hegy, sőt a pécsi medence és a Dráva síkságának egy része is. Magát a dombtetőt nézve a figyelmes szemlélő hamar észreveszi, hogy annak felszíne sötétszürke, hamus földből áll, és gyakran találni rajta égett agyagdarabokat, cseréptöredékeket, állatcsontokat. Az őrkori megtelepülésnek ezek a felszínen észrevehető maradványai a tetőt délről határoló széles horpadásig tartanak. Ezen túl és a lejtőkön már csak az emberi történelem előtti geológiai múlt hagyatéka van, mint mindenütt a dombvidéken: a több millió éves Pannon tengeri üledék megkövesedett kagylóit rejtő meszes réteg, rajta a jégkori lösszel és az ezt takaró barna erdőtalajjal.

A tetőn előkerült különös tárgyak alapján keltek szárnyra azok a szép mendemondák, amelyeket a mai napig emlegetnek Zókon. Gyakran szó kerül egy itt elrejtett "aranyborjúról", amit még senkinek sem sikerült megtalálni, no meg rejtélyes alagutakról, amit elfeledett régi pincék üregeiből alakított a képzelet, és mondává növelt a hagyomány. Nem csak a meséket őrzi azonban a Várhegy, de nevében a történelem is. Nem említik írásos források, mégis van tényleges alapja az elnevezésnek: a magyar középkor korai századaiban itt létesített paticsfalú erődítés gyér maradványit az őskori település sáncárkával együtt felszínre hozták az ásatások.

A település első írásos említése az 1290-es évből származik. A Várhegynek nevezett bortermő domb a középkor óta a faluhoz tartozik, de a régészeti felfedezések egy jóval ősibb kulturális örökséget tártak fel ezen a vidéken. A Várhegy őstörténete nem kevesebb mint 6 ezer évre tekint vissza.

Várhegy a Mecsek és a Villányi hegység közötti dombos országrész északnyugati részének egyik hegyfoka. 1917 óta a történészek jól ismerik a fennsík régészeti felfedezéseit. A felszínről előkerült leletek főleg a korai bronzkor időszakából valók; közeli rokonságot mutatnak a Vucedolban talált leletekkel. A terület a "Zók kultúra" - avagy a "Vucedol-Zók kultúra" - névadó települése lett.

Az első ásatás a szerb hadsereg vezetése által vette kezdetét 1919-ben, a környék háború utáni megszállása idején. A feltárt leleteket Belgrádba szállították. Később csak néhány edényt hoztak nyilvánosságra, rádásul az első ásatásról nem maradt fenn teljes értékű dokumentáció.

1943-ban Török Gyula, a Pécsi Múzeum régésze vezetett ásatást Zókon, de munkája csupán egy korlátozott területett érintett. Csak 1977-ben kezdtek alaposabb kutatásokat végezni abból a célból, hogy választ adhassanak a korai bronzkor hazai vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre.

A területen feltárt legkorábbi település a rézkorból való (Lasinja-Balaton kultúra, Kr.e. 4. évezred eleje). Ezt követi a Badeni kultúra település emlékeinek feltárása a késő rézkor idejéből, majd a Vucedol-Zók kultúra település nyomai láthatók. Ez a korai bronzkori település - mely kb. 300 évig maradt fenn - alapos szervezettségről árulkodik. Épületeit védelmi árok vette körül. A legkésőbbi őstörténeti felfedezések a Somogyvár-Vinkovci kultúrával kapcsolatosak. A szétszóródott tárgyak a fennsík teljes területén fellelhetők, és sokban különböznek a korábbi Vucedol-Zók település leleteitől.

Eltekintve a virágzó Vucedol-Zók település mindennapjaiból fennmaradt leletektől - mint a díszes és egyszerű fazekas-, agyag- és csont eszközök, lakóház maradványok, égetőkemencék stb. - a legfontosabb leletanyag a korai bronzkor kezdetéhez kapcsolódó fémiparhoz kötődik. Az öntőformák és olvasztótégelyek a helyi fémiparosok tevékenységét ábrázolják. A leletek bősége a szükséges nyersanyagok kereskedelmi úton történő rendszeres áramlásáról árulkodik.

Az arzén tartalmú réz (szulfidércből olvasztott réz) ügyes használata egy kiemelkedő társadalmi réteg kialakulásához vezetett, mégpedig a kovácsokéhoz, továbbá előidézte a mitológia kovács isteneinek megformálását. A bronzkori fejlődés európai hajnala nyomon követhető a Zók Várhegy régészeti bizonyítékainak segítségével.

Az ötletet illetve infót Bubó barátom adta, ezúton is köszönjük neki.

Egyéb érdekességek: "Mamut fekszik Zók határában"

"Jó állapotban lévő őskori mamutleletet találtak Zók határában. Világszenzáció lehet, ha bebizonyosodik, hogy az állatot az itt élt emberek ejtették csapdába a jégkorszak idején. Erre pedig van esély, hiszen a zóki várhegy ősidők óta lakott vidék."


Ládatörténet
2017.12.15 Alternatív megközelítés leírásával egészítettem ki az oldalt.
2017.12.09 15:00 Az 1. Dél-Dunántúli Regionális Kessertalálkozó után éppen 522 héttel a geoláda kereshető. ;-)
2017.12.09 12:55 Kihelyeztem a geoládát.
2013.08.21 Jevica és Gyuszi továbbadja a tervet.
2013.06.11 A ládagazda a moderátorokkal megküzdő new will helyett Kadorca lett, aki átadta Jevica és Gyuszinak.
2009.05.13 A geoláda moderációja sikeresen lezárul, +6/-3 eredménnyel.

Forrás
Cikk a leletről
Zók honlapja
Museum.hu
Magyarok eredete
new will (Attila) ládaleírása

Sikeres kincskeresést!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (17 db): környezet: 3.43 rejtés: 2.91 web: 4.21 átlag: 3.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


laszloistvan 2019.10.17 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mr Zerge 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Romokat nem láttam, bozótharc volt.

VP 2019.10.07 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Nagyon szép a rejtekadó, borostyánnal befutott cseresznyefa!
Én nyugat felől közelítettem: bozót egyáltalán nem volt. A fiatal fákkal néhol kicsit felnőtt erdőben tájfutóként gond nélkül haladtam.
Romokat nem láttam, de a domborzatba kis fantáziával beleképzelhetők várárkok.
A rejtektől keletre valóban nagy az aljnövényzet, de arra csak kinéztem.

BouLache 2019.08.27 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.00 súly: 3.64
Ok

BuBiPuma 2019.03.09 10:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.31
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Egy újabb értelmetlen, kesser szivató megoldás a rejtőtől. És ez nem egy "ősláda" 2002-ből, hanem egy 2017-ből, döbbenetes. Érdemes legalább egy metszőollóval készülni, de bozótvágó is nagy segítség lesz. A ruházat is legyen tüskeálló, szemre vigyázni!
A rejtektől vissza a földes út felé készítettem egy kis ösvényt, ahol eleve a legritkább volt a tüskés bozótos; a 45° 59.521836" 18° 05.973294" helyen értem el ismét a földes utat. Itt sajnos épp egy meredek partfal van; de száraz időben sokkal inkább ezen ereszkedek le (vagy mászom fel), mint a többi helyen át a 'tüske-dzsungelen'.

 
Zsozso94 2019.01.30 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm!
A láda megközelítése még így a téli évszakban is nehézkes és érdemben nem sok látnivalót rejt a láda közvetlen környezete.

 
Zsotyka 2019.01.30 10:53 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.23
Köszönöm a rejtést!

Puszkany 2018.11.02 12:33 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

S-A 2018.10.29 08:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kiváló leírás. A tágabb környezet, a horhosok, a kilátás csodálatos, a láda közvetlen környezete teljesen érdektelen. A rejtés fölöslegesen nehezített, akárcsak a jelszó.

Gyömi 2018.10.21 13:03 - Megtaláltam
Köszönjük!

aceespepee 2018.09.28 16:35 - Megtaláltam
megtaláltam :)

kobcikrajci 2018.09.23 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

GYEZegzug 2018.09.03 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszi szépen a lehetőséget.

g-tabe 2018.07.06 18:25 - Megtaláltam
Tartottam ettől a ládától a logokat olvasván, és őszre/télre terveztem a keresést. De ha már Bicsérden jártunk a GCTO okán, továbbkerekeztünk, hogy tegyünk egy próbát. Nyugati irányból közelítve nem is volt olyan veszélyes a bejutás, mint amire számítottam :-). Persze nem úsztuk meg karcolás nélkül a dolgot, de megvan a találat. Nem extrém cach, meg lehet vele próbálkozni. Hosszúnadrág és valami pulcsiféle ajánlott.
Várnak, romnak vagy bármi látnivalónak se híre se hamva, de a környékbeli utakon nagyon kellemes környezetben lehet bringázni.
Ha valakinek

Mikulás 2018.06.24 11:38 - Megtaláltam
Köszönet! [wapon beküldött szöveg]

IMG_0548IMG_0549
IMG_0551IMG_0552
IMG_0553IMG_0554
Zergi 2018.06.23 09:10 - Megtaláltam
Fogtam! - a pécsi Országos Vasutas Természetjárók Találkozója keretében.

IMG_1681IMG_1682
Kittikusz 2018.05.05 19:21 - Megtaláltam
Küzdelmes kaland a ládához jutás, de láttunk kis rókát meg NAGYOT is :)
A megtalálás Cerberus érdeme és persze a bozótvágóké! :D

Cerberus 2018.05.05 19:21 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.17 súly: 4.37
Megtaláltam! Kittikusszal közös ládázás. Osztom azon véleményeket, hogy ennek a ládának nem igazán van értelme azon túl, hogy +1 találatot jelent, amiért meg is kell küzdeni. A leírás érdekes, de a helyszín semmit se mutat.

Olvasva a logokat, már elve brutális dzsindzsára készültünk, így vittünk magunkkal bozótvágókat is, de még ennek ellenére is nehéz és körülményes volt eljutni a ládáig. Kalandos keresés lett, az biztos.

Köszönöm a rejtést!

IMG_3557 
fehérkút 2018.05.01 10:16 - Megtaláltamkörnyezet: 1 rejtés: 3 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.81
Köszönöm a rejtést!
Egy-két gondolatot azért hozzátennék! Ennek a ládának semmi értelme! Semmit nem mutat meg, ha csak a szederinda nem volt a cél ! Ide betenni egy ládát teljesen értelmetlen. Úgy kell megküzdeni az egyébként igen egyszerű hely eléréséért! A legközelebbi keresőnek ajánlom minimum bozótvágó kést vigyen magával ! A jelszó a szokásos, nehezen olvasható , másodjára már sikerült megfejtenem !

vecsbal 2018.04.14 11:52 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.52
Kerékpáros találat Pécsről. Bringatúrának nem volt rossz, az ajánlott parkolótól a táj még vadregényesnek is mondható, érdekes, hogy felfelé menet a meredekség látszatra nem jött ki, csak áttételre és érzésre, bezzeg a visszaúton..... Kb. most van az az időszak, amikor még aránylag járható a dűlőúttól a rejtekig vezető csapás (mérési ponttól balra). A rejtekadó madárcseresznye (?) épp virágzott, messziről hívogatva, ám nem sikerült véráldozat nélkül oda eljutni a liánokon, szederindákon keresztül. Kereséshez a hosszú farmering és nadrág ajánlott, aki kötött pulcsiban megy be, számítson rá, hogy nélküle fog kijönni:)

DSCN4661 
foxfoxfox 2018.04.07 17:15 - Megtaláltam
Puszta szerencse, hogy az aljnövényzet burjánzása előtt szántam rá magam erre a ládára. :)
Köszönöm a rejtést!

Luxi69 2018.03.15 17:25 - Megtaláltam
..

Csaba & családja 2018.01.14 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.59
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A rejtés nehezen megközelíthető, de mire ez igazán problémát jelentene, ki lesz taposva a kesserút a ládáig. Végre nem esett az eső, így kiszabadultunk a szobából. Jól esett a séta.

 
laszloze 2018.01.07 13:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Egy előzőnapi egésznapos otthoni munka után a jó időt kihasználva kerestük meg ezt az új ládát.

Természetesen elolvastam az eddigi megtalálások logjait, és elég nehéz terepre számítottam.
Feltűnően nagyon könnyen meg tudtuk közelíteni a ládát. Persze volt aljnövényzet, ami a télnek köszönhetően leszáradt, de szerintem a vegetációs időszakban sem fog komolyabb akadályt jelenteni, és ezt jómagam, egy biológus mondja.
Én sem mindig kedvelem Fairy ládáit, mert némely elég gáz helyen van, nehéz megközelíteni, de a logolók közt volt olyan, aki fikázta ezt a ládát, de a sajátjai közt is van olyan a Keleti-Mecsekben, hogy minden lépést komolyan meg kell tervezni, mert konkrétan járhatatlan az állítólagosan ott lévő, de megjegyzem, nem létező út.

Nem akarom védeni Fairyt, de fura, hogy a megtalálók egy emberként nekiugrottak, mind fikázzák ezt a rejtést, holott nagy akadályt nem jelentett az aljnövényzet.

Köszönöm a rejtést! Ziccerből meg volt. :)

nmárti 2018.01.06 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 1 web: 3 átlag: 2.00 súly: 4.40
Semmi extra, de ha már itt mentünk el... Köszi!

Geoléda 2018.01.06 12:30 - Megtaláltam
közös találat Párduc50-nel és Doktorral. Köszi.

20180106_122053 
Párduc50 2018.01.06 12:29 - Megtaláltam
A jelszóval kicsit meggyűlt a bajunk. Egyébként a logok alapján rosszabbra számítottunk. Azt tudtuk, hogy látnivaló nem lesz, így ez nekünk nem okozott csalódást. A mélyút kifejezetten tetszett, a végén a dzsindzsa nem, de erre a rejtő felhívta a figyelmet. A logbook hátsó felén a recycling tényleg kissé zavaró, de még nem tart ott a logolás. Egy üres logbook szerencsésebb lett volna. Kupec moderálással kapcsolatos általánosító megjegyzésével nem értek egyet. Így is kevés a láda.

12
34
56
Geode 2017.12.29 00:00 - Megtaláltam
Köszi!

Móni&Krisztián 2017.12.26 18:38 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.13
Megtaláltuk! Volt dagonya,dzsungel.

Legend 2017.12.25 14:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.53
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Csatlakozva az elöttem szólókhoz, semmi értele ott a ládának. A környék szép, a kutyák élvezték. Ha már van itt láda, az lehetne könnyebben megközelíthető, szebb részen. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

20171225_13513620171225_135133
kupec 2017.12.14 13:28 - Megtaláltam
Hát, nem tudom.
Végül is nem tragikus rejtés, csak éppen teljesen értelmetlen. A táj nem rossz, de kismillió ilyen hely van az országban, az utolsó 60 m-ről meg nem nem tudtam eldönteni, hogy szívatás-e vagy csak véletlen. Ha szívatás, akkor még 100 m-el beljebb kellett volna vinni a dzsindzsába, ha meg nem, akkor az út mentén lehetett volna rejteni. Éppen ugyanannyit lehet látni mindkét pontról. Lassan teleszórjuk ládákkal az országot, jó lenne, ha már csak a különleges látnivalók kerülnének terítékre. Hogy mi a különleges, azt döntse el a moderáció.

Péter60 2017.12.13 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1.5 web: 3 átlag: 2.50 súly: 4.46
Érdekes láda, vajon miért volt tetszhalott 8 évig, vajon miért pont most kelt életre?
Egyutcás kis baranyai falu szőlőheggyel, sok ilyen van. A sztori érdekes, de a helyszínen ebből sajnos nem "jön át" semmi.
Maga a rejtés kimeríti a nettó szívatás fogalmát, 60 méteres bozótharc vár a kesserre a semmiért. Vegetációs időszakban még szörnyebb lehet!
A láda-jellemzőket Strombus már leírta, remélem nem ez a gc-színvonal jövője!

Strombus 2017.12.13 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 2.83 súly: 4.46
A láda megjelenésekor nem hozott lázba. Gondoltam, valamikor jó lesz majd bringás célpontnak. (Most már tudom, hogy nem lett volna jó.) Aztán ma, ahogy elállt az eső, mehetnékünk támadt, mert mégse rondítson bele ez a láda a baranyai 100 %-os teljesítményünkbe!

A táj, a domb, a löszfalak közé szorul szurdok út vegetációs időszakban valószínűleg nagyon barátságos, szemünknek kedves, - mint bármelyik más hasonló domb. De mégsem ajánlanám a felkeresését akkor, legalábbis nem metszőolló és megfelelő védőöltözet nélkül. Bár a dombtetőre vezető szurdok peremén jópár fa alkalmas lett volna ilyen színvonalú (vagy jobb) rejtésre, a rejtő gondoskodott arról, hogy a ládához vezető utolsó 60 m emlékezetes maradjon, ha már a táj és a rejtés felejthető. Ösvény, vadcsapás nincs, csak sűrű cserjés. Emiatt én ezt nem 2-es nehézségű terepnek nevezném. Mikor végre átverekedi magát az ember, egy szép (de semmi különös) fához ér, aminek az elágazásában, a felülről érkező csapadéktól és bármi mástól teljesen védtelenül ott ül a láda. Hurrá, tényleg négyfülű, nem a mini kékfedelű! Benne a rejtő védjegyének tekinthető meghajlított Signetta és az újrahasznosított papírból készült logbook nehezen olvasható, ákom-bákom jelszóval. Itt csak az utóbbi időben megtalált Fairy ládákhoz képest annyi a változás, hogy a logbook oldalainak nemcsak az egyik felét borítja szöveg, hanem számos oldal mindkét felét. Ez is egy 2 in 1 megoldás. Most nem angol-arab nyelvlecke, hanem puzzle! Aki ügyesen lapozgat, elolvashatja a muggli info teljes szövegét. Aki meg mondjuk 10 megtaláló után logolni akar, hozzon magával logbookot!

A kincsA logbook egy oldala
 
pappcsalád 2017.12.09 16:34 - Nettaláltam
Végül is tényleg a neten találtam, kaptam egy fényképet. :)

Bolondok 2017.12.09 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Apu/Pappcsalád hívott hogy a közelünkben meg jelent egy új láda, igaz hogy fél órája. de még nagy az esély a piros egyesre!
így hát el indultunk.
Közben kisebb el tévelyedések mellet meg találtuk, és még üres volt a füzet! így hát elsőkként írhatunk bele!
aki utnak indul lehet hogy kertészkednie kell egy kicsit miután az útról letér mert nagy a bozót.
de ez ellenére egy jó kis esti séta volt. köszönjük a rejtést! :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu