geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2390. Ahol a part szakad (GCDBSZ)

A folyó

A folyó

Partoldal

Partoldal

Szakadozó part

Szakadozó part

Vízivilág

Vízivilág

Csendes folyó

Csendes folyó

Változatos környezet

Változatos környezet

Folyópart

Folyópart

A "Tátorján Tanösvény" nyomvonala

A "Tátorján Tanösvény" nyomvonala

Az ösvénynek ezt a részét javasoljuk bejárni

Az ösvénynek ezt a részét javasoljuk bejárni

Ártéri dús növényzet

Ártéri dús növényzet

Úton, az ártér felé

Úton, az ártér felé

Folyó kanyarulat

Folyó kanyarulat

Löszfal

Löszfal

Áradó Hernád 2020 július

Áradó Hernád 2020 július

A folyó madártávlatból

A folyó madártávlatból

Vadregényes környezet

Vadregényes környezet

Zavaros, sok a hordalék

Zavaros, sok a hordalék

A VÉDETT NÖVÉNY

A VÉDETT NÖVÉNY

Április-június között virágzik

Április-június között virágzik

Növénytani kép

Növénytani kép
Szélesség N 48° 11,241'
Hosszúság E 20° 59,717'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.04.20 11:38
Megjelenés időpontja: 2009.04.02 11:30
Utolsó lényeges változás: 2014.06.16 10:55
Utolsó változás: 2020.07.07 23:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: páros >> skiccpausz >> MJANEZ
Felhasználó: MJANEZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 600 m
Megtalálások száma: 143 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Az elrejtett 10*10*4cm-es zöld fedelű láda közvetlenül a tanösvény mellett, egy, jelzéssel ellátott, nagy fa mögött talajszinten bujkál. Kérem jól rejtsétek vissza, nehogy a pecásoknak csonti-doboz legyen belőle.A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Hernád folyó

A vízrendezések ambivalens folyamatát csak néhány folyónak sikerült legalább részben megúsznia Magyarországon - ezek egyike a jobbára ma is girbegurbán kanyargó Hernád. A folyó helyenként máig többé-kevésbé szabadon alakítja - bontja és építi - a partját, és néhol még a galériaerdők természetes foltjai is fellelhetők.

A Sajó mellékfolyója. 1040 m magasságban az Alacsony-Tátrában ered. Körömnél torkollik a Sajóba, amely a Tiszába Tiszaújváros felett csatlakozik. Mellékága a Vadász-patak. Egyetlen mesterséges ága a Hernádszurdoktól induló és Bőcsnél visszatérő Bársonyos csatorna. A folyó Abaújnádasd községnél hagyja el Szlovákiát és Abaújvárnál érkezik Magyarországra, 11 km hosszban határfolyó. A Magyarországi szakasz nehézségi foka ww-1 könnyű vadvíz és gyors folyóvíz. Mivel Európa egyik legkevésbé szabályozott folyóvize, Magyarországnak is egyik legszebb és legérdekesebb, csak kajakkal vagy kenuval járható folyója. Magas vízállásnál egészen vadvíz jellegű.

A kajakkal vagy kenuval túrázók tájékozódását nehezíti, hogy a folyó minden áradás után változtat a medrén, ráadásul a "folyam-kilométer" adatokat sem jelzi sehol tábla.

A Hernádot 4 helyen zabolázza gát. Ott, ahová a ládát tettük, nem zabolázza semmi: ott tetszése szerint rombolja, építi a partját évről évre.

"Tátorján Tanösvény" a Hernád mentén

A Tanösvényt az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület alakítgatja a környező települések (Alsódobsza, Szentistvánbaksa és Megyaszó) önkormányzatainak a segítségével. Hossza 17 km, teljes bejárása 7-8 óra. A Hernád árterületén kanyargó része jobbára csak gyalogosan járható és csak olyankor, amikor a Hernád engedi. A folyó magasabb vízállásánál az ösvény egyes szakaszai méternél is mélyebben kerülnek a víz alá. Pihenőhelyeinek többsége még csak terv: mostanáig négy (köztük a 10. sorszámú) van berendezve úgy-ahogy; az ismeretterjesztő táblák azonban még ezekre is csak a terv stádiumában vannak.!

Az ösvény Alsódobsza Pincesorától indul és oda is tér vissza, miután a Hernád partját Szentistvánbaksáig járja végig, majd onnan a Baksa-halomra kanyarodik fel és utána még elviszi a túrázót Megyaszó Pincefalujába is. Az általunk ide csatolt térképen az ösvény kicsit eltér az Egyesület honlapján látható térképtől, de az eltérés messze van attól a térségtől, amit bejárni javasolunk.

Mi az ösvénynek a Pincesortól a 10. állomásáig tartó, kb. 1 km-es szakaszára próbáljuk a kesser-társakat csábítani és kalauzolni. Szerintünk ez az 1 km-es szakasz az ösvény egyik legérdekesebb, és - szerencsére - a Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Területen még jócskán kívül eső szakasza. Az ösvény itt a Hernád egyik szakadó partján megy végig; közben ritka látnivalókkal jutalmazza a rajta túrázót és onnan ereszkedik alá (elég meredeken) a tanösvény 10. állomására - tudniillik akkor, ha ezt a pihenőhelyet éppen el nem önti a folyó.

A Tanösvényt a Kék ferde sáv jel (fehér négyzetben kék ferde sáv) tűzi ki számunkra. Térképét ide tettük. A térképet Szentistvánbaksa nagyon kedves és a Tanösvényt lelkesen pártoló polgármesterétől kaptuk. Mi színeztük ki. Pirossal a tanösvény nyomvonalát, kékkel a Hernádot, sárgával a pihenőhelyeket, zölddel a természetvédelmi területet. A Tanösvény végig szabadon látogatható, de a védett területen szigorúan be kell tartani a természetvédelmi területekre vonatkozó jogszabályokban foglaltakat.

Szakadó partok

A szakadó part alapkőzete jelentős részben pleisztocén lösz, amely a Szerencsi-szigethegység - itt viszonylag mélyen levő - vulkáni kőzeteire települt agyagrétegekre rakódott. A Hernád bal partján a mélyebb rétegekben elhelyezkedő agyag-homok határ a folyó felé lejt. Ezen a csúszólapon a helyenként 100m vastagságot elérő felső réteg átlagosan 0.5-1 dm/év sebességgel a folyó felé kúszik. A nagy tömegű mozgások kiváltásában szerepet játszhat a manapság is tapasztalható szeizmikus aktivitás. A lassan kúszó, agyagos-homokos-löszös rétegek a part közelében leomlanak; az omladék anyagát a folyóvíz fokozatosan elszállítja. Az állandóan megújuló meredek lejtőn csak ásványos váztalaj tud kialakulni, amely a lösz, illetve a pannon agyag- és homokrétegek keveredéséből keletkezik. Ezen az omladékon él a tátorján, ami hazánk posztglaciális meleg kori, maradványfaj növénye, a Kárpát-medence mogyorókori lösz pusztáinak hírmondója. Ha körülötte a növényzet háborítatlanul szaporodhatna, fejlődhetne, hamarosan elnyomná a tátorjánt. De nem fejlődhet, mert újra és újra betemeti a suvadó föld. A tátorján viszont évelő, gyökere mélyre hatol, és képes áttörni a folyton rázúduló törmeléket. A pannon térség lösz sztyeppjeinek egyik karakterisztikus, de ritkává vált faja. Tömeges elterjedési területe a Fekete- és Kaszpi-tenger környéke; nálunk már csak helyi, elszigetelt populációi élnek. A számon tartott hazai állomány 2600-3000 egyed.
A tátorján egy lágy szárú, évelő növény.
A mészben gazdag, száraz, meleg, és humuszban szegény lösz- vagy márgatalajokat kedveli. Dúsan elágazó, levelekkel körülvett, szögletes szára 80-150 cm magasra nő meg. 3-6 cm vastag, a belseje fehér, érdesen barázdás, üreges, csomós. Vastag, felső részén sokfejű főgyökere, orsó alakban rögzül a talajba. Az egészséges növény kissé káposztaillatú.
A terebélyes, bokorszerű növény levelei igen nagy méretűek (akár 60 cm-re is megnőnek), 2-3-szorosan szárnyasan szeldeltek. A levelek alul kisebbek, felfelé haladva egyre nagyobbak és tagoltabbak, ám a csúcsi levelek egyszerűek, megnyúltak. A szár és a levelek is fiatalon szőrösek, később kopaszodók.
A tátorján 4-5 éves korában virágzik először. Április-június között, tömör, később fellazuló, többszörösen összetett végálló fürtvirágzatban nyílnak apró, 8-10 mm átmérőjű, áthatóan mézédes illatú, fehér vagy rózsaszínes, hímnős virágai, melyek gömbszerűen az egész növényt beborítják. A virágon a családra jellemzően négy kereszt alakban álló, a csészeleveleknél kétszer hosszabb, tojásdad alakú, tompa végű lapos sziromlevél található. A hat fehér, tömzsi porzószál közül kettő rövidebb, egytagú, négy pedig hosszabb, felül kéttagú, melyek közül csak egyiken visel portokot. A porzón mézmirigyek (glandula) találhatók. A zöld bibeszálon sárga fejes, ülő bibe fejlődik. Megporzását rovarok végzik.
Nyár végére beérő, borsszemnyi, gömbölyded, együregű becőketermése a kocsány csúcsán ül. A termés eleinte vastag, fényes zöld héjú, később kiszáradt, ráncos szürke gömböcske, mely egyetlen, csípős ízű magot rejt.
A gömbforma hajtásrendszer a tőről leválva, az ördögszekérhez hasonlóan szél által (anemochoria) görgetve terjeszti a magvakat.
A faj hazánkban aktuálisan veszélyeztetett, és fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A láda

A Tanösvény az alsódobszai Pincesor  N 48° 11,036' E 20° 59,896' 191 m [GCDBSZ+ajánlott parkoló] pontjánál indul. Az autót itt is lehet hagyni, de, ha takarékoskodni akarunk az erőnkkel, le lehet menni vele a  N 48° 11,038' E 20° 59,718' 163 m [GCDBSZ+parkoló] pontig. (Autóval már nem lehet, mert a vadászház tuajdonosa a pincesornál sorompóval rekesztette el a magánútját.) Itt egy vadászház épül és előtte elég nagy, szabad terület van: itt is elfér az autó. A vadászház után a háztól jobbra, az erdőben induló ösvényen az első Kék ferde sáv (fehér négyzetben kék ferde sáv) jelet a  N 48° 11,083' E 20° 59,674' 156 m [GCDBSZ+első turistajel] pontban látjuk meg egy fa törzsén. Innen a végig kitaposott, viszonylag ritkán (50-100 m-enként) jelzett ösvényen kell menni a ládáig, illetve az azon túl levő, 10. számú pihenőig ( N 48° 11,266' E 20° 59,664' 126 m [GCDBSZ+10. pihenő]). Ez az útvonal csak gyalog ajánlható, viszont ezen haladva, a szakadó part tetejéről több helyen is jó rálátást kapunk a Hernád itteni szakaszára, és szép panoráma fotókat készíthetünk.

A láda a Pincesor végétől, a  N 48° 11,157' E 20° 59,953' 192 m [GCDBSZ+Pincesor vége] pontból indulva földúton is megközelíthető. Ez a szakasz is része a Tanösvénynek, itt-ott a Kék ferde sáv (fehér négyzetben kék ferde sáv) jel is látszik. Az út  N 48° 11,296' E 21° 0,103' 184 m [GCDBSZ+földút elágazás] pontjánál balra, lefelé kell venni az irányt, majd a  N 48° 11,341' E 20° 59,714' 119 m [GCDBSZ+ártéri elágazás] pontnál ismét balra kell tartani. Innen "toronyiránt" kell menni a 10. sorszámú pihenőig, hogy onnan kapaszkodhassunk fel a ládához a szakadó part tetejére. Ez a könnyebb útirány, viszont nem biztos, hogy a Hernád egész évben engedi végigjárni !

javaslat

A tanösvény ezen kb: 1km -es geoládához ajánlott szakaszát ládakarbantartás alkalmával 2020.07.02-án teljesen körbejártam, a sok csapadék miatt igen dús a növényzet, van mindkét irányból, sűrűn záródó néhányszor tíz méteres ösvényszakasz, de ezeken kissé lassan, de át lehet érni, ezért javaslom a növényzet miatt a hosszúszárú nadrág, a talajszerkezet miatt zárt túracipő, és rovarriasztó használatát.

Kívánok mindenkinek kellemes időtöltést, és láda keresést! Üdv:MJANEZ

Források:

Fülep-Kiss: A Hernád völgyének turistakalauza
A TE honlapja
Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Terület
Megyaszó Község Honlapja

Ládatörténet


2020.07.02.
Ládakarbantartás: az új láda, logfüzettel, apró cserejátékokkal kihelyezve.

2016.08.14.
MJANEZ kessertársnak felajánlottam örökbefogadásra. Köszönöm a lehetőséget!
skiccpausz

2014.06.15.
A ládát újratelepítettem, a ládaoldal is felfrissűlt.
skiccpausz

2012.12.19.
A ládát örökbefogadtam.
skiccpausz

2009.04.20
A láda megjelenik.Eredeti rejtő: páros


katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (89 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.37 web: 4.68 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Attibati 2020.09.12 07:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.57
134 kilométeres kerékpártúra a Csereháton. Kicsit könnyebbnek gondoltam a láda megközelítését, az OMP térképen nem szerepelt a tanösvény csak a tuhun. Mivel a tervezést az OMP térképen végeztem, nem vettem észre a számítógép előtt, hogy a műút vége és a láda között nincs út a térkép szerint. Szerencsére a rejtő által megadott útpontok segítettek, bár a méhészetnél nem akartam elhinni csak másodszorra, hogy arra megy tovább a tanösvény. A tanösvényen az ártéri elágázás után rendesen karban volt tartva a növényzet, így le sem kellett szállnom a kerékpárról. A láda közelében a tóparton két férfi horgászott, ott kellett hagynom a bringát, mert a ládához felmászni még gyalog is kihívás volt.

MarciMilánBálint 2020.08.14 12:36 - Megtaláltam
Szerencstől indultam kerékpárral, két láda volt a cél. Ez volt az első - tipikusan olyan hely, ahova csak a geocaching miatt jutok el. Fantasztikus kis ösvény, nagyon szép kilátás - köszönöm, hogy megmutattad!

pliptai 2020.08.02 17:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

SandorCsaba 2020.06.06 09:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

dobozipatikus 2020.06.06 09:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Robogo 2020.05.30 09:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Log később. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Liberty 2020.05.30 09:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Négynapos pünkösdi túra a gyönyörű Zempléni-hegységben, szebbnél-szebb és érdekes helyeken kitkat0123, Robogó és tabletta társaságában.

Gyönyörű hely ez a természeti szépségekben gazdag Hernád torkolat. Fentről lenyűgöző a látvány a "part szakadásra". A sok szép mezei virágok között sikerült egy itt honos növényt, a tátorjánt is lencsevégre kapni. Köszönet a rejtésért.

Alsódobsza címere
IMG_3285
tabletta 2020.05.30 09:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kitkat0123 2020.05.30 09:03 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.

Uton a Zempléni-hegység felé. [Geoládák v3.4.0]

Votom 2020.04.05 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csaba & családja 2020.03.14 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.63
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést.

MoMaszter 2019.10.13 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.15
Ahogy a logokat itt és a füzetben elnézegettük, nem épp a leggyakrabban felkeresett geoláda, pedig a folyócska és az élőhely bemutatása érdekes lehet a természetet szerető kesserek számára! Való igaz, az út ítt-ott kicsit dzsindzsás, de azért járható!

Az egyetlen, amit megjegyeznénk, hogy a tanösvény néhol olyan közel megy a szakadó parthoz, hogy szeleburdi lurkóval - póráz nélkül - nem épp a legveszélytelenebb útvonal!

Mars3696 induláskor és a GPS szintvonalainak megértésekor dünnyögött ugyan valamit felesleges mászásokról és rémisztő lejtőkről, de aztán lefoglaltam az ösvény melletti diófák termésének gyűjtögetésével! ;)

Köszönjük a rejtőnek a körsétát, ami valóban körsétaként teljesítve visszafele egyáltalán nem olyan vészes, mint odafele sejtenénk!

Párduc50 2019.08.11 10:25 - Megtaláltam
..,-cske

elflaco 2019.06.02 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Az út nehezen járható, azonban nagyon szép helyen visz. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Aniko & Gyuri 2019.05.18 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szabika83 2019.04.20 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csizmások 2019.03.25 09:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2xc]

kupec 2018.11.29 09:55 - Megtaláltam
Most könnyű volt a megközelítés és szúnyog se volt. Jelenleg be lehet hajtani a vadászház felé.

dienespeter 2018.11.24 12:39 - Megtaláltam
gyönyörű hely. Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

detto 2018.08.11 19:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Megtaláltuk! Köszi!

Jutka 2018.08.09 12:22 - Megtaláltam
Nagyon különleges hely, végigmentünk a löszfalon a tanösvényen, igencsak tetszett! Köszi a rejtést!

Judit és Béla 2018.07.27 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.31
Megtaláltuk.

anettx 2018.06.10 13:16 - Megtaláltam
TFTC!
Abaújszántótól Miskolcig ami belefér.
Nagyon vártam ezt a helyet és igen! Azt kaptam, ami miatt nekem ez lett a nap legjobbja!
Vadregényes keskeny ösvényeken tekeregtünk a ládáig, több klassz kilátás mellett elhaladva.

A ládát a fától kb. 10 méterre a földön kidobva ha2 találta meg - hiába ő a véletlenszerű megtalálásokban elég jártas:)
Visszatettük a fa mögé.

Itt megy a tanösvény - csak nem látszik:)gcdbsz-DSC04776
ha2 2018.06.10 13:15 - Megtaláltam
Kalandos megközelítés. Kalandos(szerencsés) láda megtalálás.
Jól esett volna egy csobbanás a kánikulában. Anett jóízűen falatozott az érett faeperből.

093095
096 
Mi3man 2018.05.19 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (149 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.