geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2345. Csontkápolna és katedrális (CZ) (GCSONT)

A csontkápolna

A csontkápolna

A Schwarzenberg család címere

A Schwarzenberg család címere

Csillár

Csillár

Itt érdemes parkolni

Itt érdemes parkolni

A katedrális előtti tér

A katedrális előtti tér

A Szent Borbála katedrális

A Szent Borbála katedrális

A katedrális belülről

A katedrális belülről

Látkép a katedrálistól

Látkép a katedrálistól

Közeledsz

Közeledsz

Majdnem ezt látja a láda...

Majdnem ezt látja a láda...

...de igazából ezt, ha felfelé néz

...de igazából ezt, ha felfelé néz

...és ezt, ha a pótjelszavakat nézi

...és ezt, ha a pótjelszavakat nézi
Szélesség N 49° 56,670'
Hosszúság E 15° 15,832'
Magasság: 275 m
Megye/ország: Csehország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.23 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.01.08 20:40
Utolsó lényeges változás: 2018.10.08 16:05
Utolsó változás: 2018.10.08 16:28
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Arrabona, Akosgy, Judith, Luilui, Baliagy, Melinda
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2800 m
Megtalálások száma: 140 + 1 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetenteWap:
Multi geoláda
1.pont: A jelszó első része a csontkápolna előtt található közlekedési táblán van  N 49° 57,700' E 15° 17,268' 225 m [GCSONT-1] . Az alsó táblán lévő utolsó két szám.
A láda a katedrális kőfala mellett, az úttól 2 méterrel alul, a fal tövében, kővel takarva.  N 49° 56,670' E 15° 15,832' 270 m [GCSONT-2] Ha a ládát nem találod, a pótjelszót leolvashatod egy közelben lévő lámpaoszlopról, illetve szemben a kerítés vízszintes tartójáról.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A csontkápolna előtt könnyen lehet parkolni, nagy hely van. A katedrálisnál viszont itt érdemes megállni  N 49° 56,761' E 15° 15,726' 281 m [GCSONT+parkoló] ez fizetős parkoló.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés:

Prágától kb. 70 km-re, Budapesttől kb 470 km-re található Kutná Hora. Mosonmagyaróvár után az M1-ről áttérünk az M15-re itt  N 47° 53,334' E 17° 11,093' 121 m [GCSONT+1Kereszt(eződés)] . Magyarországot Rajkánál hagyjuk el és a D2 autópályán haladunk tovább, majd Brno-nál itt  N 49° 9,604' E 16° 37,900' 198 m [GCSONT+2Kereszt(eződés)] rátérünk a D1-es autópályára. Majd egészen a 112-es km-ig megyünk ott a Jihlava/ Havlíčkův Brod kijáratnál elhagyjuk az autópályát és letérünk Havlíčkův Brod felé 38-as főútra itt  N 49° 27,023' E 15° 36,832' 501 m [GCSONT+3Kereszt(eződés)], majd ennél a pontnál  N 49° 56,594' E 15° 20,000' 216 m [GCSONT+4Kereszt(eződés)] balra letérünk Kutná Hora felé.

Kutná Hora

A város kialakulását az ezüstbányászat tette lehetővé már a 13. század elején. Rohamos fejlődése következtében a huszita háborúk kitörésekor gazdagsága Prágáéhoz volt hasonló. II. Vencel cseh király olasz bányászokat telepített a városba. Itt verték az ún. prágai garasokat, amelyeket szerte Európában elismertek. Kutná Hora több cseh királynak is a székvárosa volt. 1409-ben IV. Vencel király itt írta alá az ún. kutná horai dekrétumot, amellyel a prágai Károly Egyetemen megerősítette a csehek vezető szerepét.
1420-ban Luxemburgi Zsigmond innen kiindulva támadta meg - sikertelenül- a táboritákat. A várost Jan ®ižka foglalta el és tartotta meg a harcok során. 1471-ben Kutná Horában választották meg a cseh trónra Jagelló Ulászlót, aki (Hunyadi Mátyás halála után) II. Ulászló néven magyar királyként is uralkodott. A legnagyobb ezüstbánya 1541-ben, a többi pedig a 18. század folyamán kimerült és a termelés csak a 19. század elején indult újra. I. Ferdinánd a város privilégiumait is megvonta. A harmincéves háború és a pestisjárvány mérhetetlen szenvedést hozott. Az elszegényedett város nagy része 1770-ben tűz martalékává vált.
1875-ben újra bányásztak ezüstöt a környék hegyeiben, így gazdasága megint fellendült.

Csontkápolna

A sedlec-i Csontkápolna (osszárium), mintegy 40000 csontvázat tartalmaz, eredetileg a 14. században- gótikus stílusban- épült, majd a 18. században az olasz Santini mester barokk stílusban építette át.
Építészeti szempontból érdekeségnek számít a két egymás fölé épített kápolna.
Eredetileg a temető kápolnája volt. Ez a 3,5 ha-on elterülő temető egyedüli volt a környéken.
Keletkezése:
1278-ban Jindrich apát II. Přemysl Ottokár megbízásából megjárta Jeruzsálemet és az onnan hozott marék szentelt földet szétszórta a temető területén.
Ekkor kezdtek el ide temetkezni más országokból is, főleg Lengyelországból és Belgiumból. Az itt eltemetettek között mintegy harmincezer az 1318-as csehországi pestis áldozata. A huszita harcok idején 1421-ben a közelben elesetteket is ide temették el. A csontokat először 1511-ben egy félvak szerzetes formálta hat piramisba. A Schwarzenberg család 1784-ben vásárolta meg ezt a birtokot, mely előzőleg egy kolostorhoz tartozott. A csontkápolna jelenlegi belső elrendezését 1870-ben František Rint fafaragó készítette a Schwarzenbergek megbízásából. Minden csontdarab mészklórral volt fertőtlenítve és kifehérítve. František Rint a hat piramisból csak négyet hagyott meg és egyedülálló díszítést hozott létre. A csontokból különböző tárgyakat rakott ki, pl. a lejárati két serleget, keresztet és Jézus nevének két görög rövidítését. A négy piramist a kápolna sarkaiban állította fel. A középen látható csillárban az emberi test minden csontja megtalálható. A főoltár mélyedésében oltáriszentség, mellettük két barokk emlékoltár, a kápolna baloldali részében a rácson a Schwarzenbergek címere van kirakva.

"A csontkápolna azért jött létre, hogy figyelmeztesse a látogatókat a halál tényére és az emberi élet rövidségére. Mivel az emberi test oly szegényes, mulandó, csak a lélek erőfeszítése révén maradhat meg becsületes emlékünk, az emberiség történetében."

A sedleci osszárium azzal, hogy berendezési tárgyakként, belső teret díszítő burkoló elemekként mutatja be az emberi csontokat, koponyákat, kétségkívül egyedülálló az osszáriumok sorában.

A jelszó első részét itt találjátok, egy közlekedési tábla alsó kiegészítő tábláján a két utolsó számjegy.

Szent Borbála katedrális

A csehországi gótikus építészet egyik legértékesebb alkotását 1368-ban alapították. Az építkezést Peter Parléř műhelye végezte 1420-ig. A huszita háborúk kitöréséig a katedrális kórusa és a kápolnák koszorúja készült el, ezután az építkezés megszakadt. A vallási zavargások befejeztével a templom építése folytatódott, amiben többek között a kor legnevesebb építészei, Mathias Rejsek és Benedikt Ried is részt vettek. A XVI. század közepén a fokozatosan elszegényedő város úgy döntött, befejezi az egyre több pénzt felemésztő építkezést. A jezsuiták 1626-ban érkeztek Kutná Horába, átvették a katedrálist, és hozzákezdtek annak javításához. A belső részeken néhány barokk változtatást hajtottak végre. A székesegyház külső megjelenését az eredeti sátortetőt felváltó nyeregtető, valamint a székesegyházat az új jezsuita kollégiummal összekötő erkélyfolyosó változtatta meg. Mai formáját a 19. század végi restaurálási munkálatok következtében nyerte el, ezekben a legjelentősebb purista építészek, Ludvík Lábler és Josef Mocker vettek részt. A templomban megmaradtak a kora gótikus és a 15. századból származó reneszánsz festmények. A legrégebbi a pénzverők kápolnájának díszítése, amelyet a helyi pénzverők élethű, ikonográfiai szempontból egyedi motívumokkal díszített munkái alkotnak. Közép-Európában egyedülálló jelenségnek számít a Smíškov-kápolna egységes díszítése, a tér és a táj tökéletes perspektivikus ábrázolása, az adományozók arcképeinek megörökítése és a háttérben elsőként felbukkanó motívumok.

Forrás: www.hu.wikipedia.org
www.gothic.hu

Ládatörténet
A ládát a Judith által szervezett L.G.T.-s prágai kirándulásunkon rejtettük el. További fényképeket, valamint az élménybeszámolót itt találjátok.
Köszönet akosgy-nek a segítségért!
2009.10.06 PeterPan-nak köszönhetően a láda újra kereshető.
2012.09.21 Láda újra telepítve, köszönet kl-nek a segítségért.
2014.05.04 A pótjelszó újra él. Köszönet Petrukkio-nak.'
2017. nov. 6. A láda régóta beteg, a ládagazda részéről nem látszik javítási szándék, így a ládadoki javaslata alapján szabályainknak megfelelően adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2018. okt. 07. A láda (D4x8 cm-es vitaminos henger) ismét kereshető az általam vélt régi helyén. A koordináta nem változott. A pótjelszó is megújult az oszlopon és a biztonság kedvéért a szemközti kerítés vízszintes tartójára is kiragasztottam. (geooszi)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (78 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.04 web: 4.55 átlag: 4.47

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


stb80 2019.10.30 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Mathau 2019.09.12 10:42 - Megtaláltam
"Ez piszok jó, Egon!" lampas potjelszoval. [g:hu 1.6.4]

povyagi 2019.09.12 10:41 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.6.4]

kitkat0123 2019.08.30 18:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

adamtoth0412 2019.08.30 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tabletta 2019.08.30 18:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget
Pótjelszóval. [g:hu 1.6.4]

Robogo 2019.08.30 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

PEx2 2019.07.22 23:59 - Megtaláltam
A ládát nem találtuk, viszont mindkét tartalék jelszó olvasható, a kerítésen lévő jobb. Sajnos a jelszót mégsem fogadja el a rendszer, rosszul olvastam le a tábláról a számot?
Kérem a találat elfogadását a többi megtalált láda és a képek alapján.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2019.09.01 11:35]

WP_20190721_14_58_46_ProWP_20190721_15_00_38_Pro
WP_20190721_15_01_24_ProWP_20190721_14_32_50_Pro
WP_20190721_14_29_24_ProWP_20190721_14_28_46_Pro
hitamas 2019.03.21 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.37
Prága felé, a pardubicei sikertelen keresés után. Jó harminc éve jártunk erre, akkor zárva volt a kápolna (és nem volt erre geoláda), most még éppen zárás előtt ideértünk és a láda is rendben a helyén volt. Rómában láttunk hasonló csont-alkotásokat :)

csipet_csapat 2018.10.09 08:01 - Egyéb
Geooszi! Köszönjük, h meggyógyítottad! Üdv: ládadoki.

geooszi 2018.10.07 12:00 - Megtaláltam
Az egyes pontot levadásztam, a kettest meggyógyítottam.
Sajnos megtartani nem tudom a ládát, mert Bp.-ről nem tudom pátyolgatni, a környékére pedig most is csak véletlenül jutottam el. Pedig szép! :)

Zergi 2018.08.19 14:40 - Megtaláltam
Fogtam! - volna, ha nem lenne beteg:(
Szász- és Cseh-Svájcba menet ejtettük útba ezt a két érdekességet. Mindkettő tetszett a különlegessége miatt.
Kérem szépen a képek alapján a pontot! :)

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2018.08.27 17:51]

Köszönöm!

IMG_3079IMG_3080
IMG_3081IMG_3082
IMG_3083IMG_3085
IMG_3089IMG_3096
IMG_3101IMG_3104
IMG_3106IMG_3118
IMG_3107IMG_3108
IMG_3110IMG_3119
IMG_3122IMG_3124
IMG_3126IMG_3129
IMG_3132IMG_3133
IMG_3135 
atipapa 2018.08.07 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.kérem a képek alapján [g:hu 1.5.4]

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2018.08.14 05:46]

GCSONT_2018087113553.jpgGCSONT_2018087113615.jpg
GCSONT_2018087113629.jpgGCSONT_2018087114541.jpg
GCSONT_2018087121649.jpg 
targonczas 2018.03.18 13:00 - Megtaláltam
Erre járva nem hagytuk ki, habár betegre van állítva. A második ponton nem lett meg a láda és a jelszó sem. Kérem a képek alapján az elfogadást.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2018.03.30 07:13]

DSCF4407DSCF4426
DSCF4437DSCF4453
DSCF4454 
SandorCsaba 2018.02.25 09:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! Prága után, a 2. fele csak segítséggel lett meg.

V_Gabor 2017.05.05 16:44 - Egyéb
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.

beteg láda 
bölli 2017.05.01 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
A képek alapján kérjük a találat elfogadását, köszönjük!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.06.06 20:58]

SDC10382SDC10443
Bajuszcica 2017.05.01 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
A képek alapján kérjük a találat elfogadását, köszönjük!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.06.06 20:58]

SDC10382SDC10443
Bob&Bobek 2017.04.02 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.72
Sajnos kudarcot vallottam a második ponttal. Az GPS-, és az általam vélt helyen csak egy kis műanyag tasakot találtam, a legközelebbi villanyoszlopon pedig olvashatatlan fekete filces felirat halvány nyomait.
Kérem szépen a rejtőt, hogy a mellékelt képek, és a küldött e-mail alapján fogadja el a találatot.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.05.05 16:44]

20170402_12311520170402_123939
20170402_132554 
bmarianna 2016.10.04 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Rendesen eláztunk, de megtaláltuk.

nmárti 2016.10.01 12:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.29
Stílszerűen, halottak napján. A ládát és a pótjelszót sem találtam meg a második ponton. Érdekes hely a kápolna, a székesegyház pedig csodálatos. Ahogy besütött a nap, valami fantsztikus hangulatot adott. Arról nem beszélve, itt végre nem tolongtak az emberek, lehetőség nyílt a nyugodt nézelődésre. A jelszó második részét sikerült kis "kreativitással" kitalálnom, túl élénk fantázia nem kellett hozzá. Köszi a rejtést!

 
Ninja family 2016.08.29 13:30 - Megtaláltam
3 napos prágai városnézésről hazafelé jövet megnéztük a Csontkápolnát és a katedrálist.
A Csontkápolna bejáratánál lévő közlekedési tábla rendben volt, de a 2. pontnál sem a ládát sem pedig a pótjelszót nem találtuk (pedig nem csak a legközelebbi, hanem több távolabbi lámpaoszlopot is körbejártunk). A fal tövét is végigkutattuk a ládáért - egy helyen nagyon adta magát a rejtek, de az is üres volt.
Ettől függetlenül a rejtés nélkül ezt sosem láttuk volna, pedig tényleg megéri a kitérő!
Köszönjük a rejtőnek, hogy elnavigált ide :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.11.06 08:25]

IMG_6583IMG_6586
IMG_6590IMG_6595
IMG_6601IMG_6607
A rejtek valahol erre lehetettAz 1ik körbejárt lámpaoszlop
ptomi93 2016.07.21 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Családi nyaralás keretében kerestük a ládát, de a megadott GPS koordinátákon sajnos nem találtunk ládát. Feltöltött fotó alapján kérném szépen a megtalálás elfogadását.
Egy hetet töltöttünk el Csehországban, és itt volt a szállásunk! Nagyon szép helyeken jártunk!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.09.20 17:43]

DSC03353P1170663
Ákibard 2016.07.04 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Július elejei 3 napos csehországi kirándulás keretében felkerestük. Kutna Hora régi vágyam volt, de eddig mindig elkerültük. Most végre teljesült, megérte :)
Sajnos a várnál a várfalnál kerestük a ládát, a pótjelszót nem találtuk, így a képek alapján kérem majd elfogadni. Köszönöm!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2016.09.20 17:43]

1. jelszórészletnél2. jelszórészletnél
Itt kellene lennie...
 
GYEZegzug 2016.06.29 23:59 - Megtaláltam
ok


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (147 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.