geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2389. Szigliget varázsa (GCSZGV)

Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal

Szigliget keleti kapuja, Wass Albert emlékével és az Avasi toronnyal

Szigliget szimbóluma a vár

Szigliget szimbóluma a vár

és az Esterházy kastély

és az Esterházy kastély

Királyné szoknyája rejti az 1. pontot

Királyné szoknyája rejti az 1. pontot

A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.

A vár belső udvarán keresztül jutunk a felső színtekre.

A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.

A ládát a toronyfal előtti nyugati várfal rejti.

A vár makettje, szemben a nyugati fallal

A vár makettje, szemben a nyugati fallal

Panoráma Badacsony felé

Panoráma Badacsony felé

Esterházy borpince múzeum

Esterházy borpince múzeum

Alkonyi búcsú Szigligettől

Alkonyi búcsú Szigligettől
Szélesség N 46° 47,330'
Hosszúság E 17° 26,301'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.10.31 16:30
Megjelenés időpontja: 2009.03.31 18:15
Utolsó lényeges változás: 2009.04.20 16:49
Utolsó változás: 2020.08.14 21:47
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 7500 m
Megtalálások száma: 686 + 2 sikertelen + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást halaszkiraly készítette.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás: Négypontos multi: 1.pont: A mikroláda, az Óvár kilátó tornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban 2 méterre elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. Láda eltünt, Pótjelszó: a kilátótorony alsó szintjének északnyugati pillérét fedő deszkalap belső oldalán. 2. pont: Szentháromság-kápolna oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben van a mikroláda, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. 3. pont: Sziklafalon vastag borostyán gyökér mögötti üregben mikroláda a 4. pont koordinátáival és a 4 betüből álló jelszórészlettel. 4. pont: láda a vár középső színtjén a nyugati várfalba rejtve, benne a 9 betűs jelszórészlettel. A gps bemutatásával kedvezményes belépőjegy kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található. Jelszórészletek összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.Wap vége.

Szigliget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, védett természeti terület. A Kamon-kő tanösvény pedig fokozottan védett természeti terület.
- A geoláda pontjait csak közúton, illetve jelzett túrista úton szabad megközelíteni.
- A geoláda 3. pontjához a Kamon-kő tanösvényen csak gyalogosan lehet közlekedni.
- Amennyiben a természetvédelem érdekei szükségessé teszik, a védett természeti területen, vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Ez esetben a rejtőnek kötelessége a kihelyezett geoládát a területről eltávolítani, és a játék honlapján a játékosok figyelmét felhívni a terület látogathatóságának korlátozottságára.
- Kérjük, hogy a területen kirándulók ne hozzanak és hagyjanak a területen semmit és ne is vigyenek el a természetből semmit. Ne tegyenek kárt a növényzetben és a talajban illetve a közetekben. Tüzet rakni és sátorozni tilos. Mindezeket a természet védelméről szóló 1996 évi LIII számú törvény írja elő.


Részletes leírás:
A szigligeti multi kiinduló, első pontja az Óvár-hegyen (Királyné szoknyája) található. Ajánlott az Óvári hegy északi lábánál lévő parkolóból elindulni, ahol több kocsi számára is van hely.
1. pont:  N 46° 47,330' E 17° 26,301' 180 m [GCSZGV-1]. Óvár. A parkolóból kiépített meredek lépcső vezet fel az Óvár romjaihoz és az új kilátótoronyhoz. Érdemes a lépcsőkön felmászni, mert a kilátás különlegesen szép, a vár romjai felújítottak, pihenő helyekkel és ismertető táblákkal kiépítettek. A mikroláda, az Óvár kilátótornyánál a négyzetes kő talapzattól ÉNY irányban elhelyezkedő ikerfa közös tövénél a gyökér üregben kövekkel takarva található a 2. pont koordinátáival és a 4 betűs jelszórészlettel. A láda eltünt ezért Pótjelszó: a kilátótorony alsó szintjének északnyugati pillérét fedő deszkalap belső oldalán.
2. pont: A Rókarántó dombján lévő Szentháromság-kápolnánál található a multi 2. pontja. Az 1. ponttól az Aranykagyló- majd Kamonkő utcán (piros Piros sáv, aztán sárga Sárga sáv jelzésű turistaút) célszerű elindulni, a Kápolna táblánál jobbra felfelé sárga jelzésű Sárga sáv keskeny kiépített egyenes ösvény vezet fel a kápolnához. A mikroláda a kápolna Badacsony felé néző oldalfala és a lábazata közötti kővel takart üregben található, benne a 3. pont koordinátái és 3 betűs jelszórészlet. Kisegítő jelszó a kápolna megvilágítását védő kis téglafal belső oldalán.
3. pont: A tanösvény 8. pontját képező Kamon-kő.
A kápolnától a sárga Sárga sáv jelzésű műemlék pincesor út végéhez közel élesen balra fordulva vezet fel a dombra a Kamon-kő Tanösvény, melyet kék T betű jelzés Kék T jelez. A Tanösvény egyik zsák-állomása a Kamon-kő. Az ismertető táblától 4-5 méterre a sziklafalon kb. 1 m magasan vastag borostyán gyökér mögötti üregben, kő darabkával takartan van elrejtve a mikroláda, és benne a láda (4. pont) koordinátái és a 4 betűből álló jelszórészlet. Kisegítő jelszó a táblára írva található.

A mikroládák kis átlátszó plasztik kémcsövek, melyekbe helyezett papír hengerre vannak írva a koordináták és a jelszó részletek. A kis csövek jól záró kupakját kérjük nem felnyitni, és a csöveket pedig ugyanarra a helyre visszahelyezni és ugyanúgy rejteni.

4. pont, GCSZGV ládája (multi vége). Helyszín: a Szigligeti vár.
A Kamon-kötől, mely a tanösvény 8. állomása az ösvényen haladva lehet eljutni az Öregfalu templomához, ahonnan indul a várhoz felvezető kiépített út. A várat, nagyon szépen, önerőből állította helyre és építette ki az önkormányzat, A körpanoráma pedig egyedülálló élményt nyújt. A láda a vár középső színtjén, a nyugatra néző alacsony várfalba van elrejtve. A 10x15 cm-es plasztik ételdobozban található a logbook és abban az utolsó jelszórészlet 9 karaktere. Kérjük a ládát és a takaró követ gondosan visszahelyezni a rejtekhelybe úgy, hogy a várat látogatók azt ne vegyék észre. A vár, márciustól október végéig minden nap 9-19 óráig látogatható. Belépőjegy 600 Ft. felnőtteknek és 300 Ft. gyermekeknek, 6 éven aluliaknak ingyenes. A Polgármester jóindulatának köszönhetően a gps bemutatásával 50%-os kedvezmény kapható. Amennyiben a várkapu zárva van, pótjelszó a várkapuhoz felvezető út jobb oldali utolsó ismertető tábla hátoldalánál található.
Jelszó: húsz betüből álló egybeírt két szó, összerakási sorrendje: 3-1-2-4 pont.

A Szigligeti multi, 7,5 km hosszú és 360 m szintemelkedésű körtúra, melynek 4 pontja érinti Szigliget leglátványosabb és hagyományosabb részeit. Szigliget "gyönyszeme" az Aranykagyló völgy/öböl, melyet az Óvári-hegy a Kamonkő és a Rókarántó övez. A táj mediterán klimája következtében kiváló szőlő terem és a völgyben szép régi borpincék sorakoznak. Kiindulópontnak ajánlható az Óvári parkoló, mely a multi első pontja közelében található. Lehet azonban más parkoló is a kiindulás pl. a hajókikötő vagy a strand parkolója. A multi pontjainak körbejárása során ajánlott a szigligeti látványosságokat is meglátogatni mert varázslatos élményben részesülhetünk. A vár tatárjárás után 1260 körül épült és többszöri bővítés után 1521-től a Tóti-Lengyel családé lett. Érdemes megemlíteni, hogy a török csapatok többször ostromolták, de bevenni nem tudták., hiszen a híres törökverő Kinizsi Pál apósa, Magyar Bálint volt a vár kapitánya.
Szomjoltás és az ország egyik legpatinásabb és legrégebbi pincéjének megtekintése céljából ajánlható az Esterházy Pince meglátogatása (könnyen útba ejthető:  N 46° 48,088' E 17° 26,302' 140 m [GCSZGV+pince]). A többi szigligeti látványosságokat az alábbiakban ismertetnénk röviden, hiszen a nevezetességekről leírásokat a helyszínen mindenütt találhatunk.

A középkorban a tapolcai medence síkjából kiemelkedő hegyeket még mocsaras, nádas vette körül, akkor ezért Szigetnek is nevezték. Lehet, hogy mai elnevezése is erre utal. Bár már régmúlt időkből is találtak leleteket, a honfoglalás után a Lád nemzetség szállás területe volt. A legrégebbi település az Avasi templom körül alakult ki. A XIII században épült román stílusú kősisakos tornyú templom miután a település a XV. században elnéptelenedett elpusztult és csak a tornya maradt meg. Egyébként, ha Badacsony felől jövünk mindjárt a település első házainál találkozunk a toronnyal, melyhez egy szép székely kapu, Wass Albert szobra és parkosított bejárat vezet. Innen az autóút, kettéválva és körülölelve a Várhegyet, Antal hegyet és a Hálás-tetőt, egyrészt a parton az Aranykagyló völgyet és a hajókikötőt érintve, másrészt egyenesen tovább haladva a dombon keresztül az öregfaluba vezet. A másik régi település a XIII. században épült templom köré csoportosulva a vár alatt alakult ki. Ez a mai Öregfalunak nevezett, műemlék jellegű település rész. A falu közepén található a klasszicista stílusban épített volt Esterházy kastély, ma alkotóház. A településen több szép nádtetős népi lakóházban és présházban gyönyörködhetünk.
A Kamon-kő tanösvényen gyakorlatilag végig kell haladni a szigligeti multi 2-3-4. pontjainak felkeresése alkalmával. A tanösvény 9 állomásból áll, melyeket fordított sorrendben érintünk. A 8. állomás a Kamon-kő.

Az Óvári parkolóhoz a visszajutás: A piros Piros sáv jelzett út vezet az Öreg- majd Újfalun és a Malomdombon keresztül vissza a parkolóhoz.
Az Aranykagyló (hajókikötő) és a strand parkolóhoz a visszajutás: Az Öreg- majd Újfalun keresztül a Soponyai autó úton jutunk vissza a parkolóhoz. A parti utat végig nádas övezi a Balaton felé a hegyoldal felé pedig a régebbi és újabb szép tájházak látványa kíséri. A parkolónál van a szigligeti strand és a büfék sora.

Sikeres láda keresést és szép varázsos élményeket kívánunk minden kesser társnak aki a GCSZGV multit és ezzel Szigligetet felkeresi.

2012.06.30. Köszönet wtl-nek, hogy jelezte a vár bejáratának átépítését illetve egy várkapu kiépítését. Az új helyzetnek megfelelően javítottam a 4. pont leírását és pótjelszót helyeztem el arra az esetre, ha várkapu zárva van.

2012.07.08. Köszönet Balassa Balázs Polgármester Úrnak, aki nagylelkűen lehetővé tette, hogy 50%-os kedvezménnyel vásárolhassuk meg a belépőjegyet. Ehhez az SZGV 4-el bejelölt gps készüléket kell bemutatni.

2019.07.10. Az 1. pont mikrofiolája megint eltünt ezért a pótjeszót és a 2. pont koordinátáit a kilátó alsó szintjének északnyugati tartó fa oszlopát keresztező deszka hátsó falán lehet megtalálni.

2020.08.10. A vár és a feljáró út felújítása befejeződött, így a 4. pont ládája újra a helyén megtalálható. Kérjük a záró követ a résbe visszahelyezni. A pórjelszó szintén jól olvasható.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (405 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.67 web: 4.68 átlag: 4.73

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tsipos007 2021.08.04 18:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

solyomeye 2021.08.02 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.60
Közös találat othnan-nal. Köszönjük, a rejtést!

Palyvik 2021.07.26 18:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.99
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Csabiq 2021.07.03 11:55 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Az első ponton a kapszula a helyén van, bár kupak nincs rajta. A pótjelszó is rendben van. A második ponton a jelszórészletet javítottam! Mivel nincs meg a mikro és olvasva az előző logokat számítottam a hibás jelszórészletre, időt szántam az ügyre. A rejtőt nem értem el, így bonisbela játékostárs segítségét kértem, amit ezúton is köszönök. A harmadik ponton tegnap jártam az itt található virtuális láda miatt, de akkor még nem tudtam a multi eme pontjáról. Szerencsére a javítás járulékos nyeresége miatt meglett ez a jelszórészlet is, így ma megúsztam a visszamászást. A várba nem mentem be a tömeg miatt, régebben többször voltam már bent, pótjelszóval logoltam. Élmény volt keresztbe kasul bejárni a félszigetet.
Később a rejtő visszahívott, köszönöm. [Geoládák v3.11.3]

Barnamac 2021.06.12 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kis segítséggel és a 2 pont előírt jelszórészletét kitalálva sikerült. [Geoládák v3.11.0]

Horváth Edit 2021.06.01 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

bonisbela 2021.05.30 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.61
A magyar oldal alapján jártuk végig az állomásokat, melyek sokszínűsége és szépsége miatt tényleg érdemes volt meglátogatni mindegyik helyet. A 2. állomáson nem találtuk a dobozt, a jelszórészlet pedig csakugyan hibásan van felírva. Itt a pótkoordinátákra hagyatkoztunk. Mire az utolsó állomáshoz értünk, a létesítmény bezárt, így másnap is visszajöttünk. Köszönjük a rejtéseket!

rianas 2021.05.24 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

gergelyszabo 2021.05.15 18:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

TakacsReka 2021.05.15 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

tevelady 2021.05.02 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval, TFTC. [g:hu 1.6.2y]

Kisbubi 2021.05.01 20:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

paidlp 2021.05.01 20:19 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Hegyo 2021.05.01 17:00 - Megtaláltam
Levadásztam Teveladyvel. Köszönöm a lehetőséget. Környezet:4 /Rejtés: 4/ Web4: [g:hu 1.6.2y]

bubac 2021.04.24 19:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.10]

TÉM1210 2021.04.24 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az útvonal.profi, mi a 3. es a 4. pont között autóztunk, de így is nagyon jó kirándulas volt!!!! Az első, de nem az utolsó geotúránk volt, csodálatos időben

v.bogika 2021.03.15 14:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.37
Nagy Szigliget rajongók vagyunk Tibikével, többször jártunk a várban, fagyizóban, ide járunk strandolni és ő háromszor futotta le itt a félmaratont is, de a multi több pontja ezidáig ismeretlen volt számunkra.

Az Óvár (1. pont) autóval könnyen megközelíthető. Meredek lépcsők vezetnek a kilátóponthoz, ahonnan csodás a panoráma. A kilátóban gyerekeknek fejlesztő játékok, lent pihenőhelyek. A láda elég merész, de most kevesen voltak, könnyen hozzáfértünk. Pótjelszót szintén csekkoltuk, rendben.
A kápolna (2. pont) közvetlen közelében szintén lehet parkolni. Helyes kis épület, szintén padokkal körülvéve. A közeli magaslatról a fák miatt kilátás nincs, de a Villa Kabala jól látszik. A ládát mi nem találtuk, így a pótjelszót olvastuk le, de mint utólag kiderült, az ide felírt jelszórészlet helytelen!
A Kamon-kőhöz (3. pont) ajánlott parkolónak a Villa Kabalát írta az autós GPS, de ez fals abból a szempontból, hogy a sziklákat nem lehet megközelíteni innen gyalog (helyi bácsika elmondása szerint sem). Turistajelzést sem láttunk. Aztán megpróbáltunk felmenni az Óvár felől, de ott piros cetliket találtunk kifüggesztve, hogy vadászat miatt túrázóknak arra menni tilos. OK, akkor még megpróbáltuk a fent az erdő felöl, először fakitermelésre vonatkozó kiírás tiltotta a belépést, utána egy magánterületbe ütköztünk, úgyhogy mi a Kamon-kőnél végül sajnos nem jártunk...
A várba (4. pont) most nem mentünk be, így a pótjelszót olvastuk le.

Végül is a 3. pont nélkül, meg az elírt 2. pontos jelszórészlettel is sikerült kitalálnom (*büszke*), de azért a ládaoldal némi javítást igényel ezek alapján. Egyébként Szigliget ilyenkor is csodás. A strandnál vettünk lángost - többen is nyitva tartanak, szigorúan elvitelre. A várnál fagyiztunk, megnéztük az Avasi templomromot és még kisétáltunk a mólóra is. Nagyon szuper, mozgalmas március 15-énk volt! :)

anettx 2021.03.13 10:42 - Megtaláltam
TFTC!
Szigliget és környéke.
Bár többször nyaraltam már ezen a szép helyen, mikor még nem ládáztam, de csak a várban voltam ezidáig, minden más hely ismeretlen volt számomra.
[Geoládák v3.9.6]

gcszgv-collage 
Andi2791 2021.02.28 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

KlimaTamás 2021.02.28 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

szacstma 2021.02.20 17:29 - Megtaláltam
A 2. pontnál nincs meg a láda, a pótjelszó helytelen. Ki lehet találni, de kicsit szomorú voltam, mert nyáron már egyszer elkezdtük csak akkor nem sikerült időhiány miatt befejezni és azóta a helyszíni problémák nem változtak. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

GeryClaire 2021.02.20 16:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

IMG_20210220_161914 
Pomisa 2020.11.21 12:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 2.5 átlag: 3.50 súly: 4.21
Egyszer régen elkezdtük a multi végigjárását, de akkor a 2.pont után abbahagytuk. A 3.pont simán meglett, nekem még GPS se kellett. A várnál azt hittem, hogy zárva lesz, de nyitva volt, így 1000 ft-ért bementem. A láda helye nekem nem volt egyértelmű helyen, nem is találtam. A pótjelszó viszont megvan. A ládaoldal szerintem elég ömlesztett, ráférne egy javítás.
Köszönjük a rejtést![g:hu 1.6.4]

jgabor 2020.11.14 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.37
Ködös napon egy remek túra. Köszönjük a lehetőséget!

IMG_0259IMG_0269
jlilla1 2020.11.14 14:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (707 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]