geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2305. Hévízgyörki román kori templom (GCHGYT)
A hévízgyörki román kori templom
A hévízgyörki román kori templom
Ilyen volt - ilyen lett
Ilyen volt - ilyen lett
Festményen is megörökítették, nem sokkal a rommá lövés előtt...
Festményen is megörökítették, nem sokkal a rommá lövés előtt...
Romokban...
Romokban...
A szentély felől, a sekrestyével
A szentély felől, a sekrestyével
A barokk elemeket is tartalmazó oltár
A barokk elemeket is tartalmazó oltár
A karzat
A karzat
Az ásatáskor feltárt középkori sírok egyike
Az ásatáskor feltárt középkori sírok egyike
2018.12.20
2018.12.20
A rejtek
A rejtek

Szélesség N 47° 38,069'
Hosszúság E 19° 31,360'
Magasság: 117 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.11.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.11.16 13:56
Utolsó lényeges változás: 2019.09.14 18:45
Utolsó változás: 2019.10.06 05:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Luki
Felhasználó: Luki
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 35 m
Megtalálások száma: 640 + 3 sikertelen + 22 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


WAP: A rejtek a templom melletti épület mögött kereshető. A közeli lakóházak miatt fokozott óvatosságot kérek!
A kapu NINCS ZÁRVA, csak egy gerendával van becsukva!


A ládába TravelBug nem helyezhető.A rejtekhely
A láda GPS nélkül is megtalálható, autóval a templom mellett lévő utcáig (Szent Márton u.) el lehet menni, ahol parkolni is tudunk. A templom (és a rejtés) lakott helyen van, közepes mugliveszély lehetséges, ügyeljünk erre is!


Hévizgyörkön a XIII. század vége óta áll egy kis Árpád-kori templom, mely bátran dacolt az évszázadokkal, sokszor alig elkerülve a pusztulást, de valamiképpen mindig állva maradt. A múlt század végén a helyreállítása már nem tűrt halasztást, így a restaurált templomot 1988 novemberében adták át a közönségnek, egy héttel a védőszentje, Szent Márton napja után. A 20. évfordulóra való tekintettel sikerült 2008. Márton-nap táján felavatni ezt a geoládát, és ezzel többek számára lehetővé tenni, hogy megismerjék ezt a rejtőzködő kis műemléket.

A templom:
A templom a falu főutcájáról nyíló út mellett, egy alig kiemelkedő dombocskán áll, lakóházakkal körülvéve, melyek közül a templom szentélye mögöttiben a templom kulcsa is elkérhető, ha valaki belülről is látni szeretné.
A templom egyhajós, egyenes szentélyzáródású, eredetileg későromán stílusban épült a XIII. század végén, majd később egy hozzátoldott toronnyal bővítették.

A település története:
Hévizgyörk a Galga-patak völgyében álló kis település, közel az M3-as autópályához. A hely bizonyíthatóan az őskor óta lakott volt, réz-, bronz- és vaskori törzsek, kelták, szarmaták lakták, majd a Kárpát-medencét benépesítő honfoglaló magyarság itt is megtelepedett. A korai idők pontos helyneveinek visszakeresését megnehezíti, hogy a középkor folyamán három Györk nevű helység is található volt a vidéken - a mai Vámos-, Galga- és Hévizgyörk -, ám az oklevelekben e nevek nem mindig a mai települést jelentették. Hévizgyörk első néven nevezése valószínűleg 1565-ből származik Hewyzgeork alakban. A török időkben osztozik a megszállt ország sorsában, de azért teljesen el nem pusztul, habár nagyban elnéptelenedik. A Buda körüli felszabadító harcok során egy kis időre újra lakatlanná lesz, de később lakosai visszatérnek. A XVIII-XIX. században a terület részeként a környző nagybirtok része lett Hévizgyörk, akkori birtokosai közül Grassalkovich Antal a leginkább említésre méltó.

A templom története:
A feltehetően a XIII. században épített templomot oklevélben először 1472-ben említik, "Szent Péter egyháza" névvel. Ez a titulus, összevetve az 1570 körüli feljegyzéssel, mely szerint "Hévizgyörk 4 forintot fizet, melyet Szent Márton adójának hívnak", érdekes történelmi ritkaságra utal; eszerint valamikor ugyanis megváltozhatott a templom védőszentje, ami nem túl gyakori jelenség - a templomot ugyanis később, a XVIII. században, Szent Márton templomának nevezik.
Építésének idején a magyarországi kis templomok még jórészt torony nélkül épültek, a harang valószínűleg az épület mellé felépített kis faállványon volt, ám ezek korabeli nyoma nem található meg. Később a templom eredeti épületéhez kőből való tornyot ragasztottak. Ebben az időben, főképp ilyen kis falusi templomok esetében a pallér minden valószínűség szerint nem előre elkészített tervek alapján, sokkal inkább gyakorlat, tapasztalat és intuíció szerint vezette az építkezést, de talán éppen ezért állták ki az idők próbáját az így épült templomok, ha az építész "érzésből" kissé túlméretezte a falakat.
A XVII. században egy kevés ideig a reformátusoké lett a kis templom, de 1662 után újra a katolikusoké. Nem sokkal ezután egy oklevél név szerint említi a templom licenciátusát, amely tisztség afféle pótmegoldás volt az akkori paphiányos időkben: jámbor életű, jó torkú és tiszteletben álló személyek kaptak engedélyt laikusként az evangélium felolvasására, kisebb prédikációkra, házasságok és temetések szertartásainak vezetésére.
A XVIII. században több ízben említik a kis templomot oklevelekben, jegyzőkönyvekben, így pl. azt is tudjuk, hogy 1720-ban új oltárral látták el. Grassalkovich Antal idején, 1760 körül arra panaszkodnak a hívek, hogy a templom igen rossz állapotban van, 1771-ben ráadásul villámcsapás is rongálja a tornyát. Grassalkovich özvegye ekkoriban rendbe tétette, de csak téglával falazták vissza néhány helyen a leomlott részeket (e javítások egy része ma is látható). A későbbiekben azután már nem foglalkoztak a karbantarással, fenn is maradt egy 1772-es jegyzőkönyvben, hogy "a' templom kő-falai nedvesek, a' deszka mennyezet le fog szakadni, a' Toronynak fa munkája meg-romlott, rottadt gerendáit ki kellene cserélni...".
A rossz állapot ellenére valószínűleg folyamatosan használták a templomot 1924-ig, amikor is egy hatalmas vihar május 9-én annyira megrongálta, hogy abban tovább misézni nem lehetett. Ekkor a lebontásáról intézkedtek, hogy a köveit egy új templom felépítésére használják fel; ez szerencsére nem történt meg. Ugyanekkor Schulek János építész terveket készített a templom felújítására, aminek kivitelezése egy teljesen megváltoztatott, háromhajós templomot eredményezett volna. E bővítés nem valósult meg, ami a későbbi restaurációs munkálatok ismeretében szerencsésnek mondható.
A kis templom a második világháborúban kapta a legkomolyabb sérülést; ezt követően már egyértelműen romnak lehetett nevezni, és lassan a teljes pusztulás várt volna rá, ha a 80-as években helyreállítását nem szorgalmazta volna néhány lelkes ember, akiknek hála, most a hévizgyörki Szent Márton-templom újra abban az állapotában látható, amelyben már a hozzáépített toronnyal együtt állt a falu közepén.
A helyreállítás után a restaurált templomot 1988. novemberében adták át a közönségnek, egy héttel a védőszentje, Márton napja után.
Legutóbb 2013-14-ben volt itt felújítás, tereprendezés és parkosítás, a helyszín megújult, ideális pihenőhely és kirándulási célpont lett. A templom kívül is új festést kapott, klasszikus fehér színben áll a felűjított, stílusos kerítéssel körbevett kis park közepén. Látogatható, a kulcsot kell csak elkérni a szentély felőli szomszédban.

A templom feltárása
A helyreállítás előtt 1985-től a templomdombon régészeti feltárást is folytattak - a templom környékén azelőtt csak amatőr "kincsásók" ástak, komoly régészeti feltárás mindaddig nem volt.
Az ásatás meglepő eredménye volt az eredeti alapozásban talált két szarmata sír, melyek mellékleteit elemezve a régészek fontos ismeretekkel lettek gazdagabbak az egész Kárpát-medence ókori történetét illetően is. Emellett a templom körüli szokásos temetkezési helyek feltárása is megtörtént.
Az is kiderült, hogy a templomban valamikor működött egy kemence is. Ebben valószínűleg az istentiszteletkor használt kenyeret, vagy ostyát süthették meg, és eredetileg egy jómódú lakóház kemencéje lehetett - erre utalnak a leletként előkerült XVI-XVII. századi kályhaszemek töredékei.
A régészeti kutatás a templom hat nagyobb építési periódusát tudta megkülönböztetni, és napvilágra hozta egy vörös homokkőből készült keresztelőmedence maradványait is az egykori kemence alól.

Alább következnek azok, akiknek a templom helyreállításában és a régészeti feltárásban való segítsége nélkül ma a hévizgyörki Árpád-kori templom csak egy lassan pusztuló, romos falmaradvány lenne egy gazos telken:

Pálos Frigyes művészettörténész, prépost
Balázsovits Zsuzsa restaurátor
Holnapy Dénes építész
Tari Edit régész
Dinnyés István régész

A leírás a templom átadására megjelent múzeumi kiadvány alapján lészült (Múzeumi Füzetek 39. szám, ISBN 9837148 07 8, Petőfi Múzeum, Aszód, szerk.: Asztalos István), a fotók és rajzok egy része is innen való.'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (439 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.53 web: 4.64 átlag: 4.56

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


ellfelek 2019.10.23 15:50 - Megtaláltam
Barát látogatásban voltunk itt Hévízgyörkön, úgyhogy a láda keresés nem is maradhatott el... De sajnos csak keresés lett belőle, mert nem sikerült megtalálni...
Egy picit az is érdekes volt, hogy egy gerendát kell leszedni a kapunál és úgy lehet bejutni... De a leírás szerint a templom melletti épületnél kell keresni... (mellette nincs épület csak mögötte, ahol nincs láda)... Viszont a templom oldalában találtunk olyan helyet, ami a fénykép szerint lehetséges rejtek lenne, de az meg két és fél méter magasan van... Próbáltuk egymást felemelve benézni oda is, de nem volt láda... Viszont a koordináta meg a kerítéshez mutat, ahol szintén semmi nincs... Szerintem egyszerűbben hozzáférhető rejtés kellene, egy kicsit pontosabb leírással... Főleg hogy ez egy műemlék és házakkal körülvett terület...
A templom egyébként tetszett. Szeretném kérni a képek alapján a találat elfogadását.
Köszi a rejtést!

[Jóváhagyta: Luki, 2019.11.29 11:02]

IMG_20191023_152706IMG_20191023_153637
IMG_20191023_155020 
tofu 2019.10.15 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Már majdnem feladtuk a keresését, de végül a Rejtő segítségével meglett. Az utánunk jövőknek üzenjük, hogy semmitől ne riadjanak vissza. 😊
Köszönjük!

BlackCat 2019.09.14 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Luki 2019.06.23 23:59 - Egyéb
A napokban helyre áll a láda, com-osodik és virtuális (alternatív) pontja is elérhető lesz. Kérném a türelmet!
köszönettel: Luki

A láda kereshető, alternatív jelszó is :)

copfocska 2019.06.22 17:02 - Megtaláltam
sajnos nincs a lada a helyen, kerem a foto alapjan elfogadni a talaltot, koszonom! A templom tenyleg gyonyoru, erdemes volt megnezni! :) [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Luki, 2019.07.01 07:16]

KP1965 2019.06.16 11:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Egy kis délelötti autós ládázás során öt ládát találtunk meg, ez volt a harmadik. Ehhez a ládához úgy érkeztünk, hogy tudtuk, beteg az állapota, de mivel a környéken jártunk, minimális kitérővel eljutottunk ide. És nem bántuk meg, mert nagyon varázslatos hangulata van a szépen felújított kis templomnak.
A láda tényleg nem található a jelzett helyen, ezért kérném szépen a fénykép alapján a jelszó nélküli találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Luki, 2019.07.01 07:16]

20190616_114439 
Vironia 2019.05.18 09:00 - Megtaláltam
Közös ládázás barátokkal. A ládát nem találtuk. Kedves rejtő kérlek a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Luki, 2019.05.22 12:02]

IMG_2386IMG_2385
IMG_2381 
cipollino 2019.05.18 09:00 - Megtaláltam
Ládázásunk első pontja. Teljesítménytúra ellenőrző pont volt a parkban, jó volt látni a sok túrázót. A ládát sajnos nem találtuk, kérem a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: Luki, 2019.05.22 12:02]

IMG_2382IMG_2383
Hegedüs Zsuzsa 2019.05.18 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.95
Ezzel a ládával indult a mai láda keresés a Gödöllői dombságban.
Sajnos nem találtuk meg a tető alatt.
A rejtővel telefonon beszéltem, ez alapján és a képek alapján kérem fogadd el a megtalálásunkat. A ládát cipollinoval és Vironiával kerestem.
Köszönöm a rejtést.

[Jóváhagyta: Luki, 2019.05.19 05:57]

IMG_1843IMG_1845
IMG_1846IMG_1860
IMG_1850IMG_1856
viad 2019.05.17 12:36 - Megtaláltam
A láda nincs meg, logoltam jn-t, hiába. A jelszót egy korábbi megtalálótól kértem el. Köszi a rejtést!

geoládászok 2019.04.07 09:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Sajnos nem találtuk, vagy ha ott van, ahol gondoltuk (közvetlenül a tető alatt), akkor nagyon magasan van, és lentről semmi nem látszik a ládából.
Nagyon érdekes hely, köszönjük, hogy rátalálhattunk!
A kép alapján szeretnénk kérni a jóváhagyást!
Köszönet!

[Jóváhagyta: Luki, 2019.04.08 09:47]

20190407_101548 
breimanne 2019.03.30 11:00 - Megtaláltam
Nagyon elvarázsolt a kis templom! Nem is elölről, hanem hátulról, oldalról tetszett a legjobban. A szomszéd bácsi odaadta a templom kulcsát, ami szintén elbűvölt!Jó sok fotót készítettem,hogy azzal is igazoljam, hogy ott jártam, de sajnos a pontatlan koo, s a kesserek eltérő leírásai, illetve a bácsi elbeszélése, hogy gyerekek randaliroztak a templomkertben elbizonytalanított, s megadtam magam, hogy nincs meg a láda...Nagyon kedves ,segítő kész volt a rejtő.Köszönöm!

[Jóváhagyta: Luki, 2019.03.30 18:44]

IMG_20190330_111643IMG_20190330_103738
IMG_20190330_110238IMG_20190330_105558
IMG_20190330_111818 
dobozipatikus 2019.03.26 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, volna ha nem vitte volna el valaki, de a rejtővel videóhíváson leellenőriztük, sajnos nincs a helyén. Lukinak köszönöm a rejtést, és a segítséget ! [Geoládák v2.2.5]

BMBOPH 2019.03.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.31
Megtaláltuk!

Verka87 2019.03.15 20:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

PÉV 2019.03.05 12:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.20
Köszi a rejtést!
-MEGVAN!-

pst 2019.03.03 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Köszönöm szépen!
pst [Geoládák v2.2.5]

Maszat1 2019.03.02 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

IMG_20190302_132118 
Szemán 2019.02.24 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

nfmate 2019.02.20 06:36 - Megtaláltam
Huh de szép kis templom. Korai ládázás, köszönet [Geoládák v2.2.5]

Szab 2019.02.10 18:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 3.76
Koordináta nagyon nagyon pontatlan!! A doboz a templom sarkában volt, tető alatt a földön, minden álca nélkül. Ha szembe állsz a templommal akkor bal oldalon. Elég fura, hogy a bezárt kapun kellett bemenni. A koordináta viszont a kerítés sarkára mutat.
Danival kerestük meg.

BRUMM 2018.12.29 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda kicsit be volt ázva és nagyon magasan volt. [Geoládák v2.2.5]

Mormoták 2018.12.29 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk BRUMM- al közösen, köszönjük a rejtést! A ládát a fa alatt leesve találtuk, de ennek kimondottan örültünk, mert a rejtek olyan magasan van, hogy sehogy sem értük volna el. (170 cm vagyok) Úgy rejtettük vissza, hogy ügyesen célozva földobtam. Kézilabdáztam :) [Geoládák v2.2.5]

 
Luki 2018.12.20 09:00 - Egyéb
A láda kereshető. Templom bal oldalánál, tető alatt. A koordináta csalós lehet :(
Remélem maradandó lesz!
Luki

Luki 2018.10.16 11:11 - Egyéb
A ládát köszönettel adoptáltam, hamarosan frissülni fog az oldal és újra kereshető!
Luki
www.travelbug.hu


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (665 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.