geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2245. Bősi vízerőmű (GCBOSV)

Látkép

Látkép

Erőmű

Erőmű

Duzzasztó

Duzzasztó

Viszik el az áramot

Viszik el az áramot

Kilátó

Kilátó

Legifelvétel (az egyik információs táblán)

Legifelvétel (az egyik információs táblán)

Így működik (az egyik információs táblán)

Így működik (az egyik információs táblán)

Ilyen lett volna (ez a tábla lent az étteremben található)

Ilyen lett volna (ez a tábla lent az étteremben található)

Szlovák elektromos művek (benne étterem)

Szlovák elektromos művek (benne étterem)

No comment

No comment
Szélesség N 47° 52,908'
Hosszúság E 17° 32,503'
Magasság: 134 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.16 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.29 18:30
Utolsó lényeges változás: 2020.09.13 08:07
Utolsó változás: 2021.01.15 21:53
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Csaba
Ládagazda: fcsaba
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 224 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
Ez egy örökbefogadható geoláda LENNE! (4 hónapja beteg, és a szabályaink szerint - négy hónapon túli betegállomány után elvileg örökbe fogadható...
Azonban, a határok lezárása miatt jelenleg lehetetlen a rendbetétele - így természetesen nem lesz adoptálható!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy egy gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb a láda tulajdonosának ÉS a ládadokiknak! Köszönjük a közösség nevében! :)

(a leírás szövegét módosítottam: halaszkiraly, 2021.01.14)


WAP: jobb oldali tábla második oszlopa (angol) negyedik sorának első szava. A jelszó építkezés miatt nem megközelíthető. Fotós logot elfogadok.

Megközelítés: Bőstől (Gabčíkovo) Magyarország felé (DK) haladva, egyébként ki van táblázva. Parkoló van, a parkolási díj forintban is fizethető (250 Ft egész napra).
Szinte nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna a bős-nagymarosi vízlépcsőről. A magyarországi rendszerváltás környékén ez volt az egyik legfontosabb közéleti téma, és még ma is vita tárgyát képezi Magyarország és Szlovákia között. Mint tudjuk, az eredeti elképzelést végül nem valósították meg, mivel a magyar fél környezetvédelmi okokra hivatkozva felmondta a szerződést, Szlovákia viszont ragaszkodott a felépítéséhez, annak árán is, hogy a nemzetközi konfliktust vállalva egyszerűen elterelték a Dunát.

Története

Miről is van szó valójában? Az lánykori hivatalos nevén Gabčíkovo-nagymarosi Vízlépcsőrendszer a Duna magyarországi és csehszlovákiai szakaszának komplex hasznosítására tervezett építmény. A vízlépcsőrendszer története a XX. század harmincas éveire nyúlik vissza. A terveket először az 1950-es évek végén dr. Mosonyi Emil professzor, világhírű vízépítő mérnök vezetésével dolgozták ki. (Noha Mosonyi professzor a világ számos egyetemén tanított, külföldön díjakat is neveztek el róla, Magyarországon a megítélése vitatott, mivel a neve itt egyértelműen a bős-nagymarosi vízlépcsőhöz köthető. Nehezen lehet tehát próféta a saját hazájában. A probléma a 2006-os Széchenyi díj átadásakor csúcsosodott ki.)

A nemzetközi szerződést 1977-ben írták alá, amit később, elsősorban gazdasági nehézségek miatt, többször módosítottak. A '80-as években Magyarországon sokszor és sokan tiltakoztak a vízlépcső megépítése ellen. Az MTA már 1983-ban a vízlépcső felépítése ellen foglalt állást, az egyre szabadabbá váló országban pedig 1988-89 környékén került sor nagyobb tömegdemonstrációkra. 1988. szeptember 12-én az Országház előtt tízezrek tüntettek az építkezés ellen. Habár az Országgyűlés 1988. október 6-7-én még az építés mellett foglalt állást, a kormány 1989. május 13-án felfüggesztette az építkezést. Az építéssel megbízott osztrák cégnek a magyar állam később 2,65 milliárd schilling kárpótlás kifizetését vállalta. A csehszlovák fél 1991-ben döntött az ún. C variáns megvalósításáról, ami a Duna elterelését és a vízi erőmű egyoldalú felépítését jelentette. Amikor erre sor került, a magyar fél az 1977-es szerződést felbontottnak minősítette. Az erőmű beindítására 1992-ben került sor.

A felek (Magyarország és akkor már Szlovákia) 1993-ban a hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordultak az ügyben, amely 1997-ben ítéletet hirdetett, lényegében elmarasztalva mindkét országot: Magyarországot azért, mert egyoldalúan felbontotta a szerződést, Szlovákiát pedig azért, mert egyoldalúan elterelték a Dunát.

A felszín alatt...

Most itt tart a dolog, de ássunk egy kicsit még jobban a dolgok mélyére!

Energiatermelés

Először vizsgáljuk meg azt, hogy mennyi energiát termel az az erőmű! Bevallom őszintén, én mindig úgy képzeltem el, hogy ha már annyira tönkretesszük a természetet, olyan sok pénzt beleölünk, ilyen mértékű nemzetközi konfliktus az ára, akkor biztos iszonyatosan sok energiát termel. Azt gondoltam, hogy a két ország együttes energiatermelésének legalább a hússzorosát fogja termelni. Nos, egy frászkarikát! Az eredeti tervek szerint a két akkori ország akkori együttes energiaszükségletének a 2-3 %-át fedezte volna. Ma Szlovákia energiaigényének a 7 (magyar adat) - 8 (szlovák adat) százalékát fedezi, ill. a szlovák áramszolgáltató által megtermelt összes áram 10%-át (szlovák adat) adja. (Csak emlékeztetőül: Szlovákia mind területét mind lakosságszámát tekintve kb. feleakkora, mint Magyarország.)

Gazdaságosság

Az erőművel kapcsolatban felmerülő hírek szerint számos probléma akad, ami miatt valójában veszteséges. 16 évvel a beindítása után már jelentős rekonstrukciós munkálatokra lenne szükség, ami természetesen iszonyatos összegeket igényel. Számomra úgy tűnik, mintha az ún. "dollárárverés" csapdájába estek volna bele.

A per

A következő kényes téma a per maga. Véleményem szerint itt egy jogi köntösbe burkolt politikai döntést hoztak, a politikai megfontolás pedig minden bizonnyal az lehetett, hogy kb. "döntetlenre" hozzák ki a vitát, mivel a nemzetközi közösség számára egyik ország sem "kedvesebb" a másiknál. Ezen kívül szerintem semmi értelme sem volt akkor már, hiszen a per hatására semmi sem változott. Érdemi döntést csak a '90-es évek legelején lehetett volna hozni, de az is csak akkor működött volna, ha a nemzetközi joggyakorlat sebessége sokkal gyorsabb lenne.

Magyarországot azért marasztalta el a bíróság, mert egyoldalúan felmondta az előző rendszer által, 1977-ben kötött szerződést. (Egészen pontosan formálisan nem felmondta, hanem felmondottnak tekintette, miután a másik fél elterelte a Dunát.)

A szlovák felet a Duna egyoldalú elterelése miatt marasztalta el a bíróság.

Ugyanakkor megemlíteném, hogy a cseh-szlovákok 1992 végén ígéretet tettek arra, hogy a Duna vizének legalább 95%-át az eredeti mederbe engedik, de ígéretüket nem teljesítették.

Egyebek

A szlovák fél jelen gyakorlata alapján Ujhelyi Géza energetikai szakértő megállapította, hogy a bősi turbinák nagyobb vízesése miatt a megtermelt energia 1/3-a Magyarországot illetné. Kiszámolta, hogy ez 15 év alatt 2008-as értéken számolva 473,8 milliárd forint elmaradt bevételt jelent. (Forrás.)

A felépült erőmű környékén található táblákon egyáltalán nincs magyar nyelvű információ, és a magyar fél által felvetett problémákat szintén elhallgatják. Az előzőt több dolog is indokolná, pl. az, hogy a terület lakossága majdnem etnikailag színtiszta magyar, ennélfogva a dolgozók döntő többsége is magyar, másodsorban Magyarország közelsége.

A hivatalos magyar (!) elnevezésben is kizárólag Gabčíkovo szerepel (Bős még zárójelben sem), ami a település mesterségesen, 1948-ben létrehozott neve (egy etnikailag majdnem színtiszta magyar falut szlovák emberről neveztek el). A falut korábban szlovákul Beš-nek hívták.

Az erőmű falán található egy tábla, amely ugyancsak nem szolgálja a békés egymás mellett élést és a jószomszédi viszonyt. Ez az 1938-45-ös magyar megszállás áldozataira emlékeztet. (Hogy ez miért problémás, bárkinek szívesen kifejtem magánban.)

Álláspontok

Röviden bemutatom mindkét fél álláspontját.

Pro: a vízlépcső célja az energiatermelés, a hajózhatóság biztosítása, az árvízvédelem és területfejlesztés. A felmerülő környezetvédelmi problémákat kezelni lehet.

Kontra: veszélyezteti a Szigetköz és Csallóköz ivóvíztartalékát, súlyosan károsítja a növénytermesztést, veszélybe sorolja a szigetközi ártéri erdőségek egyedülálló élővilágát, szennyezi a kutak vizét, tönkreteszi a Dunakanyart.

Pihenés

Végül javaslom, hogy az erőmű étkezdéjébe is térjetek be. Meglepően jó árban adnak pl. finom rántott sajtot, és magyarul is beszél a kiszolgáló. (Ételek nevei természetesen csak szlovákul...)

További források:

Bős-Nagymarosi vízlépcső a Wikipédián.
A vízlépcső hivatalos magyar oldala.
A vízlépcső hivatalos szlovák oldala (szlovákul és némely cikkek angolul).

Bejelentés

A helyszínen több szempontból is problémás lenne ládát rejteni, ezért virtuális.

A jelszó a jobb oldali tábla angol nyelvű szövege (második oszlop) negyedik sorának első szava (egy magyar nyelvű szó).
Állapot: beteg

KRW értékelés (126 db): környezet: 4.48 rejtés: 3.93 web: 4.51 átlag: 4.31

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fcsaba 2020.09.13 08:00 - Egyéb
Építkezés miatt betegre állítva.

lelcache 2020.08.18 14:27 - Megtaláltam
Nagy építkezés folyik a területen. Gyalogos forgalom elől le van zárva! A jelszó nem megközelíthető sajnos!

Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

lacc 2020.08.18 13:45 - Megtaláltam
A szélső zsilipkamra felújítási munkálatai miatt fent nagy daruzási műveletek folynak. A gépkocsiforgalom egy sávban a járdán folyik, ezért gyalogosan megközelíthetetlen a jelszó. Kérjük a találat elfogadását!
Ildi és Laci

[Jóváhagyta: fcsaba, 2020.08.28 20:48]

20200818_13453420200818_132208
20200818_133235 
Pomisa 2020.08.07 08:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.21
Szerencsére még az építkezés előtt érkeztünk, így még a tábláról levadászhattuk a jelszót. Érdekes volt megnézni, hogy hogyan szedik ki a beszorult uszadékfákat az árvíz miatt.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

carmin 2020.07.12 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DSC04686DSC04687
DSC04690DSC04692
DSC04694DSC04701
DSC04704 
MEMME és ZEREB 2020.06.26 14:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.62
Csak pár percre ugrottunk ide, de épp kifogtunk egy zsilipelést. Megdöbbentően szörnyű méretek!
Köszi a rejtést!

bölli 2020.06.18 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Köszönjük a rejtést!

Bajuszcica 2020.06.18 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Köszönjük a rejtést!

winteam 2020.02.29 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.87
megtaláltuk, nagy élmény, köszi! [Geoládák v3.3.2]

kami1 2020.02.16 09:59 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a beton monstrum!

0807E3C2-CE08-44CF-8E38-9BF432FC11CBC18A43B2-2D51-4F54-86F2-771A369ACADB
DDF1332C-F99C-42C6-8ED3-70ECF60B4ECE 
Balázs1984 2020.02.14 15:02 - Megtaláltam
Köszönöm szépen.

mozgo 2020.01.25 12:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Sasszemek 2019.11.23 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jadam968 2019.10.15 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Barbi_András 2019.09.07 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

aknitram 2019.07.14 19:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.3]

kingajani 2019.07.14 19:32 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget. A hely nekem nagyon tetszett,igaz a leírásból az tűnik ki ,hogy szinte semmi értelme nem volt megépíteni.

CsKaroly 2019.05.24 21:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

SZACSATOUR 2019.05.24 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Köszönjük, nagyon jó ötlet volt ide "rejteni".

IMG_20190524_191230 
maerlyn 2019.04.21 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

akosgy 2019.04.20 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.12
2 napos Pozsony környéki bringázás második napján. Végigtekertünk a víztározó mellett Pozsonytól Győrig. Még sosem jártam itt, bár sokat hallottam róla, időszerű volt megtekinteni. Impozáns építmény. A közeli Nimród étteremben Kofoláztunk egy jót, a cukros lötty új erőt és mindent lebíró akaratot adott. :) A helyszín azért szerintem elbírt volna egy normál ládát, pl. egy erőmű közeli szalagkorláton. Köszi.

zaskl 2019.03.17 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

turzovivi 2019.01.12 16:15 - Megtaláltam
Mi is láttuk a zsilipezést, de mivel nagyon hideg volt az átengedést már nem vártuk meg. Hatalmas élmény volt, szebb időben megnézzük még egyszer. A parkoló ingyenes volt.

20190112_155925~220190112_155934~2
20190112_161032~2 
Hey-ho 2019.01.02 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

csattila87 2018.12.15 13:54 - Megtaláltam
Köszi


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (226 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]