geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2232. Árva vára (GCARVV)

Látkép a faluközpontból

Látkép a faluközpontból

Látkép a com-os ládától

Látkép a com-os ládától

Látkép az Árva hídjáról

Látkép az Árva hídjáról

Tutaj az Árván

Tutaj az Árván

A fellegvár falai

A fellegvár falai
Szélesség N 49° 15,701'
Hosszúság E 19° 21,496'
Magasság: 510 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.09.17 11:47
Utolsó lényeges változás: 2017.07.13 17:17
Utolsó változás: 2019.04.18 15:19
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Ajtony, Zerind HUN
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 188 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Árva vára

A valós láda (mérete 18 cm X 8 cm X 6 cm) a vár északi sarkához közel egy fatuskóban rejtőzött meredek, gyakran csúszós hegyoldalon. Mivel gyanús, hogy a láda muglik áldozatává vált, ezért egyelőre virtuális jelszót keress, amely Árva várának faláról olvasható le: a kis bronztábla második szava a bejáratnál a N 49° 15,701' E 19° 21,496' pontban. Ha a valós ládát pótolnád (előre is köszönöm): az utolsó bekezdésben említett ösvényen felfelé indulva, körülbelül az országút és várfal között félúton az ösvénytől balra 6...8 méternyire találod az eredeti rejtő tuskót a N 49° 15,789' E 19° 21,513' 520 m koordinátákon.
Páratlan szépségű környezetben nagyon szép és jó állapotú vár. Minden nézőpontból más és más arcát mutatja, érdemes az alábbi leírásban szereplő kilátópontokat felkeresni.

TravelBug nem helyezhető el.

Megközelítés és bejutás
Rózsahegytől (Ružomberok) az 59-es országúton 27 km-nyire éred el Árvaváralját (Oravský Podzámok). Az Árva folyó völgyében fekvő falu fölött magasodik a váregyüttes egy valószerűtlenül merész sziklaormon.
Ajánlott parkoló (csoda lenne, ha találnál nem-fizetőst): ( N 49° 15,600' E 19° 21,561' 500 m [GCARVV+parkoló]).
Innen 200 m-nyi sétával kitáblázott úton éred el a belépőjegy-váltó helyet (140 korona), amelyet könnyen felismersz az előtte hosszan kígyózó sorról. Előfordulhat, hogy a jegytulajdonos még egyszer várakozhat (javaslom, hogy ennek során a kapu elé tömörülj), mivel a helyi idegenvezetővel kalauzolt, korlátozott létszámú csoport az előző csoport távozása után lépheti csak át a nagykapu küszöbét.
Nyitvatartás:
A vár nem látogatható április hónapban, továbbá december 23. és 31. között.
Nyitva:
Január-február-március: 10 és 15 óra között
Május-június: 8:30 és 17 óra között
Július-augusztus: 8:30 és 18 óra között
Szeptember: 8:30 és 17 óra között
Október: 8:30 és 16 óra között
November-december: 10 és 15 óra között.
Sem a láda, sem a pótjelszó megtalálásához sem szükséges a várba belépni.

Mindennek ára van...
Csodálattal tölt el, hogy a múlt páratlan szépségű emléke ilyen jó állapotban megmaradt? Kérlek, gondolj azokra a neves és névtelen hősökre, akik másfél évszázadon át vérük hullatásával óvták meg a déli végeken az északi vidékeket a török pusztítástól. Gondolj arra, hogy a sokszor lesajnált, ma már csak földsánc-maradványokkal jelzett dél-dunántúli várak romlása árán maradhattak meg az ilyen csodák, amelyek közül az egyik most eléd tárul.


A vár története
A vár három részből áll, amelyek a hegy három magassági fokán egymás alá épültek, a tatárjárás utáni időszakban a vár építésének első szakaszában a sziklaszirt csúcsán elsőként épült meg a fellegvár.
Az eltelt idők során a magyar történelem számos ragyogó, de jópár kétes hírnevű alakjának neve is összefonódott a vár történetével. A krónika számomra legérdekesebb pontjait kiragadva foglalom össze a nyolc évszázad eseményeit Dénes József várlistája és a Felvidéki várak honlapok alapján, és aki jobban is szeretné megismerni, részletes leírást és légifotókat találhat ezekben.

A Honfoglalás után a vidék királyi birtok volt, II. Endre király Synk nevű hívének adományozta. Ez a nemzetség építette a vár magját a mészkőszirt csúcsára.
Árva vármegye a lengyel határnál feküdt, ezért várát mint határvédő erősséget, a Zólyomi család birtokából csere útján IV. Béla királyi birtokként visszaszerezte. Az Árpád-ház 1301-es kihalását követő anarchiában Csák Máté báró korlátlan hatalmat épített ki a Felvidéken, és Árva várát is birtokolta 1312-ig, amikor Károly Róbert a rozgonyi csatában megtörte hatalmát. A vármegye ekkor is rendkívül ritkán lakott volt, amit az igazol, hogy egy-egy jobbágycsalád 100 hektár szántót birtokolt, az erdőkről és legelőkről nem is beszélve.
A vár Zsigmond király idejében került ki királyi tulajdonból, amikor 28 ezer aranyért elzálogosította Oppelni László hercegnek. A vár 1410-től Stibor erdélyi vajda zálogát képezte.
1454-ben Peter Komorowsky szerezte meg, aki Jan Giskra huszita zsoldosvezér támogatásával rablólovagként messze földön rettegésben tartotta a környéket. Garázdálkodásuknak Mátyás király vetett véget, aki a huszita martalócsereget megsemmisítette, de Giskrát, hadvezéri képességeit elismerve maga mellé állította, és Giskra haláláig becsülettel szolgálta is a királyt. Komorowsky kegyelmet kapott, de ezzel visszaélt. 1471-ben a trónigénnyel fellépő Kázmér herceget támogatta, de a sikertelen pártütés után nem került sor várostromra, mert Mátyás egyezséget ajánlott és Komorowsky 8 ezer arany fejében örökre elhagyta az országot.
Mátyás a várat törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta, remélve, hogy fia dúsgazdag főúrként követheti őt a trónon.
A történelem viharai azonban közbeszóltak; a várat Szapolyai István (a későbbi Szapolyai János király apja) szerezte meg, és zálogba adta Kosztka Miklósnak. Kosztka Miklós lányát Thurzó Ferenc feleségül vette, és a dúsgazdag Thurzók alatt a vár új fénykorát élte, a reneszánsz stílusú átépítés 1610-ben fejeződött be. Ekkor készült a középső várban a völgy vízgyűjtő rétegéig lefúrt 91 méter mély várkút is.
A Thurzók férfiágon kihaltak, és a vár a 17. század második felében Thököly István tulajdonába került. Mivel ő részt vett a Wesselényi-féle összeesküvésben, a várat 1670. őszén császári katonaság vette ostrom alá. Az ifjú Thököly Imre ekkor már Erdélybe menekült, és a várvédők az idős és beteg Thököly István halálakor megadták magukat. Érdekes esemény, hogy két év múlva lázadó parasztok Pika Gáspár vezetésével a várat elfoglalták, de a császári csapatok visszafoglalták, és rettenetes bosszút álltak.
A várat 1678-ban kuruc csapatai élén visszafoglalta Thököly Imre, de csak rövid időre tudta megtartani.
1703-ban a befagyott Árva folyón átkelt kurucok váratlanul megtámadták és újra visszafoglalták a várat, míg aztán 1709-ben az végleg elveszett, mivel a kiéheztetett védősereg parancsnoka, Babocsay Ferenc várkapitány kénytelen volt a császáriaknak átadni.
A várat később az Erdődy, majd a Pálffy, később a Zichy családok birtokolták. A várat sohasem rombolták le, mindvégig lakott volt, jóllehet 1800-ban egy oltóvíz híján két hétig dühöngő tűzvész után fel kellett újítani.
A mai szép állapot az 1965-ben befejezett felújításnak köszönhető.

Három nézőpont, ahonnan érdemes szemügyre venni a látképet
A faluközpont kis parkolójából  N 49° 15,669' E 19° 21,395' 510 m [GCARVV+1.fotó]
Az Árva folyó hídjáról  N 49° 15,635' E 19° 21,621' 500 m [GCARVV+2.fotó] A rohanó vízre letekintve találkozhatsz a kerek kalapos gorálok által elöl-hátul kormányzott tutajokkal is...
Az 59-es út kivezető szakaszán  N 49° 15,974' E 19° 21,743' 505 m [GCARVV+3.fotó]

Gyalog a Fellegvár sziklaszirtjéhez
Az 59-es úttól a  N 49° 15,825' E 19° 21,472' 520 m [GCARVV+elágazás] pontnál indul egy kis ösvény, ahonnan felkapaszkodhatsz ahhoz a visszahajló sziklaszirthez, amelyen a Fellegvár ül. A száraz időben is alig legyőzhető meredek, erdős domboldalon egy nem túl bizalomgerjesztő drótkötélbe kapaszkodva a legnehezebb szakaszon segítséget találsz. A bástya tövét elérve nem akármilyen kilátást nyújtó veszélyes sziklás meredély nyílik meg előtted.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (93 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.27 web: 4.71 átlag: 4.62

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


bgecco 2020.09.26 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Nabuhad 2020.09.22 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.

Mathau 2020.08.20 16:58 - Megtaláltam
"A bűntudat olyan mint egy nagy zsák tégla, csak egyet kell tenned, megszabadulnod tőle!"

[g:hu+ 2.2.12]

kobcikrajci 2020.08.15 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.67
Hirtelen ötlettől vezérelve az Árva túlpartjáról bicajjal indultam el az ottani függőhídon keresztül (2 km ÉK felé). Jól tettem, mert a vár környékén tömegnyomor, megtelt parkolók fogadtak, és a kis kerekezés még plusz élményt is nyújtott. A kis központi teret szépen felújították, a település többi része pedig inkább a realitást tükrözi. Várbejárásra majd egy nyugisabb időpontban kerülhet sor.

 
Frankie Family 2020.07.03 22:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Bob&Bobek 2020.07.03 22:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Mikulás trágársága elüldözött 2020.04.11 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Részletek - ha lesznek--majd otthonról, nem mobilnetről....
[Geoládák v3.3.2]

BRobi 2019.12.17 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönet a rejtésért. [g:hu 1.6.4]

bubac 2019.12.17 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kocsisjozsef74 2019.11.20 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Józsi [Geoládák v3.0.0]

dendeocse 2019.11.11 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.

Lipapa 2019.10.29 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

whaides 2019.10.29 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szabó família 2019.10.20 17:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Smicó 2019.09.29 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

drdeak 2019.09.29 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Macusa 2019.08.18 10:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.19
Nagyon szép! Köszi

zöldfülű 2019.08.17 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
LefüLELVE :-)

Végre volt időm erre a kis kitérőre Rózsahegy felől. Bár a nyitva tartást bebuktam, maga a vár látványa is megérte a kiruccanást Árvaváraljára, nagyon hangulatos, mondhatni, varászos hely.

Köszi a rejtést

136142
147151
pliptai 2019.08.15 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csóka család 2019.08.06 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fidorka 2019.08.03 17:35 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

erand 2019.07.06 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Ok! erand

ackcsaba 2019.07.02 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam sereszakival

sereszaki 2019.07.01 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.93
A ,, Várak, csúcsok, legendák, sörök Morvaországban és a Felvidéken" 5 napos utazásunk negyedik napjának 4/1. találata.
Köszi a rejtést! :)

MP 2019.06.14 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Egy kirándulás alkalmával jártam itt.

AtiGabi 2019.06.08 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.35
Köszönjük!

kingajani 2019.05.19 12:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

aknitram 2019.05.19 10:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) [g:hu 1.6.2y]

pötyimiki 2019.04.23 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

maerlyn 2019.04.21 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vgaabor 2019.04.18 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Panka kirándul 2019.04.18 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

KataJani 2019.03.19 12:05 - Megtaláltam
Útban Zakopanéból hazafelé. [g:hu 1.6.2y]

kasap 2018.12.16 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Discover 2018.11.18 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
A hétvégi Kis-Fátra túránkról hazafelé jövet jártuk be a várat.
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC6776_DSC6780
_DSC6783_DSC6790
_DSC6798_DSC6800
_DSC6807_DSC6810
_DSC6813_DSC6818
_DSC6819_DSC6831
_DSC6845 
SandorCsaba 2018.11.16 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

johnnycache 2018.09.16 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.80
Köszönöm az élményt! :-)

kitkat0123 2018.09.02 23:59 - Megtaláltam
Láda sajnos nem volt nálunk, így nem tudtuk pótolni, maradt a virtuális jelszó beolvasása. Megnéztük a comos ládát a drótkötélpályán felkapaszkodva, nagy élmény volt.

Köszi a rejtést!

rozsabogar 2018.08.23 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Szilvil 2018.08.21 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

dev86xr 2018.08.21 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi! :) [Geoládák v2.2.4]

B-77 2018.08.18 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.52
Egyetlen bronztáblát találtunk - azon - reményeink szerint - a virtuális jelszót

A vár csodálatos, gyereknek és felnőttnek egyaránt élményt ad meglátogatása.

Árva vára 1Árva vára 2
Árva vára belső udvarKilátás a felső várból
fa-peti 2018.08.11 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kosarak 2018.08.06 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Köszönjük.

SzMartzy 2018.07.20 15:49 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

Mary Lou 2018.07.14 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Megtaláltuk.
Baggioval közösen.
Csabai Bihargók Kis-Fátra túráján.
Köszönjük!

alexi 2018.05.21 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Langzsu 2018.05.18 15:35 - Megtaláltam
tftc

zsotie 2018.05.18 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

reko 2018.03.15 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

orszagoskek 2018.02.18 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.78
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! [Geoládák v2.2.4]

csehipest 2018.01.26 20:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Egész jó kis hely. Köszi a rejtést.

targonczas 2017.12.30 19:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

picuresnagyur 2017.12.12 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Köszi

I s t i & E n i 2017.10.21 20:29 - Megtaláltam
_

csibot 2017.08.23 21:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Puzzle Apartman Gyula 2017.08.13 12:00 - Megtaláltam
.

Danichem13 2017.08.04 23:59 - Megtaláltam
Szlovák-lengyel túránk záró látványossága lett volna a vár, de idő hiányában csak kívülről csodáltuk meg. Virtuálisként a ládát azért sikerült megtalálni.

kazevo 2017.07.26 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2017.07.13 17:17 - Egyéb
A láda eredetileg virtuálisként lett a moderáción jóváhagyva. Később "PeterPan" közreműködésével valós ládát is rejtettünk a keresés élményét növelendő. Sajnos úgy tűnik hogy a láda a muglik áldozatává vált, ezért az eredeti állapotába helyezzük vissza, vagyis virtuálissá válik pótlásig.

ha2 2017.07.13 12:00 - Egyéb
Lehet hogy meg van a láda, én nem találtam.Ellenőrizni kellene.

ha2 2017.07.13 12:00 - Megtaláltam
A várba 7 euro a belépő és közel 2 órás a vezetett túra. A ládát a megadott koordinátán álló nagy tuskóban nem találtam. A helye elég egyértelműen látszik. Az egész éjszaka tartó esőzés után nem volt egyszerű a feljutás, szerencsére van egy drótkötél, ha már túrabotot nem vittem.

059060
065064
062 
Lehetetlen 2017.06.05 11:50 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem találtuk meg.

catNcat 2017.04.27 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.32
Köszönjük!

grus 2017.03.31 15:13 - Megtaláltam
Közös alternatív találat tau 0470-el, ismét kóruskirándulás során

tau 0470 2017.03.31 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.57
A Szegedi Vox Nova kórussal Krakkóba tartva néztük meg a várat. Idegenvezetővel mentünk, így csak az alternatív jelszó megtalálására volt lehetőség. Köszönettel.

várkapumúzeum
ÁrvaÁrva vára
JAck:66: 2017.03.26 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Kiaribua 2016.10.03 12:00 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! A helyet érdemes felkeresni. Október elején már nem kell fizetni a parkolásért, egyébként 3 EUR a személyautó. A vár látogatása is 3 EUR-ba kerül (teljes áron) és a felső vár most nem (volt) látogatható, mert karbantartási munkák folynak. A beengedés félóránként, csoportosan történik, nem kell tülekedni. Az idegenvezető angolul beszélt, de (helyben is) letölthető egy ingyenes alkalmazás (Orava Castle), több nyelven is (magyarul Árva vára), amit minden pontnál meg lehet hallgatni és el lehet olvasni. Kb. 1 óra hosszú a program.

Bőrharisnya 2016.09.22 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Köszönjük a rejtést!

gertaniko 2016.08.08 17:00 - Megtaláltam
Gertammal közösen, Krakkó felé.

gertam 2016.08.08 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.27
Krakkó előtt, Zólyom után....

Réka&Nimi 2016.08.01 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

stikli08 2016.07.10 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Mars3696 2016.07.03 13:35 - Egyéb
Ez egy fantasztikus hely! Sajnos épp csúcsidőben érkeztünk, még a parkolás lehetőségéért is hosszú sorokban álltak az autók, a pénztár előtt kígyózó sorról nem beszélve.

Ez a kedvünket szegte most, de ide mindenképp vissza fogunk jönni! A ládáért is és a hely miatt is! :)

Cerberus 2016.05.14 12:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.29
Megtaláltuk! Lengyelországi hosszú hétvégére igyekezvén felkerestük ezt a helyet is.

Sajnos egész nap esett az eső, így a leírást végigolvasván úgy döntöttünk, hogy városi ruhában nem mászunk meredek hegyoldalt, inkább az alternatív jelszót olvassuk le. Sajnos a várat belülről nem volt időnk megnézni, így felkerült az "ide vissza kell még jönni" listára. Nagyon tetszett a helyszín.

Köszönjük a rejtést!

IMG_5432IMG_5433
IMG_5436IMG_5439
GYEZegzug 2016.04.03 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.95
Tarsolyosékkal közös kirándulás keretében. köszi szépen a lehetőséget.

P1080111P1080116
P1080120P1080121
P1080129P1080136
P1080137P1080151
tarsolyos 2016.04.03 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.95
Köszi a rejtést!
Gyezegzuggal és a párjainkkal.

P1080150P1080117
P1080128 
tabletta 2016.03.28 16:00 - Megtaláltam
Megvan.

DSC_5936DSC_5905
DSC_5895DSC_5890
nmárti 2016.03.28 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.20
Most csak a tábla leolvasására futotta, de ide vissza kell jönni. Köszi a rejtést!

 
Hey-ho 2016.03.26 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

fn 2016.01.22 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.70
Gyönyörű téli környezetben láthattuk a vár környékét. A nyitvatartási és beléptetési furcsaságok miatt bemenni nem tudtunk de így is nagyon tetszett.

narp 2015.10.25 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Krakkóból hazafelé. Este szépen ki van világítva. Legközelebb talán sikerül akkor jönnünk mikor a vár is nyitva lesz

G&V 2015.08.23 14:06 - Egyéb
Még pár kép.

 
G&V 2015.08.23 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 3.65
A ládát nem találtuk meg, így éltünk a pótjelszó lehetőségével. A ládától fentebbi .com-os doboz viszont gond nélkül meglett... A vár nagyon tetszett, az a megoldás nem, hogy audioguide csak neten keresztül érhető el.

 
zöldek 2015.08.10 15:57 - Megtaláltam
Nyaralás előtt, út közben pihenőt beiktatva kerestük meg a ládát.

ésKata 2015.08.10 12:12 - Megtaláltam
Lengyel-Tátra, Szlovák-Tátra túra során jártunk itt.

Zergi 2015.08.10 12:12 - Megtaláltam
Fogtam!

gyildarefo 2015.07.17 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.76
Kerültünk érte, de megérte.

A parkolóbólBelül
Dalmávalés én is
Strombus 2015.04.13 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.23
Fenséges, tiszteletet parancsoló kitűnő állapotú vár rendkívül furcsa nyitvatartással - aminek következtében sajnos nem sikerült belülről is megnézni, pedig nagyon szerettük volna. De hát áprilisban hozott erre az utunk. :-( Viszont könnyedén tudtunk ingyen parkolni. :-)
A láda megtalálása a pontatlan koordináták, az illogikus hely és a terepviszonyok miatt nem volt egyszerű. A megtalálás feletti örömet a kinyitás után a csalódás váltotta fel. Az ócska minőségű doboz beltartalma csúnyán szétázott felülről védtelen rejtekében. (Mint ahogy most látom, egy megtaláló ezt már tavaly augusztusban jelezte.) Lehet, hogy nem ez volt az eredeti rejtek? Több jó, védett odú, zúg is lenne a közelben. Gondolom, a rejtő amikor idén megy karbantartani, akkor a dobozcsere mellett keres majd jobb helyet is.
"Vicces", hogy aki elsétál a várkapuig annak a találat ugyanannyit ér, mint az, aki csúszkál, bukdácsol a hegyoldalon. Nem csoda, hogy alig van bejegyzés a logbookban.
Szívesen láttam volna néhány várbelsőt mutató képet, de a ládaoldalon nincs és a kép ajánlott linken is elvesztem az információ rengetegben. Nincs valami olyan ajánlható oldal, ami tényleg erről a várról szól?
A legutóbbi felújítás 2013-ban, nem 1965-ben volt.

A .com-os láda 47 méterrel feljebb jóval nagyobb élményt nyújtott: sziklafalba rejtett száraz, karbantartott láda és gyönyörű panoráma volt a kicsit több mászásért a jutalom. Ha a két .com-os mellé nekünk is kell ide a saját láda, akkor az legyen jobb, de legalábbis nem rosszabb! Különben mi értelme?

Péter60 2015.04.13 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.24
Lengyelországi motorostúráról hazafelé jövet 1.:
Már jártam itt régebben, most tervezett állomás volt, arra sajnos nem figyeltem, hogy épp áprilisban zárva tart. Így kívülről is monumentális, csodálni való, és szép a faluközpont is.
A rejtéskoncepció viszont nagyon nem tetszik! Adott egy laza leolvasósdi tábla, és mellé egy feleslegesen küzdős, elmért - 25 m - koordinátás láda, amiben 2010 óta csak 5 log szerepel. Nem méltó a helyszínhez.
Kicsit lejjebb helyezve a hegyoldalban, ahol van bőven alkalmas rejtekhely, lehetne ez egy simán pótjelszó-mentes láda is.
Amúgy a láda totál beázott, a fatuskóba beállítottam segítségnek egy "jelzőbotot" .
A láda általam mért pozíciója: N 49° 15,802' E 19° 21,515'

thbarnabas 2014.12.31 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Megvan!

Zorkával és Frigyessel becserkésztük ezt a gyönyörű várat!
Nagyon fontos hely számunkra, mert a családi feljegyzések szerint őseink sok generáción keresztül éltek Árvanagyfaluban a XVi. századtól a XIX. század elejéig.
Kár, hogy csak vezetett látogatással lehet megnézni a várat, mert állandóan sürgettek, hogy érjük már utol a csoportot, ne nézelődjünk annyit. Tényleg nem bírtunk betelni a látnivalókkal, bár én egyszer közel 30 éve már jártam itt.
A vár után még fölautóztunk az Árva völgyén egészen a lengyel határig, majd visszafelé betértünk az árvanagyfalusi evangélikus templomba szilveszteri istentiszteletre. Felemelő érzés volt abban a templomban és gyülekezetben részt venni, ahol 300 éve még az őseim hirdették az igét.
Ugyan a szlovák nyelvű istentiszteletből keveset értettünk, de utána pár szót tudtunk váltani a lelkésszel németül, aki nagyon szimpatikus volt.

Köszönjük a rejtést!

atipapa 2014.11.28 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

kópé1993 2014.10.23 14:08 - Megtaláltam
Nagyon gyönyörű kis vár.

 
MaFe örs 2014.10.23 11:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Megvan

Zolnai 2014.10.23 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Megtaláltuk :)

akosgy 2014.08.03 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.96
Sas-út túráról hazafelé. Gondoltuk, megállunk egy gyors várnézésre, kb. 4 óra plusz lett belőle. :) A vezetett túrára ugyanis csak másfél órával későbbre kaptunk jegyet. Addig ládáztunk, Kofolát ittunk, körbejártunk.

A helyről: mindjárt 3.5 EUR-ra levesznek a parkolásért, sóderkupacok, szemét; a vár környezete tipikus K.Európa.

A várról: impozáns, megéri megnézni. Közel 2 órás vezetett túrára kell készülni. A belsejét igyekeztek tartalmasan berendezni, kissé ötletszerűen minden témát belezsúfolva a régészettől kezdve a népművészeten át a vár történetéig. Az "angol nyelvű" idegenvezetés sajátságos volt és egészen mókásra sikeredett: szegény kiscsajnak alapszintű problémái voltak mind az angol nyelvvel, mind az érdemi információkkal. Végig nyökögött szegény, az egyes mondatokat a végén már a csoport közösen segített neki összehozni. :) A kápolnánál pedig már a mobiljáról puskázta a mondatokat. Talán beugró ember volt, mert ha tényleg ő a hivatalos angol nyelvű guide, akkor az finoman szólva nagy szégyen. A jegyeinket viszont legalább gondosan ellenőrizte.

A ládáról: megtaláltam. :) Nem teljesen értem az elhelyezési koncepciót, de sebaj. A logbook tanúsága szerint rajtam kívül összesen 1(!) embernek sikerült eddig ez a bravúr. A belső vitaminos doboz a füzetnek jó ötlet volt, mert a külső kajás doboz tartalma komplett ronggyá van ázva. Utólag látom, hogy sokan próbálták, de nem találták, kicsit talán valóban pontatlan a koordináta, én is inkább érzésre mentem. A jelzett ponttól kb. 8-10 méterre északra van az ominózus tuskó.

Köszöntem a lehetőséget.

Fellegvár és fellegekSziklalépcső
Küzdelem az angol nyelvvel :)Belső látkép
Ablak a világraSzikla és kő találkozása
sirgalahad 2014.07.20 10:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.46
Reméltem nem zárva vár a
Hegytetőn az Árva vára
Felmászni is egy csata volt
Láda nem volt meg, csak a pót

lelcache 2014.07.20 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

VárKis segítség
kivancsifancsi 2014.07.20 09:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
A Sas út megjárása után hazafelé menet megálltunk ennél a gyönyörű várnál. A ládát sajnos nem találtuk, de a virtuális jelszó meglett.

TücsiTeam 2014.07.11 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.96
Nagyon tetszett a vár. Köszönjük a lehetőséget.

benger 2014.07.07 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Köszi a rejtést!

vitibi 2014.05.27 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönet! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

becko 2014.05.26 06:00 - Megtaláltam
Egy párás kora reggelen, átutazóban pótjelszóval.

Fazék 2014.04.17 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Lengyelország felé kis pihenő. Bár áprilisban tényleg nincs nyitva, de Húsvétra kinyitották, de (ma) nagycsütörtökön valahogy mégsem volt nyitva. Parkolódíj: 3 EUR. A környék szépen karbantartott, jót sétáltunk a vár tövében. Én felmásztam a ládához is, hibahatáron belül kb. 5 tuskót átnéztem, de nem találtam. Sok frissen kitört fenyő volt a pont környékén, és még így viszonylag száraz időben is csúsztam kettőt, azaz 10 perc után feladtam.

sosi 2014.02.15 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.77
A Liptói-Tátrába tervezett nyaralásunk első állomása volt a vár.
Idegenvezetőnk a szlovák mellett angolul is elmondta a tudnivalókat. Sajnos a szobák többsége felújítás alatt van, ezért viszonylag kevés a látnivaló. De nem szabad kihagyni a várat!
Hó és sár akadályozta a láda megkeresését, úgyhogy csak a pótjelszót olvastam le.

Blue Mali 2013.08.17 17:45 - Megtaláltam
Köszi, alternatívval.

emiho 2013.08.05 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.90
Gyönyörű vidék

Kadorca 2013.07.05 20:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.27] [wapon beküldött szöveg]

czmauber 2013.05.26 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Krakkóból hazafele rövid időre tudtunk csak megállni, ráadásul a vár már zárva is volt. De nagyon tetszett, vissza fogunk jönni bent is körülnézni! :) Köszönjük a rejtést!

koszta 2013.05.21 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.91
Nagyon tetszett.

bence máté 2013.05.17 16:30 - Megtaláltam
Tátra túra után néztük a várat, de ott jártunkkor még nemvolt láda. Kérném a találat elismerését fényképek alapján.
Köszönöm! https://picasaweb.google.com/100069921581403417058/200408Felvideki
VarakArvaVaraZolyomRozsahegyFulek?noredirect=1#5529806535379798402

[Jóváhagyta: Ajtony, 2013.05.18 08:35]

hibás linket javítottam 2017.07.16. kectam

 
kopepe 2013.01.06 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
Jeges minden, rajta 2cm hó. A vár zárva, ember sehol.
Esély sem volt a ládát megközelíteni. A várhoz vezető utat így is feltöröltem lefelé :(
Köszi a rejtést!

 
ginginke 2012.11.10 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.16] [wapon beküldött szöveg]

hgabor1 2012.08.19 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk Andival,köszönjük a rejtést!
Thanx to Tibi! [g:hu 1.4.18] [wapon beküldött szöveg]

R.Guszty 2012.08.04 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.84
Krakkó felé álltunk meg megnézni a várat. Bár jó sokat kellett várni, fantasztikus élmény volt!

kauker 2012.07.27 14:00 - Megtaláltam
Megvan

luckyhunter 2012.07.15 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Ez egy igazán különönleges vár. Köszönjük!
Az idegenveztő egy nulla volt!

zsoooc 2012.07.14 18:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.18
A ládát nem kezdtük el keresni, mert esett az eső. Szép a vár, megéri a 6€-s belépőt kifizetni.

polgaradri 2012.05.28 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.61
Sajnos nem túracipőben voltam és csúszkáltam össze-vissza, végül nem volt időm tovább keresgélni, mert indult a csoport, így az alternatív jelszóval.... A vár nagyon szép.

szenor 2012.05.25 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Köszönjük, minden nagyon tetszett.

Dr.Lada 2012.04.30 10:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
a-beatrix-el közösen elkövetve.:-) Sajnos a ládát nem leltük, pedig minden tuskót átvizsgáltunk, így maradt a pótjelszó. A vár meseszép.

a-beatrix 2012.04.30 10:00 - Megtaláltam
Hosszú hétvége a Kis-Fátrában és az Árvai-Magurában Gyurival + Csabi, Kriszti, Oszi és dr. Lada /2.
Harmadik napi túránk Árvaváraljáról indult. Sajnos a vár áprilisban zárva tart :-( A rendes ládával kezdtünk, de nem lett meg, pedig Ladával az egész hegyoldalt feltúrtok az adott területen :-( Maradt hát az alternatív jelszó, aztán indultunk is tovább, hogy utolérjük a többieket, akik már úton voltak a Budin, majd a Magurka felé. Mai túránk az Árvai-víztározónál ért véget, ahonnan irány vissza Árvaváraljára, néhány éjszakai kép, aztán tovább Bp.
Köszönöm.

 
Tamás&Angi 2012.04.29 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Még éppen sikerült úgy odaérnünk a várhoz, hogy az utolsó csoporttal be tudtunk menni. Az idegenvezető hölgy nagyon kedves volt, magyarul csak pár szót tudott, de angolul segített nekünk, voltak magyar nyelvű tájékoztatók is a termekben. Nagyon tetszett a vár. Idő hiányában csak a pótjelszót olvastuk le a bejáratnál. Köszönjük a rejtést.

Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.11] [wapon beküldött szöveg]

Magnes50 2011.10.17 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.00
Sajnos már zárva volt, de már korábban kétszer is jártunk ebben a szép várban.

Soko 2011.08.20 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.02
A Magas Tátrába tartva útba ejtettem ezt a ládát is. Elöször a tuskó keresésével kezdtem, majd maradt az alternatív jelszó. Köszönet a rejtésért.

Ufoka 2011.08.20 10:20 - Megtaláltam
Lengyelországba menet a párommal (Hartegen) megnéztük a várat, de ott jártunkkor még nem ismertük a geocaching-et, ezért sajnos még nem kerestük a jelszót. Kérném a találat elismerését fényképek alapján.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2011.12.28 17:23]

Hartegen 2011.08.20 10:20 - Megtaláltam
Lengyelországba menet megnéztük a várat, de ott jártunkkor még nem ismertük a geocaching-et, ezért sajnos még nem kerestük a jelszót. Kérném a találat elismerését fényképek alapján.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2011.12.28 17:23]

BejáratVár
Kilátás 
MiMintTeam 2011.08.19 12:16 - Megtaláltam
Zakopáne felé ejtettük útba.
Gyönyörű a vár, csak a jegyhez kapott másfél órás kötelező szlovák nyelvű idegenvezetés idegesített a vége felé picit. A pótjelszóval találtuk meg, mivel a GPS-t otthon felejtettük a túra előtt. :(
Köszönjük a rejtést!

lacc 2011.08.17 15:20 - Megtaláltam
Ildike, Ildi és Laci [wapon beküldött szöveg]

csi/2 2011.08.03 13:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.21
Megvan!

gyurgyalog 2011.08.03 13:51 - Megtaláltam
Köszi!

kolibri 2011.08.03 13:51 - Megtaláltam
Zakopanéba menet itt nyújtóztattuk ki a lábunkat. :o)

VárKilincs
BekukkTérrészlet
Vagdalthús 2011.07.28 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Tátrai hatnapos nyaralás odaútján tettünk kitérőt Rózsahegyről, Poprád felé, Árva várához. Megérte. Csoda egy hely. A szlovák idegenvezetés ugyebár nem sokat mondott, bár már köszönni, fizetni, kérni, túrázni tudunk e nyelven :-) Aztán kiléptünk a csoportból, és utolértünk egy másikat - ahol már angolul vezettek. Megtalálás a táblás jelszóval.

melinya 2011.07.27 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Szakadó esőben, az alternatív megoldást választottuk. A vár nagyon pazar. A szlovák nyelvű idegenvezetés egy kicsit fárasztó, annak aki semmit sem ért belőle. Szerencse, hogy magyarul is olvasható. :-)

Vándor Csillag 2011.07.26 09:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.06
A szakadó eső miatt csak pótjelszóval. Viszont már nyitás előtt fél órával ott voltunk, így az első csoporttal be is jutottunk. Hihetetlenül szép és hatalmas a vár. Ha már ott jártunk, az Árvai víztározót sem hagytuk ki. Tartalmas, szép nap volt. :)

DTi 2011.07.23 15:50 - Megtaláltam
Sajnos csak pótjelszóval, pedig mindent megtettem érte. Eső uán, felhős égbolt alatt, gyakorlatilag nulla jelerősséggel, lehetetlen volt megtalálni a ládát. Teljesen fölösleges volt olyan magasra rejteni, az ösvény elején is el lehetne rejteni, de a pótjelszóval könnyedén kereshető.

Szollo 2011.07.05 11:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Jelentem találtam ingyen parkolót :-)
Ha a fizetős parkolóba nem a főbejáraton megy be a furfangos cacher, hanem a másik végéről, s minél előbb megáll, van esélye, hogy megússza sarc nélkül. Nekünk sikerült. :-)
Nem direkt kerestem a művészbejárót (végig aszfaltos), úgy sikerült.
Nagyon nagy volt a tömeg a pénztárnál. Rövid számolás után rájöttünk kb 1 óra lenne a sor... A bejáratnál is álltak...
Talán legközelebb bejutok.
A ládáért nem tudtam elmenni, mert épp szemerkélt, így maradt a pótjelszó.

Csenge 2011.06.09 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Impozáns vár, valóban kell ide a láda.

Negyed hatkor értünk oda, de még adtak jegyet fél hatra. Épp Krakkóba tartottunk egy algebra konferenciára, így kézenfekvő volt megkeresni egy matematikus rejtését. Rém ,,kedvesen" fogadtak minket. Az idegenvezető nem volt hajlandó angolul megszólalni. Másfél órás az idegenvezetés. Néha rámutatott a feliratokra, kihekyezett táblákra, hogy olvassuk el az angol kiírást. Mi kitoltunk vele, és a magyart olvastuk.

Moonspell 2011.03.06 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Fantasztikus .... log és képek később

targonczas 2011.01.01 21:30 - Nettaláltam
Jó régen jártam erre. 83-ban. Már akkor is nagyon tetszett a vár.

Ancs 2010.12.02 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.95
Krakkóba menet megálltunk megnézni a várat. Tekintettel a 30cm hóra, alternatív jelszóval levadászva. Köszi

Fagyott folyóLentről
még innen is magas...
fentrőlkilátás naplementével
 
álomfogók 2010.11.06 12:20 - Megtaláltam
Két nappal korábban a látogatáshoz már későn értünk a vár alá, ahhoz azonban még idejében, hogy a fiatalok szerint is biztos program legyen a hazafelé úton (mi bizony huszon évekkel ezelőtt már jártunk odafent).

akassa 2010.09.28 10:00 - Megtaláltam
Megvan

pero 2010.09.28 10:00 - Megtaláltam
megvan

bandita 2010.09.19 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.38
A Sasok-útja után hazafelé megálltunk megnézni ezt a csodaszép várat, ami már az odaúton felhívta magára a figyelmet. Az egyetlen negatívum az volt, hogy az idegenvezetés kizárólag szlovákul folyt, így nem értettünk egy szót sem. De még így is érdemes volt benézni a várba.

Barbi, bandita

szakica 2010.08.20 12:34 - Megtaláltam
ok

Mihul 2010.08.20 12:34 - Megtaláltam
ok

angyalkriszti 2010.08.20 00:00 - Megtaláltam
köszi

peterpan 2010.08.16 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
A láda hagyományossá lett változtatva.

 
Sommer-Rotschopf 2010.08.14 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
I found this cache with Janus101. THX.

Janus101 2010.08.14 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Nagyon szép hely. (Alternativ jelszót használtam)

gyogyesz 2010.08.05 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Megtaláltam.

gabris1 2010.08.05 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Megtaláltuk
gabris1 és gyogyesz

Hinter 2010.07.25 11:45 - Megtaláltam
Sok évvel ezelőtt már jártam a várban. Nem tervezett esős napi várlátogatás keretében jutottam el ismét. Változatlanul nagyon tetszett.
Rengetegen voltak, egyik csoport a másikat érte.

Zsozsoboy 2010.06.28 08:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.66
Nagyon jó állapotban maradt meg a vár, érdemes meglátogatni. A jegy 5 EUR, de ezért egy másfél órás idegenvezetés is jár. A szlovák csoport mellett nekem külön elmondta a fontosabb dolgokat angolul az idegenvezető lány. Azt is mondta, hogy van magyarul beszélő idegenvezető is. Úgy láttam egyszerre két csoport volt a várban.
Néhányszor már elmentem mellette, terveztem is, hogy egyszer megnézem. Most a rejtés végre "elhozott" ide. Köszönöm! :)

Gyombi 2010.06.27 15:31 - Megtaláltam
Köszönjük, részletek később!

Reggel 2010.06.12 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.83
Megtaláltuk!

Hazafelé Lengyelországból vadásztuk le. 1,5 óra körül volt a tárlat vezetés, de megéri bemenni a várba.

Köszönjük a rejtést!

Anita és Reggel

 
gnegyzet 2010.05.22 15:48 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.55
Nagyon szép vár. Becsülendő, hogy látszik a folyamatos karbantartás.

Webber 2010.05.09 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.34
Az előző napi Liptói havasok túra után Árva várát vettük célba.

 
acsipapa 2010.05.09 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.73
Csodálatos, hogy ilyen épen megmaradt a vár az évszázadok során. A Liptói havasokból visszatért csapatunk az Árva folyón tutajokon közelítette meg a várat. Nagy élmény volt mikor felbukkantak a vidrák a folyóban. A várban sikeresen igyekeztek korhű berendezésekkel élővé varázsolni a múltat. Egy érdekes természettudományi kiállítás is gazdagítja a látnivalókat. Szép és tanulságos kaland volt.

mjdgm 2010.04.25 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.07
A moderátorok által már korábban elfogadott GCKRWW és GCVLKL ládáinkat rejteni mentünk Krakkó irányába, s odafele -idő hiányában- nem tudtuk útbaejteni a várat.
Ugyanezen ládához 2008.09.17 11:52-kor már írtunk egy Egyéb logot, amely mutatja: jól ismerjük a várat. Mivel a visszaút is eléggé szűkre szabta az időnket, így nem maradt időnk arra, hogy a rejtővel egyeztetett módon hagyományossá alakítsuk át a rejtést, viszont a jelszóért mindenképpen meg akartunk állni!
Köszönjük a rejtést!

Van itt egy .com-os csésze is! :-)

kl 2010.04.06 17:11 - Megtaláltam
Itt is voltunk mar nehany eve szerencsere, mert aprilisban zarva van. :-( [wapon beküldött szöveg]

K.L. 2010.02.25 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.09
ok

kmiksa 2009.12.04 17:15 - Megtaláltam
Első kincsem Ferivel!!!!!

feri65 2009.12.04 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Lengyelországbol jottunk haza Miksaval es becserkesztuk ezt a gyonyoru varat!
Neki ez lett az elso megtalalasa es piszok szerencseje van, hogy egybol egy kulfoldi ladaval inditotta el kesser palyafutasat!
Ezuton kivanok neki sok-sok szerencset es csodalatos elmenyt ehhez a nagyszeru tevekenyseghez !
feri65

Saláta Bogi & Sanya 2009.10.25 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.88
Páratlan szépségű vár! A belépő 5 EURO, kb. 1,5 óra alatt lehet bejárni a várat - idegenvezetővel. Ajánlom mindenkinek, felejthetetlen élmény! A vár alatti cukrászdába nagyon kedves kiszolgálással kínálja a néni édességeit. Köszönjük!

Heni&Gábor 2009.10.23 14:30 - Megtaláltam
Krakkói kirándulásunk 5. találata (végeredmény: 4 hu-s, 8 com-os láda). A vár nagyon tetszett, kár, hogy az idegenvezetésből egyetlen szót sem értettünk, mivel szlovák csoportba kerültünk. De legalább a bejutásra nem kellett várni.

keva 2009.10.23 11:31 - Megtaláltam
Útban a Kis-Fátrába megtaláltuk! [wapon beküldött szöveg]

kerimami 2009.10.08 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Túrázni indultunk Zakopánéba és megálltunk egy kis pihenőre a várnál.Sajnos zárás után érkeztünk, így a várlátogatás elmaradt amit egyszer pótolni fogunk. A vár szép környezetben van, főleg most ősszel gyönyörű a hídról nézve a táj.

kerimami,Gazdy,Máté,Zoli

sárkány kilincs
kapu alatti résből fényképezve
 
norko 2009.09.18 20:30 - Megtaláltam
Liptói Havasok felé menet már sötétben. Még szerencse, hogy ez csak virtuális láda volt, és ki volt világítva.

Mikulás 2009.09.18 14:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.36
A híres Sas-út bajárására készültünk Lazy és zsorzs barátaimmal és éppenséggel útba esett ez a vár! Nagyon szép, impozáns látvány, igazi "mesebeli" kővár. Úgy döntöttünk, hogy nincs elég időnk, hogy belépőt váltsunk és vezetéssel végignézzük a várat, így maradt a kivülről szemlélődés. Nagyon sajnáltam. Ezért még vissza fogunk térni, ha legközelebb erre portyázunk. A .com-os ládát azért szépen megkerestük. Lazy jó memóriájának köszönhetően hamar megtaláltuk a célterületet. Köszönöm a rejtést, de ebben az esetben VP-vel abszolút azonos véleményen vagyok: elfért volna itt bőven egy hagyományos! Nem kell félni a karbantartástól: segítünk!

Mikulás

 
zsorzs 2009.09.18 14:15 - Megtaláltam
Tetszett a tó! [wapon beküldött szöveg]

L@zy 2009.09.18 14:15 - Megtaláltam
Sas út túra Anikó, Mikulás, Gábor és Zsorzs társaságában. [wapon beküldött szöveg]

gabortel 2009.09.18 12:03 - Megtaláltam
A Nyugati Tátra, Zuberec és Zverovka fele ejtettük útba ezt a ládát; a várat majd nyugdíjas korunkban nézzük meg. Addig inkább irány a Rohács gerince!

katica 2009.09.17 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Ahányszor Lengyelországba mentünk, annyiszor láttuk már a várat az útról, mindig megcsodáltuk, és sokáig fogalmunk sem volt róla, milyen vár lehet. Aztán egyszer sikerült rájönni, uátna már csak a vágy maradt, hogy egy alkalommal álljunk még útközben és nézzük meg. Most ez részben sikerült is, megálltunk, felsétáltunk, a jelszót begyűjtöttem, de idő már nem maradt a - mint kiderült, másfél órás - idegenvezetésre, időben ott kellett lennünk Zakopane-ben, és indulni fel a hegyre.
Sebaj, most már ezt is tudjuk, legközelebb korábban indulunk és megnézzük a várat kívül-belül.

Azért köszi, így is egy élmény volt, a leírás pedig szuper!

gyere csak... 
Toti 2009.08.30 11:00 - Megtaláltam
Lengyelországból visszafelé meglátogattuk ezt az igazán szép, különleges várat.

Lopakodó 2009.08.23 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Szlovákiai kirándulás keretében megtaláltuk. Tényleg nagyon szép volt a vár, ráadásul most jelmezes szereplők is színesítették a vezetést, igazán jó volt, habár érteni nem sokat értettünk belőle.

MonTri 2009.08.15 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.02
Megtaláltuk! Fantasztikus a vár!

Gyömi 2009.08.07 09:30 - Megtaláltam
Gyönyörű a vár, iszonyat a tömeg! De hát valamit, valamiért.

alcorbt 2009.08.06 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Egy remek kolbász elfogyasztása után.

szamosszamoca 2009.08.05 13:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.89
Az időjárás kiűzött a Paradicsomból, Nagy Sólyom szurdok völgy és GCSLYM helyett egészen idáig futottunk. A bejutásra majd egy órát kellett várnunk. Figyeljétek a kiállításon a magyar nyelvű (narancssárga papír) leírásokat, egyszerre több termet mutat be. Az eddigi legszebb vár, amit láttunk! Így nem haragszunk az időjárásra sem.

 
KoLa 2009.08.05 11:16 - Megtaláltam
Sikerült.
Majdnem napra pontosan húsz évvel ezelőtt jártam itt először. Akkoriban ingyenes volt a parkolás, nem volt sor a pénztárnál, valamint nem a kapunál, hanem az alsó várudvarban gyülekeztek a látogatók. A kiállítás területén tilos volt fényképezni (fotojegy nem létezett), amit a zupás őrmesterre emlékeztető idegenvezetők rendkívül szigorúan ellenőriztek. Most csinos, fiatal lányok kalauzolnak végig a tárlaton, és néhány € ellenében annyi fénykép készülhet, amennyit a memóriakártya elbír.

VP 2009.07.03 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.27
Krakkó felé várlátogatás.
VP Mila Piroska

szelt 2009.02.14 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
ok

geo210 2009.02.07 10:30 - Megtaláltam
Sokat járunk itt a környéken. Most 1 okkal több volt, hogy felmenjünk a várhoz. Köszi. Györgyi, Feri / geo21

Elf 2008.12.12 16:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.53
A várban már korábban jártunk, mindenkinek csak ajánlani tudom! Most csak erre vezetett az utunk, és megálltunk a jelszót leolvasni.

CsKriszti 2008.10.29 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.4]

CsKaroly 2008.10.29 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.72
meglett
Kriszti, Mónika, Péter, Károly

Zerind HUN 2008.10.26 22:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Részt vettem a ,,rejtésben'', így most, hogy a dobogós helyek már elkeltek, bejelentem a megtalálásomat.
Régóta szerettem volna ide eljutni, mert tudtam, hogy ez az egyik legszebb magyar vár. Nem kellett csalódnom! Felmásztunk egy nagyon veszélyes szikla peremére is, a képen bejelöltem, hogy hova, és azt is láthatjátok, mi látszik onnan.

Ide mentünk fölÁrvaváralja
Az Árva folyó 1.Az Árva folyó 2.
Eztet má lentrő láttuk 
Csizmások 2008.10.23 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Útban Krakkó felé!

 
Woodoo 2008.10.22 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.24
krakkó felé, fél úton. Bár a várba nem tudtunk bemenni, azért a látvány kárpótolt....

kamzik 2008.09.21 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Megvan. Nagyon szép a vár. Érdemes megnézni.

Brekasz 2008.09.17 11:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Igazság szerint 2006. július 8-án 11:53-kor jártam itt. Ez ugyan nem jelentene megtalálást, viszont teljesen véletlenül készült egy olyan kép, amin látható a jelszó! :-)

 
mjdgm 2008.09.17 11:52 - Egyéb
...a következő ládánk lett volna! :-)

Így most néhány kép a várról és környékéről!

Egy fontos információ kimaradt a leírásból:
A parkolónál lévő fenyőfából épült új étteremben készítik a legfinomabb Bryndzové halušky-t. (10. kép)
Feltétlenül kóstoljátok meg! :-)

 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]