geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2237. Kapos alfától ómegáig (GCALFA)
Kaszkád-halastó
Kaszkád-halastó
Szigetes-tó
Szigetes-tó
10-es számú tó
10-es számú tó
Szivárgó Kapos-"forrás"
Szivárgó Kapos-"forrás"
A forrásmező másik pontja a lecsapolt tómederben
A forrásmező másik pontja a lecsapolt tómederben
Az egyik forráság a délnyugati völgyben
Az egyik forráság a délnyugati völgyben
A 10. számú tú lecsapolásakor a tófenéken előtűnik a patakmeder
A 10. számú tú lecsapolásakor a tófenéken előtűnik a patakmeder
Rejtekhely
Rejtekhely
Alfa és ómega közt - A tóvá duzzasztott Kapos Kaposmérőnél
Alfa és ómega közt - A tóvá duzzasztott Kapos Kaposmérőnél
Alfa és ómega közt - Szarkavárnál
Alfa és ómega közt - Szarkavárnál
A torkolat
A torkolat
Kilátás a Sió-hídról
Kilátás a Sió-hídról
Kétféle víz
Kétféle víz
Egy kis segítség...
Egy kis segítség...

Szélesség N 46° 20,572'
Hosszúság E 17° 36,095'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.09.22 15:30
Megjelenés időpontja: 2008.09.22 16:29
Utolsó lényeges változás: 2008.09.22 16:29
Utolsó változás: 2017.11.13 16:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Ajtony & Zerind
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 81 + 19 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Kapos alfától ómegáig

A Kapos folyó két jellegzetes pontja rejti a kétállomásos multi ládáit. Az első láda  N 46° 20,572' E 17° 36,095' 165 m [GCALFA-1] (15*8*8 cm) a Kapos születése helyén kis dombgerincen, bokor tőhajtásai között a talajszinten, kéreggel és avarral álcázva. A helyet messziről mutatja egy jellegzetes formájú fatuskó, amelyet nem kell elmozdítani , a második  N 46° 44,247' E 18° 28,760' 96 m [GCALFA-2] (25*12*6 cm) a torkolatánál a Sió-hídfő alatti beton üregben rejtőzik. Mivel a két pont egymástól távol esik, ezért lehetőség van arra, hogy a két pontot különböző időben keresd fel. Mindkét pontnál ládanaplót találsz jelszórészlettel; a megtalálás időpontját a két bejegyzésed közül a későbbi igazolja. (A .com-on két önálló ládaként szerepel. Forrás: GC1GHTR; torkolat: GC1GKAN). A forrásládában az egybeírandó jelszó első fele van.

Utazó ügynök, vándorbogár, geoérme mindkét ládába helyezhető Ha még nem tudod, hogy az utazókkal mi a teendő, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Kapos
Somogyországnak a saját folyója is emblematikus jellegű; számunkra valódi folyónak számít még akkor is, ha a várost kettéválasztó folyócska donneri hídjáról letekintve nem igen mutatja oroszlánkörmeit.
A Kapos vidékünkön egy nyugat-kelet irányú geológiai törésvonal által kijelölt széles, lapos völgyben folyik, amelyet délről a Zselic meredeken kiemelkedő pereme, északról Külső-Somogy észak felé lassan emelkedő fennsíkja fogja közre.
A Kapos Dombóvárig terjedő szakaszát észak-déli irányú völgyekben haladó patakok táplálják mindkét oldalról, rengeteg finomszemcsés hordalékot hozva a homokos-agyagos pannon üledékekből álló, lösszel fedett vidékekről. Az árvizek ezt a hordalékot terítették szét széles sávban, ennek a leülepedése alakította ki a legtöbb helyen széles, sík völgytalpat, amely még párszáz évvel ezelőtt is alig járható, mocsaras védővonalat jelentett a délről érkező ellenséggel szemben.
A 19. századtól a vadvizek uralma a Kapos csatornázásával és árvízvédelmi töltések építésével végetért. Azóta folyónk medrének vonala erősen magán viseli az emberi kéz nyomát - egyes szakaszai csatorna jellegűek (egy időben Zichy-csatorna néven is szerepelt).
Hossza 111 km, átlagos vízhozama 0,74 és 174 köbméter/másodperc között változik. Alsó folyásánál átlagos szélessége 12...14 méter, mélysége 1,5 méter.
32 mellékvize közül a Koppány a legnagyobb, amellyel Regöly határában egyesül.

Folyónknak ritka eszmei értéke van: néhány társával együtt (Marcal, Zagyva, Zala) azoknak a folyóknak a szűk körébe tartozik, amelyek forrása is, torkolata is Hazánk jelenlegi területén található.

A Kapos forásvidéke
A Kaposnak nincs kiépített forrás. Vize részben mocsaras, magassásos völgyek talpán, többnyire a duzzasztott tavak vízszintje alatt mint rétegvíz szivárognak elő anélkül, hogy eredésük megfigyelhető és egyértelműen kijelölhető lenne. Ezen kívül néhány olyan forráság jelölhető ki, amelyek önálló érnek számítanak.
Alapjában 2 nagyobb ág vizének egyesülésétől nevezhetjük Kaposnak a patakocskát. E közül a két ág közül a délről folyó Gigei ér duzzasztásával egy keskeny völgyben lépcsőzetesen 7 darab, kaszkád rendszerben egymást követő halastavat alakítottak ki. Az alsó tó túlfolyó vize az egyik nagyobb hozamú ág.
A kaszkád tavaktól nyugatra eső völgyben is duzzasztott horgásztavak fekszenek. A nagyobbikat, a Szigetes-tavat (amelybe északról is folyik egy kis erecske) nagyobbrészt a tőle nyugatra eső 10. sz. tavacska túlfolyó vize táplálja, amely részben vízszint alatt fakadó rétegvízből és egy délnyugatról érkező kis patakból származik, ez a kis patak maga is több környékbeli rövid erecske vizét egyesíti. Ezeknek az erecskéknek a nehezen megközelíthető völgyeiben ma is megfigyelhető a gyepvasérc képződése. A Szigetes-tóból kifolyó ág pár méternyire a duzzasztógáttól egyesül a Gigei-érre települt tavak kifolyó vizével; innentől nyomon követhető a patak, innentől számít Kaposnak.

A Kapos torkolata
A Kapos Tolnanémedi határában egyesül a Sió-csatornával. A torkolat vidéke mezőgazdasági és ipari terület, de a torkolat vidékén (a Kapos hídjától a Sió hídjáig) jellegzetes szépségű ártéri erdősávot találsz.

A forrás-láda keresése
Az unalmasnak tűnő sík vidéken meglepetésként hat a forrásvidék szép, változatos domborzata. Javasolt parkoló a Villa Curpad csárdánál  N 46° 20,796' E 17° 36,434' 165 m [GCALFA+1.parkoló]. A völgybe leereszkedve találod a két Kapos-forráságból duzzasztott hírneves Szigetes-horgásztót, amelynek kifolyó vizét követve találod meg egy szűk, erdős völgyben a két forráság egyesülését. A horgásztó tulajdonosa ismeri a geocachinget, és örömmel látja a keresőket.

A torkolat-láda keresése
A 61-es országútról a  N 46° 42,935' E 18° 28,543' 110 m [GCALFA+leágazás] pontnál térsz le a Tolnanémedi vasútállomása felé vezető útra. Még az állomás előtt egy balkanyarral eléred a vasútvonalat. A fénysorompótól egyenesen vezet az egynyomú, de jó állapotban lévő aszfaltos út a volt kendergyár elhagyott épületegyüttese felé.
Javasolt parkoló a Kapos hídja előtt  N 46° 44,138' E 18° 28,331' 98 m [GCALFA+2.parkoló]
A hely megközelíthető Igar-Vámszőlőhegy felől is.

A Kapos torkolatához a közelben kell leereszkedni a töltésről, és itt végig haladhatsz a Sió hídjáig, miután megcsodáltad a két víz egyesülését - egy kis szerencsével megfigyelhető, hogy a két eltérő színű víz egy ideig elkülönülten folyik. A Sió hídjának egyik hídfője rejti a torkolat-ládát. A gyalogkorlátba kapaszkodva biztonságosan mozoghatsz a hídfő betontömbje és az akácbozótok között. A láda a betontömb alatti lapos üregben vár rád. Körültekintéssel kell eljárnod, mert lehet, hogy rengeteg horgász figyeli a ténykedésedet.

Köszönetnyilvánítás
Köszönettel tartozunk a tavak és a szűkebb környék tulajdonosainak, Orbán Ottónak és Kovács Mihálynak a rejtés során nyújtott segítségükért.

Folyónkról további ismeretek itt .
A Belső-somogyi gyepvasércről itt olvashatsz.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (57 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.56 web: 4.79 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


NEM 2019.10.28 11:38 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

nmárti 2019.10.27 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5] Ez egy hosszú, majd hároméves történet. Az eső meg csak egyre hullt...

VaVi 2019.07.27 18:54 - Megtaláltam
Pont 3 év különbséggel sikerült a torkolattól a forrásig eljutni :)

Szabó família 2019.07.26 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Ásványvadász 2019.06.29 18:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
A GCsill ládához szervezett túra előtt látogattuk meg az első pontot. Velünk tartott HUNJack15 & Hippi72 fiatalabb tagja.
A tó mellett összefutottunk pappcsalád és Liberty játékosokkal, akik már visszafelé jöttek a ládától. Figyelmeztettek a kutya veszélyre, de szerencsére nem volt gond. Ugattak kicsit, aztán mentek a dolgukra.
Érdekes volt, mert már a parkolónál mellénk szegődött egy kutya. Néhol előre szaladt, időnként lemaradt. De egészen a ládáig elkísért és mintha érezte volna, hogy mi járatban vagyunk. A kis dombra is előre felszaladt mintha mutatná az ösvényt. Ezúton is köszönjük a segítségét :)
A másik ládát a torkolatnál még tegnap, útközben ide, levadásztuk. A doboz elég mélyen becsúszott a híd alá, csak bottal tudtam kipiszkálni.

Liberty 2019.06.29 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.51
Alfától ómegáig sok szép tavat láttunk, szúnyogok hadával viaskodtunk, három szabadon engedett kutya közeledése pedig kellőképpen hozzájárult a ládakeresés izgalmához. Később feltűnt egy kaszálgató idős ember, valószínű hozzá tartozhatott a három, vadul ugató kutya, de nem törődött azzal, hogy magához hívja őket. Útközben találkoztunk Ásványvadászékkal is, figyelmeztettük őket, hogy legyenek résen a kutyák miatt. Köszönet a rejtésért.

pappcsalád 2019.06.29 17:34 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

JAck:66: 2019.06.29 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

anettnori 2019.06.19 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

A végládát jó egy éve, 2018.06.12-én találtam meg. Sajnos, a jelszórészletet tartalmazó papírlap időközben eltűnt, csak "nagyjából" emlékeztem, mi lehetett a töredék.
A kezdőponthoz eső után érkeztem, a láda meglett, logoltam, aztán elnéztem a jelszótöredéket. Itt is rejtői segítséget kaptam, köszönet!

IMG_20190619_131146IMG_9439
paul 2018.10.22 09:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

petheovacka 2018.01.06 00:00 - Egyéb
Geoláda, vagy amit akartok. Vízkeresztes ládászkodás. Kösszi a rejtést. --- A helyszínen (Kapos Omega) szembesültem vele, hogy a másik pont 80km-re van.... Szóval, 1/2 találat!

20180106_14410820180106_144433
20180106_14472920180106_151134
20180106_15354120180106_154140
anettx 2017.09.09 11:50 - Megtaláltam
TFTC!
1. pontot 2017.08.28-án kerestem fel, emlékezetes körülmények között.
Egyrészt a ládánál embermagas sűrű csalánoson és meredek terepen kellett volna fel-
és átvergődni, de a GCSIDO után érkeztem ide, már egyáltalán nem voltam susnyatűrő állapotban, ezért a jelszót rejtői segítséggel kaptam meg.
Másrészt visszafelé 4 ló és 4 kutya rohant felém az úton, sikerült beszaladnom és elbújnom a fák közé, amíg továbbszaladtak, anélkül, hogy a kutyák észrevettek volna.
Azért amennyire lehetett igyekeztem a Kapos folyó forrásának szépségét befogadni a fenti körülmények ellenére:)
2. pont minden szempontból jobban tetszett, melyet a Balaton közepe felé ejtettem útba.

1. pont
2. pont 
Zéboy 2017.08.02 09:50 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.08.02 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

laszloze 2017.06.01 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

Miklós barátommal, és a rejtek melletti tó tulajdonosával, Timivel hármasban keresve leltünk rá a ládára. A 2. állomás jóval korábban, kb. 3 hete kerestük meg.
A tó tulajdonosa tud (már) a ládáról, és szükség esetén kérdezhető tőle :) Tetszett neki a geocaching :)

Köszönjük a rejtést!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2017.05.27 17:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A második pontot idén március 11-én találtam meg. Ma családosan jöttünk el megkeresni az első pontot. A javasolt parkolóhoz közelítve már sejtettem, odaérve már tudtam, hogy az első pontot én már megtaláltam korábban. És valóban otthon visszakeresve: 2014. július 31-én fényképeztem le a jelszót.
Tehát így a mai megtalálásii dátum valójában azt az időpontot mutatja, amikor rájöttem, hogy már régen bejelenthettem volna.

Fazék 2017.03.31 11:00 - Egyéb
Csak hogy el ne felejtsem: a második pont megvan.

IMG_5991IMG_5994
Ajtony 2016.09.18 22:00 - Egyéb
Nem rossz hely a javasolt ártéri kiserdő, egészen addig nem úszik el a láda, amíg a menetrend szerinti áradás el nem viszi.

kobcikrajci 2016.09.18 16:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.53
Az eredet ládáját még 2015.10.03-án 16:07-kor találtam meg a GCKORO felől átkerekezve. A közeli népszerű horgászhelyet felülről kerülve egy elhagyottabb, mocsaras terület mellett bukkantam a dobozra. Szükség volt képzelőerőre az eredéssel kapcsolatban. Azóta folyamatosan tervben volt a torkolat felkeresése is, melyet érdemesnek látszott egy ozorai látogatással egybekötni, így a Sió-mentét is megnézhettem. A láda könnyen meglett, bár volt némi nyüzsgés a környéken, plusz a csalán. A torkolati kiserdőben egy nyugalmasabb rejtekhelyet is el tudnék képzelni. Mindkét pont felkeresése érdekes volt!

Cerberus 2016.08.28 17:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.30
Megtaláltuk! A 2. pontot több évvel ezelőtt vadásztuk le (2011.07.10.), de az elsőhöz csak most jutottunk el. Köszönjük a rejtést!

IMG_6957 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (100 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu