geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2201. Vörösvár bemutatása (GCVORI)

Vörösvári légifotó *Forrás: Wikipédia*

Vörösvári légifotó *Forrás: Wikipédia*

Vörösvári Katolikus templom

Vörösvári Katolikus templom

Vörösvár havas utcái

Vörösvár havas utcái

GCVORI 2 - 300 éves eperfa

GCVORI 2 - 300 éves eperfa

GCVORI 3 - Török Kút

GCVORI 3 - Török Kút

Bányászat *Fogarasy Attila gyűjteményéből*

Bányászat *Fogarasy Attila gyűjteményéből*

A bányász emlékmű avatása, 78-ban.

A bányász emlékmű avatása, 78-ban.

In da Lahmkruam steed a Pam...

In da Lahmkruam steed a Pam...
Szélesség N 47° 36,867'
Hosszúság E 18° 54,927'
Magasság: 204 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.08.09 00:00
Megjelenés időpontja: 2008.08.26 19:00
Utolsó lényeges változás: 2019.11.10 20:13
Utolsó változás: 2020.05.26 20:35
Rejtés típusa: Multi geoláda (6V)
Elrejtők: Saladin9 (cc)
Felhasználó: Saladin9
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 525 + 1 sikertelen + 34 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Hat pontos multi geoláda Pilisvörösvár érdekes momentumainak bemutatásához. Jelszórészletek:
1. Bányászemlékmű, csille alján mágnessel bottlecache. Tedd vissza, ahogy volt!
2. 300 éves eperfa, jelszórészlet a mellette található oszlop szürke doboz alján, hátul.
3. Török Kút mellett egy kő itató, ami most virágláda. Belső oldalán egy lyuk, abban a bottlecache. Kezeld gondosan, és úgy dugd vissza, hogy ki lehessen venni!
4. Szemben állva az emlékművel, a tér bal oldalán, a kerítés mellett, egy beton oszlopban bottlecache bedugva hátulról. Alternatív: egyik oszlop címer alatti első sorának utolsó szavának második részlete angolra átfordítva, ami 3 betű, és értelmes angolul.
5. A jelszó részlet a parkoló melletti emlékmű névadójának utolsó, 3 betűs kiegészítése.
6. Lahm Park. A jel egy padra mutat, érdemes leülni kicsit. A padon ülve, hídra nagyon kell koncentrálni! A hídon a jelszó!

Ha gond van valamely pontal, hívjatok azonnal!
3630 8345101

A ládába TravelBug nem helyezhető.


NAGY FORGALMÚ HELY!!! Igazi városi multi, kíváncsiskodó szempárok mindenhol! Kérem, hogy a bottlecacheket ne szedjétek szét, és ne rakjatok bele semmit!

GCVORI kalandos története Ezt a multit Saga vagy cc telepítette eredetileg 4 ponttal. Saga vagy cc távozása után rövid ideig elhagyatott állapotba került, de 2011 nyarán sikerült megszereznem a kezelői jogot. Betelepült vörösváriként érdekelni kezdett a hely történelme, és ezt a tudást ennél a multinál is felhasználtam.
* Az első pont 2012 végén került új pontként Saga pontjai mellé. Ennek oka, hogy a főtérről áttelepítették a bányász-sztrájk emlékművét tematikus rendezés miatt. A környék két évszázadon át jelentős bányaipari központ volt. Hatalmas bányaközponttal, kiterjedt kisvasúttal, csillesorokkal, bányászok részére kialakított jóléti infrastruktúrákkal, kápolnával. Mára a bányaipar szinte nyomtalanul eltűnt. A bányászlakótelep és a kápolna ugyan megmaradt, de ezekről se lehet megmondani, hogy valamikor itt a bányászat volt maga az élet. Ennek a múltnak állítottak emléket a volt bányaközpont területén kialakított emlékparkkal.
* A második - egykori első - ponton lévő több mint 300 éves eperfa a Nagytemplom parkjában egy igazi különlegesség. Már akkor itt zöldellt, amikor az első fúrásokat végezték szén után kutatva, és még most is zöldell. Gyökerei közt volt az első mikrocache, de a védőkerítést a kesserek letördelték, és a fa megóvása miatt megszüntettem a gyökérládát. A parkból - a fa hatására - botanikai kertet varázsoltak, sok ritka, különleges fafajtával, a Nagy Templom körül. 2015-ben a parkot tovább fejlesztette az önkormányzat. A park átellenes végén, az iskola sarkán, kialakítottak egy emlékhelyet a német betelepülés emlékére.
* Harmadik pont a Török Kút. Állítólag az egyik legrégebbi épített mű a városban. A kút egy fennsík jellegű terület szélén áll, és állítólag itt állt a török időkben Elvia Cselebi "kizil hiszár palankaszi"-ja, ami magyarul "vörös(falú) palánkvár"-at jelent. A kút valószínű a vár vízellátásában vett részt. A kutat a mai napig használják, igaz egy ideje nem a vízvételre, hanem egy bizonyos bottlecache található benne, ami egy érdekes játék része. A kút történetéhez tartozik, hogy a közelben van egy szintén hasonló korú Öregkút, a Károly utca - Hold Utca közelében.
 N 47° 37,260' E 18° 54,822' 186 m [GCVORI+Öregkút] Érdemes megnézni, mert kiépítettsége sokkal régebbi, mint a Török Kúté.
* A negyedik pont a vörösvári Hősök Tere, ahol jól megfér két háború, "56", és "Nagy Magyarország". Ez a pont volt Saga 3. pontja, és mivel megfogadtam, hogy nem számolom fel Saga művét, megmaradt pontként. A tér két érdekességgel is rendelkezik: az egyik a Gradus óvoda, ami nagyon különleges, Makovecz által tervezett épület. A másik a Gazdakör nevű nagyon kiemelkedő minőségű étterem. Erről az étteremről azért teszek említést, mert a belső kialakítása inkább egy helytörténeti múzeum, mintsem étterem, fényképekkel, tárgyakkal.
* Az ötödik pont - a láda régi helye -, és a Szent Család Templom parkja. Itt van Manhertz Erzsébet nővér emlékműve, és egy mementó, egy felszámolt gyárról. A környék nem a legjobb rejtés, nagy forgalma miatt. A templom, pontosabban kápolna, se hordoz igazi látnivalót. Egy modern, egyszerű, gyors technikás kápolna, a hívek részére 1992-ben építve, a volt gyártelep helyén.
* A hatodik pont új pont, általam felvéve. A Lahmkruam - már a neve is bizsergető - egy agyaggödör volt. A környéken számos zsidó és sváb család élt a XVIII - XIX. században, jó barátságban. De köztük is voltak néha link alakok, akiket csak a szórakozás, a kártya érdekelt, és ezért rendre munkanélküliek voltak. Ezek a munkanélküliek valamiért ennek az agyaggödörnek a partjára jártak "pihenni", illetve a közelben lévő Holbauer korcsmába inni. Öregek tudni vélik, hogy a sorrend fordítva volt: először ittak, aztán kötöttek ki a agyaggödör partján, a jó kötésű sváb korcsmáros segedelmével. Így aztán az agyaggödör, - das Lahmkruam - bekerült a folklórba. Még népdal is született róla sváb nyelven. Ezt a dalt megörökítették egy táblán, de ez a tábla gyakran eltűnik. Később ezt a területet mindenféle állami feladat alá vonódott, és be is temették. 2010-ben Gromon István Polgármester Úr ötletét megvalósítva egy tematikus parkot hoztak itt létre, ami nagyon találó kiaknázása a helynek. Pihenőpark, tó, híd (oldalán, perem alatt a pw), információs táblák, és nem utolsó sorban a hely múltja, ami megfogja a látogatót. A táblák szövege itt olvasható, de azok a táblák, amelyeken a nép költötte dal van három nyelven, valamiért hiányoznak.
Pilisvörösvárról dióhéjban
A jellegzetesen német nemzetiségű város máig a pilisi németség szellemi központjának számít. A település lakottságának kezdete nem ismert, de római kori emlékei, sírkövei, mérföldkövei arra utalnak, hogy egykor a Pannónia tartomány jelentős útvonala haladt erre. Első írásos említése a XIII. század elejére tehető, és mint királyi birtok szerepel ott. Ekkor még apró falvas települések voltak a környék erdős vidékén. A Vörösvár név eredete nem tisztázott, több feltételezés is kering róla. De mindenféle magánvélemény helyett, érdemes meglátogatni Vörösvár honlapján a történeti áttekintést, és a név eredetének elgondolásait. Rendkívül érdekes, és olvasmányos a város történelme.
Megközelítés:
1. Pilisvörösvár megközelíthető a 10-es számú főúton autóval.
2. Vasúton, a Budapest-Esztergom vonalon.
3. Kerékpár: két útvonalon is meg lehet közelíteni, 10-es út vagy a csobánkai erdei terep kerékpárútról. Aki kitartó, a Hűvösvölgy - Solymár - Szentiván felőli kerékpárútról is jöhet.

Multipontok: A vörösvári multink célja, a város belső részének, az itt található látványosságok bemutatása, érdekes, néhol trükkös pontokkal. Autóval, akár gyalog könnyedén megközelíthető helyszínek. Kellemesen összeköthető a Vörösvári multiláda a Pilisvörösvári Kálváriával (GCPVKA). A két rejtés bejárásával megtekinthetjük Pilisvörösvár legszebb, legérdekesebb pontjait. Kellemes időtöltést kívánok!

1.  N 47° 36,867' E 18° 54,927' 186 m [GCVORI-1]
2.  N 47° 37,144' E 18° 54,556' 187 m [GCVORI-2]
3.  N 47° 37,322' E 18° 54,699' 186 m [GCVORI-3]
4.  N 47° 37,016' E 18° 54,839' 187 m [GCVORI-4]
5.  N 47° 37,896' E 18° 53,930' 193 m [GCVORI-5]
6.  N 47° 37,436' E 18° 54,032' 188 m [GCVORI-6]

A rövid információk után, most részletesebben beszélnék a multipontokról!

1. BOTTLE Bányász Emlékpark. Eredetileg a Fő Téren (ma Városi Park) álló bányászemlékművet 2010-ben költöztették át, az akkor kialakított Bányász Emlékparkba. Az emlékművet a 1928-as bányászsztrájk leverésének 50. évfordulójára készítették, 78-ban. A csille a néhai Lipót Aknából származik, amely a legközelebbi, utolsóként felhagyott szénbánya volt. A csille alján keresd a bottlecache-t, a játszótér felől. Mágnes tarja, ügyelj a visszahelyezésre!. Figyelj a kíváncsiskodó gyerekekre, és jól rejtsd vissza! Ez a legproblémásabb pont!

2. TXT A Templom téren áll a több mint 300 éves eperfa. A parkban egy kisebb arborétumot rejtettek el. Sok a különleges fa. Nézz le az utca felőli oldalon az eperfa egyik kiágazó föld feletti gyökerére, és ott, ahol odvas a gyökér, volt az eredeti rejtés. Sajnos, ezt meg kellett szüntetni. Ezért, a jelszórészlet felkerült a fa melletti oszlop szürke dobozának aljára, hátul.

3. BOTTLE Török kút a XVIII. századból származik. Nincs azonban kizárva, hogy a kutat a törökök is használták. A föld feletti része új építésű. Történeti értéke csak a kútaknának volt. A bottlecache a kút melletti betonláda oldalában levő lyukban található (bedugva, mint a 4. ponton), az utca felől. Ne ülj a deszkákra, mert korhadtak!
 N 47° 37,270' E 18° 54,703' 195 m [GCVORI+parkoló]

4 BOTTLE / TXT II. Világháborús Emlékmű a helyszín. Közvetlenül mellette található egy óvoda is. Maga az emlékmű egy szépen elrendezett parkban lelhető fel. A jelszórészlet: szemben állva az emlékművel, a tér baloldalán, a kerítésnél álló betonoszlop lyukjában. Alternatív: egyik oszlop felső sorának utolsó szavának második részlete angolra átfordítva. 3 betű és értelmes angolul.

5. TXT Szent Család Templom A parkoló melletti sziklakertben, fekete műkő emlékmű, névadójának utolsó, 3 betűs kiegészítése

6. TXT Lahm Park Egy valamikori agyaggödör helyén kialakított szép park. Vörösvárról nagyon szép leírások a táblákon. Megpihenni, és sétálni érdemes kicsit. A jel a középső padra mutat, ahová ajánlott leülni! A jelszórészlet innen már látszik, de könnyebb a dolgod, ha felsétálsz a hídra. Némi figyelmet igényel a megtalálás!Jelszóképzés: A jelszó 20 karakter.


Egyéb:

"A római korban fontos útvonal, a Via Antiqua vezetett erre. "


Alagút, Piliscsaba-Pilisvörösvár: Pilisvörösvár és Piliscsaba között jelenleg a vasútvonal átépítés alatt van.

Más nevezetességei:
* Római katolikus templom (klasszicista)
* Zsidó temető
* Tájház
* A pilisi bányászatról
Állapot: kereshető

KRW értékelés (330 db): környezet: 4.31 rejtés: 4.15 web: 4.42 átlag: 4.29

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Kovács Beni 2020.10.26 16:23 - Megtaláltam
Köszi!

Hokuszpok 2020.10.26 16:23 - Megtaláltam
Köszi!

bubac 2020.10.23 18:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

BRobi 2020.10.23 18:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. :-)
[g:hu+ 2.3.4]

Gyugyu95 2020.10.23 16:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

kupec 2020.10.03 11:29 - Megtaláltam
Az 1.pont nekem sem sikerült, köszönöm a rejtő segítségét. [g:hu 1.6.4]

IMG_20201003_105353IMG_20201003_110535
IMG_20201003_114103 
walky 2020.09.20 15:17 - Megtaláltam
Bicajos találat, az első ponthoz a rejtő segítségét kértük. [Geoládák v3.6.0]

vidoree 2020.09.20 12:51 - Megtaláltam
Az első pontot nem találtuk, a rejtő segített a jelszóval. Az utolsó pont környéke nagyon jó kis hely! :)

zaskl 2020.09.13 14:35 - Megtaláltam
Az első ponton sajnos nem találtuk mágneses jelszóhordozót. Kérjük, a képek alapján a találat elfogadását. Köszönjük a rejtést. ZASKL

[Jóváhagyta: Saladin9, 2020.10.03 12:41]

DSC_4916DSC_4920
DSC_5006DSC_5009
DSC_5057DSC_5058
NJoe 2020.08.23 16:38 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, nagyon jó séta volt! Az első pontnál hosszabb keresés ellenére sem találtuk a ládát, ahhoz telefonos segítséget kellett kérnünk, amit meg is kaptunk! :) [Geoládák v3.5.3]

erdosimi 2020.08.23 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

erdosjudit 2020.08.23 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

bölli 2020.07.24 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.55
Köszönjük a rejtést!

Bajuszcica 2020.07.24 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.04
Köszönjük a rejtést!

zoldbeka 2020.07.15 10:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a játékot. [g:hu 1.6.7]

zsoffer 2020.07.14 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

szentvik 2020.07.14 13:01 - Megtaláltam
Még a hétvégén jártuk be Pilisvörösvárt és látogattuk meg a pontokat. Az 1. pontnál legalább fél órát töltöttünk el, de a jelszóhordozót nem sikerült megtalálni. Végül a rejtő árulta el a hiányzó jelszórészletet, köszönet érte még egyszer. Mindenképp megéri a séta, jól meg lehet pihenni az utolsó pont begyűjtése közben a megfáradt utazóknak :) [Geoládák v3.3.2]

Manna&Peti 2020.07.04 08:20 - Megtaláltam
Köszönjük.

JhsGabor 2020.06.30 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

othnan 2020.06.30 15:50 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.
Köszönöm a rejtő segítségét az 5. pontnál.
A multit még 24-én jártuk végig de az első pont jelszavát elírtam, ezért ma újból megnéztem.
Az utolsó két kép az első pontnál készült. Kedves emberek kérték, hogy csináljak róluk képeket. Sajnos az elérhetőségüket rosszul adták meg így nem tudtam elküldeni nekik.
Tudtak a ládáról, sőt a kisfiú segített a visszarakásnál. Hátha valaki tud segíteni megtalálásukban.

Pilisvörösvári sétaP1200907
P1200905P1200903
P1200901P1200899
P1200895pP1200887
P1200886P1200884
P1200877P1200876
P1560544P15605460
Adriennnsmith 2020.06.11 20:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ;)
Köszönöm az élményt [Geoládák v3.4.1]

jadam968 2020.06.06 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

pregabor 2020.05.24 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Szabó família 2020.05.22 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Schmauder Tamás 2020.04.09 17:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
OK


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (560 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.