geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2176. Remetei sziklaszoros (Erdély) (GCRETE)

Remetei kolostor a parkolóból

Remetei kolostor a parkolóból

Közlekedés a sziklaszorosban

Közlekedés a sziklaszorosban

Szembejövő forgalom

Szembejövő forgalom

Az első kőkapu

Az első kőkapu

A Pokol kapuja! Továbbjutás csak vízben (a ládán már túljutottál)

A Pokol kapuja! Továbbjutás csak vízben (a ládán már túljutottál)

Nagy térkép az oldal alján!

Nagy térkép az oldal alján!
Szélesség N 46° 17,629'
Hosszúság E 23° 28,084'
Magasság: 434 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.28 15:30
Megjelenés időpontja: 2008.08.05 23:50
Utolsó lényeges változás: 2008.08.06 13:33
Utolsó változás: 2016.08.06 00:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Dorci és Zoo
Ládagazda: túráZoo
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4200 m
Megtalálások száma: 64 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


WAP: Az erdélyi Tövis (Teiu) településről északnyugatra induló úton 18 km = Remetei kolostor. További 1,2 km a Menedékház, ajánlott parkolóhellyel. Innen a kék kereszt jelzésű úton, az első kőkapu után kb. 20 méterrel, a vízben lévő méteres sziklás szusszanóhelynél indul egy kis ösvény fölfelé, amely egy darabig a második kőkapu felé halad. Itt kell kutakodni egy fejmagasságban lévő függőleges sziklarepedés után, melyben takarókő rejti a 21x12x7cm-es ládikót.
Vigyázz! A ládához vezető ösvényre némi üvegszilánk és egyéb szemét került, ne keresd mezítláb!


A ládába TravelBug egyelőre nem helyezhető.


A festői környezetbe épült Remetei kolostor szemet gyönyörködtető látványa után feledhetetlen élményre számíthat az, akinek Rám-szakadékból van a szíve csücske és felkeresi a Torockói-hegység talán legvadregényesebb szurdokát, a Remetei sziklaszorost.

Megközelítés:

Kolozsvár (Cluj-Napoca) - Torda (Turda) - Tövis (Teiu): 79 km (E81-es út)
Tövis (Teiu) - Remetei kolostor (Mánástirea Rámet): 18 km (kezdetben jó minőségű, majd kátyús aszfalt)
Remetei kolostor - Menedékház: 1,2 km (gödrös, kövezett földút)
Menedékháztól még maximum három kilométert lehet négy keréken menni, melynek vége felé már egy patakocska vízátfolyása is nehezíti a haladást és a kétkerekűek sem tudnak kétszáz méternél tovább gurulni.
Innen ( N 46° 17,591' E 23° 28,587' 522 m [GCRETE+parkoló]) már csak az egyre szűkülő ösvényen, majd végül a patak sziklás partján, a meredekebb részeknél sziklába erősített acélkapcsok igénybevételével lehet továbbjutni a ládáig. Akik tehetik és van hozzá elszántságuk, próbáljanak áthaladni a Pokol kapuján is (második kapu), amit már nem úszhatnak meg büntetlenül, azaz száraz lábbal!
Nekünk sajnos nem sikerült az erős sodrás és a leszakadt kapaszkodó-sodronykötél miatt. (Különben oda rejtettük volna a ládikót is! :-)

Részletes leírás:
Tövis (Teiu) központjából a  N 46° 12,442' E 23° 40,445' 255 m [GCRETE+Kereszteződés] pontból indul egy út északnyugat felé, melyen a "Mánástirea Rámet 18" felirat látható. Ezt az utat követjük, amely északnyugat irányba vezet a Diód/Geoagiului patak mentén felfelé. A táj hegyvidékivé kezd válni és egyre jobban látszanak a sziklafalak, amelyek közé igyekszünk. Szűk völgyben, meredek erdős hegyoldalak között kanyarog a keskeny út és áthaladva egy kisebb településen (Valea Mánástirii), érjük el a csodálatosan vadregényes környezetben álló kolostort  N 46° 18,055' E 23° 31,287' 436 m [GCRETE+Kolostor].

A kolostor rövid ismertetése:
Nicolae lorga és Stefan Metes történészek szerint a Remetei kolostor régi ortodox templomát a XV. században építették. Újabban egyes kutatók a régi freskók restaurálása közben, több régi réteget is feltárva, az egyiken állítólag egy XIV. század végi dátumot azonosítottak. A kolostor eldugott, távoli helyének köszönheti szerencsés megmaradását. Sikeresen átvészelte az 1762-es osztrák templomrombolást, amikor állítólag császári parancsra több tucat ortodox templomot és kolostort romboltak le, mivel a hívek nem akartak átállni a görög katolikus vallásra. A kolostor régi templomának freskókészítését Mátyás király is adománnyal támogatta. Belső díszítései az évszázadok folyamán többször is megsérültek, ezért újrafestették azokat. A kolostor régi iskolájában néhány évtizede a kolostor középkori kegytárgyaiból, ikonokból és szentírásokból múzeumot rendeztek be.
1785-től 1940-ig egyszerű templomként működött, majd 1940-től ismét szerzetesi kolostor lett. 1955-től női szerzetesek vették át a kolostort, amely az elmúlt évtizedekben folyamatosan gazdasági épületekkel, műhelyekkel és lakóépületekkel bővült. A műhelyekben az ügyes kezű apácák nagyon szép kézzel szőtt szőnyegeket és különféle népművészeti kézimunkákat készítenek, amelyekből az elég nagy számú turista látogató szívesen vásárol. 1964-ben a régi templomot újból restaurálták, majd 1982-87 között felépült az új, jóval nagyobb templom. A remetei ortodox kolostor az utóbbi években Fehér megye egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága lett, amely a turistaház bekebelezésével alkalmas vendégfogadásra is.

Az út csak idáig aszfaltozott, tovább kövezett földút vezet. Ezen másfél km után érkezünk a Remete-szorosi menedékházhoz  N 46° 18,153' E 23° 30,470' 457 m [GCRETE+parkoló] és a mellé épült kis kempinghez, ami nemrég szintén a kolostor tulajdonába került. Idáig autóbusszal is el lehet jutni, de a további 3 km-es szakaszon már csak kisebb járművel vagy gyalog lehet közlekedni. Ezen a szakaszon az utóbbi években több mint 120 kisebb-nagyobb vikkendház épült. Még tovább már csak a Kék kereszt és Kék háromszög (kék kereszt és kék háromszög) ösvény vezet a 4-500 m-re kezdődő sziklabirodalomba, a Remetei sziklaszorosba.

Remetei sziklaszoros (Cheile Rámetului):
A Torockói-hegységnek rengeteg nevezetessége van: szorosok, hasadékok, sziklacsúcsok, barlangok, búvópatakok, védett területek egyedi, sehol máshol meg nem található növényekkel. A Remetei szoros a hegység legzordabb, legnehezebben megközelíthető hasadékvölgye. Hossza meghaladja a két kilométert, meredek sziklafalainak magassága 150-200 m körüli. A szurdokvölgy bejárása kis vízállás esetén ajánlott, mivel több szakaszon vízben kell haladnunk. A szurdokalj végigevickélése a kárpáti szurdoktúrák egyik legérdekesebb kalandja. Vad sziklavilág alján küzdve, hatalmas szirtekkel körülvéve törhetünk előre a vízben és a vízből kiálló sziklákon, mivel a 2-300 méteres szűkülő völgyben már az ösvény számára sem marad hely és csak a sziklafalra erősített acélkampókon vagy a vízben gázolva haladhatunk.
Egy ponton a Kék háromszög (kék háromszög) áttér a túlsó partra és egy kis kereszt mellett felvezet a sziklás oldalba, hogy kikerülje a szoros kanyonszerű szakaszát, ahol csak a vízben járva lehet felfelé haladni. A Kék kereszt (kék kereszt) jelzés lent a mederben vezet tovább, ahol 100 méter után következik a Pokol kapuja nevű jellegzetes sziklakapu, amely szinte sejteti, mi vár ránk. Alkalmas időjárási viszonyok közepette az utat érdemes folytatni és tovább csak a patakban gázolva, néhol egy méter mély vízben lehet követni az útvonalat.

A Kék háromszög (kék háromszög) felfelé indulásánál egy kis fémtábla arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az út csak tapasztalt turistáknak ajánlott és csakis száraz időben, mert nedves sziklákon életveszélyes a közlekedés. A figyelmeztetés még arra is kitér, hogy a meredek oldalban a száraz fűcsomók nagyon csúszósak. A meredek, sziklamászással tarkított útvonalon helyenként beépített acélsodrony segíti a kapaszkodást. A jelzett ösvény hozzávetőleg 100 méter szintet emelkedik és kb. 1200 métert tesz meg a sziklaormos meredek oldalban, mielőtt visszavezetne a patakmederhez. Az ösvény magasságából a legszűkebb sziklakanyon nem látható, de nagyszerű lehetőség kínálkozik a 600 méter mély sziklaszoros áttekintésére. A szoros aljába érve újból találkozunk a mederben vezető Kék kereszt (kék kereszt) jelzéssel és azzal együtt követhetjük felfelé a patakot Cheia településig, a szoros felső bejáratáig vagy visszafordulva eljuthatunk kiindulópontunkig.
Mindkét út csak a gyakorlott és jó erőnlétben levő turistáknak ajánlott! A hasadék mentén található még jó néhány barlang is, amelyek megközelítése nehézkes.

Forrás: Torockói-hegység turistatérkép

Reméljük, hogy a természet eme zabolázatlan gyöngyszeme feledteti Veletek az idejutás esetleges fáradalmait és a jó idővel tuningolt végigjárás élménye krónikus visszavágyódási szimptómát eredményez.

Sajnos a magas sziklafalak miatt előfordulhat, hogy a láda koordinátái nem pontosak, ezért igyekeztünk precíz leírást adni a megtalálásához. Ha ennek ellenére nem leled, tölts fel fotókat ottjártadról és dobj egy e-mail-t, hogy jóváhagyhassuk a találatot.


Megtalálás után segítsd az utánad érkezőket a ládakeresésben úgy, hogy csak akkor vegyék igénybe, ha szükségük van rá!
A részletekért kattints ide!


Kérünk, hogy csak akkor keresd meg a ládát, ha alkalmasnak érzed magad a helyszínen lévő terepen történő közlekedésre! Ez esetben is szükséges a kellő körültekintés, óvatosság! A rejtők nem vállalnak felelősséget a keresés közben esetlegesen elszenvedett káresemények miatt.


Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (34 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.81 web: 4.92 átlag: 4.91

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szalay-team 2021.08.26 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Szuper hely, nagyon élveztük!Köszönjük a rejtést!

szirtes 2021.08.16 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

erdei csiperke 2021.08.16 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

IMG_20210816_164715IMG_20210816_144701
ésKata 2021.08.06 14:50 - Megtaláltam
Meglett, na nem a láda, hanem Zergivel újat rejtettünk. A hely nagyon izgalmas, de kellő felkészülést igényel. Persze el lehet menni a parton is, de akkor igazán izgalmas, ha a vasakon tud valaki kapaszkodni, akkor a ládáig eljut a vízbelépés nélkül. Érdemes vízicipőt vinni, mert akkor tovább lehet menni, de már csak vízbe lépve. A vízállás persze lehet az augusztus eleji szintnél magasabb is! Az út végén eldönthettük, hogy a vízben visszafordulunk, vagy a hegyen felkapaszkodva megyünk vissza. Azt hittük, hogy a hegy a könnyebb. Hát kérem, ez nagy tévedés! Kitett helyeken kellett menni, helyenként nagy magasságokban. Itt-ott volt vasdrót, de nem mindenhol. Mi meg tudtuk csinálni, de volt akinek segítség kellett a le-felmászáshoz. Szerencsére baleset nem történt, de fontos lenne az erre indulóknak tudni, hogy mi vár rájuk. Jó időben, szédülésmentes túrázóknak szuper élmény a hely!

Zergi 2021.08.06 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
Fogtam!
A Rejtő jóváhagyásával egyesületi ládával pótoltuk az elveszettnek gondolt dobozt, mely egy sziklahasadékban van kövekkel elbarikádozva és egy ággal megtámasztva, ajándékokkal nincs feltöltve.
Amúgy a hely, ahova elhozott ez a rejtés csodás, fantasztikus és minden egyéb dicséret elmondható róla!

IMG_5551IMG_5560
IMG_5566IMG_5573
IMG_5578IMG_5583
IMG_5584IMG_5586
IMG_5594IMG_5595
IMG_5597IMG_5598
IMG_5600IMG_5604
IMG_5607IMG_5616
IMG_5618IMG_5626
IMG_5636IMG_5637
IMG_5642 
verebiz 2021.07.30 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Ez egy olyan hely lett az emlékeimben, ahova bármikor visszamennék, annyira magával ragadó. A ládát sajnos nem találtam, pedig kerestem fél óráig. A túracsapatot amivel voltam, már nem akartam tovább feltartani. A képek alapján jóváhagyod?

[Jóváhagyta: túráZoo, 2021.08.04 10:19]

KőkapuMásik oldal
kópé1993 2021.07.14 11:00 - Megtaláltam
A láda nem került elő. Az az ösvény felfelé ha jót találtunk meg szinte függőleges volt a két szikla között. nem mertem felmenni féltem hogy visszaesek. A feltöltött fényképek alapján kaphatnék jóváhagyást! Nagyon izgalmas szuper hely!

[Jóváhagyta: túráZoo, 2021.07.17 19:58]

Köszi szépen!

IMG_20210714_111435IMG_20210714_103028
kobcikrajci 2021.06.17 16:55 - Megtaláltam
Szuper hely, de egy másik ládát találtam meg.

[Jóváhagyta: túráZoo, 2021.06.17 21:29]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
benedekturi 2018.10.31 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

U-111 2018.10.30 13:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

ht01 2018.08.20 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

SmogY 2018.08.10 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

spanyesz 2018.08.07 10:29 - Megtaláltam
Szervezett túrán voltunk a szorosban. Elképesztő látvány és élmény volt hol bokáig, hol térdig gazolni a patakban, mászni a falakon és sziklákon. Sajnos térerő hiányában nem tudtuk mit és hol keressünk pontosan. Nap végén a kolostor udvarát is megnéztük. A feltoltott képek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását. Köszönjük!

[Jóváhagyta: túráZoo, 2018.09.03 12:49]

Petrav 2018.08.07 10:29 - Megtaláltam
Szervezett túrán voltunk a szorosban. Elképesztő látvány és élmény volt hol bokáig, hol térdig gazolni a patakban, mászni a falakon és sziklákon. Sajnos térerő hiányában nem tudtuk mit és hol keressünk pontosan. Nap végén a kolostor udvarát is megnéztük. A feltoltott képek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását. Köszönjük!

[Jóváhagyta: túráZoo, 2018.09.03 12:49]

IMG_20180807_111645IMG_20180807_110258
IMG_20180807_111536IMG_20180807_121920
IMG_20180807_154904IMG_20180807_112536
Kiaribua 2018.07.23 12:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Az egyik legnagyobb élmény volt, annak ellenére, vagy azzal együtt, hogy egy hatalmas zápor is elkapott minket a célnál. (A közelben van egy barlang, ezt érdemes erre az esetre tudni.) Visszafelé már magasabb volt a vízszint.

tozo1958 2018.05.26 15:00 - Megtaláltam
.

Majtika 2018.05.26 14:00 - Megtaláltam
.

Access Denied 2018.05.03 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.4]

Ne mássz túl a sziklákon, patak felőli oldal...

katica 2018.05.03 12:05 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

19izsi73 2017.10.22 14:10 - Megtaláltam
A csapat egy része a Székelykőre tartott, így rám hárult az a nemes feladat, hogy kitaláljak egy "B" tervet. Azt hiszem ez tökéletes választás volt! Kicsit féltem, vajon meddig jutunk, de szuper volt a csapat; a ládát sem én a kesser fedezte fel, hanem az egyik társunk. Megúsztuk a vizet is, a kolostorban pedig felejthetetlen hangulat volt.

DSC_1560 (Copy)DSC_1563 (Copy)
DSC_1571 (Copy)DSC_1582 (Copy)
DSC_1591 (Copy)DSC_1593 (Copy)
DSC_1599 (Copy)DSC_1603 (Copy)
DSC_1607 (Copy)DSC_1610 (Copy)
DSC_1613 (Copy)DSC_1617 (Copy)
DSC_1620 (Copy)DSC_1630 (Copy)
DSC_1632 (Copy) 
doubleb 2017.08.10 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pazuzu 2017.04.15 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.72
Szép nagy körtúra közben kerestük meg, de a szurdokot oda-vissza sikerült bejárni szandál neoprén zokni kombóban, többieknél volt gumicsizma.

bence máté 2016.09.27 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.86
ok

szvirraszto 2016.08.18 14:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Nagyon csodálatos volt a látvány végig a szorosban. Ajánlom mindenkinek,aki ezen a környéken fog járni.

WP_20160818_14_35_47_ProWP_20160818_14_48_16_Pro
WP_20160818_14_28_16_Pro 
tabletta 2016.07.18 21:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GCRETE_20160719134630.jpg 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (69 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]