geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
2172. Tardosi kalandozás (GCTrds)
Kilátópontról
Kilátópontról
Bányahegy a távolban
Bányahegy a távolban
A fa csúcsa szinte a ládára mutat
A fa csúcsa szinte a ládára mutat
A falu melletti rétről
A falu melletti rétről
Tűzoltószertár
Tűzoltószertár
Templom a háborús emlékművel
Templom a háborús emlékművel
Szt. Vendel
Szt. Vendel
Fekete Lajos Múzeum
Fekete Lajos Múzeum
Emlékmű
Emlékmű
Egyszerűen szép
Egyszerűen szép
Kálvária dombra vezető ösvény
Kálvária dombra vezető ösvény
Ezt látja a láda
Ezt látja a láda

Szélesség N 47° 39,511'
Hosszúság E 18° 26,359'
Magasság: 356 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.07.31 10:30
Megjelenés időpontja: 2008.08.02 17:10
Utolsó lényeges változás: 2018.01.17 13:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+3V)
Elrejtők: kovtom és szamedli
Felhasználó: kovtom
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4300 m
További infók: http://www.tardos.hu
Megtalálások száma: 180 + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A végláda
Egy kis kirándulással, némi kaptatóval egybekötött 15x30x6 cm-es műanyag láda - koordinátáját egy üregben található tárgyon találod, melynek adatai három virtuális ponton szedhetőek össze.
1. ponton található objektumra több helyen fel van írva a mikroláda hosszúsági koordinátájának egy részlete (XYZ), mely koordináta az E18° 26.XYZ'
2. ponton az emlékmű rézfejes tábláján felülről a negyedik név betűinek száma adja BC számot. Alternatíva: nézz fel a torony óra alatti ablakára és számold meg az ablak vízszintes léceit!
3. ponton az emlékmű jobb alsó sarkán levő szám, második számjegye adja az A számot. Alternatíva: fordulj meg és a közelben lévő épület falán található fa dobozra faragott betűket számold össze!
A szélességi koordináta tehát a következőképpen alakul N47° 39.ABC'


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Láda leírás:

Több pontból álló utat kell végigjárnotok, mely Tardoson visz keresztül. Három virtuális ponton szedhetitek össze egy üregben található tárgy koordinátájának részleteit, melyen a végláda helye található. Mindegyik helyszín próbál valamit bemutatni Tardos érdekességeiből.

1. Kilátópont: a megadott  N 47° 39,511' E 18° 26,359' 356 m [GCTrds-1] koordinátán található objektumra több helyen egy háromjegyű szám van felírva, mely a mikroláda hosszúsági koordinátájának utolsó három számjegye (XYZ). A hosszúsági koordináta tehát a következő: E 18° 26,XYZ'

2. Templom és környéke: a megadott  N 47° 39,763' E 18° 26,754' 301 m [GCTrds-2] koordinátán lévő emlékmű rézfejes tábláján, felülről a negyedik név betűinek száma adja a szélességi koordináta utolsó két számjegyét (BC). Alternatív meghatározás: nézz fel a torony óra alatti ablakára és számold meg az ablak vízszintes léceit!

3. Polgármesteri Hivatal és Iskola: a megadott  N 47° 39,800' E 18° 26,971' 295 m [GCTrds-3] koordinátán lévő emlékmű jobb alsó sarkában lévő szám második számjegye adja a szélességi koordináta tizedes vessző utáni számjegyét (A). Alternatív meghatározás: fordulj meg és a közelben lévő épület falán található fa dobozra faragott betűket számold meg!

Tehát a szélességi koordináta a következő képpen alakul: N 47° 39,ABC'

A fenti koordináta birtokában már meg tudjátok keresni a végláda koordinátáját tartalmazó tárgyat egy fa tövének odvában - mészkő darabbal - eltakarva. Annyit segítségként még, hogy a fa közvetlenül egy márvány emlékoszlop mögött található.

A végláda megközelítése az alábbi koordinátákról induló pontokról lehetséges:  N 47° 40,341' E 18° 26,238' 277 m [GCTrds+ösvény-nehéz], N 47° 40,237' E 18° 26,586' 290 m [GCTrds+ösvény-könnyebb]

A végláda egy kis kirándulásra ill. könnyebb hegymászásra invitál titeket, hogy a Tardos körül lévő csodálatos erdőből ill. a Malomvölgyből is kapjatok egy kis ízelítőt. Az 1. ösvény kicsit mászósabb de rövidebb, a másik hosszabb, de talán könnyebb úton vezet el a ládához, ami egy szikla alatt kövekkel és avarral van takarva.

Remélem nem sikerült túl nehézre, de szerettük volna egy kicsit izgalmasabbá tenni a keresést!

A kezdéshez ajánlott parkolóhely koordinátája:  N 47° 39,444' E 18° 26,646' 325 m [GCTrds+parkoló]. Innen a  N 47° 39,429' E 18° 26,626' 325 m [GCTrds+letérő] ponton kezdődő úton haladj az első virtuális ponthoz. Ha ezt begyűjtötted akkor, ha nem akarsz sokat visszagyalogolni, majd a végén akkor menj le a 2. vagy 3. ponthoz, ahol szintén le tudod rakni az autót. Onnan viszont már érdemes végig gyalog menni.

Tardos története:

Tardos a Gerecse hegység ölelésében fekvő település, mely a honfoglalást követően a Tarján törzs Tardos nemzetségének szálláshelye volt.
Első írásos említése 1217-ben történt Turdos alakban. Akkor a Karakó vár faluja volt, melyet Imre király 1204-ben - adománylevelével - az esztergomi káptalannak adományozta márványfejtésre, de II. Endre elvette a káptalantól, s (Katapán nb.) Paulinus és Jakab ispánoknak adta, majd visszavette tőlük, s az esztergomi egyháznak adta vissza.

A község a török hadjáratok során elpusztult és 1720-ig
lakatlan volt. Ekkor az érsekség - Keresztély Ágost herceg, Magyarország első hercegprímásának, illetve Csáky Miklós gróf hercegprímás ideje alatt - az érsekújvári birtokáról katolikus szlovákokkal népesítette be. Ezzel kialakult a település magyar-szlovák vegyes nemzetiségű lakossága.

A bányászattal kapcsolatban meg kell említeni, hogy már a rómaiak is kedvelték az itt található jura kori, vasoxidtól megszínezett, ammoniteszes vörös mészkövet, vörösmárványt. Az itteni vörösmészkő a távoli provincián élők számára is képes volt felidézni az otthoni előkelő környezetet olyannyira, hogy a Duna-partig, az akkori Lepavistáig vezető kőhordó utat építettek. A XII. századi feljegyzések szerint Imre király is innen szállíttatta a követ. 1487- és 89-ben pedig Beatrix királyné a budai építkezésekhez 42 hajórakomány márványt vitetett innen Budára.

A bányászkodás ma is rendületlenül folyik Tardoson. Ugyanakkor a már fölhagyott bányarészeken a sziklamászók találnak gyakorlóterepet, s a geológia szerelmesei, a kőzetgyűjtők, a jura kori, csigára emlékeztető lábasfejűek, az ammoniteszek ép példányai után kutatók is gyakran megfordulnak errefelé.

Egy kis földtörténet:

Tardos a Gerecse-hegység központi részén, egy, a hegység többi részétől jól elkülöníthető, tektonikus eredetű völgyben fekszik, melynek hivatalos megnevezése: Tardos - Vértestolnai Medence. Mint a medence megnevezés is utal rá, hegycsúcsokkal, hegygerincekkel határolt, hegyközi, többé-kevésbé sík területről van szó.
Akik kicsit már elmélyedtek a domborzati térképek böngészésében, és megkeresték rajta Tardost, egy jellegzetes, észak-déli lefutású "völgyet" azonosíthattak, mely még a nagyobb léptékű űrfelvételeken is jól kivehető.

A Gerecsében a Dachsteini Mészkő felett, a jura időszakban rózsaszínes, majd egyre sötétebb vörös színű, óceáni medencékre jellemző üledék rakódott le. Ebből alakult ki mai, jellegzetesen vöröses színű, főleg mészkő és márga rétegsor, melynek egy a díszítőkő bányászat szempontjából értékes szakasza a "tardosi vörösmárvány".

A tardosiak számára megszokott látvány, de az ide érkező, átutazó idegennek egy rózsaszín kőhalom a hegyen. Csupán ennyi látszik ugyanis a "vörösmárvány" bányából. Szándékosan írtam a "vörösmárványt", bár tudományos szempontból nem tekinthető márványnak, felhasználása, megmunkálása, sőt, még összetétele is megegyezik a klasszikus márványokéval: kalcium-karbonát (kalcit).
A különbség a kőzet történetéből adódik. A tardosi "vörösmárványt" nem érték azok a hatások (nyomás, hőmérséklet) amelyek pl. az Alpok, vagy a Kárpátok hegyláncainak kiemelkedése során működtek, nem préselődött össze olyan mértékben, hogy valódi márvánnyá váljon. Szerencsére. Ezért lehet pl. a kifejtett tömböket a réteglapok mentén elválasztani, és az ősmaradványok (pl.: Ammoniteszek) is ezért maradhattak meg.

Forrás: www.tardos.hu, hu.wikipedia.org

Látnivalók:

1. Régi Rádiók Múzeuma  N 47° 39,805' E 18° 26,946' 295 m [GCTrds+radiómúzeum], egyedülálló magángyüjtemény. A község központjában, - a polgármesteri hivatal szomszédságában - található a Magyar rádiózás multját, - 1925-1975-ig gyártott rádiókból és az említett kor dokumentumaiból összeállított és bemutatott állandó
kiállítás. A kiállításon megtekinthető rádiók: restauráltak, így minden darab működőképes. A gyűjtemény jelenleg 90 darab készülékkel rendelkezik. Ez a szám lassan gyarapodik, ahogy a gyűjtő egy-egy újabb régiség restaurálásával, bővíti a már meglévő állományt. A szüleink és nagyszüleink rádióit ismerheti meg a látogató, akár működés közben is. Lehetőség nyílik régi 78 fordulatszámú bakelit lemezek hallgatására vagy orsós magnóról felhangzó 50-60 évvel ezelőtti slágerek újra átélésére.
A gyűjtemény megtekintése szép élményt nyújt a nem szakmai érdeklődésűek számára is. A rádiózásban jártas látogatók láthatnak illetve hallhatnak néhány technikai különlegességről. A kiállítás hétfő kivételével mindennap 10-18-óráig látogatható. Előzetes egyeztetés alapján, ettől eltérő időpontban is van lehetőség a gyűjtemény megtekintésére.
A gyűjtő és kiállító: Tarnóczy András Tel.: 06-30-234-6840

2. Római katolikus templom  N 47° 39,761' E 18° 26,746' 301 m [GCTrds+templom]- 1775-ben épült, barokk stílusban. A templom homlokzati tornyos, műemlék.

3. A Bánya-hegyen halad át az országos kék jelzés, a Gerecse 50 és a Kinizsi Százas teljesítménytúrák útvonala.

4. Fekete Lajos lakóhelyén  N 47° 39,790' E 18° 26,786' 298 m [GCTrds+emlékház] létesült múzeum, emlékház (jelen pillanatban felújítás alatt).
Fekete Lajos (1891-1969) Kossuth díjas, oszmán-török nyelvész és történész, egyetemi tanár. A magyar tudományos akadémia tagja.

Kellemes kirándulást!'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (121 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.50 web: 4.68 átlag: 4.60

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

halaszkiraly 2018.01.17 13:29 - Egyéb
Piros kereszt :) Köszönjük szépen a gondoskodást Dr.Lada! Kedves kovtom, admin segítségével a láda státusza ismét kereshető.
köszönettel, Üdv: ládadoki


Dr.Lada 2018.01.13 12:16 - Egyéb
Az első ponton mindkét lekopott feliratot javítottam, és még belülre is felírtam pár helyre, hogy tovább tartson.
A második pont teljesen rendben.
A harmadik ponton a szobor le van takarva télire, de a pótjelszó tökéletesen működik.
A negyedik ponton a kis fa tábla rendben a helyén van.
A ládához már nem volt időnk felmenni, így az megmarad legközelebbre.

halaszkiraly 2018.01.09 08:32 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


dendeocse 2017.12.20 17:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Az első ponton elég kopttak már a számok, de ki lehet venni még őket.
A harmadik ponton jól jött az alternatív lehetőség, mert az emlékmű le van takarva.
A negyedik ponton könnyen meglett a végláda koordinátája.

anettnori 2017.12.11 11:41 - Megtaláltam
Megvan! A három virtuális. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

A három virtuális pont meglett. Mondjuk, elsőre a szélességi koordinátában felcseréltem a két részletet, emiatt egy szántóföld közepére mentem, ahol egy villanyoszlopnál nem találtam semmit. Aztán korrigáltam és a kálváriához mutatott a kapott koordináta. Itt sajnos, semmilyen tárgyat nem találtam, pedig elég sok követ átforgattam. A telefonszámmal próbálkoztam, de valami nem oké vele, mert a rendőrségen vette fel egy hölgy, aki semmit nem tudott erről a játékról...

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.01.11 17:24]

IMG_8652IMG_8653
GubaMackó 2017.11.19 10:14 - Megtaláltam
Szép helyen van(nak). Köszi a rejtést!

Ancs 2017.11.19 10:14 - Megtaláltam
Rövid séta a Gerecsében.
Az első pontbak túl sok értelmét nem látom, a kilátást egy épülő ház szinte eltakarja. A koo részlet nehezen olvasható.
Második pont rendben, igazán szép a település központja. Harmadik pont letakarva, de megoldható.
Valamiért 4 pontosnak gondoltam ezt a ládát, így nem értettem, miért oda mutat, ahova... Aztán mk feloldotta a félreértést. :)
A kálvária igazán kellemes, ahogy az utolsó pont környéke is. A láda mellett meguzsonnáztunk, majd mentünk tovább.
Köszi

20171119_09005020171119_091129
20171119_09153420171119_091742
20171119_09183520171119_092008
20171119_09415420171119_094541
20171119_10004920171119_100353
LionDaddy 2017.11.09 13:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.38
A mai túra tervezésekor láttam, hogy az utolsó pont beteg. Mivel moderátorként látom a rejtett pontokat is, felkészülten érkeztem és az előző logban olvashatatlannak jelzett feliratot a 4. ponton kijavítottam. A végláda ismét kereshető!

A multi többi pontját is megnéztük a falun is átvezető mai GCGGT-GCSZBO túránk során.
A végláda helyének apropót adó Malomvölgyi-tó szép hely, tetszett a tó és mögötte elhúzódó, őszi színekben pompázó hegyoldal látványa.

Köszi a rejtést!

20171109_11572320171109_121611
20171109_12594620171109_131231
20171109_13183220171109_131958
20171109_125916 
atipapa 2017.11.09 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tabletta 2017.11.04 12:20 - Megtaláltam
Végigjártam a pontokat, de a láda helyét mutató jelszó hordozón olvashatatlanok a koordináták. Próbáltam elérni a rejtőt, sikertelenül.
Kérném a találat elfogadását a képek alapján.

[Jóváhagyta: kovtom, 2017.11.09 13:25]

IMG_20171104_120309[1]IMG_20171104_122642[1]
azimee 2017.08.20 17:35 - Megtaláltam
Köszi.

Kriszti&Gábor 2017.08.14 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

WallHattok 2017.07.30 19:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.22
Megtaláltuk!:-) Köszönjük!:-) Szép kis falu, csak szerintem sok a multi ....

H+W 2017.07.14 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.57
Köszönjük a rejtést!

Liberty 2017.07.08 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
8/4. Ládatúra a Gerecse szépséges tájain.

Tardos egy nagyon szép fekvésű, kedves kis község, sok szép érdekességet láthattunk a pontok bejárásával. A villanyoszlopon filctollal átírtuk a kopott koo. részletet. Nagyon szép innen a panoráma a falura és a bányahegyre. Nagyon szép a templom, a kálvária, a fő tér és a vörös márványkőből készült emlékművek. A Malomvölgyi-tó lenyűgöző természeti környezetben helyezkedik el. A tó megkerülésével jutottunk el a dombtetőre vezető ösvényhez. Kissé meredek és sziklás úton értük el a ládát. Innen nagyon szép a kilátás a tavat körülölelő dombokra, sajnos fentről nem látszik a tó a magas fáktól. Innen tovább indultunk a Szarvasbőgés ládájához. Gyönyörű túra volt, köszönet a rejtésért.

ha2 2017.07.08 13:00 - Megtaláltam
Nagyon takaros szép kis falu. A ládához a kevésbé meredek ösvényen mentünk fel.

051052
053 
V_Gabor 2017.04.23 13:27 - Megtaláltam
1 kopott
2 oké
3 oké
4 jó
5 láda, csere szükséges


Köszönöm!
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

VaVi 2017.04.16 16:48 - Megtaláltam
köszi :)

DóriAtesz 2017.03.15 16:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.84
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! 6/6
DóriAtesz+Tomi

geooszi 2017.02.28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
GCOKOV - GCBAJK - GCAGAR - GCGGT - GCTRDS - GCSZBO körtúra során levadászva! Minden pont könnyen meglett, szép túra kerekedett belőle. :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (189 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu