geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2627. Rosseb Bakák Emlékére (GCRobe)
Rosseb bakák
Rosseb bakák
Rosseb jelvény
Rosseb jelvény
Az 1872-es emlékkő
Az 1872-es emlékkő
A Hősök Temploma
A Hősök Temploma
Hősök Temploma közeli
Hősök Temploma közeli
A hazáért haltak
A hazáért haltak
Pieta
Pieta
Heraklész
Heraklész
... ott pihennek...
... ott pihennek...
...vagy idegen földben
...vagy idegen földben

Szélesség N 46° 20,153'
Hosszúság E 17° 48,312'
Magasság: 161 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.10.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2009.10.04 14:50
Utolsó lényeges változás: 2009.10.02 20:36
Utolsó változás: 2017.05.18 10:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: rkertesz
Felhasználó: rkertesz
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 6000 m
Megtalálások száma: 279 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP:
1. pont: a kő csúcsának jobb és bal oldalán olvasható évszámok számértékeinek különbsége
2. pont: a szobor talapzatán a felső évszám utolsó számjegye
3. pont: a rajok száma a sajtóközleményben a szobor talapzatán
4. pont: emléktábla legalsó sorában az utolsó évszám
5. pont: jegenyenyár tövénél, ágakkal és avarral álcázva található a láda.

A láda mérete 10x15x5cm.


A ládába TravelBug nem helyezhető.Illyés Gyula : Puszták népe (részlet)
"A világháború kezdetén a kaposi 44-es gyalogezred négy hónap alatt négyszer semmisült meg, s négyszer támadt fel újra. A puszták fiai nem sajnálták a bőrüket. Hősiesség és halálmegvetés dolgában a monarchia népei közül csak a bosnyákok versenyezhettek velük, amint e szakma német hozzáértői tárgyilagosan megállapították. Haditetteiket magam is nemegyszer álmélkodva hallgattam. Sovány, beesett mellű urasági bognárok és tehenészek, akik a kastély szakácsnője előtt is elvesztették beszélőképességüket, csillogó szemmel beszélték, mint kúsztak a drótok alatt az oroszok felé, mint ugrottak le, foguk közt a rohamkéssel, jobbjukban a maguk gyártotta szöges buzogánnyal életveszélyes sziklaszakadékokba az olaszokra, franciákra, négerekre, mindenkire, akire lehetett."

A "Rosseb-ezred" története

Az alakulat 174 éves históriája 1744-ben kezdődött, amikor az olasz Giorgio Antonio Marchese de Clerici engedélyt kért arra Mária Teréziától, hogy önálló ezredet alakíthasson. Az egységet még ebben az évben bevetették Madonna del Olmónál.

A következő fontosabb dátum 1859 az alakulat életében. Ekkor Ferenc József rendeletére sorgyalogezreddé alakítják át, és Kaposvárra helyezik az immár 44-es számot viselő alakulatot, amely hamarosan felveszi Albrecht főherceg nevét is. A somogyi megyeszékhelyre 1860-ban költöznek a "44-esek", illetve "kétszer négyesek" egységei.

De hogyan fonódott össze az ezred neve a rossebbel? Valószínűleg már a kaposvári évekre tehető ennek a melléknévnek a felbukkanása. A Somogyban gyakori káromkodás, "rossebezés" eredményeként ragadt rá a katonákra, akik maguk is sokat szitkozódhattak. Az ezredre tehát ráragadt a név, de miért is vált tartóssá az elnevezés? Erre a magyarázatot az első világháború szörnyű vérveszteségei adják meg - sajnos. Weisz Ernő adatai szerint a "Rosseb-ezredben" összesen 51 ezer 693 fő szolgált a világégés során, s ez még akkor is drasztikus és drámai adat, hogy ha tudjuk, hogy egy ezredben nem ezren harcolnak. Kiss Balázs szerint a háború folyamán végig mintegy 3500 körüli volt az ezred létszáma, amelyet a szerb fronton egyszer, az orosz fronton pedig tizenegyszer(!) kellett teljes létszámra feltölteni. Andrássy Antal az első világháború után úgy fogalmazott, hogy ilyen hatalmas veszteséget a magyar hadtörténetben egyetlen ezred sem szenvedett el.
Mindenesetre a rosseb ragadványnevet a katonák büszkén vállalták: az ezred jelvényén egy szuronnyal és koszorúval díszített "Csak előre rosseb!" felirat volt olvasható (hasonló című nóta is "divatban volt"). A katonai jelvények általában csak megtűrt kiegészítők voltak a ruházaton. Sokszor csak a körleteken belül lehetett használni, és volt, ahol tiltották a feltűnőbb ruhadarabokon, például a sapkán való hordásukat. A 44-es ezrednél is alighanem spontán módon alakulhatott a jelvény használata, egy ilyen szót, mint a rosseb, a legfelsőbb hadvezetés aligha rendelt volna el hivatalos megnevezésként egy fontos katonai alakulat számára.

Az ezred históriája 1919 végén ért véget. Közvetlenül a háború végén az olasz, pontosabban a piavei frontról tértek vissza a 44-esek. Ugyan már 1918-ban feloszlatták az alakulatot, a következő évben dandárként a Tanácsköztársaság idején harcoltak egyes egységei a románokkal és a csehekkel, ám e küzdelmek végére teljesen szétzilálódott a "Rosseb-ezred".

Forrás: Szegő Iván Miklós: Még egyszer a rossebről és az erről elnevezett ezredről...
Sokkal több információ és további érdekességek olvashatók Kaposvár és a megye katonamúltja címmel Mészáros Károly zászlós tollából.

E multival tisztelegni szeretnék "Somogyország" bátor katonái előtt, emlékezni azokra, akik életüket adták hazájukért, s értünk utódaikért.
Tisztelet a hősöknek!

A Multi pontjai:

A multi pontjait többféle sorrendben és módon (gyalog, kerékpárral, autóval) is bejárhatjuk. Gyalogosan körülbelül 6 km-t kell megtennünk az összes pont felkeresése során.
A gépkocsival közlekedőknek minden pont közelében sikerül parkolót is találniuk, de a sok egyirányú utca miatt így kb 9,5 km lesz az úthossz.
A gyalogezred az 1866-67-es dalmáciai katonai események során elhunyt somogyi katonái emlékére 1872-ben emlékkövet állítatott az akkori Széchenyi-téren, amelyet a Kossuth szobor avatása miatt előbb a Színház parkba - a mai 44-es gyalogezred szobor helyére - , majd később a jelenlegi Berzsenyi parkba helyeztek át. Az 1866-69-i csaták emlékére az alábbi figyelmeztető felirat került az oszlopra: Kötelességük hő teljesítésében elesett hőseinek emelte a cs. kir. Albrecht főherceg tábornagy 44. számú gyalogezred MDCCLXVII

Az öt pontból álló multi első állomása ez az emlékkő  N 46° 21,771' E 17° 47,568' 154 m [GCRobe-1]
A jelszó első része a kő csúcsának jobb és bal oldalán olvasható évszámok számértékeinek különbsége. (Egyjegyű pozitív szám.)
(Itt szeretném felhívni a figyelmet Ajtony és Zerind vezér Kaposvár Twin City1 nevű .com-os ládájára, ami itt lapul a közelben!)

Az 1928-ban felszentelt kaposvári Jézus Szíve templom egyszerű külsejű, neoromán templom. Latin kereszt alaprajzú, a szentély és a kereszthajó záródása félköríves. A szentély ablakain a hét szentség jelképeit ábrázolták.
Boldizsár József plébános 1932-ben kezdeményezte, hogy a templomot Hősök templomának nevezzék el, s falán egy márványtáblát helyezzenek el, melyen megörökítik a megye elesett katonáinak nevét.

A második pont a Hősök temploma  N 46° 21,489' E 17° 48,575' 209 m [GCRobe+templom] közelében álló szobor (Pieta) talapzatán, "AZ ISTEN" felirat alatt levő évszám negyedik (egyes helyiértékű) számjegye  N 46° 21,497' E 17° 48,555' 206 m [GCRobe-2]

A multi 3. pontja a Csiky Gergely Színház parkjában, a vasútállomás épületével szemben álló Heraklész-szobor.  N 46° 21,207' E 17° 47,708' 176 m [GCRobe-3]
A jelszó-részlet a talapzaton olvasható - a Hadsereg Főparancsnokság által kiadott - sajtóközleményben szereplő betűkkel kiírt szám. (A támadás méretére vonatkozó szám.)
Jelenleg építkezés miatt a pont sajnos nem közelíthető meg. A jelszórészlethez segítség: a jelszóban (másutt) előforduló legnagyobb értékű szám
A GCNAER kiindulási pontja is ez a szobor, de nem része annak a multinak. Egy korabeli tréfás történetet is olvashatunk ott a rejtő (Ajtony) jóvoltából.

A 4. pont a kaposvári hősi temetőben van, ami a Kaposvárról Szigetvár felé vezető út bal oldalán található, nem sokkal a Kaposvár végét jelző tábla után. Itt egy kitérőben lehet parkolni is. ( N 46° 20,163' E 17° 48,222' 157 m [GCRobe+parkoló]) A pont a temető kapuján ( N 46° 20,137' E 17° 48,225' 159 m [GCRobe+temető]) áthaladva, már látható. Az emléktábla  N 46° 20,126' E 17° 48,266' 160 m [GCRobe-4] legalsó sorában az utolsó évszám.

Az 5. pont, maga a láda  N 46° 20,153' E 17° 48,312' 161 m [GCRobe-5] a kaposvári hősi temetőn kívül, egy jegenyenyár tövénél, ágakkal és avarral álcázva található.
(A 4. ponttól a temető belseje felé kell elindulni, majd a második világháborús hősök sírjainál balra kanyarodva lehet leggyorsabban a temetőből kiérve a láda közelébe jutni. A temető szélénél egy kis bozóton kell átvágni!)

JELSZÓ:
Az egyes pontokon talált számjegyeket a pontok sorrendjében egymás után kell írni (1+1+1+4 számjegy), majd szóköz nélkül hozzáírni a ládában talált jelszót.

A láda magassága kicsi, így nagyobb méretű ajándék nem fér bele. Kérem, ne is erőltessétek, mert a doboz vagy eltörik, vagy a fedele nem zár vissza rendesen, aztán beázik.
Kérem, a ládát körültekintően rejtsétek vissza!

Köszönöm:  rkertesz(A láda keresése során emlékezzetek a kissé módosított, régi tréfára, miszerint: "Nyílegyenesen csak 13 méter, de tudok egy rövidebb utat a mezőn át!")


A ládát és a logbookot beázás miatt 2012. június 10-én kicseréltem.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (161 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.43 web: 4.69 átlag: 4.55

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Szőkekapitány 2019.10.11 10:04 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.71
Megtaláltam, köszönöm szépen a rejtést.

Parmerozpazepan 2019.09.25 12:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.33 súly: 3.96
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.
Tetszett, számomra érdekes volt.
A multi harmadik pontja megközelíthető, az építkezés kerítésén kívülre esik. Reméljük, a parkot is rendbe teszik majd, és megújul a körmyezete.
A hősi temető kis csalódás, nem látom a kapcsolatot a Rosseb-ezreddel. A ládát javaslom kívülről a szántóföld széle felől megközelíteni, onnan csak 5-10m a jegenye.

Csillanyu 2019.09.16 09:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ;) [Geoládák v2.2.5]

Discover 2019.07.30 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.33
A vége most elég komoly dzsungelharc.
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC9096_DSC9098
_DSC9099_DSC9100
_DSC9101_DSC9102
_DSC9103_DSC9104
VaVi 2019.07.27 15:21 - Megtaláltam
megvan, köszi :)

emiGrant 2019.07.03 17:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.31
Kb. 10km volt mai ládatúránk Kaposváron, aminek egyik felét gyalog, másik felét autóval követtük el. Kora reggeltől kora estig mentünk rendületlenül a nagy hőségben. Ez a multi sok érdekes helyre vitt el bennünket, de a legérdekesebb a két utolsó pont volt. A láda teljesen rejtés nélkül ült a jegenye alatt, bár nem sok baja lehet, mert ide igazán senki más nem jün csak kesserek. A bozót kicsit harcias volt, de sikerült átmennem rajta. Köszi a rejtést!

-1-2
-3 
proti92 2019.05.11 17:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Ha tavasszal vagy nyáron keresitek a ládát érdemes a szúrós növényzet miatt hosszúnadrágot viselni :) [Geoládák v2.2.5]

kn_saci13 2019.05.01 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! naandi8 és Gabriel79 és egy kis matematikai nehézség társaságában. [Geoládák v2.2.5]

naandi8 2019.05.01 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kn_saci13 és Gabriel79 társaságában [Geoládák v2.2.5]

Gabriel79 2019.05.01 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!kn_saci13 és naandi8 társaságában [Geoládák v2.2.5]

bagolyvera 2019.04.27 23:59 - Megtaláltam
Ignis9cel és petheovackával közös találat, köszi!

petheovacka 2019.04.27 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.02
Kaposvári ládamustra bagolyverával és Ignis9-cel. Kösszi a rejtést!

Ignis9 2019.04.27 17:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.82
Bagolyverával és petheovackával közösen, köszi! :)

Pety84 2019.04.02 07:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.04.02 07:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

GeoFox 2019.03.15 17:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.80
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v2.2.5]

Csabiq 2019.02.27 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

RoliHun 2019.01.03 16:30 - Megtaláltam
Fagyos ládázás Sacival.....hátha ő is "megfertőződik" ;-)
Köszi a rejtést

BombaBoti 2018.11.24 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dendeocse 2018.11.12 19:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megvan.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (280 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu