geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2136. Zalai Holló-kő (GCkrea)
amerre a lábat lehet lógázni
amerre a lábat lehet lógázni
kukucska jobbra
kukucska jobbra
alattunk a mélység
alattunk a mélység
ládarejtés - a láda már nem itt van, ld. leírás!
ládarejtés - a láda már nem itt van, ld. leírás!
a kreatív láda elhelyezése
a kreatív láda elhelyezése
az ajánlott útvonal
az ajánlott útvonal

Szélesség N 46° 54,257'
Hosszúság E 17° 11,585'
Magasság: 352 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.04.12 11:54
Megjelenés időpontja: 2008.07.02 15:50
Utolsó változás: 2018.05.25 12:38
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: katica + a viaferrata csapat
Felhasználó: katica
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 218 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: A láda a Kovácsi-hegy Holló-kő kilátópontján található (javasolt megközelítés Nagygörbőről). A ládához ki kell menni a kilátópontra, ott leereszkedni jobbra, majd a ládát az ott lévő nagy fa (teteje levágva) és szikla által képzett lyukban találod (a hely nem veszélyes - ha mégis az lenne, akkor eltévesztetted, és már a nagy fal oldalában jársz!).
A láda amúgy nem túl nagy, kb. 8x8x4 méretű, CD nem fér bele.
-- 2008.11.10 - változás: Mikulásnak köszönhetően újra került jelszó a ládába, és egyúttal egy kicsit lejjebb, a szikla alatti üregbe rejtette át. Ezúton szeretném kérni, hogy a következő megtaláló legyen kedves logbook-ot tenni bele. Nagyon köszönöm előre is! --
-- 2009.10.25 - változás: BiharyG-nek köszönhetően immáron újra száraz és tiszta logbook és láda várja a megtalálókat - köszönet érte! --
-- 2018.01.28 - A láda a zászló alatti sziklaüregben.


A ládába TravelBug egyenlőre nem helyezhető.


A láda
GCkrea - mert a hely nyugodtsága (a hollón kívül itt még a madár sem jár) és a kilátás gyönyörűsége arra késztetett, hogy egy olyan ládát helyezzek ide, ami egy kicsit maradásra és megpihenésre készteti a látogatót. A főládától nem messze van még egy doboz - ez utóbbi sajnos már a múlté - (a kilátópont sziklája előtt balra egy-két lépést kell hozzá leereszkedni, és ott van jobbra a két szikla közötti hasadékban,  N 46° 54,257' E 17° 11,592' 351 m [GCkrea+kreativ doboz]), amiben mindenféle hasznos eszköz megtalálható egy kis kreatívkodáshoz, ha ideérkezvén megszállna valakit az ihlet : ))

A ládarejtek elhelyezkedése
A Holló-kő a Keszthelyi-hegységben, a Kovácsi-hegyen található, kilátással Vidornyalakra és a környező hegyekre.

A Kovácsi-hegy és az ajánlott útvonal
A Keszthelyi-hegység Tátika-csoportjának tagja, nevét pedig az egykori Kovácsi faluról kapta, mely a törökdúlás idején pusztult el.
A hegy maga egy meredekfalú bazaltfennsík - ún. bazaltlepényes tanúhegy. A bazaltlepény vastagsága ma mintegy 25-35 méter, a keletkezése pedig mintegy 3 millió évvel ezelőttre tehető. A Pannon-tóban lerakódott, agyagos-homokos üledékek képezte kőzeteket törte át, és öntötte el a 60 km mélyről feltörő bazaltos magma - előbb szürkésfekete, oszloposan elváló (aminek a közelben szép példája a Tátika oldalában látható), majd szürke, palásan hasadó bazalt formájában.

Ha az ajánlott útvonalon (térkép az útvonallal a kihelyezett képek között) közelítjük meg a ládát, útba fogjuk ejteni a hegy nevezetes pontjait.

Utunk Nagygörbőről ( N 46° 55,600' E 17° 10,414' 180 m [GCkrea+parkoló]) indul, ahonnan az széles útról leérve elsőként elhaladunk egy bazaltbánya mellett, ami után rögtön a Bazaltutcában találjuk magunkat - mely egy érdekes geológiai folyamat eredményeként jött létre. A fent említett bazaltlepény szélei alól kitüremkedő, könnyen pusztuló üledékes kőzet lepusztulásával a lepény széleinek alátámasztása is megszűnt, ennek eredményeként a bazalt letöredezett, majd a letöredezés után a későbbi tömegmozgások során a leszakadt kőtömbök az alattuk levő laza üledékeken megcsúsztak, így hozva létre az 5-7 méter mély, 20-30 méter széles folyósót. A tömegmozgások révén jöttek létre a hegy barlangjai is, a Bazaltutcában levő 10 barlang legnagyobbja pedig a Vadleány-lik (GCVLIK) .

Utunkat folytatva haladunk el a - már a Bazaltutca déli végét bontó! - nagyobbik bazaltbánya mellett, majd azt elhagyva találkozunk az egykori Vad-tóval, majd pedig a ma még létező Rakottyás-tavak következnek. A tavak egy sajátos folyamat eredményeként jöttek létre - a felső bazaltréteg repedésein át a csapadékvíz (a kőzeten áthaladva fokozottan savassá válva) kioldotta a bazalttakaró alatti üledékből annak mésztartalmát, aminek hatására anyaghiány lépett fel a bazalttakaró alatt, minek következtében az beroskadt. Így jöttek létre a felszínen az ún. bazaltdolinák, ill. a később a bazaltdolina-tavak, amik elfolyását a repedésekbe berakódó és azokat elzáró finom törmelékek, iszapos lerakódások akadályozták meg.
A Vad-tó sajnos mára a bányaművelés áldozatává vált, mivel a vidornyaszőlősi bazaltbánya belefejtett annak vízgyűjtő területébe, így csapolva le magát a tavat is. A Rakottyás-tavak még léteznek, de sajnos még az értékes élővilág kipusztulása sem jelent elég késztetést a bányaművelés megszüntetésére, így nem tudni, meddig beszélhetünk még a Kovácsi-hegy különleges tavairól.

A tavakat elhagyva hamarosan megérkezünk a Holló-kő kilátójába, ahol vár minket a láda meg a kreatív doboz :) És aztán gyönyörködhetünk az alattunk mélybe zuhanó bazaltfalakban - no és persze a pazar kilátásban.

Innen érdemes továbbmenni a zalaszántói sztupa (GCSZTU) felé, ahova a nem létező kék kereszt jelzés vezet. Mi ugyan már tapostunk valami ösvény-félét, de egy idő után feladva a bozótjárást (és főleg a medvehagyma megtaposását) letértünk Vidornyalak felé, és a falu szélén közelítettük meg a sztupát - ezt ajánlom mindenkinek.

A sztupától Zalaszántóba leérve érdemes megnézni a Kotsy-malmot, majd mindenképp térjünk be a kocsmába, ahol felülmúlhatatlan cappucino-t kapunk alulmúlhatatlan áron :)

Innen már a sárga körön - a Bazalt-szoros tanösvényén - indulunk vissza Nagygörbő felé, majd az itt-ott felbukkanó zöld sávot követve haladunk tovább. A zöld jelzés végül letér az útról (a Fehér-út erdészeti út után hamarosan), és ahol jobbra letér utunkról, mi folytassuk azt egyenesen, majd balra, és innentől kezdve mindig a nyugati irány lebegjen a szemünk előtt, míg itt haladunk az erdészeti úton a hegy aljában. Majd amikor már nem tudunk tovább nyugat felé menni, a jobbra térő úton lassan bejutunk a faluba, ahol a templomnál balra kanyarodva hamarosan visszajutunk letett kocsinkhoz.

Kapcsolódó oldalak
Az érdeklődőknek még a következő oldalakat ajánlom:
http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok09.htm
http://www.barlang.hu/pages/science/mkbt/vke93/12kovacsi.htm
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (139 db): környezet: 4.71 rejtés: 4.36 web: 4.51 átlag: 4.52

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Hörcsög 2019.10.18 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.00
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]
Másodszor tértem vissza a láda megszerzése céljából, immáron sikeresen hadakozva a pókokkal. Az utolsó 150 méteres szakaszon inkább az erdő sűrűjében haladtam. Érdekes hogy pókokkal nem is találkoztam, míg a benőtt turistaút tele van velük. A kilátás pazar!

Ferás 2019.09.08 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Samatranlom 2019.07.09 14:34 - Megtaláltam
A panorama nagyon szép, kár hogy az odavezeto úton végig szunyogokkal hadakoztunk, és voltak utszakaszok, ahol csalán vagy szeder ágak rendeztek rövidnadrágos labainkat! Azért megérte erre jönni, megtaláltam a ládikót is, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

NZs 2019.05.02 14:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 3.96
Tapolcai kesingtúra 5.
Nagygörbő felől érkeztünk, az ajánlott parkolóban hagytuk Geopelt. Aki nem akar felfelé baktatni minden öröm nélkül egy aszfaltcsíkon 1,2 kilométert, inkább menjen fel a kocsijával a N46° 54.995 E17° 10.745 pontig. Itt akár 3 autó is elfér, az út majdnem végig aszfaltos, a vége göröngyös, de személyautóval sem gond. Innen akár még feljebb is lehetne menni, de behajtani tilos tábla van. (Ld. képek!)
Hát, mi ezt mind nem tudtuk, felcaplattunk hát a tűző napon az aszfalton. GCVLIK után az erdészeti utakon közelítettük meg ezt a helyet (ld. képek - track).
Maga a hely: semmi különös, végtelenül egyszerű - és csodálatos. Jó sokáig időztünk a szakadék szélén a sziklákon, nézegettük a messzeséget, fotóztunk mindent, ami mozgott és ami nem... Ritkán adok a környezetre ötöst, de itt úgy éreztem, az jár.
A rejtek elég merész, talán nem találnak rá a muglik. Amúgy jó helyen van, kényelmes, kéznél van.
Köszönjük az élményt, megérte ide felmászni!
A mai napon még a Sztupa (GCSZTU) várt ránk.
NZs & Dóri

track 
túrapocokok 2019.04.26 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Köszönjük szépen!
Csodálatos környezetben a 6 szakács bejárta és megtalálta.
Nagygörbőről indultunk a vadlánylik és bánnya érintésével.
Utunkat a Sztupához folytattuk.Majd egy bőséges ebéddel zártuk a Turul fogadóban.
Kellemes nap volt!

johnnycache 2019.04.21 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.87
Köszönöm az élményt! :-)

lembo 2019.03.16 13:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.83
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Zalaszentgróti hétvégi pihenés alatt népes csapattal útba ejtettük. A Vadlány-liktól jöttünk tovább ide, így egy egész szép kis túra kerekedett ki a dologból.

IMG_0311IMG_0308
Family WEGA 2019.02.24 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

viragtura 2018.11.07 12:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.45
Visszafelé közelítettem meg, mert az első állomásom a Sztupa volt. Külső-hegyen át fel a tetőre, így rövidebb, de ezt csak bakancsosoknak ajánlom.
Köszönöm szépen a rejtést!

ilyen a szikla alatt
 
aicon 2018.10.13 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

csg69 2018.09.16 16:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.36
Hú, micsoda panoráma :)))

Ekarp 2018.08.26 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Lusta módon Zalaszántótól az erdészeti makadámúton közelítettük meg a helyet. Innen sem lezárva nem volt az út, sem behajtani tilos tábla nem volt kitéve. Az utolsó egy kilométert tettük meg gyalog, majd az erdőben sétálva egy pillanat alatt kitárult elénk a fantasztikus panoráma.

Nagyon szép hely, köszönöm, hogy megmutattad!

drkmse 2018.08.22 12:00 - Megtaláltam
Ma Kekenj-el és Ibolyával túráztunk. Nagyon szép innen a kilátás! Köszönöm a rejtőnek a rejtést!

skj 2018.07.25 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
ok

Yumi 2018.07.04 19:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Tökön babon át. Nekünk ilyen az egyszerűségében tökéletes láda! [Geoládák v2.2.4]

benist 2018.06.11 10:25 - Megtaláltam
A vadlány lik után jó kis séta. A szikla tetejéről csodálatos a kilátás. A leírás alapján a zászlórúd tövénél kerestem, de utána kb. 1 m-el arrébb megleltem. A rejteket kicsit kitakarítottam.

csipet_csapat 2018.05.27 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.35
GCVLIK-től kellemes séta. Gyönyörű panoráma jutalommal. A láda, köszöni, jól van. Néhány szemetet kiszedtünk belőle. Lehet, h a betelt - van új! - logfüzetet sem ártott volna kivenni. Köszönjük, h megmutattad.

IMG_20180527_121354IMG_20180527_121430
petheovacka 2018.05.27 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.92
Kódorgás Zalában Szabinával. Csodás helyszín és még csipet csapattal is összefutottunk "virágvasárnap"! Kösszi a rejtést! --- Hazafelé még egy kis zalaszántói Sztupa is belefért! :)

20180527_17260020180527_200943
20180527_201502 
katica 2018.05.25 12:19 - Egyéb
A láda januárban lett utoljára ellenőrizve, minden rendben volt vele.
Az utolsó kereső nem jó helyen kereste, a leírást most frissítettem.

VaVi 2018.05.24 15:09 - Megtaláltam
Köszi, szép a kilátás!
Odafelé ugyan megáztam, de mire a sziklához értem, elállt az eső. A kilátó szikla alatt hatalmas erdei sikló melegedett a napsütésben.

20180524_15201420180524_151319

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (224 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu