geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2099. Kilátás az Akasztó-bércről (GCMPAN)
23 (1-20) > >>

Nyugat felé

Nyugat felé

Kelet felé

Kelet felé

Észak felé

Észak felé

A Tokaj hegy

A Tokaj hegy

Szélkerék

Szélkerék

Háttérben a Tátra

Háttérben a Tátra

Golflabda (Radar - GCBALV)

Golflabda (Radar - GCBALV)

Tátra

Tátra

A Bükk vonulata

A Bükk vonulata

Itt indulj el...

Itt indulj el...

Y - itt jobbra

Y - itt jobbra

Itt balra fel

Itt balra fel

... a víz az úr!

... a víz az úr!

Sípálya-elemek az úton

Sípálya-elemek az úton

A felfelé vezető úton hátrapillantva

A felfelé vezető úton hátrapillantva

Szemben a húszemeletes

Szemben a húszemeletes

Nyáron

Nyáron

A fa tövében

A fa tövében

A rejtek

A rejtek

A láda kezdőtartalma egy TravelBuggal

A láda kezdőtartalma egy TravelBuggal
23 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 48° 7,251'
Hosszúság E 20° 46,910'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.11.24 14:35
Megjelenés időpontja: 2008.05.28 14:50
Utolsó lényeges változás: 2018.09.25 20:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: hgabor1 (Gábor és Andi + Nagyi és Apó)
Felhasználó: hgabor1
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
További infók: http://coord.info/GC41WXC
Megtalálások száma: 316 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP:
A láda Miskolcon az Akasztó-bércen található, a megadott koordinátákon, egy vadszilvafa tövében, a volt mű-sípálya mögött, a korábbi helyétől 40 méterre légvonalban dél felé. Az ajánlott parkolótól a lejjebb leírt útvonalon kb. 15 perc séta, kis emelkedővel.

A ládába TravelBug is helyezhető.A láda hagyományos geoláda, kb. 15x20 cm-es konyhai doboz, reméljük, hosszú életű lesz!


A ládát 2012.11.11-én adoptáltuk. Célunk egyrészt az, hogy ha már itt van ez a ládaoldal, ez a hely, amit bemutat, ne menjen feledésbe, másrészt, azt gondoljuk, igazán ráfér már Miskolcra is egy-két plusz láda! ;) Tehát a láda ötlete nem a miénk és mi az eredeti céljától eltérően a láda más megközelítését ajánljuk. (a mellékelt képek is segítenek az útvonaltervezésben!)

Talán nem mindenkinek egyértelmű, miért pont ide került ez a láda - eleinte mi sem tudtuk - de jó időben, a domb tetejét körbejárva remek panoráma nyílik akár a Bükk, akár Tokaj felé, de tiszta időben még a Tátra hófödte hegycsúcsai is láthatók. (Ez nekünk még csak egyszer sikerült, fotóztunk is nagy lelkesen, de sajnos az csak mobil volt, így az előző ládatulaj fotóját hagytuk az oldalon;) )

Ez több irányból is történhet, a mi javaslatunk egy kicsit túrázósabb verzió:
Parkolásra a Katowice utca 2. előtti kanyarban levő parkolót ajánljuk, innen kb. 15 perc séta, kis emelkedővel:  N 48° 7,283' E 20° 47,128' 130 m [GCMPAN+parkolo] Az ajánlott parkolótól a kutyafuttatásra kijelölt terület és a garázsok közötti úton indulj el... jobbra a focipálya, balra a "bérc". Átmenve egy kis hídon meglátod a volt sípályához tartozó házikót. Előtte az út  N 48° 7,343' E 20° 47,052' 130 m [GCMPAN+ypszilon] pontban kétfelé ágazik. Aki balra indul el (azaz, a ház jobb kézre lesz neki), elhagyva az éremátadásra épített dobogót, egy kis csapást talál a volt sípálya közepén, ami majdnem nyílegyenesen a ládához visz. Ez a rövidebb, de meredekebb és nem annyira kitaposott út. Mi jobbra megyünk tovább, így a házikó tőlünk balra lesz. A  N 48° 7,373' E 20° 47,026' 130 m [GCMPAN+balrafel] pontban, ahol még a betonkerítésen is a "víz az úr", na ott forduljunk balra, a "bércnek". Az erdőcskéből kiérve haladunk tovább. Néhány helyen láthatjuk a volt sípálya elemeit az úton is, sima talpú cipővel csúszós, de túracipővel rálépve egész jól segít a felfelé mászásban. Jobbra egy nagy fém villanyoszlop (és a háttérben a TESCO), balra egy beton villanyoszlopot* látunk, miközben kissé meredekebbre vált az út. De ez csak pár méter, mert onnan már hamar a tetőre érünk. (Tudjuk, kicsi is ez a bérc, meg nem is nagy, de akkor is a miénk! :D) Ahogy továbbmegyünk, bal oldalon látjuk a volt sípálya széleit határoló kerítés betonoszlop maradványait.  N 48° 7,275' E 20° 46,891' 180 m [GCMPAN+utelagozodas] pontban balra látunk egy kis utat, figyeljetek a lábatok elé, hisz ez nem csak modellrepülők röptetésére, hanem kutyák futtatására is használt terület!
[UPDATE: Minket is meglepett, hogy nyáron milyen nagyra nő a "gaz" a területen (lásd "Kép nyáron"), de nem kell megijedni, a bozót alján azért ott az út!]
Induljunk el ezen az úton, tehát baloldalt betonoszlopok, szemben a távolban pedig a 20 emeletes bérház teteje látszik (ellentétben a pécsi testvérével, ezt még mindig lakják...). Kb. a betonoszlopok felénél, kétharmadánál,  N 48° 7,259' E 20° 46,918' 180 m [GCMPAN+utelagozodas] pontban találunk egy csipkebokrot (reméljük, ez nem fog égni:). Jobbra fordulva pedig a képen középen álló vadszilvafát látjuk, annak a tövében találjátok a ládát, egy mesterséges üregben, egy nagyobb betondarabbal és tetőcseréppel letakarva. Nagyon kérünk Benneteket, hogy a láda hosszú élete reményében ne a láda mellett logoljatok (hisz bármikor felbukkanhat az úton egy-két fűrészes "illető"), és feltűnhet nekik, hogy mit keresnek ott, annál a fánál emberek. Ugyancsak figyeljetek a visszarejtésre. Nem a legtermészetbarátabb, de abban a környezetben talán nem feltűnő.

Alternatív jelszót a fentebb említett beton villanyoszlopra* írtunk, de ha már odáig felmentél, talán érdemes a ládáig is felmenni...

Gyalogos megközelítés:
A 12-es, 14-es, 14H-s, 24-es MVK vagy Volán busszal a Megyei Kórház megállóban kell leszállni és a Zamat ABC melletti lépcsőkön felmenve, majd jobbra fordulva lehet eljutni az ajánlott parkolóig.

"Érdekesek amúgy az itteni helynevek: Tetemvár, Akasztó-bérc, Veresbugyik. Amennyire tudom, a Tetemvár onnan kapta a nevét, hogy a pestisjárványok idején annyi volt a halott, hogy nem tudták rendesen eltemetni őket, hanem palánkok közé betettek váltakozva egy réteg holttestet, egy réteg földet, egy réteg holttestet, egy réteg földet, és így tovább. A másik két név pedig ítéletvégrehajtó-helyre utal: az Akasztó-bércet nem kell magyarázni, a Veresbugyik pedig a karóba húzásról kaphatta a nevét. A Bíróság a mai napig is a közelben van." Forrás: Miskolc blogspot

(ha a leírás ellenére rejtői segítségre van szükséged, nyugodtan hívj, de arra kérlek, számkijelzéssel, mert a "rejtett szám"-hívásokat nem szoktam felvenni!)

Elsősorban nem nehéz rejtést akartunk, hanem a cél az, hogy a kilátást, a panorámát megcsodálhassátok. Tehát ha valakit ez is motivál, akkor ne este vagy ködben induljon el...

[2012.07.07 - ládakarbantartás]
A ládába tettünk két tollat, néhány ajándékot kicseréltük a logbookot (a régi lapokat az elejére ragasztottuk, hátha nem lesz az enyészeté.) Az új logbook viszonylag nagyobb méretű, így csak "lapos" ajándékok férnek bele, ezzel számoljatok!
Sajnos zacskót, amiben a láda a rejtekben pihenne, nem vittünk magunkkal, pedig jó lett volna, mert a régi elég siralmas állapotban van. Na, hátha a következő kessertárs visz magával...
[2015.08.23 - ládakarbantartás]
Már ideje volt... Feltöltöttük ajándékokkal, a szemetet kidobtuk (öngyújtó... "fura" ötlet ajándéknak). Bl4st3r & Amy javaslatára beletettünk a nagy ládába egy kisebb ládát, gumival átkötöttük és az egészet beletettük egy szatyorba, hátha így kevésbé fog nedvesedni. A logbookot is kisebbre cseréltük, valóban, kicsit nagyra sikeredett az előző. Aztán, ha valami nem oké, írjátok meg a logotokba, igyekszünk javítani! Most már a com-is link is jó.
A régi logbookot 'diszkvalifikáltuk', de a lapjait feltöltöttük ide, hátha valakit érdekel...

Flag Counter

Azért, hogy a rejtésről és annak hátteréről képet kapjatok, meghagyjuk az eredeti leírást is, ami több alternatív megközelítést is leír.
- eredeti leírás -
Egy nem igazán ismert, de mégis szép kilátást adó helyre kalauzolnálak el titeket Miskolc belvárosához közel, valamint az egyre nagyobb problémát jelentő szeméthelyzetet is szeretném bemutatni. A hely neve: Akasztó-bérc. Innen szép kilátás nyílik észak felé, ha szerencsénk van akár a Tátra vonulatait is láthatjuk. Kelet felé elláthatunk egészen a tokaji hegyig. Dél felé sík terület és az avasi kilátó látható, míg nyugat felé a Bükk vonulata és a Bábonyi bérc fedezhető fel. Útközben sajnos rengeteg szeméttel fogunk találkozni, de szerencsések vagyunk akkor a felröppenő fácánok, elszaladó rókák elterelhetik a figyelmünket. A hely megközelítése inkább biciklivel ajánlott de természetesen gyalog is kereshető. Az út egy hétvégi telkek felé vezető földút, így figyelni kell az esetlegesen megjelenő autókra!

Parkolás:
Parkolni végig a Laborfalvi és Pallos utcán lehet fizetés ellenében  N 48° 6,526' E 20° 46,956' 140 m [GCMPAN+kereszteződés]

A láda megközelítése több irányból is történhet:
1. Ajánlott:
A Laborfalvi Róza, Pallos és Temető sor kereszteződésnél  N 48° 6,526' E 20° 46,956' 142 m [GCMPAN+kereszteződés] indulunk felfelé. A temetős sor utcán találjuk a Hősök temetőjét, amely nem látogatható de azért kívülről is érdemes megnézni  N 48° 6,596' E 20° 46,854' 149 m [GCMPAN+temető]. A Hősök temetője mellett indul felfelé egy aszfaltozott út ezen menjünk fel, a temető végéig. Itt sajnos egy régi parkolóból lett illegális szemétlerakót találunk. Itt jobbra elkanyarodva egy földúton haladunk a Tetemvár utolsó házai felé. Majd a házaknál  N 48° 6,739' E 20° 47,161' 168 m [GCMPAN+Kereszteződés1] indulunk el a kavicsos-föld úton felfelé a ládához. Útközben még elhagyunk egy-két hétvégi telket és a MIVÍZ telepét, majd megjelennek a szemétkupacok de bokrok közül kiérve már kezd a panoráma kibontakozni. Sajnos a környéken már nem művelik a földeket így elég magas két oldalt a fű. Ezen az úton haladva kell mennünk, hogy elérjük a  N 48° 7,222' E 20° 46,808' 190 m [GCMPAN+bekoto] pontot, itt érdemes a láda felé indulni.

2. Nem annyira ajánlott a lakók miatt:
A Deszka templom mellett a két ház között indul felfelé egy utca  N 48° 6,498' E 20° 47,179' 135 m [GCMPAN+kereszteződés2] ezen indulunk el felfelé, de figyelem az utca elég meredek! Az aszfaltos úton megyünk egészen az utolsó házakig  N 48° 6,739' E 20° 47,161' 168 m [GCMPAN+Kereszteződés1]majd a kavicsos-föld úton indulunk felfelé a ládához. Útközben még elhagyunk egy-két hétvégi telket és a MIVÍZ telepét, majd megjelennek a szemétkupacok de bokrok közül kiérve már kezd a panoráma kibontakozni. Sajnos a környéken már nem művelik a földeket így elég magas két oldalt a fű. Ezen az úton haladva kell mennünk, hogy elérjük a  N 48° 7,222' E 20° 46,808' 190 m [GCMPAN+bekoto] pontot, itt érdemes a láda felé indulni.

3. Biciklistáknak:
Aki biciklivel keresi fel a helyet az a földutat követve elérhet egészen a szirmabesenyői elágazással egy vonalban, a Királyhegyen található lovardáig is.  N 48° 8,763' E 20° 45,723' 193 m [GCMPAN+lovarda]


Megjegyzés:
1, Kérünk titeket, tartsátok be az alapvető játékszabályokat (pl. ételt (rágót) ne tegyetek bele, ha kivesztek valamit, illik beletenni valami mást, lehetőleg gyerek számára is "értékes" dolgot, ne pl. névjegykártyát, öngyújtót...)
2, Ha valaki nem találná meg, nyugodtan tegyen fel jelszónélkülit, saját fényképekkel, el fogjuk fogadni, mert szerintünk a játék lényege az, hogy elmenj az adott helyre és körülnézz, a láda maga csak hab a tortán...
Állapot: kereshető

KRW értékelés (163 db): környezet: 4.10 rejtés: 3.97 web: 4.33 átlag: 4.14

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


GAMANO 2020.10.18 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ma egy kicsit sáros, csúszós volt az út. [Geoládák v3.7.2]

20201018_160446 
Vincenzo65 2020.10.10 10:56 - Megtaláltam
"Érdekes" házsorú utcán jöttem fel. Bíztam hozzá, hogy mind a két oldalra nyíló kilátásnál lesz a láda......

xandra.nemeth 2020.09.18 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Gyönyörű kilátást "találtunk" a Tátrára. :) Köszönjük a rejtést!

Pogánypeti 2020.08.26 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Ez volt a mai napi miskolci gyalogos ládavadászatom 6. találata a nyolcból... :)
Valójában ez a láda úgy szerepelt a terveim között, hogy csak akkor mozdulok rá, ha lesz rá időm, ha jól tudok haladni a többivel, mivel ez távolabb van a belvárostól. A láda állapotáról és megközelíthetőségéről előre tudtam, ennek tudatában vágtam bele a becserkészésébe.
A Hősök temetőjétől indultam meg felfelé. A láda közelében sokkal nagyobb dzsumbujra számítottam, de szerencsére nem is volt olyan nagy gáz a gaz, könnyedén eljutottam a kis vadszilvafához. A rejtekhelyet én is feldúlva találtam, először csak egy kék ládafedelet láttam. Először!!! Alaposabban szétnézve azonban megtaláltam a hozzátartozó ládát is, ill. egy másik, nagyobb ládát, melynek fedelében benne volt a jelszó. Rápróbáltam, és bejött!
Találat után felhívtam a rejtőt, beszámoltam tapasztalataimról, majd pedig rendbe hoztam a teljes ládát. Pézsével tisztára töröltem mindkettőt, tettem a kisebbik ételesbe szép új Logbookot, egy "üdvözlőt", tollat, ajándékokat, majd belehelyeztem a nagyobbik dobozba, amit gondosan visszarejtettem a helyére. Most frankó, kereshető állapotban van.
A munka után készítettem pár képet a panorámáról, majd pedig megindultam visszafelé amerről jöttem, de most a Deszkatemplom irányába, a Tetemvári alsósor favelláin keresztül (ez még külön megérne egy misét)... :)))
Köszi a rejtést, örültem, hogy segíthettem! :)

Felfelé az Akasztó-bércrePanoráma Diósgyőr felé
Az Avasi-kilátó és az evangélikus templomTávolban a tokaji Kopasz-hegy
A 23.-ai vasárnapi felhőszakadás nyomaiBükk-hegység
Virágzott a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis)Az oszlopsor melletti csapáson közelítettem
Előttem a "Húszemeletes"Így találtam a rejtekhelyet a vadszilva tövében
Megtaláltam mindkét ládát!!!Visszarejtés után... :)
Siskanádtippan (Calamagrotis epigeois)Bevásárlóközpontok, Bosch, a távolban Szirmabesenyő házai
hgabor1 2020.08.20 11:20 - Egyéb
Sajnálattal hallottam, hogy eltűnt a láda és a pótjelszó sem található... :(
Nem fogom betegre állítani, hogy lehessen továbbra is keresni és arrafelé kirándulni, annyit szeretnék kérni, aki ott járt, tegyen fel vagy 2 képet a helyről ide, a ládaoldalra és el fogom fogadni a találatát! Ha tutira akarsz menni, dobj egy emailt a ghgabor1@gmail.com-ra!
Remélem, hamarosan fogom tudni pótolni a ládát! (Remélem, nem volt benne élelmiszer vagy egyéb csecsebecse, hogy odaszokjanak a helyi vaddisznók... :) :) )

katika59 2020.08.20 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, a rejtő segitségével.köszönöm. [Geoládák v3.5.3]

katika59 2020.08.20 10:58 - Egyéb
csak a fedele volt meg,semmi más. Sajnoa csak itt olvastam a loogokat igy nem tudom javítani. [Geoládák v3.5.3]

Maxi613 2020.08.19 08:39 - Megtaláltam
Köszi! A rejtek szét van dúlva, csak a fedelét találtam meg a ládának.

Gyombi 2020.08.14 11:11 - Megtaláltam
Köszönjük!

mszabynah 2020.07.14 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.52
Oké

wivien31 2020.07.14 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk :)

Váradi Csaba 2020.07.11 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

szabbr 2020.07.09 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

ÁrpiKJ 2020.07.05 16:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.48
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Drótszamaras találat :) [g:hu 1.6.4]

álomfogók 2020.06.14 10:30 - Megtaláltam
Hirtelen felindulásból elkövetett vasárnap délelőtti miskolci ládázás. 2. állomás.

Pilis50 2020.06.11 09:43 - Megtaláltam
Nem kotortam meg a ládát, de a fotolog alapján kérek egy elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.08.15 16:05]

Köszönöm szépen az elfogadást!

A helyszin koo-ja
aztakutyafáját 2020.06.06 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

bzslt 2020.06.01 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

silboy & Zsóka 2020.05.07 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.21
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Valóban szépen rálátni Miskolcra és a távoli hegyekre.

Paoráma 
Mambó Manó 2020.05.05 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

benger 2020.04.18 12:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Köszönöm a rejtést

hopisze 2020.04.16 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk!

tothvg 2020.04.13 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! Viki és Gábor [Geoládák v3.3.2]

Saragergo 2020.03.29 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

lesipeti 2020.02.08 08:35 - Megtaláltam
Ragyogó februári napsütés, -8 fok, kerékpárral. Az őzcsapat nem várta meg, mire elővettem a fényképezőt. Sajnos a keleti kilátás párás lett, de északra lehetett sejteni a Tátra vonulatait, nyugatra a bánkúti radart. A dupla láda nagyon jól szuperál! Köszi!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (329 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.