geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
182. Szent György-hegy (GCSZGY)

Tanúhegy

Tanúhegy

Lengyel-kápolna

Lengyel-kápolna

Tarányi-présház

Tarányi-présház

Újak

Újak

A pusztuló Ify-kápolna (Emmaus)

A pusztuló Ify-kápolna (Emmaus)

...és egy épülő-szépülő új kápolna és remetelak

...és egy épülő-szépülő új kápolna és remetelak

Turistaház

Turistaház

Kivételesen nem szemét - természetes hűtőként használják a Jégbarlangot!

Kivételesen nem szemét - természetes hűtőként használják a Jégbarlangot!

Meredek

Meredek

Orgonák

Orgonák

Kilátás az orgonák tetejéről

Kilátás az orgonák tetejéről

Csúcsközel

Csúcsközel

Pince

Pince

Oroszlán-fejű kút

Oroszlán-fejű kút

Visszaértünk

Visszaértünk
Szélesség N 46° 50,410'
Hosszúság E 17° 27,270'
Magasság: 300 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.04.06 16:00
Utolsó lényeges változás: 2015.03.09 06:53
Utolsó változás: 2019.09.23 08:33
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H+1V)
Elrejtők: LI, KCS, KH, KK, KÁ
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 688 + 1 jelszó nélküli + 12 sikertelen + 32 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


Szent György-hegy

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence gyöngyszeme, a Badacsony után a Balaton-felvidék második legjelentősebb tanúhegye. Hasonló fordított teknőforma oldalnézet, vulkanikus talaj, szőlők, pincék, bazaltkövek. Badacsonyhoz képest viszont sokkal kevésbé populáris és elüzletiesedett - itt nyáron sincs lacikonyha, zúzó terepjáró, lehúzás gyenge borral, kapatosan kurjongató kiránduló.
Helyette a vidék kicsit vadabb, szögletesebb, a pincék családiasak, a turistautak keskenyek, olykor csak egyszemélyesek. Mindenfelé geológiai látványosságok és csodás kilátás a Tapolcai medencére, a Balatonra, a környező hegyekre. Egy szerethető hegy, aminek szelleme van.

A multiláda állomásai végigvezetnek a fontosabb helyeken. A javasolt kiindulópont az ún. Lengyel-kápolna  N 46° 50,120' E 17° 27,010' 300 m [GCSZGY+parkoló]. Ha autóval jössz, hagyd itt, a túra végén ide érsz vissza. Egy öttagú láncot kell végigjárni, mely során egyebek mellett néhány kiemelt látványosságot is érintünk.

Az állomások között mindenhol a jelzett turistautak követése javasolt - pl. turistautak.hu térkép használatával.

Kápolnák

A körtúra kezdő- és végpontja mindjárt a déli oldal messziről látható, egyik legismertebb tájékozódási pontja a Lengyel-kápolna, mellette a hegy emblematikus épületével, a Tarányi-présházzal. A hegy derekán még autóval is könnyen megközelíthető, de már innen is szép kilátás nyílik. Atmoszférája van - április végén, Szent György napján istentiszteletet is tartanak.

Jelenleg szomorúbb helyzetben találjuk a civilizáció határán a pusztuló Ify-kápolnát (Emmaus), melyet romos, magára hagyott állapotában már kezd visszafoglalni az erdő. Legendák és babonák lengik körül az egykori fonyódi plébános, Ify Lajos által épített kápolnát és remetelakot. [facebook]

Hozzá képest bent az erdőben él és virul - az utóbbi években nőtt ki a földből - egy világtól elvonultan élő szerzetes munkája nyomán egy komoly építmény: görög-katolikus templom és remetelak. (Úgy látszik, ez egy több generációs remete-közösség. :-))

Jégbarlang

A Kaán Károly turistaháztól (OKT bélyegzőhely) fél percre különleges - nyáron kimondottan üdítő - helyszín a Jégbarlang (vagy Sárkány-barlang). Természetesen nem sárkány lakik benne - az üreges-törmelékes sziklatömegben télen megrekedő, és a nyirkos környezet párolgásával tovább hűtött hideg levegő nyáron sem szorul ki, a felszínen is pár szobányi területen markáns mikroklímát létrehozva. Itt a legnagyobb kánikulában is fázni lehet, sőt, a turisták ételek-italok természetes hűtőjeként használják.

Bazaltorgonák

A Balaton-felvidék - különösen látványosan pedig a Tapolcai-medence - tanúhegyei az egykori, még a vulkanizmus idején érvényes talajszintről tanúskodnak. Ekkor ömlött az akkori talajszintre a láva, majd szilárdult meg lepényként, hogy a követő évmilliók alatt védje a talajt a víz és szél okozta eróziótól, majd végül a környezet lepusztulásával bazaltsapkaként maradjon a tetőn. (A tanúhegyek teteje (az egykori talajszint) ma 400 m körüli.)
A széleken idővel ez a kemény bazaltsapka is erodálódik, és láthatóvá válik a kihűléskor keletkező feszültségek nyomán viszonylag szabályos hatszöges szerkezetűre, majd az erózióval kerekedő oszlopokká töredező bazalt: a 'bazaltorgonák'. A végső fázisban ezek az oszlopok is ledőlnek, anyaguk pedig aprózódva terül el a talajon.
Mindennek szép példáját láthatjuk túránkon a turistaház utáni, meredek-mászós szakaszon, melyen felérve csodás kilátás kárpótol fáradságunkért.

Hegytetői panoráma

Mivel a hegytető csupasz (és igen jó helyen van :-)), ritka szép körpanoráma nyílik az ország egyik legszebb tájegységére: a Tapolcai medencére, a környező hegyekre (Badacsony, Gulács, Csobánc), a Balatonra és a Káli-medencére. Ezeken túl távolabbi hegységek: a Bakony, tiszta időben pedig a Mecsek is látható.

Láda

A ládasorozat teljesen láncolt multi: csak az első állomás koordinátái adottak, minden további állomás pozícióját az előzőből lehet megtudni - tehát egy vezetett (kör)túrát valósít meg (kb. 5 km-es hosszban és 300 m szintemelkedéssel).

Az első állomás az erdőben van, egy fa gyökerei között, az Emmaus után kb. 200 m-rel, az úttól 6-8 méterre, balra, láthatóan mesterségesen rakott bazalt-gát (talán egykori fal) mögött.

A második a Kaán Károly turistaház közelében, a Jégbarlangnál - két helyen is! Résből kihúzható laminált jelszó-hordozó a tájékoztató tábla bal felső részénél, alul. Pár lépésre, turistajeles fa aprócska odvában, kapszulában is ott a jelszó (ugyanúgy, állítva helyezd vissza, ne fektetve, mert akkor kilóghat).

A harmadik a Bazaltorgona fölött, a bozótban, kövek között. A pár méterrel feljebbi kilátást ki ne hagyd!

A negyedik a csúcs közelében, sziklafalban - megkerülve, alá ereszkedve érdemes keresni.
Innen a továbbhaladáshoz érdemes ellenállni a műszer és az induló ösvény csábításának, és inkább visszatérni a jelzett útra.

Az ötödik állomás virtuális láda, titok.

Jó túrázást!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (429 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.59 web: 4.47 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Málnavadász 2021.08.03 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.


Molnar-Edocs 2021.08.02 15:00 - Jelszó nélküli megtalálás
Szuper túra volt, sajnos a 4. ládát nem találtuk meg. Lenn is, és a falon is kerestem, de nem voltak ideálisak a körülmények, így feladtam. A feltöltött képek alapján kérném elfogadni a találatot (koordinátáról tudok screenshotot is küldeni).

20210802_151247[1]IMG_20210802_134936[1]
IMG_20210802_145753[1]20210802_161115[1]
fa-peti 2021.07.29 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Szamoa 2021.07.29 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jó kis túra! (A 4. ponton elég nehezen találtuk meg a ládát.) [Geoládák v3.11.3]

dializ 2021.07.28 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kiaribua 2021.07.21 18:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. A badacsonyi körtúrához hasonlóra számítottunk és nem csalódtunk, sőt. Szép nyugisan végigjártuk, csodáltuk a panorámát, a bazaltorgonákat, a jégbarlangot és az ortodox templomot. Ezt látni kell.

Gabó és Zoli 2021.07.20 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Csabiq 2021.07.03 17:33 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Húú, ez nagyon kedvemre való geokaland volt! Köszönöm a rejtő alaposan végiggondolt multiját, ami által megismerhettem ezt a gyönyörű hegyet.
Kezdve az elhagyott Ify birtok omladozó épületeivel, amiben még mindig (valószínű Ify Lajos által készített) két harmónium maradvány is látható, több tv és más mai ,,modern" hulladék társaságában. Hihetetlen, hogy megmaradtak a hangszerek a több évtized elhagyatottságban. Most kiderült, hogy nem bírtam ellenállni a kíváncsi természetemnek és benéztem. Rögtön utána beszélgettem az ortodox görögkeleti remetével, akinek tiszta magyar beszéde arra enged következtetni, hogy származásilag közelebb áll országunk fiaihoz, mint gyakorolt vallássának nagy öregjeihez. Megcsodáltam a kápolna készülő freskóit és saját keze által készített kőfaragványait. Kíváncsi lennék ennek az épületnek mi lesz a története úgy 50 év múlva. Mire már kellően kimelegszik a kesser, egyszer csak ott van egy természetes hűtőház, vagy inkább gödör. Még most sem hiszem el a hőmérséklet különbséget, amit már 1 méter szintkülönbségnél is tud produkálni ez a csoda. Aztán a lélegzetelállító bazalt oszlopok, a kilátás, végül a jól megérdemelt jelszó, és felüdülés. Nagyszerű élmény volt!
A második ponton a kapszulát nem találtam, de a tábla alatti kártyát megleltem.
[Geoládák v3.11.3]

GeoKlau 2021.06.04 09:47 - Nem találtam meg
A 3. ponton lévő jelszót nem találtam meg, de a helyét igen. A 4. ponton lévő rejtés már veszélyes volt, így nem vállalkoztam a további keresésre, így természetesen az utolsó láda sem volt megtalálható. A túra nagyon szuper volt, bár a láda veszélyessége miatt kissé csalódással mentem haza. A többi rejtés viszont nagyon ötletes volt, tetszett :) [Geoládák v3.10.5]

Máté4043 2021.05.29 15:08 - Megtaláltam
Kovacs.fannieva-val megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.10.5]

kovacs.fannieva 2021.05.29 15:07 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk Máté 4043-al! :) [Geoládák v3.10.5]

Rastaman 2021.05.24 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

reprocesszor 2021.05.16 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

Kisbubi 2021.05.01 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

paidlp 2021.05.01 14:49 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!
Gyönyörű hely! [Geoládák v3.10.5]


RezsoBacsi 2021.04.24 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Hát ez pazar volt :) ajánlott borivóknak egy kis túra [Geoládák v3.9.6]

Kukucska 2021.04.17 15:04 - Megtaláltam
.

Szántó család 2021.04.04 18:59 - Megtaláltam
Köszönjük:)

JenniMiki 2021.04.02 14:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! Az 5. pont nagyon kreatív! :) :) Jenni&Miki [Geoládák v3.9.6]

nbokan 2021.04.01 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Remek túra volt, a ládapontok jó helyen vannak, pontos koordinátákkal. A kis leírások/itinerek nagyon tetszettek, egy profin megszervezett túrán érezhettük magunkat. Köszönjük az élményt! Az ilyen ládákért szeretjük ezt a játékot.
(Az 1. ponton a ládafedél törött, de a belseje száraz. A 4. ponton a logbook nedves és már penészedik, de még logolható. A többi rendben van)

-18
pfelber 2021.03.27 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

tukus 2021.03.27 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

KlimaTamás 2021.03.27 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Andi2791 2021.03.27 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Samatranlom 2021.03.13 14:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Igazán gazdag körútra invitálták minket! Köszönöm a feleségem nevében is. A 4. multipont megérdemelne egy jól zárt ladikot neylonzacsko helyett, mert már alig olvasható az 5. pont leírása és koordinataja. Külön köszönet a forrasvizert, jól a esett a túra vége felé. [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (733 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]