geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1960. A tápai Krisztus (GCTAPE)

A három költő a Tisza-parton

A három költő a Tisza-parton

Babitsék Juhász Gyulával

Babitsék Juhász Gyulával

A múzeum előtt az ünnepelt és néhány barátja

A múzeum előtt az ünnepelt és néhány barátja

Ők még ilyet láthattak

Ők még ilyet láthattak

Dombormű a szülőházon

Dombormű a szülőházon

A Tiszára néző szobor

A Tiszára néző szobor

A tápai Krisztus ma

A tápai Krisztus ma

Súgás: ezen a képen még nincs ott a láda

Súgás: ezen a képen még nincs ott a láda

Zsuzsi és Kriszti a láda helyétől pár méterre

Zsuzsi és Kriszti a láda helyétől pár méterre

A tápai templom téli éjjelen

A tápai templom téli éjjelen
Szélesség N 46° 15,347'
Hosszúság E 20° 11,666'
Magasság: 85 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.10 20:00
Megjelenés időpontja: 2008.02.13 22:20
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 10:25
Utolsó változás: 2020.07.19 19:08
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Zsuzsi, Kriszti, Flóri
Felhasználó: Varhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 592 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Varhelyi készítette.


Háromállomásos multi, a végén egy kisméretű ládával. Ezek révén egy Juhász Gyula-versre szeretném felhívni a figyelmet, aztán bemutatok egy ősi falut, Tápét és végül megemlékezem egy régi gyalogtúráról, amit Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály és felesége Török Sophie tett. Tulajdonképpen ezt a túrát kell újra bejárni.

Az első pont Juhász Gyula szülőházának az emléktáblája. N46 14.839 E20 08.979 Az első jelszórészlet a kétjegyű szám a koszorútartó kampó mellett.
A második pont a Juhász Gyula-szobor a Tisza-parton. N46 15.043 E20 09.101 A jelszórészlet az itt olvasható vers 4. sorának utolsó szava.
A harmadik a tápéi bádogfeszület, ahol a láda is megtalálható. N46 15.347 E20 11.666 Ebben van a harmadik, utolsó jelszórészlet.
A láda egy 10x9x8 cm-es vasdoboz. Ez az információ hatalmas segítség! Plusz segítség: nem kell bemászni, átnyúlni. Csak térdelj le a kereszt előtt.
Ha valami miatt nem érhető el a láda, az utolsó (a harmadik) jelszórészlet a tápéi templom előtt is leolvasható. N46 15.615 E20 12.260 Egy ott emelt emlékmű templom felöli oldalán lévő felirata 4. sorának egyetlen szava. A jelszó 16 karakterből áll összesen.

Nézzük először a túrát.

1. Juhász Gyula házát, ahol az édesanyjával élt, 1926-ban lebontották. Ebben a házban lakott korábban Juhász Gyula nagyszüleinél egy darabig Petőfi Zoltán is. Sokat vesztett Szeged azzal, hogy az ősi belváros, a Palánk romantikus, macskaköves sikátorait felszámolták. Ma itt a Klinika-kert terül el.
A Klinika-kertbe öt kapun lehet bejutni: kettő a Tisza-parton van, egy-egy a Tisza Lajos körúton, a Dóm téren és a Somogyi utcában. Engedély nélkül ide nem lehet behajtani, ezért ezt az első pontot gyalog vagy biciklivel kell megközelíteni. Parkolni a Tisza-part ezen szakaszán nem lehet, de a többi bejárat közelében van parkolóhely, igaz hétköznap fizetni kell érte. A legegyszerűbb, ha a második pontnál parkolsz, a Roosevelt téren.
2. Rövid sétával érjük el a folyóparti Juhász Gyula szobrot, Segesdi György alkotását. (Jelenleg átépítik a területet, így megadom a jelszórészletet: király.) A költő a szeretett Tiszát nézi s mereng. Ez itt egyébként a volt Makai piac majd Hal piac nevű tér, ahova a tanyákról jövő kisvasút 1975-ig hozta a kofákat. Ma tehát Roosevelt térnek hívják. Híres a sarki halászcsárda, és emléktábla hívja föl a figyelmet arra is, hogy itt lakott Szent-Györgyi Albert 1935 és 1940 között.
3. Most jön az út java, végig a Tisza-parton. Elhaladunk a Belvárosi híd alatt majd a Móra park mellett. Érintjük a Móra Ferenc Múzeumot, aztán a Felső Tisza-parton a Pick Szalámi gyárat is. A vízisport-telep után a töltés mellett jobbra ott vannak a halászcsárdák, az Öreg Körösy és a Kis-Körösy, ahol jókat lehet enni. Maradjunk a töltésen. Észrevétlenül jutunk át Tápéra a téli kikötő után, és amikor a kütyü balra mutat, menjünk le a töltésről. Ott lesz a tápai Krisztus. Csak egy bádogfeszület, nem nagy szám, de az 1923 pünkösdjén megjelent Juhász Gyula-vers emlékezetessé tette.

Tápén mindenképpen körül kell nézni, hiszen a helyi tudás szerint ez a világ közepe. Nem véletlen, hogy az ismert dalban Szeged a Tápéval való viszonyában határozódik meg. (Szeged híres város, Tápéval határos...)
Két dolog érdemel külön említést. Az egyik a Vártó utca 4. sz. házban található: ifj. Lele József néprajzi gyűjteménye. N46 15.537 E20 11.197 Kedd és vasárnap közt 10-17 óráig ingyenesen látogatható.
A másik a Szent Mihály-plébániatemplom (a koordinátákat már megadtam feljebb), ami a XIII-XIV. század fordulóján épült egy még régebbi templom helyén. Nagyon értékes, kora gótikus Árpád-kori emlék a mai kereszthajónak a szentélytől jobbra eső része és a mellette álló torony alsó fele. A hajdani szentély falán az 1940-es években Árpád-kori freskótöredékek kerültek elő. Ma a templom ősi része kívül fehérre van meszelve, a többi sárga.

Tápé nevének etimológiáját Horger Antal fejtette meg. Egy Tápag nevű személyről kapta a nevét (ez török szó, szolgálatot, tiszteletet jelent), csak a g szerű hang a végéről lekopott. A régies tápai melléknévi forma is erre utal.

Ha gyalog kerestük meg a ládát, helyi busszal térhetünk vissza Szegedre.
Tegyük föl, hogy ez egy teljesítménytúra. Akkor a következő szintidőket adnák meg a szülőháztól a feszületig, illetve a templomig:
- gyalog: 1 óra / 1 óra 10 perc.
- biciklivel: 15 perc / 20 perc.
- autóval (csak a második ponttól, mert az elsőhöz nem lehet autóval menni): 7-10 perc, a forgalomtól függően.

Végül pedig arról szólok, hogy a híres költők miért is járták le ezt a túrát.
1923-ban vagyunk. Sok szomorú sőt tragikus élmény érte Juhász Gyulát az utóbbi időben. Fájlalja Trianont, gyermekkora színhelyeinek elvesztését, valamint az elbukott forradalmakat is, amikben hitt. Jogos nyugdíját nem folyósítják, csak az írásaiból él. Atrocitások érik. Például "nemzetvédő" fiatalok megverik a Tisza-parton, mert azt hiszik, hogy a fekete ruhás, szakállas férfi zsidó. Barátját, Heller Ödönt, a tápéi festőművészt átlőtt fejjel húzzák ki a Tiszából. Valaki nem akarta, hogy tanúskodjon egy perben. Ilyen világ volt akkoriban.
De az 1923-as év Juhász Gyula negyedszázados költői jubileuma is egyúttal. Egy tisztelője megszervezi a nagy eseményt, melyre meghívja a költő évtizedek óta nem látott barátait is, akikkel 20 évvel korábban együtt járt Pesten egyetemre. A Korzó moziban van a fő ünnepség, mindenki melegen méltatja Juhász Gyulát, verseit lelkes közönség előtt szavalják. (A hatalom nem képviselteti magát.) Elkészül a híres fénykép a múzeumnál, ahol ott van Móra Ferenc és a 18 éves József Attila is. Este a dalkör szerenádot ad a szülőháznál. Másnap pünkösdhétfőn (1923. május 21-én) csak ők négyen (Juhász Gyula, 40 éves, Babits Mihály, 40 éves, felesége Török Sophie, 28 éves, Kosztolányi Dezső, 38 éves) kisétálnak Tápéra. Talán azért teszik ezt, mert előző nap jelent meg először nyomtatásban A tápai Krisztus, és a pesti költők kíváncsiak lehettek arra, hogy mi ihlette ezt a szép költeményt - meg a többi Tápéról és a Tiszáról szóló Juhász Gyula-verset. Bár tudhatták, hiszen Babits az egyetem után Szegeden élt és tanított, Kosztolányi pedig erről a vidékről származott. Úgyhogy inkább ők is az ihletért jöhettek ide.
Akkoriban még nem épült össze Tápé Szegeddel, csak poros utak voltak tömegközlekedés nélkül. Kifelé ők is a töltésen mentek, megtekintették a keresztet, ami akkor nem ott volt, ahol most. Lementek a kompkikötőbe, beszálltak egy Tiszán ringatózó ladikba aztán eljutottak az ősi templomig.
Gyalog jöttek vissza is az egész napos kirándulásról, de már az országúton.
A fényképeket Babitsné készítette Kodakjával, és később mindannyian írtak egy-egy cikket a tápéi kalandról.
(Az információk nagy részét Péter László írásaiból vettem.)

Ha tehát jó idő van, sétáljátok le ezt az utat a költők nyomában, és bár ma már nem fogtok népviseltbe öltözött menyecskékkel találkozni, talán a hely szelleme és a kirándulás maga így is nyújtani fog némi élményt, esetleg ihletet is.

Juhász Gyula sírja a Belvárosi temetőben itt van.

Utóirat: A ládát úgy tegyük vissza, ahogy volt, mert ha elfordítva tesszük vissza, akkor beszorul és nem lehet aztán kivenni. Én is tudom, hogy a megtalálás örömében nem figyel arra az ember, hogy hogy is volt a láda elhelyezve. De visszarejtéskor emlékezzünk arra, hogy a láda kivételkor nem szorult. Próbáljuk ugyanúgy visszatenni, meg fogjuk találni a módját. Ezt elősegítendő ráírtam a ládára, hogy ez a teteje és rajzoltam rá poharat meg esernyőt is. Ja, és ne tegyünk bele relatíve nehéz dolgokat. (2008. márc. 16.)

 N 46° 14,839' E 20° 8,979' 91 m [GCTAPE-1]
 N 46° 15,043' E 20° 9,101' 90 m [GCTAPE-2]
 N 46° 15,347' E 20° 11,666' 85 m [GCTAPE-3]
 N 46° 15,615' E 20° 12,260' 87 m [GCTAPE+templom]
 N 46° 15,537' E 20° 11,197' 85 m [GCTAPE+múzeum]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (348 db): környezet: 4.42 rejtés: 4.70 web: 4.63 átlag: 4.58

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Blasius McKay 2020.10.11 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

eszluzsu 2020.09.21 13:35 - Megtaláltam
Ládavadász Pistivel közös találat. Köszönjük. [Geoládák v3.6.0]

ládavadász Pisti 2020.09.21 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk Eszluzsuval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Bobby Holmes 2020.09.19 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

v.judit 2020.09.05 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

mpeti1985 2020.09.05 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Ágica63 2020.08.21 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm Ágica

Nicky&Ati 2020.08.21 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Brumi 2020.08.18 21:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

GVera1979 2020.08.17 15:41 - Megtaláltam
Teljesítettük Andris78-al. Köszönjük!

Andris78 2020.08.17 15:39 - Megtaláltam
Köszönjük!

Ásványvadász 2020.08.16 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A ládát megtaláltuk még 2018.07.24-én.
Néhány hete, 07.04-én megpróbáltuk a többi jelszó részletet is megkeresni. A lezárt területen lévő szoborról a második ponton nem sikerült leolvasni a vers idézetet. Most hoztunk egy videókamerát. Azzal símán meglett a jelszó. Persze Ági közben megtalálta az oldalon nyilvánossá tett részletet. :)
Az első pontot is ma kutattuk fel.

Nemi91 2020.08.15 18:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Nitusz 2020.08.15 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kasap 2020.08.09 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. A 2.ponton körbe van merítve a jelszó építkezés miatt. Lefényképezte és kinagyítva tudtam csak leolvasni. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

zoli 2020.08.02 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Arculat 2020.07.19 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

tibortt 2020.07.15 20:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
A kettes pont építkezés miatt nem közelithető meg. Távcsövünk nem volt, de volt Googlink. A hármas ponthoz naplementekor értünk, úgyhogy sok szúnyog nehezítette a logolást. Azért kellemes bicajtúra volt. Köszi a lehetőséget.

Bittmann 2020.06.29 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

fercsipeter 2020.06.22 11:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

vto 2020.06.07 16:49 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.76
Nem csak a ládát, de a Szőke Tisza roncsát is sikerült felfedeznünk.
Köszönjük a rejtést! :)
Eszter és Tomi [Geoládák v3.4.1]

JenniMiki 2020.05.13 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! Jenni&Miki [Geoládák v3.3.2]

kupec 2020.03.13 12:33 - Megtaláltam
A 2. pont még mindig kerítés mögött van. Sajnos távcsövem nem volt, de a Gugli a barátom.

IMG_20200312_160339 
emmerwald 2020.03.08 18:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.10
1. A portás gond nélkül beengedett a klinika területére a Juhász-ház helyén álló emléktáblához.
2. A Juhász Gyula szobor sajnos éppen építési területre esik. A vers csak távcsővel olvasható le.
3. A láda rejtése elegáns és rendben is van!
Köszönjük az invitálást!

barteszter 2020.02.15 11:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (605 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.