geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1949. Nagyvár (GCNAVA)

A Szentpáli-erdő maradéka (ma még...)

A Szentpáli-erdő maradéka (ma még...)

Turista-pihenő

Turista-pihenő

Gyurgyalag-telep

Gyurgyalag-telep

Útközben

Útközben

A vár központi platója

A vár központi platója

Sáncok

Sáncok

Nagyvár

Nagyvár

Útban a Kisvár felé

Útban a Kisvár felé

Kisvár

Kisvár

Kisvár sáncmaradványai

Kisvár sáncmaradványai
Szélesség N 46° 23,254'
Hosszúság E 17° 5,406'
Magasság: 204 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2008.02.08 11:00
Megjelenés időpontja: 2008.02.08 15:50
Utolsó lényeges változás: 2018.08.03 15:15
Utolsó változás: 2020.09.23 07:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 106 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Nagyvár

Az iharosberényi földvár maradványok közül a Nagyvár rejti a geoládát (22*12*10 cm) a központi plató oldalában egy soktörzsű hársfa melletti lyukban. A közelben agresszív lódarazsak lehetnek, óvatosan közelíts! A Kisvár felkeresése fakultatív.
A berényi Nagyvár maradványai Iharosberény határában találhatók, de könnyebb megközelíteni a 61-es út mentén fekvő Pogányszentpéter felől. Ha rövidebb túrát tervezel, a Megközelítés fejezetből a toronyiránti változatot részesítsd előnyben.

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A Nagyvár megközelítése
1. Kerülővel, de legnagyobbrészt szilárd úton
A 61-es útról Pogányszentpéter nyugati végén térhetünk rá  N 46° 23,423' E 17° 3,667' [GCNAVA+1. elágazás] az északkeletre-keletre induló sárga sáv Sárga sáv jelzésre, amely szilárd erdőgazdasági úton indul. Az utat lezáró sorompó előtt parkolhatsz ( N 46° 23,555' E 17° 4,000' 158 m [GCNAVA+parkoló]). Én azt javasolnám, hogy ne vágj keresztül toronyiránt a halastó üzemi területén; jobb a békesség...a szilárd burkolatú út ugyan kerülő, de szép környezetben visz.

A parkolótól 4500 méter a célpont; a séta során a nagyarányú erdőirtás miatt végig széles kilátás nyílik a változatos felszínű dombvidékre.
Hamarosan kis kulcsosházat találsz pihenővel és gyurgyalagtelepes löszfallal,  N 46° 24,001' E 17° 4,883' [GCNAVA+kulcsosház] ahol a sárga sáv Sárga sáv jel balra letér és elhagyja utadat.
4000 méter után a szilárd út végetér. Itt ne haladj toronyiránt, az autófordulótól  N 46° 23,522' E 17° 5,427' [GCNAVA+járműforduló] balra indulj a völgy aljáig, ott fordulj az első nyiladékon jobbra.
Ha ezt a megközelítést választod, a Kisvár felkeresése további hosszabbítást jelent.

A várdombtól délre két duzzasztott halastó van, ezektől délre emelkedik a Kisvár  N 46° 22,843' E 17° 5,126' [GCNAVA+Kisvár] romjait rejtő domb. A Nyagyvártól délre kell indulni a nyiladékon, majd jobbkéz felé lehet megkerülni a tavakat. Az egész nem több egy kilométeres sétánál.

2. Toronyiránt
2.1. Az országútból itt ágazik ki és indul északra a Kisvárt közvetlenül érintő, majd a halastavak mellett vezető szekérút:  N 46° 22,158' E 17° 4,713' [GCNAVA+2. elágazás].
2.2. Rövidebb útvonal: átlagos időjárás esetén egy autózható szekérút  N 46° 22,276' E 17° 4,368' 234 m [GCNAVA+3.elágazás ] vezet a szőlőhegyen egy kőfeszületig  N 46° 22,754' E 17° 4,650' 208 m [GCNAVA+kőfeszület ]. Innentől nem túl járatos ösvényeket követhetsz a tavakig. A Kisvár ennél a megközelítésnél kis kitérővel kereshető.
A 2.1. vagy 2.2. esetben az óramutató járásával egyezőleg kerüld a tavakat.

Sajnos Somogyország túl sokáig volt a maradék Magyarország és az oszmán birodalom határvidéke, ahol a változó hadihelyzet miatt a várak ostroma mindkét fél részéről ismétlődött, és ennek eredményeként a várak teljesen megsemmisültek. A kő és tégla maradványokat a hálátlan utókor lebontotta, építkezéseihez elhordta, így az önfeláldozó küzdelmek helyét legtöbbször csak gyakorlott szemmel értelmezhető földmunkák jelzik.
Iharosberény területén két földvár romjai maradtak fenn: Kisvár és Nagyvár.
Mint máig élő nevük mutatja, a jelentősebb erődítés a Nagyvár volt. A Kisvár ennek az ellenséges csapatmozgásokat megfigyelő, 3-4 fős személyzettel ellátott elővára (góré) volt. Mindkettő szabadon választható pont volt a Somogyi Várak Jelvényszerző Túramozgalom keretében.


A Nagyvár történelme
A Nagyvár sáncai Pogányszentpéter mellett az Alsó-Szentpáli-erdőben rejtőznek. Eredetileg árkokkal és földtöltéses cölöppalánkkal kerített erőd volt, ahol annak idején folyamatosan 25-30 fő lovaskatona teljesített szolgálatot. A kis létszám miatt igazán csak a határmenti kisebb csapatmozgások esetén jelentett védelmet a környék menekülő lakosságának, de hadászati jelentősége a sok kisebb-nagyobb várból álló Lendva-Babócsa-Nagykanizsa-Csurgó-Miháld védőövezet keretében értelmezhető. Több forrás szerint a Nagyvár középkori eredetű, de megerősítése a többi délvidéki kis erődítésekhez hasonlóan a mohácsi csatavesztés utáni zűrzavaros időkre tehető. Szigetvár eleste (1566.) után a kis somogyi várakból a reménytelen helyzetbe került védők elmenekültek, és hogy a török ne tudja hasznosítani, a várakat felgyújtotta. Tahy Ferenc, majd Thury György kanizsai főkapitány rövidesen újjáépíttette, és védőket helyezett ide. Az erős Nagykanizsa eleste (1600.) után ezt a várat is megszállta a török, és közel egy évszázadra az oszmán birodalom határsávjába került. A tőle délre és keletre eső területeken (Somogy, Tolna, Baranya) a lakosság gyakorlatilag eltűnt: népirtás áldozatává vált, vagy rabszolgaként került az oszmán birodalom távoli vidékeire, jobb esetben földönfutóként északra menekült.
A vár központi platója ma is jól kivehető, a sáncok nyomai is érzékelhetők, de a korabeli szűkös lehetőségek miatt időtálló falak nem épültek, ezért romok nem maradtak, csak a földvédművek maradványain idézhetjük fel Magyarország nagy pusztulásának századát, az 1600-as éveket.
Inkey Pál 1896-ban millenniumi oszlopot emelt itt, amelyet 1954-ben elbontottak. Helyreállítására a rendszerváltás utáni években került sor, de ez is bánthatta valakik szemét: 2000-ben megsemmisült. Úgy látszik, a pusztítás öröme nemcsak az iszlám inváziós sereget vezérelte...

Thury György emlékezete

Balassi: Egy katonaének a Csak búbánat nótájára
...
4. Ellenség hírére vitézeknek szíve gyakorta ott felbuzdul,
5. Sőt azon kívül is, csak jó kedvébül is vitéz próbálni indul,
6. Holott sebesedik, öl, fog, vitézkedik, homlokán vér lecsordul.
...
Balassinál, aki maga is rettenthetetlen harcos volt, jobban leírni a végvári harcok neves és névtelen hőseit nem lehet.
Századokon át fennmaradt a jó híre-neve és szép tisztessége a legyőzhetetlen bajvívónak, Thury Györgynek (1519-1571), akit a kortársak magyar El Cid-ként tiszteltek. A krónikák 600 megnyert párviadaláról tudósítanak török vitézek ellen. Nagy tekintélyt szerzett a várpalotai vár kapitányaként is a vár megvédésével és Veszprém felszabadításával, ennek alapján a zalai végek és Stájerország kapujának számító Nagykanizsa várának kapitányává nevezték ki 1567-ben. A nevetségesen kevés anyagi forrás és a Habsburg uralkodói udvar félszívű támogatása ellenére Kanizsa várát és elővárait, így Berényt is megerősíttette, és személyes példájának segítségével igazi vitézeket faragott a várak személyzetéből. Kis csapataival sok rajtaütés során nagy veszteségeket okozott a megszállóknak.
A törökök gyűlölete fokról-fokra nőtt vele szemben, és bármi áron vesztére törtek.
A szigetvári bég 300 katonáját áldozta be ennek érdekében. 1571. április 2-án ezek felgyújtották Orosztonyt és lakóit rabszolgaságba hurcolták. Thury ennek hírét véve, Kanizsa összes, 150 főnyi lovas katonájával rajtuk ütött, és a foglyokat kiszabadította. A martalékul odadobott török sereg maradéka egy szűk völgybe húzódott, ahol az erdőben előre elrejtett 600 török rontott Thury seregére. Az elkeseredett csatában a törökök foglyul akarták ejteni Thuryt. Ő a helyzetet felismerve a dicső halált választotta: életével számot adott, páncélsisakját levetette, úgy harcolt utolsó erejéig a túlerővel szemben.
...
22. Az éles szablyákban örvendenek méltán, mert ők fejeket szednek,
23. Viadalhelyeken véresen, sebesen, halva sokan feküsznek,
24. Sok vad, madár gyomra gyakran koporsója vitézül halt testüknek.
...


Részletesebben itt olvashatsz erről
Állapot: kereshető

KRW értékelés (64 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.48 web: 4.70 átlag: 4.56

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


ésKata 2020.09.17 17:08 - Megtaláltam
Óvatosan közelítsd meg a ládát, de a legjobb és biztonságos az lenne, ha a rovarfészektől biztonságos távolságra kerülne!
A GCDOUG láda után kísérleteztünk ezzel a ládával, aminek mentő kihívása lett a vége és még így is szerencsésnek tarthatom magam, hiszen túléltem. Visszapörgetve a történteket nem tudom, honnan szálltak a rovarok a fejemre. csak azt vettem észre, hogy kettő a hajamba szállt bele, 5-6 mérges harapást ejtettek, megcsípték a társam fejét, a jobb középső ujjam és a bal vállam, ahogy próbáltuk a rövid hajamból kiszabadítani őket. Azonnal felhagytunk a további kutakodással. Már az autó felé menet jelentkeztek az erős fájdalmak, csalánkiütés, és a gége összeszorulása jelezte, hogy nagy dózist kaptam a méregből. A patikába érve még kisérleteztünk azzal, hogy elég-e a Calcium sandoz, de végül a mentősök injekciója segített csak. A helyszínen se kedvünk, se időnk nem volt a rovarok azonosítására, akik haraptak és nem fullánkot használtak és nagyobb testűek voltak. A mentősök azt tanácsolták, hogy hordjak magamnál Claritine-t és Calcium Sandozt és vizsgáltassam ki, milyen csípésre vagyok allergiás. Azóta jártam kivizsgáláson a Korányi Kórházban. A főorvosnő megerősítette, hogy lódarazsak csíptek meg többször, ez okozta az erős reakciót. Ellátott súlyos esetre önbelövő injekcióval, enyhébb esetre Claritine-t javasolt, de ezen felül 4 tabletta szteroidot is be kell venni, ami csak receptre kapható. Ajtony jelezte, hogy az ősz beálltával egyrészt a rovarok nagy része elhullik, a maradék télre behúzódik, de kimegy írtani is. Mindenkit csak óvatosságra tudok inteni, a fánál se zúgás nem volt, semmi más jelet nem tapasztaltunk, ami előre jelezte volna a lódarazsak jelenlétét.

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.09.20 08:04]

 
Liberty 2020.08.21 19:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
A Zalai-dombság és a somogyi táj természeti szépségeinek a felfedezése volt a mai geotúránk fő célja. Ismerve Ajtony rejtéseit, ezúttal is különleges helyszínt mutat be, a földvárak és sáncok nyomai jól kivehetők. Lódarazsakkal szerencsére mi nem találkoztunk, a láda jól megközelíthető volt. Köszönet a rejtésért.

Pogányszentpéter címere
pappcsalád 2020.08.21 19:07 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Atmosz&Zozmosz 2020.08.15 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.30
GCDOUG megtalálása, no és a sebeink rendbetétele után kerestük meg ezt a dobozkát. A rejtekhez közeli fán nagyon-nagyon nagy, és nagyon harcias lódarazsak laknak, meg is kergettek, szerencsére sikerült elmenekülnünk :-) Nem adtuk fel, és más irányból közelítve sikerült megtalálni a rejteket. A dobozkával minden rendben. Gyors logolás után irány Kaszó :-)
Köszönjük a rejtést!
U.i. 1: nagyon vigyázzatok a lódarazsakkal!
U.i. 2: sajnos rengeteg (de tényleg rengeteg) a szúnyog, riasztóval készülni kell!

Nyúlék89 2020.08.09 15:17 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk meg, pedig a leírás szerinti lyukat elvileg megtaláltuk. Nagyon sok volt a szúnyog és a közeli fán van egy darázsfészek, úgyhogy gazdagabbak lettünk egy csípéssel. Aki megy keresni legyen nagyon óvatos!
Szeretnénk kérni a képek alapján az elfogadást. Köszönjük :)

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.08.10 07:46]

IMG_20200809_154843IMG_20200809_155336
IMG_20200809_151756 
KKB 2020.07.02 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

margabat 2020.07.02 17:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
A frissen megjelenő GCDOUG Piros 1-es találata után a visszaúton ostromoltuk meg a várat, a várvédő szúnyogok derekasan küzdöttek, de végül mi győztünk (bár a csata jelentős véráldozattal járt a részünkről). :) Köszönjük a rejtést, külön örülök, hogy én lehetek a 100. megtalálója a ládának, ami a geoláda statisztikám szerint egyben a 100. megtalált somogyi ládám is! Úgy tűnik ma a kerek számok napja van. :)

Judit és Béla 2020.07.02 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Nagyszerű, pompás, remek!

KJ & GM 2020.06.27 10:45 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

IMG_0674IMG_0676
BRita72 2020.06.21 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtés!

Totht737 2020.06.21 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

tabletta 2020.06.13 15:12 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Korigumi 2020.05.24 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Attibati 2019.11.09 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Nagykanizsa- Gcnava - Gcagla - Kaszó-puszta - Nagykanizsa
Mikor reggel Nagykanizsára értem szakadt az eső. Egy darabig üldögéltem az autóban majd esőkabátot vettem és elindultam. Először a városi gckupa pontokat gyüjtöttem be - gondoltam ha nem szűnik az eső nekivágok Kaszó - pusztának autóval - de szerencsére az eső csendesedett így elindulthattam. A várat a hosszabb, aszfaltos úton közelítettem meg. Az emelkedés nem volt vészes, végig szép erdős tájon tekerhettem. Kicsit tartottam az utolsó 600 méteres földutas szakasztól, de nagy megletetésemre nem volt felázva az út, néha még nyeregbe is tudtam szállni. A rejtekhely rögtön meglett.
A vár persze nem sokat mutat már magából a túra miatt mindenképpen érdemes volt eljönni ide.

VP 2019.09.22 07:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.63
Ábrahámhegyi szüret után zalai és somogyi csavargás.
Szép koraőszi erdő, nagy nyugalom.

 
scele 2019.08.14 09:38 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

kicsiscele 2019.08.14 09:38 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Dr.Lada 2019.06.02 15:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Elkövetve :-) [g:hu 1.6.2y]

Kaszó remek ládái után átjöttünk ide is ezért a ládáért. a 61-es út felől közelítettünk. Most nem volt autózható az első szakasz sem, mert a sok esőzés miatt, meg valami traktor járkált rajta, így jó nagy sár keletkezett. megnéztük a Kisvárat, majd a tavat és végül a Nagyvárat. Mindkét várnál jól látszanak a sáncok nyomai. majd gyorsan megkerestük a ládát és irány vissza az autóhoz. A dagonya miatt jó kis túra kerekedett belőle.

-1-2
-3-4
nixmerf 2019.04.16 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.59
Megtaláltuk, köszi!
A végén az utat nagyon sárosnak ítéltük, ezért visszamásztunk a dombra és a fenyves felé indulunk. Arra viszont a tereppel, meg az aljnövényzettel gyűlt meg a bajunk. Nem érte meg, mert visszafele a sáros út mellett sokkal gyorsabban haladtunk, de talán mégis, mert gyönyörű, hatalmas fenyőket láthattunk.

ha2 2019.04.13 14:30 - Megtaláltam
Esős-hűvös somogyi barangolás.

anettx 2019.04.13 14:30 - Megtaláltam
TFTC!
Esős-sáros Somogyjárás közben.
Sikerült közel leparkolni, így egy oda-vissza 1,5 km sárban tapicskolással megúsztuk, egyébként a hely tetszett.
A ládát itt is visszatettük a leírás szerinti lyukba, mert a földön találtuk meg szabadon.

gcnava-DSC01306 
Turistaember 2018.11.19 11:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltam! Köszönöm, hogy hozzásegítettél a hely megismeréséhez!

Ajtony 2018.07.31 22:00 - Egyéb
Ez úton is köszönöm a segítséget. Sajnos az eredeti helyről kétszer is eltűnt a láda, most remélem, hogy a visszatérő károkozó nem találja meg. Kopogjuk le...

fodor8peter 2018.07.30 10:47 - Megtaláltam
Rejtőtől kapott ládát új helyre tettem, remélem, jobb lesz. Én délről, a 61-esről közelítettem meg a helyet, így a Kisvár is útba esett. Északi lejtőjén rengeteg a ciklámen, s még a helyi halásszal is beszélgettem kicsit. A Nagyvár mellett elvirágzott nőszőfüvet is leltem. :) Környékbeli utakat rögzítettem, majd berajzolom.

lelcache 2018.07.26 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Kisvár-Nagyvár oda-vissza útvonalon közlekedtem. Szép a tó félúton. (mondhatnám: földvár felé félúton :-D) Sajnos a láda nincs meg. A rejtővel telefonon kommunikálva kiderült, hogy tényleg eltűnt. Ideiglenesen a láda helyén hagytam egy "műalkotást", ami tartalmazza a jelszót. Köszönöm a rejtést!

lelcache [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (109 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.