geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1918. Bledi vár ládája (SLO) (GCBled)

Meseország

Meseország

Templom, vár

Templom, vár

Reflektorfényben

Reflektorfényben

Mati bojana otoku

Mati bojana otoku

Vár a szigetről

Vár a szigetről

Sziget a vártól

Sziget a vártól

Alul gyanusan egymáson lévő ágak...

Alul gyanusan egymáson lévő ágak...

Rejtők

Rejtők
Szélesség N 46° 22,265'
Hosszúság E 14° 6,131'
Magasság: 594 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.10.31 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.12.08 00:20
Utolsó lényeges változás: 2020.08.19 18:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Borka, Timo, Feri, Bori, Blanka, Szöllő
Felhasználó: Szollo
Nehézség / Terep: 3.0 / 2.0
Megtalálások száma: 393 + 3 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP: A parkolótól nem messze, mohás szikla alatti üregben, ágakkal, falevéllel takarva. 15 cm X 10 cm X 7 cm

A tó fölötti sziklacsúcson lévő középkori lovagvárat a Windischgrätz herdegek építették. Bled szlovén parasztjai már a IX. sz-ban a Nagy Károly-i frank birodalom jogara alá kerültek. 1004-ben II. Henrik német császár adománya folytán nyolc évszázadra az ausztriai brixen püspökök lettek urai. 1011-ben említik először a sziklaszirten álló bledi várat, amelynek biztonságos falai közé zárkózva a püspökök major domusai, majd lovagbérlői gyakorolták földesúri jogaikat. A főutaktól távoli vár falainak erősségét csupán egyszer suhintotta meg a történelem vihara, amikor az 1515-ös parasztfelkelés alkalmával a lázadók lerombolták. 1838-ban került vissza a brixeni püspök birtokába, a jobbágyság megszüntetésével azonban a közeli Jesenicai Vasmű tulajdonosai vették meg. Ez időben komoly veszélyben forgott a bűbájos bledi tó is, mert a vasgyár tulajdonosai le akarták csapolni, hogy medrét termőfölddé változtassák s agyagját téglaégetőjükben hasznosítsák.

Bled másik idegenforgalmi vonzerejét a jelenlegi Toplice szálló környékén fakadó gyógyforrásokat sem hasznosították, sőt egy időben földesuraik betömették, hogy az ide szekerezők ne zavarják birtokukat oktalan jövés-menéssel.

A XIX. sz. közepén kezdődik a ma világhíres fürdőhely fejlődési korszaka. Ekkor tárták fel újra a meleg forrásokat, primitív fürdőházakat építettek, majd 1852-ben Arnold Rikli - egy svájci, aki itt nyert gyógyulást - szerezte meg a fürdő bérleti jogát, s korszerűbb fürdőt, kis vendégházakat emelve megvetette a mai Bled alapjait. Az időközben megépült Bécs - trieszti vasútvonal bekapcsolta az eddig csak szekérrel, hintóval elérhető Bledet az üdülést, gyógyulást kereső világ vérkeringésébe.

1919-ben állami tulajdonba került Bled fürdő. Festői magaslatán épített kastély új tulajdonosa a Karadjordevic királyi család. Bled lett ekkor az ország nyári fővárosa, szállodák épültek, az arisztokrácia itt építtette nyaralóit, élénk nagyvilági élet váltotta fel a sok évszázados csendet. Nagy jelentőségű konferenciák színhelye lett Bled, itt alapították meg az első világháború után a Kis-Antantot /Jugoszlávia-Csehszlovákia-Románia érdekszövetségét/, s itt írták alá később az u.n. Balkáni egyezményt.

A második világháború pusztításait kiheverve az ország legkultúráltabb, legnagyvilágibb fürdőhelye lett, sok szállodával, élénk nyári és téli élettel. Nemcsak a tó nyújtotta vízi élet, vagy a festői sétalehetőségek teszik felejthetetlenné a nyaralást. Bled egyben a Júlia Alpok, a 2863 m. magas Triglav hegyvilágának kapuja, sok túra és kirándulás kiindulási pontja. Gyógyfürdője, téli sportlehetőségei révén Bled egész éven át élményekben gazdag, kultúrált üdülést biztosít. Bled /6000 lakos/ 475 m. tengerszint feletti magasságban helyezkedik el a tó mellett. A Száva völgyétől csak nagyobb dombok, hegyecskék választják el, délnyugat felől azonban - egészen a Triglavig - fokozatosan emelkedő hegyek fonnak köréje hegykoszorút. Bled páratlan természeti szépségének az ellentétek adnak megragadó bájt, a majd 3000 méterig magasodó hegyek és a közöttük csillámló tótükör. A 2130 m hosszú, legszélesebb helyén 1032 m. széles, legmélyebb pontján 306 m mélységű, 154 ha területű, nyáron 25 C fokos vizű tó a jégkorszak utáni olvadás idején keletkezett. Ebben az időben szintje mintegy 35 méterrel magasabban volt a jelenleginél, és víz borította a kis szigetet is. Számos kis patak táplálja, vizét pedig a Jezersko patak továbbítja a Száva-Bohinjkába.

Hangulatos látnivaló a szigeti Csodatevő Madonna (Mati bojana otoku) barokk kegytemplom (Motorcsónak, vagy gondola szállítja a látogatókat a szigetre, főszezonban 10 Euro/fő) A kegytemplom jóval régebben látogatott hely, mint a fürdő. A századok során zarándokok tízezrei keletek át a tavon, hogy a 99 gránitlépcsőn felkapaszkodva a csodatévő Mária kegyéért esedezzenek. 1185 óta tudunk csodatévő híréről amikor a brixeni püspök a kis templom plébániáját feljogosította, hogy a zarándokoktól alamizsnát gyűjtsön. 1245 óta gótikus kápolna díszíti a szigetet, amelyet 1465-ben Lamberg Zsigmond ljubljanai püspök új szentéllyel és pompázatos oltárral ékesített. A XV sz.-ból származik a csodatévő Madonna képmás, amely valaha a főoltáron állhatott. Jelenleg XVII sz-i barokk formáját őrzi a templom, főoltárát Henrik császár és felesége, Kunigunda 1740-ből származó barokk pátoszú szobrai díszítik.

Az 1967-es ásatások tanúsága szerint a templom sokkal régibb múltra tekinthet vissza. Padozata alatt ugyanis IX.-X. sz.-i szláv sírokat és bizánci stílusú félköríves szentélyfalakat tártak fel. A szentély vakolatrétege alól pedig előkerült az egykori gótikus templom néhány freskómaradványa is. A kegytemplom modern időkben is hatásos romantikáját az a hiedelem adja, hogy aki a templom csilingelő harangocskáját háromszor / vigyázat ! háromszor !/ megszólaltatja, annak kívánsága teljesül. (Persze az üzlet az üzlet, tehát harangozni nem lehet csak úgy ingyen.)

Nem kevésbé hangulatos, bár más élménnyel teljes a kb. fél órás, erdei ösvényen kacskaringózó séta fel a bledi várba, mely utat évente közel 200.000 teszik meg. Macskaköves úton lépünk be a lőrés vigyázta címeres várkapun a várfalak közé, s jutunk a vendéglátó alsóvárba, ahol az egykori őrség épületében elhelyezett kávézó, kisvendéglő fogad kilátóterasszal. További kis lépcsőmászás után a felsővárba érünk, ahonnan nemcsak a tavat, de szerencsés esetben a gyakran elrejtőző Triglav csúcsot is láthatjuk. Érdemes meglátogatni a vármúzeumot, a korabeli bútorokkal berendezett lakótermeket, valamint a helyes kis gótikus várkápolnát a szigeten már látott Henrik és Kunigunda császárházaspár ez alkalommal freskó formájában bemutatott képmásával. / A negyven évnyi időközzel készült két műalkotást, a kegytemplomit és a várkápolnait összevetve láthatjuk, hogy Kunigunda császárnő nem sokat változott a 40 év alatt, míg Henrik császár örvendetesen megfiatalodott...../ A fürdőhely közvetlen látnivalóin kívül is számtalan séta kiindulópontja Bled. Érdemes felkeresni a Pokljuka és a Triglav-csoport felé szép kilátást nyújtó Straza hegyet, amelyet gyalog a Toplice szálló mögül kiindulva érhetünk el. Hosszabb kirándulásként a Vintgar-szurdok ajánlható. A pokljukai fennsík, ahol a kedvelt Sport Hotel is található, Bledtől 18 km, 1200-1600 m magas, Bled tulajdonképpeni sporthelye, télen a síelők, tavasztól őszig a túrázók keresik.

Elmaradhatatlan kirándulás Bledből BOHINJ és a Bohinji tó környéke. Az idilli hangulatú Bledi tó, az elegáns, nagyvilági Bled ragyogása némiképp elhalványítja a tőle 29 km-re lévő fenséges Bohinji tó és Bohinj üdülőhely zord romantikáját.

Forrás
Állapot: kereshető

KRW értékelés (225 db): környezet: 4.83 rejtés: 4.46 web: 4.69 átlag: 4.66

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


RékaésAdrián 2020.08.22 18:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.79
Ismét rossz helyről indultunk neki, így elsőre nem lett meg. Nem adtuk fel és tovább kutakodtunk. A kép sokat segített. A panoráma első osztályú. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Szollo 2020.08.19 18:18 - Egyéb
Köszönöm a segítséget. Új jelszó beállítva.
Újra lehet loggolni. :-)

ChefBogi 2020.08.19 13:47 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Ancs 2020.08.19 13:45 - Egyéb
Rejtőbel egyeztetve kapott új jelszót. Amint frissül a ládaoldal, lehet logolni. :D

szikizso 2020.08.07 14:45 - Egyéb
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

Csóka család 2020.08.06 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.35
Hosszas keresés után a dobozt megtaláltuk, de a jelszó nem volt benne, a füzet szétesett, átázott. Töltök fel képet a dobozról, ami alapján kérem a találat elfogadását. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: Szollo, 2020.08.10 14:04]

IMG_20200806_152451 
kazevo 2020.08.05 17:39 - Megtaláltam
A várlátogatás után próbáltuk megkeresni a ládát, de nem találtuk meg. Kérjük kép alapján a találat elfogadását. [Geoládák v3.5.0]

[Jóváhagyta: Szollo, 2020.08.10 14:04]

BB8BC45E-67E3-4048-96F2-D2BABCEF4232 
Sziszi76 2019.10.30 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kellerla 2019.10.23 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Vértes 2019.10.23 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

cav004 2019.10.23 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

zsubamba 2019.10.19 20:45 - Megtaláltam
Hétvégén Bledben jártunk a férjemmel. Gyönyörű hely. Este próbáltuk felkeresni a ládát, de sajnos nem találtuk meg. Kérlek képek alapján fogadd el a megtalálást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.11.21 18:34]

IMG_5681IMG_5678
szkj 2019.09.02 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-) [Geoládák v2.2.5]

peszlegc 2019.08.25 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ibolya és Christopher [Geoládák v2.2.5]

csbagi 2019.08.23 15:05 - Megtaláltam
Egynapos kiruccanás Ljubljanába és a Bledi-tóhoz Istvánnal.
Tényleg mesébe illő látvány a tó és a sziget! Jót sétáltunk, de a ládáig csak István ment el.

DSCN0736DSCN0743
DSCN0761DSCN0774
DSCN0777DSCN0791
DSCN0795-2DSCN0798
Cseber 2019.08.23 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.19
Megtaláltam Ágival. Köszi!

pedro750 2019.08.23 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.16
Megtaláltam, köszi a rejtést! Szlovén (és olasz) vakációnk alatt ide is eljutottunk. 2 éve Triesztben nyaraltunk, de akkor még nem ládáztam!!!! Gyönyörű környék, kristálytiszta víz! Igazi kirándulós táj, akár gyalog, akár bringával! Láda + rejtés rendben, a ládáig a nehezebb, kitaposott ösvényt használtam. Kár volt, csurom víz lettem, lefelé már a gyalogos utacskán jöttem, ami közel volt a ládához is! :-D

D9D3036D-6769-4777-B394-691B3A60B6BA32F411F6-CD7D-4C39-8418-40D9BFBDF959
vaterlo 2019.08.22 16:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Jó volt bejárni ezt a vidéket. Köszi a rejtést.

EmesESE 2019.08.16 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.32
Ma napra a vár megtekintése volt az egyik programunk, Amit sikeresen abszolváltunk is. A várból pazar a kilátás a tóra, és a környékre.
A ládáért egy kicsikét kellett kapaszkodni, de vezet ide jól kitaposott ösvény.
Az ösvényen összefutottuk kesser társakkal, akik segítettek egy korábbi rejtés jelszavának pontosításában, köszönet érte.
Köszönet a rejtésért.

Szalay-team 2019.08.16 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Kocsival mentünk körbe a tó körül, iszonyat nagy dugóban... A hely gyönyörű, de kissé túlzsúfolt és fürdeni is csak néhol lehet... de persze mindenképp érdemes megnézni... Köszönjük a rejtést!

davsza 2019.08.16 14:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bobby Holmes 2019.08.13 16:26 - Megtaláltam
Eléggé be kellett menni érte, egy idő után azt se nagyon tudtam, hogy hol vagyok, de meglett! Köszönöm a rejtést!

Parmerozpazepan 2019.08.02 11:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Itt is szétáztam, ahogy a mai nap többi ládájánál is.
Csak kívülről, és messziről. jobb időben majd lesz séta és várnézés.
Láda rendben, a parkoló fent 3 ajró. Drága pont :)

vadvirsli 2019.08.01 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Mark.Balint [g:hu 1.6.4]

mozgo 2019.07.24 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (401 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]