geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1818. Mócok temploma (Erdély) (GCMOCT)

A Pádis háztól jövő murvás út

A Pádis háztól jövő murvás út

Nyereg kisházzal

Nyereg kisházzal

A ládánál

A ládánál

A kilátó és a csapat egy része

A kilátó és a csapat egy része

Ikonok

Ikonok

Látkép ÉK-re

Látkép ÉK-re

Pihenőhely és az épülő "Grand Hotel Pádis"

Pihenőhely és az épülő "Grand Hotel Pádis"

Lejövetel

Lejövetel

Inkább fánk, mint palacsinta

Inkább fánk, mint palacsinta

Frissen jó!

Frissen jó!
Szélesség N 46° 35,406'
Hosszúság E 22° 44,180'
Magasság: 1472 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.30 12:17
Megjelenés időpontja: 2007.09.15 18:40
Utolsó lényeges változás: 2021.08.22 22:05
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: geokesinas, Zergi, ésKata
Ládagazda: ésKata
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 209 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
A 20x10x7 cm-es láda a kilátóhoz vezető ösvény melletti sziklában rejtőzik két kővel takart sziklafészekben. Az ösvényről letérni nem kell!
Kérem, hogy a következő keresők cseréljék ki a betelt logfüzetet!

Indíték
A pádisi túrához nagy lökést adott, hogy a 2006-ban itt járt kessertársaktól a torockói túrán olyan élménybeszámolót láthattuk-hallhattunk, amely halaszthatatlanná tette a táj felfedezését! Első ládámat a csodás élmények hatására rejtettem el.

Megközelítés, szállás
Mi Budapestről a 4-es út - Ártánd - Nagyvárad/Oradea - 76-os út - Belényes/Beius - Vasaskőfalva/Pietroasa - Bogatelep/Satul de vacanta Boga - Pádis-karsztfennsík útvonalat választottuk. A hegyek között az utak minősége különleges manőverezést és odafigyelést igényel!
A fennsíkon szálláslehetőség kevés van, de az épülő házak méreteiből ítélve hamarosan elkészül a "Grand Hotel Pádis". Hogy ezután hogyan alakul az élet a környéken, az kérdéses. Minden esetre az eddigi viszonylagos elzártság bizonyára meg fog szűnni. A mi szállásunk a Nagy-Pádis-fennsíkon a Pádis menedékház szomszédságában épült/épülő Bradet panzióban volt. Sátorozásra alkalmas terület van bőven (kijelölt területek és tiltott részek is vannak!), forrásvíz, sőt tejből és tejtermékekből sincs hiány, hiszen az itt élők felkeresik a sátrakat friss termékeiket ajánlva. Nyári szállásaikon menedékre találhatnak az elázott sátrak lakói is. A platón élelmiszert, sőt kenyeret is lehet vásárolni, persze legfőképp italokból van nagy választék.

A Mócok temploma a Pádis-fennsíkot uralja közvetlenül a Nagy-Pádis-rét fölé magasodó sziklaszirttel, melynek tetején egy fából ácsolt kisebb kilátó van. Kb. félórányi séta után fel lehet jutni a csúcsra, a kilátóhoz.
A Pádis menedékháztól mi délkeleti irányban indultunk el a lankásan emelkedő, autóval is járható murvás úton majdnem egészen a nyeregig, ahol egy kis ház is áll. Indulás a hegyre egy alig sejthető ösvényen lehetséges, jelzett út erre nem vezet!  N 46° 35,615' E 22° 44,678' 1350 m [GCMOCT+indulás a hegyre]
Az ösvény egy elágazáshoz ér, ahol balra, majdnem visszafelé fordulva folytatódik (egyenesen tovább zsákutca), de hamarosan nyoma vész  N 46° 35,546' E 22° 44,644' 1360 m [GCMOCT+elágnál balra vissza]. Innen a gerincre kell törekedni, szép füves talajon. Nyáridőben érdemes gyönyörködni a növények sokszínűségében, bízni gyógyító hatásában, más évszakokban a táj szépségében! Feljebb jutva ritkásabb erdő következik, és újra előkerül az ösvény, illetve az ösvények. Bármelyiken indulsz felfelé, a csúcsra jutsz! Előtte persze lehet málnázni, szamócázni is.

A Mócok temploma kilátó
 N 46° 35,419' E 22° 44,170' 1472 m [GCMOCT+kilátó] A Pádis térkép a Vf.Biserica Motului-ra 1466 méteres magasságot jelez. A csúcs szélére, a sziklaperemre épült oldalfalak nélküli kilátó nem túl nagy, mivel nincs is szükség a kiemelkedésére. A kilátás szép időben lenyűgöző, mert láthatóak innen a karszt-fennsík kisebb-nagyobb csúcsai, a Vigyázó nyúlványa, a Varasó-nyereg és a Szamos-bazár, a Kék Magura erdei és persze lábunk alatt a Nagy-Pádis-rét a cabanákkal és menedékházakkal. Az eső elől védő tető alatt egyházi ikonok utalnak a hely templom voltára. Éjszaka a tartóoszlopokon elhelyezett napelemes lámpácskák jelölik meg a kilátót, szaporítva ezzel a csillagokat. A kilátó előtti peremen asztal és pad szolgálja a pihenést, no meg zászló is lobog. Néha még mobiltelefonálni, üzenetet küldeni is sikerült, ami ritkaság errefelé.
A 20x10x7 cm-es műanyag konyhai doboz a kilátóhoz vezető ösvény melletti sziklában rejtőzik két kővel takart sziklafészekben. Az ösvényről letérni nem kell!
A hegyről lefelé persze van egy rövidebb, de meredekebb út is, mely egy kis nyeregből indul  N 46° 35,370' E 22° 44,273' 1446 m [GCMOCT+kilátó].

POI
Tisztelegve MikiCache múlhatatlan érdemei előtt idézem a POI adatbázisban fellelhető információkat:
Mócok-temploma
Pádis menedékház  N 46° 35,766' E 22° 44,031' 1298 m [GCMOCT+Pádis menedékház]
Palacsintás néni  N 46° 35,697' E 22° 43,872' 1284 m [GCMOCT+palacsintás néni] Scele jóvoltából immár háromnyelvű tábláról rendelhettek az itteni nagyon ízletes, lángosszerű palacsintát többféle töltelékkel is!

Túrák
A Nagy-Pádis-fennsík központi elhelyezkedése alkalmas arra, hogy innen egy nap alatt bejárható túrákat indítsunk az alábbi ládákhoz, melyek jól átfogják a tájegységet:
GCBaMe Aragyásza-barlang - Szamosbazár
GCBoCs Boga-csűr
GCBoga Boga-telep, Csonka- kő
GCEjeg Eszkimó-jegesbarlang
GCPoTo Pokol Tornácai
GCElVi Elveszett Világ
GCGalb Galbina-kőköz

Hegyrajz
A Kárpátok hegyvilágának 2000 méternél alacsonyabb - középmagas - tájainak legszebb gyöngyszeme a Pádisi karsztvidék. A Pádis név a katlan jelentésű szláv "pades" szóból származik. Az Erdélyi medencét a Tisza síkságtól elválasztó erdős hegytömeg a Nyugati-Kárpátok, vagy más néven az Erdélyi-szigethegység (Muntii Apuseni). Ennek a központi és egyben legkiterjedtebb, legmagasabb tömbje a Bihar-hegység, melynek legmagasabb csúcsa az 1849 m magas Nagybihar (Cucurbata). E tájegységnek is a kellős közepén található a tengerszint feletti 1100-1300 m-es átlagmagasságú karsztfennsík, más néven Pádis-katlan. Sehol máshol nem található annyi lenyűgöző látványú karsztjelenség mindössze néhány km-re egymástól, mint itt a Czárán Gyula egyedülálló munkássága által feltárt turistaparadicsomban. A Csodavár hatalmas sziklakatlanjai Európa leglátványosabb exokarszt jelensége. A környék legnagyobb részét mészkő alkotja, ami annak a bizonyítéka, hogy évmilliókkal ezelőtt ezen a helyen is melegvizű tenger volt. Mivel a mészkő vízben oldódik, így alakulhattak ki a látványos karsztjelenségek. Ezek: szakadék, szoros, katlan, barlang, zsomboly, karsztforrás, víznyelő, töbör. A nagyon régi barlangok - főleg a kéregmozgások következtében - és mély falú szakadékok, szurdok-völgyek, vagy kanyonok keletkeznek. Érdekesek a szellőzési lehetőség híján megrekedő téli nehezebb hideg levegő miatt keletkező jeges barlangok is.

Növény- és állatvilág
A sajátságos katlan mikroklíma növény inverziót tesz lehetővé. Alacsonyabb szurdokvölgyekben az árnyék és a hűvös miatt előfordulnak alpesi növények, míg fennebb a több fény és a meleg miatt bükk és más lombhullató következik. Az állatvilág nem gazdag, szokványos, de a legelők színfoltja a falvakból a nyári hónapokban felvitt és teljesen szabadon hagyott kisebb ménesek.

Éghajlat
Jellemző, hogy mivel a Bihar-hegység a Magyar Alföld felől érkező nyugati légáramlatok első magasabb akadálya, a Kárpát-medence egyik legcsapadékosabb hegytömbje. Az évi csapadék mennyisége meghaladja az 1400 mm-t.

Néprajz
Ellentétben a Kárpátok más régióival a Nyugati-Szigethegységben az állandóan lakott emberi települések gyakran a legmagasabb csúcsokig húzódnak. Az 1200 m-es magasságban található tanyák (cătun) az ország legmagasabban elhelyezkedő települései közé tartoznak. A mócok - a Nyugati-Szigethegység őslakosai - szorosan kötődnek szülőhelyükhöz. Annak ellenére, hogy a természet meglehetősen szűkmarkúan adagolta számukra a megélhetési lehetőségeket, ők megmaradnak szülőföldjükön és kihasználják azt a keveset, amit a természettől kaptak. Csekély kiterjedésű megművelhető területeik a folyóvölgyekhez közel eső hegyoldalakon, a magas fennsíkokon, vagy éppen a lapos aljú töbrökben (dolinák) találhatók. A tenyérnyi megművelhető területek mellett gombaszerűen nőnek ki az apró móc gazdaságok, és ez okozza a móc települések szétszóródottságát is. Az egyszerű móc ember számára természetesek a távolságok, és az sem megerőltető, ha a községközpontig 3-4 órát kell gyalogolni. A mezőgazdálkodást mintegy 1200 m-es magasságig gyakorolják, kizárólag kézi erővel, ugyanis szinte lehetetlen bármilyen gépesítés. A zord éghajlat csak a burgonya termesztését teszi lehetővé, gyakran előfordul, hogy az elvetett búza vagy zab nem érik be az első dér leestéig. A magas hegyormok dús legelőkben gazdagok, jól szolgálván a szarvasmarha- és birkatenyésztést. A megművelhetetlen területeket kaszálóként, szénagyűjtésre hasznosítják. A Mócvidék legnagyobb kincsét a lucfenyőerdők jelentik, melyek értékesítésében az itt élők utolérhetetlenek. A hordók, dézsák elkészítésének tudománya apáról fiúra öröklődik, a megfelelő alapanyag kiválasztásától a hordók, dézsák, kancsók összeállításáig, a remekbe szabott havasi kürtök és fából készült használati tárgyak elkészítéséig.

Linkek
Néprajz és más
Kis történelem...
...meg még egy kicsi

Felhasznált irodalom:
• A bihari Pádis karsztvidéke - 1:30.000 turistatérkép, DIMAP 1998/99
• Az erdélyi Szigethegység - 1:200.000 autó- és turistatérkép, DIMAP
• Palczer János - Bihar-Vlegyásza, Erdély hegyei 5 turisztikai kalauz, Pallas-Akadémia Kiadó 1998

[100608 Hálásan köszönöm mohapáfránynak a "ládakihelyezést"!]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (145 db): környezet: 4.86 rejtés: 4.75 web: 4.86 átlag: 4.82

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ddalma 2021.08.24 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

ésKata 2021.08.22 22:05 - Egyéb
Nagy köszönet wizier kessertársnak, aki a betört ládát kicserélte! 2021. aug. 21-től újra kereshető!

wizier 2021.08.21 11:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Köszi a rejtést! A ládát megkerestük és kicseréltük! Új a logbook is.

Zergi 2021.07.23 21:58 - Egyéb
Kedves Kesserek!
A ládát csak szeptemberben tudjuk pótolni, gyógyítani. Ha esetleg valaki megelőz bennünket ebben, azt hálásan köszönjük!

Petrukkio 2021.07.18 18:30 - Megtaláltam
A ládát cserélni kell! Nincs teteje, beázik. Mindent beltartalmat is cserélni kell, mert így ebben az állapotban nem tudnak majd logolni. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Fekete Ákos 2021.07.11 17:20 - Megtaláltam
Kedves Rejtő! Bárhogy kerestem, nem találtam a ládát! De nem bánom, a kilátás gyönyörű volt!

[Jóváhagyta: ésKata, 2021.07.30 11:21]

2. Mócok temploma (22)2. Mócok temploma (5)
2. Mócok temploma (23)2. Mócok temploma (14)
2. Mócok temploma (16)2. Mócok temploma (13)
2. Mócok temploma (19)2. Mócok temploma (6)
Vig Csaba 2021.05.27 13:33 - Egyéb
Sajnos a láda javításra szorul
[g:hu+ 2.6.11]

GCMOCT_20210527_135020GCMOCT_20210527_133439
GCMOCT_20210527_13334820210527_131732
Antiemes 2021.01.29 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Csodalatos, kozel meteres hoban mentunk fel a templomhoz. Sajnos a geoladat emiatt nem tudtuk megkeresni, viszont a havas taj mindenben karpotolt. :) Kerem, a kepek alapjan fogadd el a megtalalast.

[Jóváhagyta: ésKata, 2021.03.26 10:35]

Kozben ujra lehetosegem volt arra jarni. Ezuttal sikerult is megtalalni a ladat. Jobban felkeszulhettem volna es vihettem volna magammal egy potladat...

IMG_20210129_164345IMG_20210129_163710
IMG_20210130_113101IMG_20210715_171435
LaciRoberta 2020.10.22 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.60
Megtaláltuk

HA8PI 2020.01.25 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Köszönet a rejtésért.

P1090829 
ha8llh 2020.01.25 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtalaltuk. Nagyon jó a rejtekhely. A képek sokat segitenek a megtalalalásban.

A logfüzetet már kellene cserélni, párás is volt, meg majdnem be van már telve.

Medve75 2019.08.19 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ha8je 2019.07.06 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

IMG_20190706_175140IMG_20190706_175149
IMG_20190706_175237IMG_20190706_175247
IMG_20190706_175824IMG_20190706_175829
IMG_20190706_175836IMG_20190706_175850
IMG_20190706_182345IMG_20190706_182350
SirLes 2019.06.11 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

kingajani 2019.04.18 15:56 - Megtaláltam
Aknitram-mal láda vadászat. Gyönyörű helye van ennek a ládának,s mi hóban sárban, de elértük célunkat.
Mivel ilyenkor még nagy a hó nem találtuk a ládát magát. Kérlek képek alapján elfogadni, s megköszönöm a rejtést.....forever Bihar!!!

[Jóváhagyta: ésKata, 2019.05.01 12:31]

IMG_20190418_155529IMG_20190418_155541
IMG_20190418_155455IMG_20190418_152641
aknitram 2019.04.18 15:11 - Megtaláltam
Krókusznézőben a Pádison :) Köszönöm, hogy felvezettél ide, nagyon tetszett a templom és fentről a kilátás. Az út térkép alapján viszonylag járható, de a hó még helyenként akkora, hogy néha térdig süllyedtünk. A láda környéke is hófehér, így nem sikerült megtalálni. Kérném képek alapján elfogadni [g:hu 1.6.2y]

[Jóváhagyta: ésKata, 2019.05.01 12:32]

GCMOCT_20190418160109.jpgGCMOCT_20190418172209.jpg
GCMOCT_20190418160027.jpgGCMOCT_20190418160400.jpg
20190418_165533 
Nervas 2018.12.30 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Szervezett hótalpas túra alkalmával jártam ezen a gyönyörű helyen.
A ládikát meg sem próbáltam keresni a 60-80 cm hóban.
Ezért kérem a rejtőt, hogy a fényképek alapján fogadja el a megtalálást.

[Jóváhagyta: ésKata, 2019.02.03 15:57]

20181230_12460720181230_124917
IMG_20181230_123944IMG_20181230_130649
Ifkovics_család 2018.10.30 15:59 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.

Punawelewele 2018.09.14 21:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

benist 2018.09.10 11:15 - Megtaláltam
Pádisi tartózkodásunk során első utunk a Móc templomhoz vezetett. Kiadós mászás a helyenként köves szakaszokkal nehezített ösvényen. Találkozás egy birkanyájjal, barátságos juhásszal és kutyáival. A ládáért keresgélni kellett egy darabig, sok potenciális rejtek adódott, de végül kiszúrtam egy méretes kő alatt. Az egykor elázott és betelt füzet mellé betettem egy újat, a vizes szemetet kivettem. Sajnos a doboz nem vízzáró. Szerencsénk volt a napos idővel, útközben és a templomnál is tartósan gyönyörködtünk a tájban.

targonczas 2018.08.18 07:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kobcikrajci 2018.08.14 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

-1
-2-3
-4-5
szattilasz 2018.07.26 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.00
Köszönöm a rejtést

sereszaki 2018.07.22 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Az erre a napra tervezett nagy Galbena túránk ugyan csak részben valósult meg a reggeli zivatar miatt, meg visszafelé jövet meg is áztunk, mégis csodaszép volt.
,,Levezetésképpen" még felballagtunk a Mócok templomához, ndavid42-vel és Zolival.
Nem bántuk meg... Ráadásul két láda is meglett, egészen közel egymáshoz ( GCMOCT és GC160YC ).
Köszi a rejtést!

ndavid42 2018.07.22 18:03 - Megtaláltam
Végigsétáltuk a Ponor rétet, visszafelé jól megáztunk, de aztán olyan jó idő lett, hogy még csak feljöttünk erre a csúcsra levezetésként a nap végén. Megérte!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (215 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]