geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1794. Út a Tuzson Arborétumba (GCTUZS)
Novohrad - Nógrád Geopark
Novohrad - Nógrád Geopark
Ezt kell követni
Ezt kell követni
Fehérkőbánya, az első láda
Fehérkőbánya, az első láda
Bányafal
Bányafal
Kilátás Ágasvár és Óvár felé a forrás fölötti ponttól
Kilátás Ágasvár és Óvár felé a forrás fölötti ponttól
Úton a 2. láda felé
Úton a 2. láda felé
Érdekes gyökerek
Érdekes gyökerek
A Felső-Csevice forrás információs táblája
A Felső-Csevice forrás információs táblája
A szurdok nyáron
A szurdok nyáron
A szurdok télen
A szurdok télen
2. pont ettől a fától balra a sziklafalban.
2. pont ettől a fától balra a sziklafalban.
Atlaszcédrus az arborétumban
Atlaszcédrus az arborétumban
Az atlaszcédrus télen
Az atlaszcédrus télen
Az atlaszcédrus 3 méteres törzse
Az atlaszcédrus 3 méteres törzse
Az arborétum fái
Az arborétum fái
Az Erdei Iskola épülete
Az Erdei Iskola épülete
Az Erdei Iskola táblája
Az Erdei Iskola táblája
Út a Tuzson Arborétumba
Út a Tuzson Arborétumba

Szélesség N 47° 56,425'
Hosszúság E 19° 47,640'
Magasság: 301 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.19 16:45
Megjelenés időpontja: 2007.08.29 23:40
Utolsó lényeges változás: 2018.01.03 20:42
Utolsó változás: 2018.11.19 11:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: gonit, Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 153 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.Röviden:
3 állomásos multi, a Mátrában található Tuzson Arborétumba vezető út mentén.
1. láda (Fehérkőbánya): mikroláda (9 cm magas, 5 cm átmérőjű) a felső bányaudvaron, a bányafal belső sarkától 1 méterre hasadékban, talaj szinten. Tartalma: csak a jelszó első része.
2. láda (Felső-Csevice forrás és környéke): a mikroláda (9 cm magas, 5 cm átmérőjű) a baloldali sziklafal egyik talajszinti ürege mélyén, a fényképen látható két törzsű (egy vastag, egy vékony) fával szemben. Tartalma: csak a jelszó második része.
3. láda (Tuzson Arborétum): Az arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai dobozban.A végládába TravelBug helyezhető.

A Mátra észak-nyugati oldalán, a Szalajka-patak völgyében, a legközelebbi lakott településtől Tartól kb. 5 km-re található a Tuzson Arborétum. A hozzá vezető másfél órás út, számos szép természeti látnivalót kínál. Ezen érdekességek egy részét mutatja be ez a multi láda.

Rejtekhelyek:
1. láda: Fehérkőbányában egy 9 cm magas, 5 cm átmérőjű mikroládában található a jelszó első része. A felső bányaudvaron, a bányafal belső sarkától 1 méterre hasadékban, talajszinten.  N 47° 57,159' E 19° 45,777' 269 m [GCTUZS-1]
2. láda: A Felső-Csevice forrás után egy oldalvölgyben található a 9cm x 5cm mikroláda a jelszó második részével, a baloldali sziklafal egyik talajszinti ürege mélyén, a fényképen látható két törzsű (egy vastag, egy vékony) fával szemben.  N 47° 56,734' E 19° 46,234' 227 m [GCTUZS-2]
3. láda: A Tuzson Arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai doboz.  N 47° 56,425' E 19° 47,640' 301 m [GCTUZS-3]

Látnivalók:
Fehérkőbánya:
A tari Csevice-völgy északi oldalán a Macska-völgyig szép sziklateraszok formájában bukkan elő a Kárpát-medence őstörténetének egyik fontos emléke, a Tari dácittufa. A Mátra vulkanikus kőzetanyagát heves kitörések hozták létre, melyek során nagymennyiségű törmelékanyag is a felszínre került, ezek egyike a dácittufa.
Az első kitöréssorozat törmelékszórásának nyomán keletkezett az ún. alsó riolittufa, ilyen lepte be az ipolytarnóci lábnyomokat is. 17 millió évvel ezelőtt képződött a középső riolittufa, más néven a Tari dácittufa. Ezt találjuk a tari Fehérkőbányában. A kőzet szürke, szürkésfehér, zöldesszürke, helyenként lilás vagy rózsaszínes árnyalatú, horzsaköves, rétegzetlen. Általában szívós, kemény, de jól faragható, hasítható. Egertől Miskolcig gyakran alkalmazták a legkülönbözőbb építkezéseknél, valamint útjelzőkövek, keresztek készítésére.
A Tari Dácittufa Formáció lényeges időrétegtani határ, a miocén kárpáti korszakát zárja. A dácittufát létrehozó vulkán kitörési centruma a bánya közelében feltételezhető, mivel itt a legvastagabb a formáció (135 méter).
Az Ágasvári Csörgő-lyuk barlang a Tari Dácittufa Formációban keletkezett, a fölötte lévő andezitláva súlyának szétnyomó hatása következtében. Az andezitláva lassan kipréseli maga alól a puhább tufát, mintegy a völgyek felé kényszerítve azt. A tufaréteg szétszakadása során keletkezett a barlangrendszer.
Taron és a környező községekben falazó tömbkőként is használták a dácittufát. A kőzet kis térfogatsúlya miatt jó hő- és hangszigetelő. A bányát, a fejtés esetenként igen nagy termelési vesztesége miatt, bezárták. Két jól járható része van, a felső szinten függőleges, csaknem sima falak vannak, a bányászat nyomaival. Az alsó szint fölé magasodó kőzetfal szinte érintetlen. A messziről is jól látható, néhol vakítóan fehér bánya környékén szép természetese tufaformákat is lehet látni

Felső-Csevice forrás és környéke:
A Csevice-völgyben a Csevice-patak jobb oldalán találhatók a helvéti andezittufából fakadó források. A két forrás tengerszint feletti magassága 215, illetve 216 méter, egymástól kb. 20 méterre találhatók. Vizük különleges savanykás ízű, széndioxidban gazdag. A széndioxid feltehetőleg a vulkáni utóműködés eredményeként feláramló gázokból származik. A források a Mátra északi oldalán húzódó törésvonalak mentén fakadtak.
A Mátrában, főleg Parád környékén csevice névvel jelölik a vulkáni kőzetekből feltörő kén-hidrogénes vagy szénsavas ásványvizeket. A csevice szlovák eredetű szó. Erdélyben "borvíz" elnevezéssel illetik az ilyen jellegű ásványvizeket.
A források terméskővel foglaltak, néha szerény a hozamuk, ezért elképzelhető, hogy csak csöpögni fognak, ha arra jár az ember.
A Felső-Csevice forrás és környéke természetvédelmi terület. További látnivalói a patak túlsó partján álló magányos sziklatömb, illetve a forrást bemutató tábla mellett induló sárga kör jelzésen, 200 méter megtétele után elérhető kilátópont. Innen szép kilátás nyílik Ágasvár és Óvár felé, továbbá a Szakadás-gödörre. Bizarr sziklaalakzatok is szép számban megtalálhatók itt. Érdemes felkeresni.
A forrásokat elhagyva a turistautat, a patakmeder partján, szép sziklafalak szegélyezik. A forrásoktól nem messze balra nyílik egy kicsi völgy, szintén mutatós szikla formákkal, néha vízeséssel. Szintén a közelben található a Szakadás-gödör is, melynek zárt, sokszor igen szűk szurdokaiban különlegesen szép harasztokat lehet találni.

Tuzson Arborétum:
A Szalajka patak völgyében 300 méter magasságban található a 4 hektár kiterjedésű arborétum.
Az élőfagyűjteményt kísérleti céllal dr. Tuzson János telepítette. Tuzson a Selmecbányai Erdészeti Akadémia növénytan tanára, majd a Műegyetem magántanára volt, 1912-től a Pázmány Péter Tudományegyetemen a Növényrendszertani Intézetet vezette, továbbá a Füvészkert igazgatója is volt. Ő végzett elsőként szövettani összehasonlító vizsgálatokat az ipolytarnóci ősfenyő kovásodott fatörzsével kapcsolatban. Az arborétumnak helyet adó fenyvespusztai erdőbirtokot 1925-ben vásárolta. Ebből a területből választotta ki a Szalajka-patak partján azt a területet, ahol kutatásait megkezdte. Az állomány letermelése után kialakított kísérleti területen 1928-tól 1940-ig, elsősorban örökzöldek telepítésével és szaporításával foglalkozott. A gyűjteményt folyamatosan gazdagította különböző fajokkal, főleg tűlevelűekkel.
A második világháború után erdőgazdasági kezelésbe került a terület, a szabad területeket feltöltötték lucfenyővel, vörösfenyővel és szelídgesztenyével, emiatt az arborétum állapota leromlott. 1976-ban lett védetté nyilvánítva a terület. A ma még megmaradt fafajokból említést érdemel a körülbelül 70 éves, 280 cm törzsátmérőjű atlaszcédrus, melyből Nógrád megyében csak ez az egy példány létezik. Értékesek továbbá az általában kevésbé gyakori fafajokhoz tartozó balzsamos fenyők, bércifenyők, kaukázusi jegenyefenyő, kolorádó fenyő, az oregoni hamisciprus facsoport, szürke és zöld duglászfenyő-facsoport, valamint a japán juhar 33 példánya.
Tuzson János a csemetenevelés, növénynemesítés mellett gyógynövénnyel is foglalkozott. Az utak mellett még most is előforduló rózsatövek a rózsaolaj nyerésére irányuló kísérleteire emlékeztetnek.
Az arborétum éjjel-nappal nyitva, ingyenesen tekinthető meg. Mellette a pár éve felújított erdészház, mint Erdei Iskola működik.

Megközelítés:
Kiinduló pontnak legcélszerűbb Tar községet választani. Parkolni itt lehet:  N 47° 57,161' E 19° 45,117' 191 m [GCTUZS+parkoló], majd a kék kereszt Kék kereszt jelzésen kell tovább menni. Az első láda felkereséséhez ennél az útpontnál  N 47° 57,032' E 19° 45,703' 208 m [GCTUZS+Útpont1] kell balra letérni. Itt a korábbi bánya épületei találhatók, valamint az Alsó-Csevice forrás nem túl biztató vizével is itt fakad. Menj végig az úton, a felső bányaudvarba!
A 2. ládáig továbbra is a kék kereszt Kék kereszt jelzésen kell haladni, kb. 1,5 km után következik a két Felső-Csevice forrás. Itt érdemes kis kitérőt tenni, és felkapaszkodni a  N 47° 56,778' E 19° 46,223' 276 m [GCTUZS+Hegycsúcs] pontig, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik Ágasvár és Óvár felé, valamint a "csúcs" sziklaformái is érdekesek. A kis kitérő után továbbra is a kék keresztet Kék kereszt kell követni. A második ládához itt, kb. a  N 47° 56,692' E 19° 46,195' 222 m [GCTUZS+Útpont2] pontnál kell balra, a völgybe bemenni. GPS-t zavaró dolgok szép számmal vannak, de a fordulópont nem téveszthető el. :) A völgyben nagyon szép sziklatömbök és sziklafalak vannak, a láda kevéssel a völgy vége előtt található.
A harmadik ládához ismét vissza kell térni a kék kereszt Kék kereszt jelzésre és azon tovább haladni. Hamarosan kettéágazik az út, de itt is a kék kereszt a helyes útvonal. Az arborétum bejárata itt található  N 47° 56,371' E 19° 47,755' 299 m [GCTUZS+Erdő] Az elkerített védett területre egy kis hídon és fakapun keresztül lehet bejutni. A láda a Tuzson Arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai doboz.
A multi végigjárható Ágasvártól megközelítve is, illetve az arborétumtól kb. 2 óra alatt, főként a Kék kereszt jelet követve elérhető Ágasvár is, melynek körvonalai a túra során sokszor föl fognak bukkanni.

Kellemes túrázást kívánok!

Források:
A Fenyvespusztai Erdei Iskola
A Tuzson Arborétum WIKI
Nevezetes fák

Ládatörténet
2017.12.11 A ládát adoptáltam. Köszönettel az eredeti rejtőnek, a láda pontjai nem mozdultak el túl messze és a ládaoldal is alapjában maradt ahogy volt, kivéve a szükséges frissítést a megközelítésről, az új helyek leírásáról és a koordináták pontosítását. Természetesen a jelszavak is változtak. Mindenkinek élvezetes további mátrai túrázást és ládavadászatot kíván Roy és emiGrant.
2017. nov. 6. A láda régóta beteg, a ládagazda részéről nem látszik javítási szándék, így a ládadoki javaslata alapján szabályainknak megfelelően adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (106 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.54 web: 4.72 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


remiorsi 2019.08.03 23:59 - Megtaláltam
Eredetileg a Szakadás-árkot akartam bejárni, előtte útba ejtettem ennek a ládának a látnivalót. Hát jól tettem, mert mind a 3 helyszín nagyon szép helyeket mutatott. Köszönöm!

OvatosHod 2019.07.13 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.94
Köszönjük a rejtést!

LuiG 2019.07.13 15:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.96
Megtaláltuk.

Iván19 2019.04.21 21:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.06
Köszönöm a lehetőséget. A bánya nagyon tetszett, finom a csevice víz. Pompás fentről a kilátás.

P4219613P4219615
P4219620P4219626
P4219654 
Patent&Lord 2019.03.30 16:55 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk! Nagyon szép környék! :)

graffz 2019.03.15 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Kösz. [g:hu 1.6.2]

chivas 2019.03.15 15:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.87
Köszönöm!

szabotee 2019.02.17 18:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Caldera 2018.11.09 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

kópé1993 2018.10.22 11:18 - Megtaláltam
Családi túra ismerősökkel. Köszi a rejtést!

IMG_20181022_094547IMG_20181022_094821
IMG_20181022_100603IMG_20181022_100620
IMG_20181022_100959IMG_20181022_111448
IMG_20181022_112124IMG_20181022_112612
IMG_20181022_113132 
geooszi 2018.10.13 23:59 - Megtaláltam
Tarról indultam Ágasvár felé, majd a kéktúra útvonalán a Bableves csárdáig. Persze közben jó sok kitérőt tettem a környékbeli ládákhoz. GCTAPO - GCTUZS - GCSA - GCFBAR - GCMVER - GCSZTK - GCSZEF - GCPGC - GCSAMS - GCGAFE - GCTPKE. Klassz túra lett belőle kb.50 km-el.

Spangarázs 2018.10.07 14:00 - Megtaláltam
Családi ládatalálat!
Nekünk a Szakadás Árokkal együtt 13.5Km lett a táv.
Az első pontnál rövidíteni akartunk és a végén meg nem találtuk a feljárót a bányafalhoz.
Végig kell menni az úton, úgy már könnyen meglett.
A második pontot is kerestem kitartással végül a "szemben a fával" csak összejött.
A harmadik mellet is elmentem egy párszor, az álca nagyon jó!
Az erdei iskolánál talaj menti fúrásokat végeznek, aminek a melléktermékét a patakba ürítik.Nagyon esztétikus látványt nyújt a szürke folyam...hajrá mindenki igyon forrásvizet!
Köszi a rejtést!

GreenPeace-1GreenPeace-2
GreenPeace-3 
zalajaro 2018.09.27 12:32 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! :)

kompaktor 2018.07.01 08:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.88
Ez a multi a "melósabbak" közé tartozik. Mai túrám Tarról indult, így 1.-2.-3. sorrendben jártam végig - így növekedett a pontok tetszésindexe is. :-)

Az első pont nem hagyott bennem túl mély nyomot. Érdekes, érdekes, de... Marad a "de". Az elmúlt hetek időjárásának köszönhetően már az odavezető úton jócskán burjánzott a vegetáció (ekkora szöszös ökörfarkkóró-példányokat talán még sohasem láttam), és ez volt a helyzet a bányaudvaron is. Itt sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a GPS-t követve toronyiránt átvágtam a placcon, egészen addig, amíg kb. 26 m-t mutatott a műszer. Itt viszont az áthatolhatatlanná váló növényzet megálljt parancsolt, és pechemre egy (szerencsére kisebb, kb. 70 cm mély) gödörbe is beleléptem. :-( Így tehát maradt az újratervezés. Mivel feltételeztem, hogy a graffitizőknek is el kellett valahogy jutniuk a falhoz, inkább visszamentem az ösvényhez, és azt követve végül odaértem a rejtekhelyhez. Mindenkinek azt tanácsolom tehát, hogy KÖVESSE VÉGIG az ösvényt, ne térjen le jobbra előtte! Továbbá, ezt a pontot éjszaka semmiképpen nem ajánlom!

Innen kicsit rossz szájízzel távoztam. A második pont környezete már jóval barátságosabb volt, és a doboz is a vártnál hamarabb meglett.

A harmadik pont környezete gyönyörű (a sok tűlevelűvel) - én beértem volna ezzel az egy helyszínnel. :-) Az erdei iskola is nagyon szép épület.

Utólag nézve nagy segítséget jelentett volna, ha használtam volna a megadott segéd-/útpontokat, amik jócskán megkönnyítették volna a dolgomat. Viszont örültem a sikernek! :-)

PEx2 2018.06.02 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Ezt a kétnapos gyaloglós ládázós szuper túrát a húgomtól kaptam ajándékba. Tarról indultunk, Galyatetőn a bivakszálláson aludtunk, majd másnap lesétáltunk Gyöngyössolymosig. Első láda volt az arborétum, nagyon tetszettek a pontok, az erdei iskolába éppen csoportot vártak. Köszönjük a rejtést!

urbanj 2018.06.02 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
2 napos túrázós ládagyűjtögetés első napján megtaláltuk PEx2-vel. Tar-ról indultunk, a galyatetői kilátó bivakszállásán aludtunk, majd vasárnap Gyöngyös felé mentünk tovább. Mindhárom pont szép helyen van, klassz a kőbánya, a szurdok bejáratát mostanság benőtte a természet, az arborétum előtti erdei iskolába éppen egy csoport érkezett. Köszönjük a rejtést.

ésKata 2018.05.27 13:29 - Megtaláltam
Hol nap sütött, hol esett, a szurdokban a túra jól esett!

Goldenbay 2018.05.27 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Zergi 2018.05.27 13:15 - Megtaláltam
Fogtam!
Buszos lurkótúra keretében jártunk ezen a kistájon.

IMG_0523IMG_0526
IMG_0529IMG_0531
IMG_0534IMG_0535
IMG_0544IMG_0547
IMG_0550IMG_0551
IMG_0552IMG_0553
IMG_0554IMG_0558
IMG_0559IMG_0567
IMG_0564IMG_0568
IMG_0569IMG_0570
IMG_0571 
ha2 2018.05.27 13:15 - Megtaláltam
Zöldsportos kirándulás a Mátrába lelkes gyerek sereggel.
Jó kis túra. Néhol könnyű séta máshol vadregényes gyalogtúra.
Egy félórás eső után kisütött a nap és "élvezhettük" a mátrai szaunát.
A jelszó képzésről eszembe jutott a sapignon gomba és egyéb hasonló szóismétlések.

003004
005015
014013

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (162 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu