geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1794. Út a Tuzson Arborétumba (GCTUZS)

Novohrad - Nógrád Geopark

Novohrad - Nógrád Geopark

Ezt kell követni

Ezt kell követni

Fehérkőbánya, az első láda

Fehérkőbánya, az első láda

Bányafal

Bányafal

Kilátás Ágasvár és Óvár felé a forrás fölötti ponttól

Kilátás Ágasvár és Óvár felé a forrás fölötti ponttól

Úton a 2. láda felé

Úton a 2. láda felé

Érdekes gyökerek

Érdekes gyökerek

A Felső-Csevice forrás információs táblája

A Felső-Csevice forrás információs táblája

A szurdok nyáron

A szurdok nyáron

A szurdok télen

A szurdok télen

2. pont ettől a fától balra a sziklafalban.

2. pont ettől a fától balra a sziklafalban.

Atlaszcédrus az arborétumban

Atlaszcédrus az arborétumban

Az atlaszcédrus télen

Az atlaszcédrus télen

Az atlaszcédrus 3 méteres törzse

Az atlaszcédrus 3 méteres törzse

Az arborétum fái

Az arborétum fái

Az Erdei Iskola épülete

Az Erdei Iskola épülete

Az Erdei Iskola táblája

Az Erdei Iskola táblája

Út a Tuzson Arborétumba

Út a Tuzson Arborétumba
Szélesség N 47° 56,425'
Hosszúság E 19° 47,640'
Magasság: 301 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.19 16:45
Megjelenés időpontja: 2007.08.29 23:40
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 08:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (3H)
Elrejtők: gonit, Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 179 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.Röviden:
3 állomásos multi, a Mátrában található Tuzson Arborétumba vezető út mentén.
1. láda (Fehérkőbánya): mikroláda (9 cm magas, 5 cm átmérőjű) a felső bányaudvaron, a bányafal belső sarkától 1 méterre hasadékban, talaj szinten. Tartalma: csak a jelszó első része.
2. láda (Felső-Csevice forrás és környéke): a mikroláda (9 cm magas, 5 cm átmérőjű) a baloldali sziklafal egyik talajszinti ürege mélyén, a fényképen látható két törzsű (egy vastag, egy vékony) fával szemben. Tartalma: csak a jelszó második része.
3. láda (Tuzson Arborétum): Az arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai dobozban.A végládába TravelBug helyezhető.

A Mátra észak-nyugati oldalán, a Szalajka-patak völgyében, a legközelebbi lakott településtől Tartól kb. 5 km-re található a Tuzson Arborétum. A hozzá vezető másfél órás út, számos szép természeti látnivalót kínál. Ezen érdekességek egy részét mutatja be ez a multi láda.

Rejtekhelyek:
1. láda: Fehérkőbányában egy 9 cm magas, 5 cm átmérőjű mikroládában található a jelszó első része. A felső bányaudvaron, a bányafal belső sarkától 1 méterre hasadékban, talajszinten.  N 47° 57,159' E 19° 45,777' 269 m [GCTUZS-1]
2. láda: A Felső-Csevice forrás után egy oldalvölgyben található a 9cm x 5cm mikroláda a jelszó második részével, a baloldali sziklafal egyik talajszinti ürege mélyén, a fényképen látható két törzsű (egy vastag, egy vékony) fával szemben.  N 47° 56,734' E 19° 46,234' 227 m [GCTUZS-2]
3. láda: A Tuzson Arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai doboz.  N 47° 56,425' E 19° 47,640' 301 m [GCTUZS-3]

Látnivalók:
Fehérkőbánya:
A tari Csevice-völgy északi oldalán a Macska-völgyig szép sziklateraszok formájában bukkan elő a Kárpát-medence őstörténetének egyik fontos emléke, a Tari dácittufa. A Mátra vulkanikus kőzetanyagát heves kitörések hozták létre, melyek során nagymennyiségű törmelékanyag is a felszínre került, ezek egyike a dácittufa.
Az első kitöréssorozat törmelékszórásának nyomán keletkezett az ún. alsó riolittufa, ilyen lepte be az ipolytarnóci lábnyomokat is. 17 millió évvel ezelőtt képződött a középső riolittufa, más néven a Tari dácittufa. Ezt találjuk a tari Fehérkőbányában. A kőzet szürke, szürkésfehér, zöldesszürke, helyenként lilás vagy rózsaszínes árnyalatú, horzsaköves, rétegzetlen. Általában szívós, kemény, de jól faragható, hasítható. Egertől Miskolcig gyakran alkalmazták a legkülönbözőbb építkezéseknél, valamint útjelzőkövek, keresztek készítésére.
A Tari Dácittufa Formáció lényeges időrétegtani határ, a miocén kárpáti korszakát zárja. A dácittufát létrehozó vulkán kitörési centruma a bánya közelében feltételezhető, mivel itt a legvastagabb a formáció (135 méter).
Az Ágasvári Csörgő-lyuk barlang a Tari Dácittufa Formációban keletkezett, a fölötte lévő andezitláva súlyának szétnyomó hatása következtében. Az andezitláva lassan kipréseli maga alól a puhább tufát, mintegy a völgyek felé kényszerítve azt. A tufaréteg szétszakadása során keletkezett a barlangrendszer.
Taron és a környező községekben falazó tömbkőként is használták a dácittufát. A kőzet kis térfogatsúlya miatt jó hő- és hangszigetelő. A bányát, a fejtés esetenként igen nagy termelési vesztesége miatt, bezárták. Két jól járható része van, a felső szinten függőleges, csaknem sima falak vannak, a bányászat nyomaival. Az alsó szint fölé magasodó kőzetfal szinte érintetlen. A messziről is jól látható, néhol vakítóan fehér bánya környékén szép természetese tufaformákat is lehet látni

Felső-Csevice forrás és környéke:
A Csevice-völgyben a Csevice-patak jobb oldalán találhatók a helvéti andezittufából fakadó források. A két forrás tengerszint feletti magassága 215, illetve 216 méter, egymástól kb. 20 méterre találhatók. Vizük különleges savanykás ízű, széndioxidban gazdag. A széndioxid feltehetőleg a vulkáni utóműködés eredményeként feláramló gázokból származik. A források a Mátra északi oldalán húzódó törésvonalak mentén fakadtak.
A Mátrában, főleg Parád környékén csevice névvel jelölik a vulkáni kőzetekből feltörő kén-hidrogénes vagy szénsavas ásványvizeket. A csevice szlovák eredetű szó. Erdélyben "borvíz" elnevezéssel illetik az ilyen jellegű ásványvizeket.
A források terméskővel foglaltak, néha szerény a hozamuk, ezért elképzelhető, hogy csak csöpögni fognak, ha arra jár az ember.
A Felső-Csevice forrás és környéke természetvédelmi terület. További látnivalói a patak túlsó partján álló magányos sziklatömb, illetve a forrást bemutató tábla mellett induló sárga kör jelzésen, 200 méter megtétele után elérhető kilátópont. Innen szép kilátás nyílik Ágasvár és Óvár felé, továbbá a Szakadás-gödörre. Bizarr sziklaalakzatok is szép számban megtalálhatók itt. Érdemes felkeresni.
A forrásokat elhagyva a turistautat, a patakmeder partján, szép sziklafalak szegélyezik. A forrásoktól nem messze balra nyílik egy kicsi völgy, szintén mutatós szikla formákkal, néha vízeséssel. Szintén a közelben található a Szakadás-gödör is, melynek zárt, sokszor igen szűk szurdokaiban különlegesen szép harasztokat lehet találni.

Tuzson Arborétum:
A Szalajka patak völgyében 300 méter magasságban található a 4 hektár kiterjedésű arborétum.
Az élőfagyűjteményt kísérleti céllal dr. Tuzson János telepítette. Tuzson a Selmecbányai Erdészeti Akadémia növénytan tanára, majd a Műegyetem magántanára volt, 1912-től a Pázmány Péter Tudományegyetemen a Növényrendszertani Intézetet vezette, továbbá a Füvészkert igazgatója is volt. Ő végzett elsőként szövettani összehasonlító vizsgálatokat az ipolytarnóci ősfenyő kovásodott fatörzsével kapcsolatban. Az arborétumnak helyet adó fenyvespusztai erdőbirtokot 1925-ben vásárolta. Ebből a területből választotta ki a Szalajka-patak partján azt a területet, ahol kutatásait megkezdte. Az állomány letermelése után kialakított kísérleti területen 1928-tól 1940-ig, elsősorban örökzöldek telepítésével és szaporításával foglalkozott. A gyűjteményt folyamatosan gazdagította különböző fajokkal, főleg tűlevelűekkel.
A második világháború után erdőgazdasági kezelésbe került a terület, a szabad területeket feltöltötték lucfenyővel, vörösfenyővel és szelídgesztenyével, emiatt az arborétum állapota leromlott. 1976-ban lett védetté nyilvánítva a terület. A ma még megmaradt fafajokból említést érdemel a körülbelül 70 éves, 280 cm törzsátmérőjű atlaszcédrus, melyből Nógrád megyében csak ez az egy példány létezik. Értékesek továbbá az általában kevésbé gyakori fafajokhoz tartozó balzsamos fenyők, bércifenyők, kaukázusi jegenyefenyő, kolorádó fenyő, az oregoni hamisciprus facsoport, szürke és zöld duglászfenyő-facsoport, valamint a japán juhar 33 példánya.
Tuzson János a csemetenevelés, növénynemesítés mellett gyógynövénnyel is foglalkozott. Az utak mellett még most is előforduló rózsatövek a rózsaolaj nyerésére irányuló kísérleteire emlékeztetnek.
Az arborétum éjjel-nappal nyitva, ingyenesen tekinthető meg. Mellette a pár éve felújított erdészház, mint Erdei Iskola működik.

Megközelítés:
Kiinduló pontnak legcélszerűbb Tar községet választani. Parkolni itt lehet:  N 47° 57,161' E 19° 45,117' 191 m [GCTUZS+parkoló], majd a kék kereszt Kék kereszt jelzésen kell tovább menni. Az első láda felkereséséhez ennél az útpontnál  N 47° 57,032' E 19° 45,703' 208 m [GCTUZS+Útpont1] kell balra letérni. Itt a korábbi bánya épületei találhatók, valamint az Alsó-Csevice forrás nem túl biztató vizével is itt fakad. Menj végig az úton, a felső bányaudvarba!
A 2. ládáig továbbra is a kék kereszt Kék kereszt jelzésen kell haladni, kb. 1,5 km után következik a két Felső-Csevice forrás. Itt érdemes kis kitérőt tenni, és felkapaszkodni a  N 47° 56,778' E 19° 46,223' 276 m [GCTUZS+Hegycsúcs] pontig, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik Ágasvár és Óvár felé, valamint a "csúcs" sziklaformái is érdekesek. A kis kitérő után továbbra is a kék keresztet Kék kereszt kell követni. A második ládához itt, kb. a  N 47° 56,692' E 19° 46,195' 222 m [GCTUZS+Útpont2] pontnál kell balra, a völgybe bemenni. GPS-t zavaró dolgok szép számmal vannak, de a fordulópont nem téveszthető el. :) A völgyben nagyon szép sziklatömbök és sziklafalak vannak, a láda kevéssel a völgy vége előtt található.
A harmadik ládához ismét vissza kell térni a kék kereszt Kék kereszt jelzésre és azon tovább haladni. Hamarosan kettéágazik az út, de itt is a kék kereszt a helyes útvonal. Az arborétum bejárata itt található  N 47° 56,371' E 19° 47,755' 299 m [GCTUZS+Erdő] Az elkerített védett területre egy kis hídon és fakapun keresztül lehet bejutni. A láda a Tuzson Arborétum területén, az atlaszcédrus mögötti legnagyobb kidőlt fatörzs alatt, 18 cm x 13 cm x 6 cm konyhai doboz.
A multi végigjárható Ágasvártól megközelítve is, illetve az arborétumtól kb. 2 óra alatt, főként a Kék kereszt jelet követve elérhető Ágasvár is, melynek körvonalai a túra során sokszor föl fognak bukkanni.

Kellemes túrázást kívánok!

Források:
A Fenyvespusztai Erdei Iskola
A Tuzson Arborétum WIKI
Nevezetes fák

Ládatörténet
2017.12.11 A ládát adoptáltam. Köszönettel az eredeti rejtőnek, a láda pontjai nem mozdultak el túl messze és a ládaoldal is alapjában maradt ahogy volt, kivéve a szükséges frissítést a megközelítésről, az új helyek leírásáról és a koordináták pontosítását. Természetesen a jelszavak is változtak. Mindenkinek élvezetes további mátrai túrázást és ládavadászatot kíván Roy és emiGrant.
2017. nov. 6. A láda régóta beteg, a ládagazda részéről nem látszik javítási szándék, így a ládadoki javaslata alapján szabályainknak megfelelően adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (112 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.55 web: 4.72 átlag: 4.65

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fistvan 2021.04.05 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

CsKaroly 2021.04.05 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.11
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.8]

Petrukkio 2021.04.02 11:19 - Megtaláltam
Gyönyörű idő volt! A Szakadás-árkot is megjártuk. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

erdei csiperke 2021.03.15 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

esthajnalka 2021.03.13 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Murmogoek 2021.03.07 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Zolas21 2021.02.21 14:18 - Megtaláltam
Megvan, bár a rejtő utánanézhetne, hogy egy vízfolyásnak melyik a jobb és bal oldala...

Fixis 2021.02.21 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Tari körtúra keretében 1-3-2 sorrendben. A második pont a folyásirány szerinti jobb oldalon található.

peter76bp 2021.02.20 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

_DSC6360_PANO_DSC6369_PANO
_DSC6510_DSC6513
_DSC6515_DSC6519
mura 2021.02.20 10:52 - Megtaláltam
A bánya fantasztikus, de sajnos a jókora köd rontott az élményen. A csevice langyos, csípős vize igazi kuriózum. Az arborétum égbeszökő örökzöldjei igazi félhomályt teremtettek (GPS vételben is). Köszönet a rejtésekért!

zoli86 2021.02.14 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

FeldmanZ 2020.12.24 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Köszönöm brekeke segítségét! [Geoládák v3.8.3]

brekeke 2020.12.05 20:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk. A második pontnál találtunk egy régi nagy konyhai dobozt benne egy elmosódott jelszót és 2016 OS bejegyzést. Tetszett ez a multiláda.

kisbrekeke 2020.12.05 20:42 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

anettx 2020.10.03 12:50 - Megtaláltam
TFTC!
Klassz multi, jó rejtések. Az arborétumban pont egy éve jártam, ma pedig az 1. és 2. pontok között sétáltam egy jót.
[Geoládák v3.6.0]

gctuzs-IMG_5289gctuzs-DSC07253
GYEZegzug 2020.09.18 11:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Mátraszentimrei pihenés közben, kellemes környezetben nagyszerű kirándulás. Nagyon jó volt itt lenni, korrekt rejtés.
Köszi szépen a munkádat.

IMG_20200918_110902IMG_20200918_103826
IMG_20200918_111453IMG_20200918_110621
IMG_20200918_110333IMG_20200918_112537
IMG_20200918_112312IMG_20200918_111426
IMG_20200918_110434IMG_20200918_103642
IMG_20200918_112407IMG_20200918_112312
IMG_20200918_112146IMG_20200918_111917
IMG_20200918_111906IMG_20200918_111426
Aniko & Gyuri 2020.08.21 20:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

SirLes 2020.08.02 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam Andival, Julcsival, Gerivel, Ákossal és Matyival.
Az első pont most nyáron kissé küzdelmes, véremet adtam a ládáért, tetszett a kis tó is a bányában. A többi pont nem okozott gondot. Kellemes séta volt. Izlet a forrás víz is.

P1110534P1110541
P1110550P1110551
P1110602P1110603
kisember 2020.08.02 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

nmárti 2020.07.24 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.54
Köszi a rejtést, részletek hamarosan.

GeoEvike 2020.06.13 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.4.1]

Toti 2020.06.13 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

spanyesz 2020.05.28 14:08 - Megtaláltam
Köszi a rejtést, nagyon jó helyeket mutattál meg. Nonow22-vel levadasztuk.

nonow22 2020.05.28 14:06 - Megtaláltam
Spanyesszel megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Az arborétum fenyvese gyönyörű, nagyon szerettük. :) [g:hu 1.6.7]

akosgy 2020.03.28 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.15
Egy kellemes, 19 km-es túra során találtuk meg.

Velem egy háztartásban élő túratársammal autóztunk Tarra, hogy egy kellően félreeső vidéken, senkivel nem találkozva erősítsük alapos indokkal az immunrendszerünket.

A Farkaslyuk-tető és a Szakadás-árok után elmentünk az arborétumig, hogy megcsodáljuk a fenyőgyűjteményt. Nagyon szépek, a láda is gyorsan előkerült. Kicsit még feljebb sétáltunk, majd a felső vadászösvényeken visszaindultunk, mert későre járt már.

A 2. és 1. pontot visszirányban ejtettük útba, mindkét helyszín tetszett. A 2. ponton nem tudtuk, hogy a kanyon a látnivaló, lendületből fel is szaladtunk a kilátópontra. :) A találat örömére aztán töltöttünk elvitelre egy kulacs vasalt vizet a forrásból.

Nem értem, hogy a láda miért beteg, amikor minden pontja rendben van, ill. a jelszót sem fogadja el valamiért. De nekem sem kell mindent érteni. :)

UPDATE: Most már értem. :)

Köszi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (188 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]