geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1799. Izra-tó (SK) (GCIZRA)

Kellemes füves part

Kellemes füves part

Víz alatti csendélet

Víz alatti csendélet

Nyári idill

Nyári idill

A hely feeling-je picit ilyen

A hely feeling-je picit ilyen

Kellemes sétaút vezet körbe

Kellemes sétaút vezet körbe

Hangulatos erdő veszi körül

Hangulatos erdő veszi körül

A feltűnő színű büfé

A feltűnő színű büfé

A láda valahol erre

A láda valahol erre

Hangulatos erdei út vezet a tóhoz

Hangulatos erdei út vezet a tóhoz
Szélesség N 48° 34,244'
Hosszúság E 21° 29,433'
Magasság: 463 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.07 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.09.02 16:40
Utolsó lényeges változás: 2015.07.13 10:55
Utolsó változás: 2020.03.05 15:47
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Péter, Oli, Pali (06 LXX 285 39 LIII)
Felhasználó: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 175 + 2 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A kis méretű ládát a teniszpálya feletti domboldalban egy bükkfa gyökerénél, kövekkel álcázva, lelitek.


A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.


Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Mostmár nemcsak a kijelölt ponton, hanem bárhol átkelhettek a határon! Fontos azonban, hogy személyi igazolvány vagy útlevél a későbbiekben is legyen nálatok!

Azok a gyermekek, akiknek nincs még személyi igazolványuk, továbbra is csak útlevéllel kelhetnek át.

Az Izra-tó

A tó a Szalánci-hegységet (Slanské vrchy) és a Zempléni-hegységet magában foglaló Eperjes-Tokaji-hegység (v. hegyvidék) egyik vulkáni kráterében keletkezett, több kis forrás is táplálja vizét. A tó vizét a Kolbása-patak (Izra potok) vezeti a Ronyvába, a tó a Bodrog vízgyűjtőjéhez tartozik. A tóban különböző rovarok, baktériumok, hüllőfélék és halak is élnek. Az, hogy ez utóbbiak hogyan kerültek ide, érdekes kérdés, mindenesetre a jelenlétükre utal a fényképen látható y-alakú ágacska is. A tavat minden irányból erdő veszi körül, így az északi parton levő büfé és a tavat körbevevő házikók ellenére is megkapó látványt nyújt. A tónál levő büfében forintért is lehet vásárolni, de jobban járunk, ha van nálunk euró. A tó neve szláv eredetű, szó szerint tavat jelent, v.ö. ukrán Озеро, szlovák jazero = tó. A szlovák Izra elnevezés végeredményben magyarból való visszakölcsönzés eredménye.

Nyaranta a tóban fürdőzők jó része szlovák nemzetiségű, tekintettel arra, hogy a határ szlovákiai oldalán a magyar közösségek az utóbbi évszázadokban, illetve az elmúlt 87 év alatt gyakorlatilag teljesen eltűntek, illetve asszimilálódtak. A korábbi magyar jelenlétre csupán egyes helynevek, sírkőfeliratok, illetve a környék falvaiban látható református templomok utalnak. Nagy tömbben élő szlovákiai magyarokkal legközelebb a Bodrogközben, illetve nyugatra Szepsi és Rozsnyó környékén találkozhatunk.

A tó első írásos említése 1270-ből való, Isra alakban. A környék 1881-ig Abaúj, 1881-1920 között Abaúj-Torna vármegyéhez tartozott, Zemplén vármegye határa Kalsától és Pusztafalutól keletre húzódott észak-déli irányban. Az összességében igazságos etnikai revíziót megvalósító 1938. november 2-i első bécsi döntéssel a tó környékének egy része ideiglenesen visszakerült Magyarországhoz, de maga a tó a csehszlovák oldalon maradt.

Magyarország és Szlovákia 2006 tavaszán nemzetközi szerződésben állapodott meg 45 turisztikai célú határátkelő kijelöléséről. A határátkelőpontok listája a 120/2006. (V.17.) Korm. rendelet 1-es számú mellékletében található.

2007. december 21-ét követően nemcsak a kijelölt ponton, hanem bárhol átkelhettek a határon!

Izra asszony mondája

Hosszú idő után Izra rátalált arra, ami beteljesíthette álmát. Saját várat szeretett volna építeni, áttetszőt, mint a kristály. A tájon át sétálgatva a Slaná lábainál hatalmas kősó tömbökre talált. Úgy döntött, ezekből kell megépülnie a várnak. De ami napközben megépült, éjjel összedőlt. Mindenki elkeseredett, mert só sem maradt, a vár sem épült meg. A szlávok a végén mégis csak felszabadultak. A Finčík nevű híres harcos seregei élén elűzte az avarokat a Slanské-Hegység környékéről. Nem tudhatta, hogy a nagy erejű Izra varázslónő, megátkozta harcosait. Csak ő maga virrasztott és tehetetlenül bolyongott a táborban. Majd úgy döntött, egyedül indul a vár felé. Ahogyan közeledett, Izra varázslatai hatottak, és lábai elnehezedtek. Egyszer csak egy gyönyörűséges hegyi tündér jelent meg előtte. Körötte sellők repkedtek. A tündér egy kardot nyújtott felé, hogy övezze fel magát. Amint Finčík felövezte a kardot, azon nyomban visszatért minden ereje. Majd tanácsot adott neki a tündér, hogy menjen fel a hegy csúcsára, ahol egy kutat talál. A kútból merítsen vizet a sisakjába és mossa meg vele a katonáit. Úgy is tett, ahogyan azt a tündér mondta és a katonái megelevenedtek. Az új napra virradóra a katonák készülődtek, hogy megütközzenek Izrával. De ő újabb alattomos varázslattal megrontotta a friss kenyércipókat. Az éhes katonák rávetették magukat a kenyérre, de amint hozzáértek, megdermedtek. Amikor ezt Finčík meglátta, előrántotta kardját és kettévágta a cipókat. A kenyér azon nyomban sziklákká vált, amelyeket az emberek cipóköveknek hívnak. Finčík serege három napon át tört utat Izra várához, mivel ő mindent megátkozott, amit csak lehetett. De az erdei tündérek és sellők védelmezték őket, így érve el azt a pontot, ahonnan már látták a várat. Megdöbbenve látták, hogy a völgybe minden oldalról ömlik a víz és Izra lakába vakító villámok csapkodnak. A víz elöntötte a teljes völgyet és a vízzel együtt eltűnt a sóvár is kegyetlen úrnőjével együtt. Ezen a helyen van ma az Izra-tó, ami az avar varázslónőről kapta nevét. Finčík katonáival felment a hegyre a csodavizet adó kúthoz, de az is eltűnt. Csak egy kőtömb maradt a helyén, ahonnan valaha a víz tört elő. Azon a helyen építetett várat Finčík. A vár romjai letűnt korok tanúi, és a mai napig láthatóak a Slanec feletti várdombon

Megközelítés

1. Pusztafalu felől:
A falu központjától egy meredek, rossz minőségű úton indulunk kifelé, jól jöhet, ha észrevesszük az Izra kemping felé mutató kiírást. A faluból kiérve mezei úton haladunk tovább, balra a Tolvaj-hegy erdős-sziklás oldalára, jobbra a dombokon túl a zempléni folyók síkságaira nyílik kilátás. Az út nemsokára balra fordul, majd kb. 3-400 m után jobbra, tehát nagyjából követi az eddigi északi irányt. Elérjük az erdőt, és rövid emelkedő után érünk a volt Pusztafalu-Kolbása határátkelő pontra. Az út innen egyértelmű.

2. Kalsa (Kalša) felől:
Kalsa (Kalša) Sátoraljaújhelytől 40, Tornyosnémetitől 50 km-re van. A faluban tábla jelzi a helyes irányt. Kanyargós, emelkedő erdei úton 8 km után érünk a tóhoz, végig egyértelmű, hogy merre kell menni.

3. Nagyszalánc (Slanec) felől:
Szalánchuta (Slanská Huta) felé kell menni, autóval célszerű inkább innen közelíteni.

Ajánlom figyelmetekbe a geocaching.sk honlapon fent levő pontot is, ami szintén itt található!
A koo-i: N 48°34.245' E 021°29.679'.

Egyéb infók
Panorámafotó az Izra-tóról

Ládatörténet
2015.07.02.
A láda kicsit feljebb költözött a domboldalon. Ládaoldal frissítés + új képek! Jó keresgélést!
skiccpausz&nrc&misi

2013.02.03. A láda újretelepítve, +pótjelszó.
Skiccpausz&Nárcisz.

2012.02.28. Mindezidáig terveztem, hogy karban tartom a ládát, de mivel erre egyre kevesebb esély, fealjánlom örökbefogadását.../szpal/

Köszönet Nivabibinek a pontosabb koordinátákért.katt

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (96 db): környezet: 4.51 rejtés: 4.21 web: 4.57 átlag: 4.43

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Brigi2004 2020.08.08 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Üdvözlettel:Brigi [g:hu 1.6.7]

morph 2020.07.26 10:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Autóval jöttünk át egészen a tóig Pusztafalu felől, óvatosan-lassan szerintem járhatónak mondható az út. A tó nagyon hangulatos, a helyiek kicsit furcsán néztek, amikor kibukkantunk a fák közül - gondolom, nem tipikus, hogy abból az irányból jön autó.

A láda meglett, kicsit értetlenül néztem, hogy miért kellett ilyen messzire rejteni mindentől, ilyen magasan a domboldalon. A koordináta nagyjából pontos. Kár, hogy a tóparti épületek ilyen romos, rossz állapotban vannak.

Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

kupec 2020.06.27 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Robogo 2020.06.02 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

kitkat0123 2020.06.02 13:01 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.4.1]

tabletta 2020.06.02 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

Liberty 2020.06.02 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Négynapos pünkösdi túra a gyönyörű Zempléni-hegységben, szebbnél-szebb és érdekes helyeken kitkat0123, Robogó és tabletta társaságában.

Szép erdei útvonalon, egy hangulatos forrást is érintve jutottunk el a tóhoz. A tó és a környezete is nagyon szép, az erdőben a láda könnyen meglett. Folytatjuk utunkat Sátoraljaújhelyre, a GCSUJH ládájához. Köszönet a rejtésért.

Szalánchuta (SK) címere
kovigaga 2020.05.29 15:02 - Megtaláltam
A ládát nem találtam meg, lehet, hogy a favágás következtében eltűnt? Vagy a jel nem volt pontos. A Milic-felé haladva ejtettük útba a tavat.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2020.06.26 05:39]

IMG_7169IMG_7170
IMG_7171IMG_7172
Toti 2020.05.29 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

GeoEvike 2020.05.29 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.4.0]

moli_gyuri 2020.03.19 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.66
A teniszpályát ugyan nem láttuk. A tó nagyon szép.
Gyalog mentünk Pusztafaluból. Útközben hangulatos a forrásnál a pihenő.
Köszi a rejtést: Cilu&Gyurkoo
Mazsom

Pusztafaluútban Pusztafalutól
forrás, pihenő
skiccpausz 2020.01.26 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.68
Átadtam örökbefogadásra!

Attibati 2019.12.29 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
21 kilométeres gyalogtúra a Füzér - Kis-Milic - Izra-tó - Bába-hegy - Füzér útvonalon
A Kis-Milic felől érkeztem a tóhoz zömmel jelzetlen utakon és a sárga sáv jelzésen. A Kis-Milicen nagyon erős szél fújt, megkönnyebbültem, mikor lértem a völgybe. A ládát sokáig kerestem, a környéken több fát kivágtak, biztos voltam benne, hogy a láda ennek esett áldozatul. Aztán az egyik fa tövében megpillantottam egy gyanus ködarabot.
A tó Magyarország felöl jól megközelíthető kerékpárral, remel makadám út vezet ide Pusztafaluról.
A kis üdülőtelep teljesen kihalt volt, egy lélekkel sem találkoztam.
Tovább a Bába-hegy felé.

vaj+zs 2019.09.14 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam

eFeS 2019.09.14 22:39 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 2 web: 5 átlag: 2.67 súly: 3.70
Levadászva a XI., immár Zemplén-Bükki Geocaching túrán BPeterDV és vaj+zs kollégákkal. Köszönjük! [g:hu 1.6.4]
--
Elég szánalmas látvány a tó, mintha egy múltbéli álomban lenne az ember. Látszik, hogy hajdanán élt szebb időket, jelenleg teljesen el van hanyagolva. Ami viszont jó, hogy kocsival végig el tudtunk menni a ládához... :)

geocaching_matrica_2019 
BPeterDV 2019.09.14 20:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk a XI. Zemplén-bükki geoláda-túra keretében eFeS és vaj+zs kollégákkal. Köszönjük a rejtést!

szollosi73 2019.09.10 17:47 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Megvan!
Pusztafalu felől kocsival simán járható erdei úton ugrottunk át a tóhoz. Az úton két nagyobb pocsolyát kellett csak leküzdeni, de igazából sokkal rosszabbra számítottam, bármilyen kocsival jól járható. A tó nagyon szép, először azt hittük teljesen kihalt, de aztán a túlsó parton megláttunk két fiatalt, lehet horgásztak. Megkerestük előbb a com-os ládát, majd elsétáltunk a hu-s ládához is. Sokat nem is időztünk, pár fotót csináltunk, aztán visszaautóztunk Magyarországra.
Köszi a rejtést.

Izra-tó (SK)-1Izra-tó (SK)-2
Izra-tó (SK)-3Izra-tó (SK)-4
Izra-tó (SK)-5Izra-tó (SK)-6
Izra-tó (SK)-7Izra-tó (SK)-8
Izra-tó (SK)-9Izra-tó (SK)-10
galoca81 2019.08.01 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

effell71 2019.07.23 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

nagyfeco 2019.07.18 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.45
Koszi a rejtest.

tapiapi 2019.07.18 18:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Köszönöm, hogy idecsaltál. Ha hazaérek, megírom, mit láttam. [g:hu 1.6.3]
A helytől dobtam egy hátast. Szó szerint. Kicsit csúszott az avar.

Brigi23 2019.04.20 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

voyagers 2019.02.23 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zsizsi60 2018.11.01 13:44 - Megtaláltam
Technikai problemak miatt a rejtő segítségével. Koszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

geocat&geodog❤ 2018.09.25 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Zempléni ládázásunk során, a Nagy Milic meghódítása után levadászva. Sajnos nem volt elég időnk élvezni a tavat, de visszatérünk még ide! Köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (181 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.