geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1781. Várhegy (Erdély) (GCVHGY)

A forrásnál

A forrásnál

Táj

Táj

Kapaszkodunk

Kapaszkodunk

A csúcson

A csúcson

Égerfás-tó

 Égerfás-tó
Szélesség N 46° 40,475'
Hosszúság E 25° 1,866'
Magasság: 829 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.31 12:39
Megjelenés időpontja: 2007.08.23 22:00
Utolsó lényeges változás: 2015.04.27 05:49
Utolsó változás: 2015.04.27 05:58
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Kis-Molnár
Felhasználó: Kis-Molnár
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4500 m
Megtalálások száma: 37 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A ládát papa71-től adoptáltuk, majd rövidesen felújítottuk.

WAP

A ládát egy négytagú facsoport tövében keresd!

Megközelítés

Javasolt kiindulási pont: N46°40,427' E25°01,273' Útkereszteződésnél hagyd az autót, ide tudsz visszatérni (fatelep mellett)
Vármezőtől a piros pont jelzésen jutsz fel a Várhegy csúcsára, ahol ÉNY irányban találod kb. 15-20 méterre a csúcstáblától, letört fa gyökerei között.
Az Égerfás tavat N46°40,704' E25°01,934' is érdemes útba ejteni, de vigyázz mert kutyák is lehetnek!

A rejtés

A rejtés apropóját az évente megrendezésre kerülő EKE vándortábor 0-dik meglehetősen esős és még programok nélküli napja adta. No meg néhány geocacher szerencsés találkozása.

Ha Szovátán, Parajdon, Sófalván vagy a környékén jársz ajánlom látogasd meg Vármezőt, különösen ha szívesen megróbálkoznál egy kis pisztráng horgászattal is:
Javaslom, hogy állj meg a pisztrángos étterem  N 46° 40,123' E 25° 0,794' 645 m [GCVHGY+Pisztrángos étterem] előtt, és ha meguntad a horgászatot, vagy elköltötted ebédedet, sétálj egy kicsit.

A falu közepén húzódó utat követve kereszteződéshez érsz ahol a piros kör Piros telikör jelzés kétfelé ágazik  N 46° 40,425' E 25° 1,263' 647 m [GCVHGY+útelágazás]. Én a jobb oldali irányt javaslom indulásnak, amely a Kiság völgyében halad. Hamarosan bal oldalon egy jelzetlen út szalad neki a hegynek  N 46° 40,347' E 25° 1,372' 647 m [GCVHGY+kaptató] jó kondicióban lévők ezen is felmehetnek. Kevésbé bátrak kövessék tovább a piros kör Piros telikör jelzést. Hamarosan a jelzés is letér a makadám útról, a letérőnél található a Tündérek forrása  N 46° 40,257' E 25° 2,020' 721 m [GCVHGY+Forrás] . Javaslom, itt töltsd meg a kulacsodat, mert egy kis kaptató következik. A jelzés közepes emelkedéssel jut fel a nyeregig, ahol újra kettéágazik  N 46° 40,564' E 25° 2,030' 756 m [GCVHGY+Nyereg] . A gerincen felfelé kapaszkodó ágon juthatsz el a várhegy csúcsára  N 46° 40,478' E 25° 1,883' 823 m [GCVHGY+Várhegy] ahol a ládát is elrejtettük. Ha megszerezted a ládát, már biztosan sikerült ledolgozzad az ebédet, tehát könnyed ereszkedéssel vissza sétálhatsz a nyeregig (GCVHGY+Nyereg), majd a hegy túloldalán a jelzést követve leereszkedhetsz az égerfás tóhoz  N 46° 40,704' E 25° 1,934' 653 m [GCVHGY+Égerfás tó]. A tó szigorúan védett az itt található foltos szalamandra populáció miatt. A tótól tovább követve a jelzést lefelé eléred a Nagyág völgyét  N 46° 40,707' E 25° 1,683' 700 m [GCVHGY+Gát]. A patakon itt találod azt a zsiliprendszert, amellyel elvezetik a patak egy részét a pisztrángtenyészetekhez. Innen a jelzést és a makadám utat lefelé követve visszasétálhatsz a faluba.
Javasolt szálláshelyek a környéken:
Vándor fogadó  N 46° 40,212' E 25° 0,809' 645 m [GCVHGY+Vándor fogadó],
Mustáng kemping  N 46° 40,044' E 25° 0,386' 642 m [GCVHGY+Mustang kemping] ,
History panzió .

Az alábbi szövegrész az Erdélyi Kárpát Egyesület Marosvásárhelyi szakosztálya által a 16. eke vándortáborra kiadott "Vármező és környéke" - című tájékoztató kiadványból származik.

Általában a Nyárádmentéről

Vármező a Felső Nyárádmente idegenforgalmi szempontból kiemelt területe.
Románia középső, az Erdélyi medence keleti részén fekszik, három fontos földrajzi tájegység találkozásánál: a Nyárádmenti dombvidék, a diapír sótömbökkel rendelkező Erdélyi dombvidék, valamint a Görgényi havasok.
Vármező megközelíthető Marosvásárhelyről, illetve Szovátáról országúton, mert sajnos a nyárádmenti kisvasutat felszámolták (tervezik a nyomtáv lefedésével kerékpárút kialakítását).
Közigazgatási szempontból Maros megye keleti határán van, a történelmi Maros-Torda és Udvarhely vármegye határán.
A II. Világháború után a Maros Magyar Autonóm Tartomány közepén feküdt, majd az 1968-as átszervezés után a jelenlegi Maros-megyéhez tartozik.
A Felső nyárádmentén található öt község közül (Nyárádremete, Csíkfalva, Nyárádmagyarós, Hodos, Bere) közigazgatásilag Nyárádremetéhez tartozik Vármező.
A tájegység felszíne (domborzata) rendkívül vátozatos, mivel keverednek a hegyvidék és dombvidék domborzati formái és természetes növénytakarója. E vidék jó részét erdők, legelők, kaszálók borítják, s viszonylag kis területeken találhatók szántóföldi kultúrák (burgonya, zab, rozs, kukorica, búza). Ezért a gazdaság húzóágazatai az állattenyésztés és az idegenforgalom.
Az állattartás jellegzetessége, hogy hóharmat esetén Kisasszony napjáig (szeptember 8.) tartják kint az állatokat. A szarvasmarha, illetve lótartás és legeltetés falunként változó.
A Nyárád középső és alsó szakaszán a lakosság fő megélhetési forrása a zöldségtermesztés, s ezért is nevezik e területet "Murokországnak" vagy "Sárgarépa paradicsomnak".
A Nyárádmente falvai jellegzetes útifaluk, vagy szallagtelkes települések, amelyek a régi időkben viszonylagos védettséget nyújtottak a lakosoknak, főleg az utak vagy patakok két oldalán húzódva. Jellegzetesek a kis és közepesfalvak.
A Nyárád mentére (79 km) jellemző a nagy falusűrűség (63 település található és minden 1,3 km folyó-hosszra esik egy falu), a felső szakaszon ez kicsit ritkább.

Kőzettani áttekintés
Vármező környékét vegyesen vulkanikus és ülledékes kőzetek alkotják.
Az erdélyi medence szegélyén húzódó dombok és medencék anyaga nagyrészt ülledékes. Ezek közé tartoznak a miocén idején létrejött tavi és tengeri ülledékek, a Bádeni időszakban lerakódott vastag sórétegek, melyek utólag felgyürődtek (például a Szovátai sóhegy vagy Parajdon a sóbánya). A Szarmata időben főleg márgák, homok és homokkő képződött. A Pannon alatt az itt húzódó sekélyvízű tengerekben, főleg a kavicsok cementeződése során konglomerátok és berccsák keletkeztek. Ez idő alatt mélyebb vizekben vörös agyag és márga képződött (meleg és nedves körülmények között).
A Pannon idő végén jelenik meg a vulkanikus tevékenység, amely a Pilocén és Pleisztocén idején éri el tetőfokát.
A vulkanikus kőzetek közül dominánsok a piroxént és zöld hornblendet tartalmazó andezitek. A piroklasztitok közül megemlíthetjük az andezites hornblendés piroxénes beccsákat, valamint a piroxént és hipersztént és a robbanások során kialakuló lappiliket tartalmazó mikrobeccsákat.
A vulkanikus közetek által borított területek két térségre oszthatók:
A. a majdnem teljesen éppen maradt kalderájú tűzhányókra, például Mezőhavas (Nagy Száka 1777 m), Kis Száka (1733 m), Tatárka (1689 m).
B. a vulkáni lávafolyások által kialakított platókra, melyek sok esetben még az ülledékes kőzeteket is beborították. Ez a lávaréteg késleltette az ülledékes kőzetek erózióját, így kiemelkednek a környező területekből (például a Bekecs - 1080 m).
A láva által borított felszínt a vizek feldarabolták, úgynevezett "mező"-ket alakítván ki bennük, például Felső-, Közép-, Alsó-mező, Ruta-mező, stb. E platók magassága 1000-1100 m és kelet-nyugati irányúak.
A felső Nyárád mentén a vulkanikus felszín mellett strukturális felszín is található, sok a kueszta. A vulkanikus hegyek, platók, szubkárpáti dombok mellett kisebb medencéket is telálhatunk például Szovátai-, Nyárádremetei-, Myárádmagyarósi-medence. Gyakori az inverzió. A jelenlegi legfontosabb erózios tényező a csapadékvíz (pluviális erózió), a torencialitás és a folyóvíz erózió. Az a vulkáni plató szegélyénél különösen erős, főleg a patakok által kifejtett erózió, főleg puhább, üledékes kőzetek vannak kitéve a patakvizek koptató hatásának, így lesz "zavaros a Nyárád", ahogy a népdal is mondja. Az erdők írtása a torencialitás, a helytelenül végzett mezőgazdasági munkálatok, de elsősorban a kőzettani szerkezet megkönnyíti a földcsuszamlások kialakulását, főleg a pannon márgákon, példáula Bekecs déli és nyugati oldalán Nyárádmagyaróson és Nyárádselyén. A folyóvizi erózió hatására alakultak ki a teraszok. Ezek már Vármező térségében is láthatók. A 30 méteres terasz a legfejlettebb Nyárádremete és Mikháza között.

Éghajlati mutatói
Évi napos órák száma: 1570 óra/év
Sokévi átlaghőmérsklet: 7,5 C°
Legalacsonyabb havi átlaghőmérséklet: -3,6° C (február)
Legmagasabb havi átlaghőmérséklet: +20,5° C (július)
A valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet: -32,8°C
A valaha mért legmagasabb hőmérséklet: +39°C
Fagyos napok száma: 120 nap
Meleg napok száma: (>30°C): 80 nap
Talajhőmérséklet (sokévi átlag):10-11°C
Csapadékmennyiség (sokévi átlag) : 820mm
Hótakaró időtartama: 60-75 nap
Hóvastagság: 60-75 cm
Uralkodó szél Nyugati (Észak-nyugati)
A felsorolt mutatók segítségéval tiszta képet kapunk a Felső Nyárádmente éghajlatáról.

Vízrajza
a.) Felszín alatti vizei több csoportba sorolhatók:
- sós vizek a sótömbök közelében
- foszlis magas ásványtartalmú vizek Ca, Mg, K, Cl valamint CH4 buborékokat tartalmaznak.
- a viszonylag frissen leszivárgott enyhén mineralizált szarmata és pliocén vizek jód tartalommal (ivásra alkalmasak).
b.) Felszíni vizek
- folyók - a Nyárád 78 km hosszú
1. Kis Nyárád a Bekecsben ered
2. Nagy Nyárád (Kiság és Nagyág) a mezőhavasban ered. A Kis és Nagy Nyárád Nyárádszeredánál folynak össze.
Vízgyüjtő területe 625 km2.
A Nyárádba folynak össze a következő patakok:
Hidas, Meleg Sugó, Köhéri, Hideg Sugó, Szakadát (Vármezőn halad át), Hódas, Iszló, Rozsdás, Tekeres, Tompa Egeres, Májai.
A nyárád vízellátása pluvio naviális. Folyása torenciális, ezért gyakoriak az árvizek (április, május június), s ezek alkalmával a vízhozama meghaladja a normális vízhozam százszorosát.
Az árvizek pusztításának megfékezésére építették a Véczkei csatornát (a többletvizet a Kis Kükülőbe vezetik), valamint a Nyárádszeredai (jobbágyfalvi) gátat, melynek tározókapacitása eléri a 6 millió köbmétert, valamint a medret is szabályozták.
A térségben pisztrángos tavakat találunk Vármező térségében, és pár kisebb méretű földcsuszamlás által létrejött tavat.
A terület talajai a lombhullató erdőkre jellemző kambikus talajok, közepes termőképességgel, magasabb régiókban kevésbé termékeny, szpódikus savanyú talajok, a podzolok foglalnak el jelentősebb területet.
A Nyárád és a patakok mentén azonális ártéri vizenyős és hordaléktalajok találhatók.

Növényzet
A Felső Nyárádmenterendkívül festői, változatos növénytakarójával büszkélkedhet. Ez a változatosság növeli a környék idegenforgalmi vonzását. E vidékre legjellemzőbbek a lombhullató és vegyes erdők, melyek tisztásain legelők, kaszálók és ritkábban szántóföldek találhatók.
Mivel a térségben ritkábbak a falvak, felemelő látványt nyújtanak, főleg őszszel, a lombhullató erdők. Ezekben sokszor 700m magasságig is megtalálhatók a tölgyek. Leggyakoribbak a bükkerdők. A kettő közöt húzódnak a tölgy-bükk vegyeserdők, amelyekben gyakoriak a kőris, juhar, vadcseresznye, hárs, valamint patakok mentén az égerfa.
Ezek az erdők környezetkímélő funkciójukon kívül rendkívüli esztétikai élményt is nyújtanak szépségükkel, könnyen megközelíthetőek, kirándulásra alkalmasak.
A magasabb régiókban tűlevelűek vegyülnek a lombhullatókkal és 800 méter felet megjelennek a fenyőerdők is.
A lombhullató erdők gazdag aljnövényzete közül kiemelhetők a mogyoró, kecskerágó, som, kökény, vadrózsa, galagonya, bodza, szeder, málna. A fenyőerdőkben gyakori a fekete áfonya. Az árnyékosabb erdőkben nagy területet foglal el az erdei pajzsika vagy páfrány, madársóska, erdei szamóca, acsalapu, stb.
A kaszálókon, legelőkön a pázsitfűfélék mellett gazdag a virágtakaró: margaréta, harangvirág, katonaszekfű. Sok a gyógynövény: cickafarkkóró, tüskés galagonya, menta, vadcsombor vagy kakukkfű, fehér fagyöngy.
A táj gazdag védett növényekben, de a védett övezetek viszonylag kis területekre korlátozódnak, például a Fókusz Öko Központ által 1999-2000-ben védetté nyílvánított Kisadorjáni tó és környéke, vagy a Buzaháza környékén lévő védett terület. Itt találunk olyan védett növényfajokat, mint a kockás liliom, szibériai törpe nőszirom, nárcisz.

Állatvilága
A lombhullató és vegyesfájú erdőkre jellemző állatok közül a medvére hívjuk fel a figyelmet: védett állat, de gyakran megtörténhet, hogy embert is támad, különösen a bocsos. sajnos gyakran gazdaságokból is eloroz háziállatokat.
A gazdag emlős állatvilág pl. farkas, róka, vaddisznó, szarvas, őz sajnos gondokat is okoz a gazdálkodóknak, megdézsmálva a termőterületeket.
A színes madárvilágból főleg a ragadozók szorulnak védelemre.
A vizek és tavak állatvilága, -halak, békák, vizisikló -, valamint gazdag rovarvilág a vidék felfedezésre váró csodái.
Túrázás közben, főleg meleg időben, figyeljünk a keresztes viperára, mely nagyon gyakori e tájon, és marás esetén problémát jelenthet az ellenszérum beszerzése.
Szerző: Egyed Anna

Lakossága
Az erre vonatkozó legfrissebb adatokat Sepsiszéki Nagy Balázs: Székelyföld falvai a XX. század végén (2006) című kötetében megjelentek alapján kivonatoltuk és ezek csak az Orbán Balázs könyvében megjelenő székelyföldi falvakra vonatkoznak.
A nyárád völgyében élő 33438 személy 84,33% magyar (székely), 6,38% román, 9,26% cigány, 0,03% más nemzetiségű. A vallási hovatartozás szerinti megoszlás pedig: 22,96% római katolikus, 51,10% református, 7,72% unitárius, 0,38% görög katolikus, 7,68% ortodox és 10,16% egyéb felekezetű vagy vallás nélküli. A folyó öt szakaszán ez a következőképpen oszlik meg:
1. Alsó nyárádmente 14 falujában: 7.944 személyből 66.47% magyar, 13,72% román, 19,80% cigány, 0,01% egyéb, vallásilag pedig: 2,94% rk., 0,33%u., 0,50% gk., 16,11% o., 16,87% mv.+vn.
2. Közép Nyárádmente 19 falujában: 9641 személyből 91,21% magyar, 2,42% román, 6,23% cigány, 0,05% egyéb, vallásilag pedig 11,27% rk., 64,07% r., 14,38% u., 0,52% gk., 2,9% o., 6,86% mv. +vn.
3. Nyárádszereda és vonzáskörzetében lévő 10 faluban: 5824 személyből 83,97% magyar, 10,65% román, 5,36% cigány, 0,02% egyéb, vallásilag pedig 16,16% rk., 52,39% r., 5,32% u., 0,53% gk., 13,68% o., 11,92% mv. + vn.
4. Felső Nyárádmente 14 falujában: 7296 személyből 90,90% magyar, 2,14% romám, 6,94% cigány, 0,02% egyéb vallásilag pedig: 70,35% rk., 9,4% r., 11,68% u., 0,07% gk., 2,21% o., 6,29% mv. + vn.
5. Kis Nyárádmente 11 falujában 2733 személyből 95,21% magyar, 1,24% román, 3,55% cigány, vallásilag pedig: 11,71% rk., 77,39% r., 0,22% u., 1,79% o., 8,89% mv. + vn.
Színromán falu egyedül Vece.
Érdekes tudni, hogy bizonyos falvakban elég népes a cigány lakosság, például Hagymásbodonban vagy Nyárádmagyaróson, ahol a kalapos cigányok egyik fő központja van.
szerző: Kerekes Péter Pál

Még néhány száraz adat a faluról a wikipédiából idézve:
Vármező (románul Câmpu Cetătii, németül Burgfeld)
A Nyárádremetéhez tartozó falu Marosvásárhelytől 38 km-re északkeletre a Kisnyárád (vagy Kiság) és a Nagynyárád (Nagyág, vagy Vármezőpataka) összefolyásánál fekszik.
Nevét a felette magasodó Várhegyen állt egykori várról kapta.
A Várhegy alatt a 18. század elején br. Bornemissza József állíttatott kápolnát amely 1817-ben még állott, de Orbán Balázs már csak romjait látta. 1910-ben még nem volt lakossága. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott. 1992-ben 470 lakosából 458 magyar és 12 román volt.
A Várhegy 823 m magas csúcsán keresendő az egykori vár maradványa. (No meg a geoláda)
Itt van Románia legnagyobb pisztrángtenyészete. Turisztikai központ, amely egyre inkább üdülőfalu jelleget kap.

Jó túrázást, szép időt, tartalmas időtöltést és jó kapást kívánok!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (20 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.35 web: 4.57 átlag: 4.49

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


hamboglarka 2019.09.28 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.30
Megvolt, van fotóm a jelszóval is, az applikáció mégsem fogadja el :(

20190928_161225 
targonczas 2019.08.27 10:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kobcikrajci 2019.08.10 15:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.64
Útban Csík felé 1/2. Szovátán már jártam legutóbb, innen egy kis kitérő Vármező, ahol az útkereszteződés parkolójából nekivágtam a túrának. Épp előttem indult két traktor, az utánfutón fiatalokkal a földúton. A hegyet dél felől kerülve népszerű kempingező helyet láttam, majd egy nyájon áthaladva kapaszkodhattam fel a tetőre. A növényzet miatt kilátás nincs, úgyhogy az érzésért jövünk. :) A láda rövid keresés után meglett, mivel ilyen "trükkös" rejtéssel már találkoztam a környéken. Így csak a nagy követ kellett avartalanítani. Mivel közben a hátam mögött nagy ugatás támadt, a meredek ösvényen ereszkedtem le, távban néhány m-t spórolva.

tojas 2019.08.07 20:02 - Megtaláltam
A piros kör jelzés nem rossz, de sok helyen a megérzésre van bízva merre kell követni a turista utat.
A torony irány megoldás komoly kihívás. Kipróbáltam, nehezen de teljesíthető.
Sokat segítene a megtalálásban, ha meg lenne adva, hogy mekkora méretű ládát kell keresni.

Köszönöm kobcikrajci segítségét!

TetőLefelé
Tó messziről 
Icsernus76 2019.07.30 11:12 - Nem találtam meg
Sokat kerestük, de nem leltük...????
A táj csodálatos.
Csernus család... [Geoládák v2.2.5]

Tiszaparti 2017.08.05 10:30 - Megtaláltam
Köszi!
Könnyen meg lett. Lefelé legelő nyájakkal találkoztunk, de a kutyák meg sem moccantak.

Pet 2017.07.28 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Vagy fél órát kerestük a környéken a ládát, mire megtaláltuk. Ötletes rejtés!
Finom volt a pisztráng is, amit ezt követően fogyasztottunk...

Evetke 2017.07.25 23:59 - Megtaláltam
.

Frankie Family 2016.07.29 13:30 - Megtaláltam
Köszönjük az újabb családi élményt!

20160729_133956 
Némethék 2016.07.28 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

kl 2016.05.15 16:56 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

boszorkányok 2015.10.21 23:59 - Megtaláltam
Nagyon jó!

Skalp 2015.10.21 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.33 súly: 4.15
Gyönyörű volt az út felfelé a forrástól az őszi ködös időben. A rejtésért külön köszönet, végre valami igényes!
Az éjszakát a Vándor fogadóban töltöttük, hibátlan volt ott is minden. Reggelire a magunk szedte gombából kértünk reggelit. Túléltük :)
Jó volt itt, köszönjük!!!

lacc 2015.07.22 11:24 - Megtaláltam
Ildike, Ildi és 2 Laci [wapon beküldött szöveg]

Kis-Molnár 2015.04.26 12:00 - Egyéb
Ma egy gyönyörű családi kirándulás alkalmával új ládát telepítettünk.

bence máté 2014.07.29 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.33 súly: 3.61
A Bekecs-tetőről jöttünk ide.Sajnos nem találtuk a ládát. Fotok mellékelve.

[Jóváhagyta: papa71, 2014.08.01 11:29]

 
kacsati 2012.08.09 00:00 - Megtaláltam
Erdélyi kirándulás, egy helybéli utazási irodával. A második napon Koltó- Beszterce -Vármező -Korond - Székelyudvarhely - Tibód volt az aznapi program. Vármezőre érve a csapat étterembe ment, én meg a hegynek tűnő dombot választottam. Sajnos vesztemre, mert a láda nincs a helyén. A pisztrángtelep bemutatására még visszaértem.

[Jóváhagyta: papa71, 2012.09.08 11:24]
Köszönöm az elfogadást!

 
Vértesjáró 2012.07.27 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.08
Nagyon hangulatos kis hely az egész vármező vidéke, és érdemes felmenni a várhegyre is a, bár a tetejéről nem, de az oldaláról szép kilátás nyílik a szemünk elé.
Sok egyéb látnivaló is van még a környéken, még az erdőben valahol Pálos kolostorromok is vannak például.
Mi kipróbáltuk az éttermet is, amit leírás ajánlott, a csorba leves nagyon finom volt, de a pisztráng katasztrófális, odaégetett, továbbá jól sem laktam. A környék/Erdély éttermeihez képest sokat is fizettünk, valamint még sehol nem maradtam éhes Erdélyben. Más is hasonló véleményen van az étteremmel kapcsolatban. Állítólag pár éve még nagyon jó volt, de nagyon elszálltak az árakkal és romlott a minőség.
Sajnos a ládát hosszas keresgélés után sem találtam, így a képek alapján kérném a megtalálás jóváhagyását. Köszönöm!

[Jóváhagyta: papa71, 2012.09.08 11:23]

perRetZ 2012.07.02 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.94
Hetvegi ladaszas, gastro-inditatassal. Kellemes hetvegi tura volt, felesegemmel, fiammal es ket magyarorszagi kollegaval. A rovidebb ut elott megkerdeztem egy helybelit, hogy talalkozok-e pasztorkutyakkal menet. O a rovidebb utat ajanlotta, szerencsere nem fogadtuk meg tanacsat. Az ut kb 3/4-e kellemes seta kis emelkedokkek, az itolso 1/4 resz jo kemeny, foleg, hogy a keteves fiamat is en kelett vigyem. A lada kornyeke hamar meglett, a lada sok keresgeles utan sem. Kezdetben finoman, vegul eleg durvan felturtam a teljes kornyeket, de a ladat nem talaltam meg. Mondtam is az egyik kolleganak, hogy en oda tennem, mert ott konyen meg lehet allni es logolni. otthon kiderult, hogy tenyleg ott volt. Szerintem mar nincs ott.
Kernem a talalat elfogadasat.

[Jóváhagyta: papa71, 2012.07.04 00:01]

Uton a forras feleA rejtek melett
Faradtan hazafele 
DonRazzino 2011.08.13 15:01 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.92
A patak melletti szintút extrém saras volt, onnan könnyen feljutottunk. Igazából 4.5-ös környezet a tónak szól...Utána jót ebédeltünk a csárdában.

hg4ggv 2011.04.21 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.81
Megtaláltuk. A kerülő úton mentünk fel, de az sem kevésbé meredek. Csak száraz időben érdemes nekivágni.

A ládának a tetejét valami megrágta, így lehetőséget teremtve a vizesedésre. Kicsit hiányosnak tartottam a ládát, mert csak a logfüzet és toll volt benne (szerencsére zacskóban), de leírás több nyelven nem.

gombai vadászok: Anna, Máté, Szilvi, Feri

jbako 2010.10.31 16:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.37
Kemény kaptató után ez is meglett. Gyönyörű a táj. Zozóval es Málnával

a ládaMálna és jómagam
a tető 
mike andros 2010.02.26 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.12
Mi is ráfutottunk a régi rejtésre. Szépen felmásztunk, és a fényképek alapján kerestük a ládát. Volt ott egy kidőlt fa is, de az alatt se találtuk. Így a fényképek alapján kérem a találatunk elfogadását!
Nagyon köszönjük a lehetőséget!
Gubi, Laci, KZs, Mike

Megkaptuk a jelszót. Köszönjük az előző kutászkodó segítségét! :-)

*Vica* 2010.01.29 12:00 - Megtaláltam
Várhegytől nem messze, Chibeden voltunk négy napig Karcsiéknál. Felajánlottuk a rejtőnek a láda meggyógyítását. Karcsinak olyannyira nagy élmény volt ez, hogy elmesélte mindenkinek akivel aznap találkozott és ígéretet tett, hogy vissza fog még térni oda. :-)

Mr Bean 2010.01.29 12:00 - Megtaláltam
Meggyógyítottuk.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (39 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]