geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1713. Pécskő (GCPEKO)

Kilátás a Karancs felé

Kilátás a Karancs felé

Salgó és a Boszorkánykő

Salgó és a Boszorkánykő

Novohrad - Nógrád Geopark

Novohrad - Nógrád Geopark

Salgó és a Medves-fennsík

Salgó és a Medves-fennsík

A csúcs

A csúcs

Kilátás a Heves- Borsodi-dombság irányába

Kilátás a Heves- Borsodi-dombság irányába

Kőzetzárványok, bazalttufa

Kőzetzárványok, bazalttufa

Sziklanövényzet

Sziklanövényzet

Sziklafal

Sziklafal

Szurdok

Szurdok

Kövek

Kövek

Lebegő fa a láda közelében

Lebegő fa a láda közelében
Szélesség N 48° 6,165'
Hosszúság E 19° 50,245'
Magasság: 504 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.06.15 10:55
Megjelenés időpontja: 2007.06.21 19:40
Utolsó lényeges változás: 2009.08.25 10:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: gonit
Felhasználó: gonit
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 289 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: a láda (12x19x7 cm-es konyhai doboz) a Pécskő fő sziklatömbje mellett, DNy-i irányban leereszkedő kisebb szurdok fölött magasodó, 5 ágú fa tövében van.

A ládába TravelBug helyezhető.


Pécskő:
Salgótarján központjától alig 2 kilométernyi távolságra emelkedik az 542 méter magas Pécskő. A vulkáni kúpot 2-3 millió évvel ezelőtt, a pliocén korban, kétszakaszú vulkáni működés hozta létre. Az első szakaszban lezajlott hatalmas törmelékszórás építette fel a kúp fő tömegét. A második szakaszban, salakos bazalttufából, agglomerátumból, kisebb-nagyobb törmelékekből és lávadarabokból felépült tömb köré és közé, két nagyobb hasadék mentén nyomult fel a lávabazalt, mely fekete színű és tömött szerkezetű. A szikla É-i és Ny-i oldalán jól megfigyelhetők különböző méretű üledékes kőzetzárványok és az ezek erodálódása után keletkezett fülkék, lyukak.
A területen az 1920-as években működő kőbányászatnak esett áldozatul a Kis-Pécskő, vagy Hurkapécskő, mely karcsú lávaoszlopokból álló, 30 méter magas lávadugó, sziklatű volt. Nyomait a csúcstól ÉNy-i irányban lévő felhagyott kőbánya területén lehet megtalálni. A bányában jól megfigyelhetők a bazalt és az üledékes kőzetek áttörési viszonyai. Az bányászat a főcsúcson is nyomát hagyta, igaz ennek ma a túrázók veszik hasznát, mivel egy viszonylag jól járható lépcsőt véstek a sziklába.

A hely legnagyobb értékét azonban a lenyűgöző panoráma adja. A csúcsról igen szép kilátás nyílik a városra, de főként a Karancs-Medves területére, a környező csúcsokra. Így a Salgóra, a Boszorkánykőre, a Szilváskőre, az Őrhegyre, a bárnai Nagy-kőre, a Somlyára, valamint a Medves-fensík szinte asztallap simaságú területére, továbbá a Karancs vonulataira.
Tiszta időben a Mátra, a Kelet-Cserhát magasabb csúcsai, a Dobroda és az Ipoly völgyéből kiemelkedő magaslatok, a Heves-Borsodi-dombság zárt erdőtakarója, valamint háttérben a Bükk hatalmas tömbje is jól látható.

A Pécskő szikla gazdag flórája május környékén mutatja a legszebb formáját, de az év más időpontjában is érdekes növényekkel lehet itt találkozni. Hóolvadás után sárgállik a térképzuzmó, majd tavasszal többek között olyan növények jelennek meg a sziklán, mint a kakukkfű, a borsos varjúháj, a sárga kövirózsa, a piros gólyaorr, az északi fodorka, illetve különböző harangvirágok.

A sziklakúp lábánál bronzkori település maradványait találták meg. Feltételezhetően egy vár is magasodott a sziklán, de erről írásos emlék nem maradt fent. Egyes kutatások szerint egykor egy rablóvár emelkedett itt. Az 1999-ben történt régészeti kutatás során mészhabarcsos falazatrészeket és sziklába vésett falhelyeket találtak.

1987 óta, 133 hektáron a szikla és a környező erdő természetvédelmi oltalom alatt áll.

Megközelítés:
Rengeteg lehetőség kínálkozik a láda és a Pécskő elérésére. Az általam legjobbnak, legtartalmasabbnak ítélt útvonalat mutatom be, Salgótarján központjából egészen a ládáig, a Sárga sáv jelzést követve.
Salgótarjánban a Fő tértől, tehát a Sárga sáv jelzésen haladjunk észak felé. A vasúti síneket elhagyva, forduljunk jobbra az Acélgyári útra. Kb. 500 méter után balra egy nagy iskolaépület emelkedik, az ezt követő kicsiny elágazónál forduljunk jobbra, majd haladjunk át át egy kis hídon. Innen a továbbra is a Sárga sáv jelzést követve, garázssorok mentén jutunk el egy nagyobb parkolóig.  N 48° 6,697' E 19° 49,265' 269 m [GCPEKO+parkoló]
Az autót érdemes itt hagyni és gyalog a Dolinka felé tovább haladni (nagy fatábla segíti az eligazodást). Továbbra is aszfaltozott úton, egy nagyobb, de lepusztult sportkomplexum fölött haladunk el. Hamarosan beérünk a Dolinka nevet viselő szabadidőparkba. Az aszfaltos út végén balra, egy kisebb emelkedőn egy salakos sportpályára érünk. Ezt elhagyva, a jobbra lévő 3 nagy vasoszlop után érdemes letérni a Sárga sáv jelzésről,  N 48° 6,428' E 19° 49,471' 317 m [GCPEKO+Útpont] és a nemrég lecsupaszított domboldalon egy jól látható ösvényt követve elindulni a szemben emelkedő erdő felé. Így egy nagyobb, dzsindzsával benőtt kanyart tudunk levágni. A fákhoz érve forduljunk jobbra és innen végig a sárga jelzést követve elérjük a sípályák alját. Valódi síelőhelyet senki ne keressen, sajnos óriási gaz növi már be a pályákat. A sípályát mentén induljunk el a csúcs felé. A pályák tetejét elérve jobbra halad tovább a Sárga sáv és a Piros háromszög jelzés. Hamarosan elérünk egy kereszteződést. Innen a Sárga háromszög vagy a Piros háromszög vonalán is tovább lehet menni. A Piros háromszög kb. 40 méter kerülőt jelent a csúcshoz, de könnyebb úton vezet föl a sziklára. A Sárga háromszög jelzés egy kicsivel nehezebb sziklára való feljutást jelent, viszont a ládát erről közelíthetjük meg a legkönnyebben. A csúcsra egy vésett lépcsőn juthatunk föl, nem veszélyes, de nem árt az óvatosság! A szikla teteje jól járható. A szirten északi irányba indulva egy szinttel lejjebb kőfülkéket és kőzetzárványokat találunk, érdemes felkeresni.  N 48° 6,207' E 19° 50,213' 537 m [GCPEKO+Látványos terület]

A láda felkutatásához haladjunk a Sárga háromszög jelzésen a sziklára festett A7 jelig. A jeltől balra felmászhatunk a sziklára. A jelet jobbra elhagyva, a láda felé, egy völgyszerűségben haladjunk lefelé a sziklafal mentén. Jelzett út és ösvény már nincs, ezért nem árt az óvatosság, de nem veszélyes a terep. Hamarosan egy kisebb szurdokhoz érkezünk, érdemes jobbról megkerülni és alulról bemenni körülnézni. Szép páfrányok és egyéb növények színesítik a hasadékot. Sajnos tele van farönkökkel is, ami ront a látványon.

A láda a szurdok mellett egy kitárt tenyérre emlékeztető fa, kövekkel tarkított gyökerei között van. Visszarejtésnél kérlek jól támaszd ki kövekkel, mert a lefolyó csapadékvíz, mint azt látni fogod, elég komoly felszínalakító munkát végez.

Jó keresgélést és nézelődést kívánok!
web page hit counter site login page
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

KRW értékelés (190 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.59 web: 4.64 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Erika74 2020.09.13 15:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Aniko & Gyuri 2020.08.22 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

james 2020.08.14 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Tekintettel arra, hogy a láda egyik oldala hiányzott és a belseje - a logbook-kal együtt - teljesen elázott és bepenészesedett, kicseréltem egy egyesületi dobozra, benne új logbook és tettem be a gyerekeim csereajándékaiból is párat, hogy ne legyen teljesen üres.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.2.12]

IMG_20200814_135820 
Stn72 2020.08.09 13:00 - Megtaláltam
+van! -uzsi zacsiban saláta logbook... :D [Geoládák v3.5.3]

halaszkiraly 2020.07.16 09:54 - Egyéb -
Piros kereszt Kedves gonit rejtőtársunk!
Amennyire időd, lehetőséged engedi - kérem szépen ellenőrizd a helyszínen a rejtés állapotát, hogy örömet okozzon a keresőknek az igazi megtalálása, ne csak a szükségmegoldású műanyag zacskó legyen megtalálható!
A közösség nevében köszönöm a rejtést és a gondoskodást!

Üdvözlettel: hk

bea0114 2020.07.07 23:59 - Megtaláltam
Gyönyörű a kilátás. Karbantartást igényel a doboz.

markovicsa 2020.06.06 10:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Csodálatos napsütésben 11,5 km-es túra + ládakeresés.
Tulajdon képen egy nejlon zacskó darabjába volt becsavarva, siralmas állapotban. Beleraktam a szendvicsem zacskójába, de ez csak pillanatnyi megoldás. Kérem a láda tulajdonost, hogy újítsa fel, tegyen bele új log füzetet.
Pazar a kilátás.

DSC00001DSC00002
DSC00005DSC00010
DSC00014 
Timi&Kiki 2020.05.17 16:52 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

levcsesz 2020.05.16 17:12 - Megtaláltam
Köszönjük!

nbjimmy 2020.04.25 15:50 - Megtaláltam
A láda nincs a helyén!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.07.14 20:04]

Screenshot_2020-04-25-15-47-34-427_com.tamaspetro.geocachinghuIMG_20200425_154616
utigabi60 2020.03.22 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! sajnos a láda eltünt. A megtalált papírokat a műanyag tasakba téve visszadugtam,és letakartam. [Geoládák v3.3.2]

urbanj 2020.03.14 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Klassz hely, jó volt itt lenni. Köszönjük a rejtést.

Évi&Zoli 2019.11.30 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Két "Kő-mászást" terveztünk a mai délutánra. Az egyik a Pécskő volt. Ellustult lábaink már vártak egy jó kis kapaszkodós túrára. A végére még egy aprócska Via ferrata is jutott. Sajnos a láda valóban leamortizálódott. Másodszor futottunk bele abba a hibába, hogy a gyógyításra szánt ládát a kocsiba felejtettük. A hely fantasztikus. Köszönjük!

DSC_0022DSC_0025
DSC_0027DSC_0029
DSC_0033DSC_0015
brekeke 2019.11.23 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.64
Egy kellemes túra alkalmából kerestük fel a ládát. Sajnos eléggé nedves belülről így megérett egy belső felújításra a láda.

pliptai 2019.10.16 16:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Vargas 2019.10.13 10:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.48
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Paul 2019.09.28 16:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

TegzesTamas 2019.07.23 18:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

stmester 2019.07.15 17:05 - Megtaláltam
Nem volt már erőm felmászni a csúcsra.

emiGrant 2019.06.11 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.30
Sokféleképpen lehet feljutni a Pécskőre, de én a rejtő által ajánlott útvonalat választottam. Mivel elég régen nem volt aktualizálva a ládaoldal, azt hiszem manapság már nyugodtan elfeledkezhetünk a komplikált megközelítés szövegről és ha követjük a sárga sávot végig, semmi bajunk nem lesz. Kb. 2 órát saccoltam az útra és 1 óra 50 perc alatt visszaértem a kocsihoz, amit a Dolinka felé vezető úton a behajtani tilos tábla előtt hagytam. Roy kényelmesen aluszkált az árnyékos helyen, míg én szépen megmásztam a több, mint 200 méter szintet úgy kb. 2 és fél km alatt. Mivel egyedül voltam, a sziklára nem másztam fel, de így is nagy élmény volt. A rejtek nagyszerű, de azért volt a ládában egy kis víz, amit kiöntöttem. A logbook teljesen száraz, így minden tökéletesen olvasható volt. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
-3-4
matrixmusic 2019.04.13 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.65
Megtalaltuk! XXV. Hamahama túra alkalmából ez is útbaejtve. Nagyon nagy elmeny volt, a tulélő túra egyik legjobb állomása ez volt. Szuper hely! Köszi, Ati (Aventura)

cosinus0 2019.03.14 13:00 - Megtaláltam
Megvan. Tényleg jó nagy kő! Köszi a rejtést.

talcsy 2018.12.30 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

leah 2018.12.09 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

tabletta 2018.11.25 08:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1b]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (292 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.