geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1671. Barcsi Hajókikötő (GChajo)

Barcs címere

Barcs címere

Információs tábla

Információs tábla

Barcsról légifelvétel

Barcsról légifelvétel

Határátkelő

Határátkelő

Barcsi Rekreációs Termálközpont

Barcsi Rekreációs Termálközpont

Városközpont

Városközpont

A pontonra vezető híd

A pontonra vezető híd
Szélesség N 45° 57,092'
Hosszúság E 17° 26,505'
Magasság: 102 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.07 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.05.10 16:40
Utolsó lényeges változás: 2012.09.24 22:19
Utolsó változás: 2020.03.30 18:37
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: smschamp, Pomisa
Felhasználó: Pomisa
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 336 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetenteA COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.


WAP

A fehér tábla tudja, hogy merre van a láda, de nem takarja!
Segítség: A sesengám űlüfygén tzobod za telüpé ttellem noza za nopolzso dolálat nekiylema nav yge úrozsok.
Tollat hozzatok magatokkal mert az nem fért a ládába!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda

A fehér tábla tudja, hogy merre van a láda, de nem takarja!
Segítség: A sesengám űlüfygén tzobod za telüpé ttellem noza za nopolzso dolálat nekiylema nav yge úrozsok.
A ládába csak logbook fért.
Az értékelésnél vegyétek figyelembe, hogy ez már a sokadik láda (az előzőket ellopták:( és nem akartuk, hogy ez is eltűnjön ezért raktuk ide.
A láda mellett közvetlenül lehet parkolni, de én a kikötőben lévő parkolót ajánlom mert a láda messzebb van a kikötőtől és nem lehet látni.
Ha valakit érdekel az aktuális vízállás akkor itt tudjátok megnézni: Dráva vízállása.

Ismertető a Dráváról, mint Magyarország legsebesebb folyójáról

A Dráva, a Duna egyik legjelentékenyebb jobboldali mellékfolyója, Tirolban a Rohrwald hegy alatt 1670 m magasságban ered s K-i irányban a Keleti-Alpok egyik jelentékeny hsszvölgyét öntözi. A Duna-Dráva Nemzeti Park hosszú, szalagszerűen elnyúló területeinek értékeit meghatározza az élő és holt víz: az árvízi területek gazdag növény- és állatvilága, különösen a madárfajok gazdagsága jellemzi.

A Dráva magyarországi alsó, alacsony partú szakaszát terjedelmes mocsarak szegélyezik, melyeknek kiszárítása folyamatban van. A Kalogyvár és Palocsa mocsarak még a század elején 10 636 ha. területet foglaltak el, azóta nagy részüket kiszárították. E mocsarak lecsapolását már Probus császár kísérelte meg, 1754-79 közt Mária Terézia is tervezgette, de eredmény nélkül. Adamovics Kapisztrán, Verőce alispánja e területből lecsapolás által 1853-ig 3594 ha.-t tett termővé s ma e vidék nagy része már száraz. A kanizsai mocsarat Batthány Lajos száríttatta ki Wieser magyar mérnök által. 1883 óta a hajózás szempontjából 1 057 000 frtra előirányzott mederrendezési munkálatok folynak Barcstól, a Dráva torkolatáig, mely munkálatok azonban még kiegészítést igényelnek. A védőtöltések hossza most 237,8 km., a Drávának Zákonyon aluli része (228 km.) az eszéki folyammérnökség felügyelete alatt áll. A Drávában az aranymosást őrzik.

A folyókhoz kötődő, különösen értékes élőhelyek védetté nyilvánításának folyamata 1962-ben kezdődött. Célként a folyók, mellékágrendszerük, valamint az érintett területek természeti értékeinek, a felszíni és felszín alatti vízkészleteknek, továbbá az érintett területek erdeinek, termőtalajának és más, megújuló természeti erőforrásainak védelmét jelölték meg. Szabadon látogatható bemutatóhelyek, tanösvények: Barcsi borókás (megközelíthető a 6-os útról, az autóspihenő felől)

Barcs, a Dráva fővárosa

Barcs dinamikusan fejlődő kisváros a magyar-horvát határon, a barcsi kistérség természetes központja. Közúti határátkelőhelye az EU leendő kapuját jelenti Dél-Kelet Európa irányába. A város a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik.

A 60-as évek közepén történt ipartelepítés, a középfokú oktatás elindítása, a Dráva-híd újjáépítése és megnyitása, az infrastruktúra fejlesztése, az intézményi hálózat kiépítése eredményeként 1979-ben városi címet kapott.

A 90-es évtizedben a város gazdasága régen nem látott átalakuláson ment át, új városközpont és sétálóutca épült, lehetővé téve a kulturált bevásárlást, a kikapcsolódást. Korszerűsítésre került a határállomás, kereskedelmi létesítmények épültek és ipari park létesült. A határátkelő fejlesztési terveiben a már elkészült kamionparkoló mellett állat- és növényegészségügyi állomás, vámszabadterület, vámügynökség kialakítása szerepel.

1998. márciusában Barcs és térsége elnyerte a "Vállalkozási Övezet" státuszt, amely az ide érkező befektetők számára központi adókedvezményeket jelent, továbbá számtalan kedvező pályázati lehetőséget.

Az ipari fejlesztés mellett - visszanyúlva a századforduló eredményeihez - a város tovább szeretné fejleszteni a kereskedelmet. A korábbi években a kereskedelem fellendülése az élénk horvát bevásárlóturizmusnak volt köszönhető. Felmérések alapján Barcs város és környéke, az ide járó horvát turistákkal együtt egy kb. 100-130 ezer fős település vásárlóerejével rendelkezik. Erre alapozva épült meg Barcson a Pólus Bevásárlóközpont. A város központjában is további bevásárlóközpont épült.

A térség fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos a turizmus fejlesztése. Barcs város és környéke elsősorban a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Dráva folyó adta lehetőségeket szeretné kihasználni. Stratégiai célként fogalmazható meg a természetvédelmi előírások betartásával megvalósuló turisztikai hasznosítás.

Történelmi hagyományait követve Barcs kereskedőváros, jelentős idegenforgalommal és regionálisan is jelentős iparral. A város azért tudott az utóbbi időben ilyen dinamikusan fejlődni, mert az itt élő emberek nyitottak és kezdeményezőek. Céltudatosan tervezik és építik a jövőjüket. Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása során remélhetőleg a város fontossága még tovább fog nőni, hiszen Barcs lesz Délkelet-Európa egyik legfontosabb határállomása. A szöveg forrása és a légifelvételek Barcs város honlapjáról származnak melynek címe: www.barcs.hu

Cache

A cache a barcsi hajókikötő közelében lett elhelyezve. A hajókikötő a vasútállomás mögött helyezkedik el, a Dráva parton. Ha itt vagyunk érdemes kiülni a part mentén elhelyezett padokra, mert gyönyörű a kilátás. A sebesen haladó folyó túlpartján már Horvátország található, melyet a kikötőből keletre kb 1500 méterre egy híd köt össze Magyarországgal. A híd lába és az attól keletre (kb 300 méter) lévő szakasz a szabad strandi rész, mely nyáron a nagy melegben nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt, emellett kenuzásra illetve sétahajózásra is van lehetőség. Bővebb információt kaphatunk a part mellett lévő információs táblán illetve lent a sétahajó melletti hajón, melynek egyik fele utazási irodának van kialakítva. A hajó másik fele egy büfének ami júniustól szeptemberig üzemel. Itt csilapíthatjuk szomjunkat. A másik közelben található hely ahol még szendvicset vagy egyéb gyorsételt is kaphatunk az a vasútállomás mellett közvetlenül elhelyezkedő sárga épület. Ennek neve, VAKVÁGÁNY söröző.

Megközelítés

Megközelíteni a hajókikötőt a 6-os főútról barcs központja felé lehet. Barcs főútján végig kell haladni egészen a vasútállomásig. Ott az út elkanyarodik jobbra, s azon haladunk tovább az első kereszteződésig ahol balra kell menni. N 45° 57,185' E 17° 26,555' 106 m [GChajo+fordulj balra a vasúti átjáró felé]
A vasúti átjáróra figyeljünk.
Itt tudunk parkolni:  N 45° 57,076' E 17° 26,821' 105 m [GChajo+parkoló] innen már nincs messze a láda.

Barcshoz közeli ládák

404. Drávapart (GCpart)
403. Barcsi Ősborókás (GCosbo)

Sikeres megtalálást kívánok:)

Ládatörténet

2012.03.11. Új rejtek
2012.09.23. A ládát újrarejtettük, új helyen van!
2018.07.14. A ládát újrarejtettük
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (197 db): környezet: 4.22 rejtés: 4.28 web: 4.43 átlag: 4.31

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


emmis 2020.06.06 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

juhaineagi 2020.05.24 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Földön keresd! [Geoládák v3.3.2]

a4marvany 2020.05.02 11:03 - Megtaláltam
Micu túra alkalmával levadásztuk. Szép a Dráva [Geoládák v3.3.2]

Nooori 2020.04.11 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

magdianyus 2020.04.11 19:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.83 súly: 1.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csabiq 2020.03.09 15:36 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Volt toll a ládában, és fogott is. Ellenben k.....út nem láttam. A Dráva fenséges! [Geoládák v3.3.2]

szekerandi 2020.03.08 19:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

margabat 2020.03.01 14:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.29
Gyors drive-in találat után lementem a folyóhoz a lépcsőn szétnézni. Kisgyermekként jártam utoljára Barcson a nagyszüleimmel, akkor fürödtünk is a strandon, jó volt felidézni a régi emlékeket. Köszönöm a rejtést!

Dráva1Dráva2
Korigumi 2020.01.19 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Pure_NZ 2020.01.07 13:00 - Megtaláltam
Ok

csg69 2020.01.03 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.40
Megvan :)

nop 2019.12.31 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

BogiSimi 2019.11.02 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kissé elhagyatott részén van. [Geoládák v2.2.5]

Rocsog 2019.10.18 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A doboz nem volt mágneses! [Geoládák v2.2.5]

Mr Zerge 2019.10.12 09:30 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Könnyű drive-in láda, szinte a rejtekhely előtt lehet parkolni. Gyors pillantás a kikötőre és a folyóra.

Lustadick123 2019.08.24 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Roxi 2019.08.13 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.00
köszi a rejtést.

Fringilla és Kuglóf 2019.07.15 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

g-tabe 2019.07.14 13:53 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

skj 2019.07.11 12:38 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zsirafka 2019.05.15 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

GYEZegzug 2019.05.11 13:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.43
Köszi szépen a lehetőséget.

szoke84 2019.05.01 11:37 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

zungvari 2019.04.25 13:49 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! Kislányommal voltunk biciklizni.

Szabina86 2019.04.22 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (343 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.