geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1671. Barcsi Hajókikötő (GChajo)

Barcs címere

Barcs címere

Információs tábla

Információs tábla

Barcsról légifelvétel

Barcsról légifelvétel

Határátkelő

Határátkelő

Barcsi Rekreációs Termálközpont

Barcsi Rekreációs Termálközpont

Városközpont

Városközpont

A pontonra vezető híd

A pontonra vezető híd
Szélesség N 45° 57,092'
Hosszúság E 17° 26,505'
Magasság: 102 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.07 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.05.10 16:40
Utolsó lényeges változás: 2012.09.24 22:19
Utolsó változás: 2020.03.30 18:37
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: smschamp, Pomisa
Felhasználó: Pomisa
Nehézség / Terep: 3.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 367 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetenteA COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.


WAP

A fehér tábla tudja, hogy merre van a láda, de nem takarja!
Segítség: A sesengám űlüfygén tzobod za telüpé ttellem noza za nopolzso dolálat nekiylema nav yge úrozsok.
Tollat hozzatok magatokkal mert az nem fért a ládába!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A láda

A fehér tábla tudja, hogy merre van a láda, de nem takarja!
Segítség: A sesengám űlüfygén tzobod za telüpé ttellem noza za nopolzso dolálat nekiylema nav yge úrozsok.
A ládába csak logbook fért.
Az értékelésnél vegyétek figyelembe, hogy ez már a sokadik láda (az előzőket ellopták:( és nem akartuk, hogy ez is eltűnjön ezért raktuk ide.
A láda mellett közvetlenül lehet parkolni, de én a kikötőben lévő parkolót ajánlom mert a láda messzebb van a kikötőtől és nem lehet látni.
Ha valakit érdekel az aktuális vízállás akkor itt tudjátok megnézni: Dráva vízállása.

Ismertető a Dráváról, mint Magyarország legsebesebb folyójáról

A Dráva, a Duna egyik legjelentékenyebb jobboldali mellékfolyója, Tirolban a Rohrwald hegy alatt 1670 m magasságban ered s K-i irányban a Keleti-Alpok egyik jelentékeny hsszvölgyét öntözi. A Duna-Dráva Nemzeti Park hosszú, szalagszerűen elnyúló területeinek értékeit meghatározza az élő és holt víz: az árvízi területek gazdag növény- és állatvilága, különösen a madárfajok gazdagsága jellemzi.

A Dráva magyarországi alsó, alacsony partú szakaszát terjedelmes mocsarak szegélyezik, melyeknek kiszárítása folyamatban van. A Kalogyvár és Palocsa mocsarak még a század elején 10 636 ha. területet foglaltak el, azóta nagy részüket kiszárították. E mocsarak lecsapolását már Probus császár kísérelte meg, 1754-79 közt Mária Terézia is tervezgette, de eredmény nélkül. Adamovics Kapisztrán, Verőce alispánja e területből lecsapolás által 1853-ig 3594 ha.-t tett termővé s ma e vidék nagy része már száraz. A kanizsai mocsarat Batthány Lajos száríttatta ki Wieser magyar mérnök által. 1883 óta a hajózás szempontjából 1 057 000 frtra előirányzott mederrendezési munkálatok folynak Barcstól, a Dráva torkolatáig, mely munkálatok azonban még kiegészítést igényelnek. A védőtöltések hossza most 237,8 km., a Drávának Zákonyon aluli része (228 km.) az eszéki folyammérnökség felügyelete alatt áll. A Drávában az aranymosást őrzik.

A folyókhoz kötődő, különösen értékes élőhelyek védetté nyilvánításának folyamata 1962-ben kezdődött. Célként a folyók, mellékágrendszerük, valamint az érintett területek természeti értékeinek, a felszíni és felszín alatti vízkészleteknek, továbbá az érintett területek erdeinek, termőtalajának és más, megújuló természeti erőforrásainak védelmét jelölték meg. Szabadon látogatható bemutatóhelyek, tanösvények: Barcsi borókás (megközelíthető a 6-os útról, az autóspihenő felől)

Barcs, a Dráva fővárosa

Barcs dinamikusan fejlődő kisváros a magyar-horvát határon, a barcsi kistérség természetes központja. Közúti határátkelőhelye az EU leendő kapuját jelenti Dél-Kelet Európa irányába. A város a Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekszik.

A 60-as évek közepén történt ipartelepítés, a középfokú oktatás elindítása, a Dráva-híd újjáépítése és megnyitása, az infrastruktúra fejlesztése, az intézményi hálózat kiépítése eredményeként 1979-ben városi címet kapott.

A 90-es évtizedben a város gazdasága régen nem látott átalakuláson ment át, új városközpont és sétálóutca épült, lehetővé téve a kulturált bevásárlást, a kikapcsolódást. Korszerűsítésre került a határállomás, kereskedelmi létesítmények épültek és ipari park létesült. A határátkelő fejlesztési terveiben a már elkészült kamionparkoló mellett állat- és növényegészségügyi állomás, vámszabadterület, vámügynökség kialakítása szerepel.

1998. márciusában Barcs és térsége elnyerte a "Vállalkozási Övezet" státuszt, amely az ide érkező befektetők számára központi adókedvezményeket jelent, továbbá számtalan kedvező pályázati lehetőséget.

Az ipari fejlesztés mellett - visszanyúlva a századforduló eredményeihez - a város tovább szeretné fejleszteni a kereskedelmet. A korábbi években a kereskedelem fellendülése az élénk horvát bevásárlóturizmusnak volt köszönhető. Felmérések alapján Barcs város és környéke, az ide járó horvát turistákkal együtt egy kb. 100-130 ezer fős település vásárlóerejével rendelkezik. Erre alapozva épült meg Barcson a Pólus Bevásárlóközpont. A város központjában is további bevásárlóközpont épült.

A térség fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos a turizmus fejlesztése. Barcs város és környéke elsősorban a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Dráva folyó adta lehetőségeket szeretné kihasználni. Stratégiai célként fogalmazható meg a természetvédelmi előírások betartásával megvalósuló turisztikai hasznosítás.

Történelmi hagyományait követve Barcs kereskedőváros, jelentős idegenforgalommal és regionálisan is jelentős iparral. A város azért tudott az utóbbi időben ilyen dinamikusan fejlődni, mert az itt élő emberek nyitottak és kezdeményezőek. Céltudatosan tervezik és építik a jövőjüket. Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozása során remélhetőleg a város fontossága még tovább fog nőni, hiszen Barcs lesz Délkelet-Európa egyik legfontosabb határállomása. A szöveg forrása és a légifelvételek Barcs város honlapjáról származnak melynek címe: www.barcs.hu

Cache

A cache a barcsi hajókikötő közelében lett elhelyezve. A hajókikötő a vasútállomás mögött helyezkedik el, a Dráva parton. Ha itt vagyunk érdemes kiülni a part mentén elhelyezett padokra, mert gyönyörű a kilátás. A sebesen haladó folyó túlpartján már Horvátország található, melyet a kikötőből keletre kb 1500 méterre egy híd köt össze Magyarországgal. A híd lába és az attól keletre (kb 300 méter) lévő szakasz a szabad strandi rész, mely nyáron a nagy melegben nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt, emellett kenuzásra illetve sétahajózásra is van lehetőség. Bővebb információt kaphatunk a part mellett lévő információs táblán illetve lent a sétahajó melletti hajón, melynek egyik fele utazási irodának van kialakítva. A hajó másik fele egy büfének ami júniustól szeptemberig üzemel. Itt csilapíthatjuk szomjunkat. A másik közelben található hely ahol még szendvicset vagy egyéb gyorsételt is kaphatunk az a vasútállomás mellett közvetlenül elhelyezkedő sárga épület. Ennek neve, VAKVÁGÁNY söröző.

Megközelítés

Megközelíteni a hajókikötőt a 6-os főútról barcs központja felé lehet. Barcs főútján végig kell haladni egészen a vasútállomásig. Ott az út elkanyarodik jobbra, s azon haladunk tovább az első kereszteződésig ahol balra kell menni. N 45° 57,185' E 17° 26,555' 106 m [GChajo+fordulj balra a vasúti átjáró felé]
A vasúti átjáróra figyeljünk.
Itt tudunk parkolni:  N 45° 57,076' E 17° 26,821' 105 m [GChajo+parkoló] innen már nincs messze a láda.

Barcshoz közeli ládák

404. Drávapart (GCpart)
403. Barcsi Ősborókás (GCosbo)

Sikeres megtalálást kívánok:)

Ládatörténet

2012.03.11. Új rejtek
2012.09.23. A ládát újrarejtettük, új helyen van!
2018.07.14. A ládát újrarejtettük
Állapot: kereshető

KRW értékelés (206 db): környezet: 4.23 rejtés: 4.26 web: 4.44 átlag: 4.31

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Mr Bean 2020.10.24 11:54 - Megtaláltam
Megvan!

Béla 53 2020.10.18 13:34 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.1 teszt]

Lopakodó 2020.10.04 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Micra73 2020.10.04 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.32
Dr.Ladával és Lopakodóval a GC versenyre jöttünk és a környéken keresgéltünk.

IMG_20201004_181938 
Robinson76 2020.10.04 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.38
A doboz környezete hányingert keltő, inkább csak fényképet készítettem... A kikötő és környéke viszont rendben van. Kérem a képek alapján a találat jóváírását.
Köszönöm szépen!

[Jóváhagyta: Pomisa, 2020.10.15 22:30]

IMG_20201004_131442IMG_20201004_130922
lelcache 2020.10.04 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

kivancsifancsi 2020.10.04 11:41 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.39
A verseny másnapján a bázistól délre eső, Barcs környéki pontok megkeresését terveztük. Családilag, lelcache-sel kiegészülve kerestük meg ezt a 10 ládát. Változatos helyeken sok érdekes és szép helyet láttunk.

A magaspartról jó a kilátás a folyóra, viszont a rejtek környezete nem a legszerencsésebb választás. Az itt parkoló kamionokból ide dobálják a szemetet és egyéb dolgukat is itt végzik :(

Fidorka 2020.10.04 11:41 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Xorbit 2020.10.04 10:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtőnek!

TothTi 2020.10.04 10:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért.

Csapdoki 2020.10.04 08:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.08
Úgy gondolom most láttam meg először a drávát. Köszi.

Liberty 2020.10.03 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.58
A somogyi táj még ismeretlen szépségeinek felfedezése volt a mai geotúránk célja.

Csendes volt a kikötő környezete, szép hely. A láda mágnese megadta magát, az oszlop tövében találtuk a ládát leesve. Köszönet a rejtésért.

Barcs címere
Silva 2020.10.03 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

pappcsalád 2020.10.03 15:53 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Csizmások 2020.10.03 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

DodiJuci 2020.09.26 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Kapus 2020.09.06 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Pantya 2020.09.06 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

PulykiMaki 2020.09.05 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.3 ]

SzeitzG 2020.09.05 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.6.0]

tabletta 2020.08.21 12:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

bambii 2020.08.20 18:30 - Megtaláltam
Megvan, köszi a rejtést! :) [Geoládák v3.5.3]

stopo 2020.08.17 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

pliptai 2020.08.11 14:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.7]

Nilike 2020.08.02 13:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.07
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :)

20200802_13101120200802_131110
20200802_131313IMG-2df500bd366ea98a8f6ac024b74d89a0-V
20200802_13152920200802_131159

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (374 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.