geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1904. Bivalytói (Bivaly-tói) tanösvény (GCBTO)
Itt fordulj balra
Itt fordulj balra
Megérkeztél a parkolóhoz
Megérkeztél a parkolóhoz
Kulturált ember ezeket használja
Kulturált ember ezeket használja
A tanösvény területe
A tanösvény területe
Erre indulunk
Erre indulunk
Az 1. ponton meg is pihenhetsz
Az 1. ponton meg is pihenhetsz
Vadetető és sózó
Vadetető és sózó
Néha ilyen nehezítés is utadba akadhat
Néha ilyen nehezítés is utadba akadhat
Kubikgödör nagyvíz után
Kubikgödör nagyvíz után
Bemérés a 2. ponton
Bemérés a 2. ponton
Nem mindenütt érdemes leülni
Nem mindenütt érdemes leülni
Ilyen magasan állt a víz
Ilyen magasan állt a víz
A túlparton Tiszavárkony
A túlparton Tiszavárkony
A kilátó, mögötte a 3. pont
A kilátó, mögötte a 3. pont
Kilátás
Kilátás
Ilyen, ha az északi cölöphíd víz alatt áll
Ilyen, ha az északi cölöphíd víz alatt áll
Pillantás a hídról, miután lement a víz
Pillantás a hídról, miután lement a víz
Száraz időben a régi gáton is visszatérhetsz
Száraz időben a régi gáton is visszatérhetsz
A rejtek
A rejtek

Szélesség N 47° 4,183'
Hosszúság E 20° 12,147'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.11.19 08:04
Utolsó lényeges változás: 2017.07.05 12:26
Utolsó változás: 2019.02.20 21:32
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: kulisz, később riasztos csapata
Felhasználó: Katulyakutatók (ex riasztos)
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 6200 m
Megtalálások száma: 156 + 2 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


1. gravírozott tábla a Hegyi juhar alatt
2. gravírozott tábla a déli cölöphíd előtti üres információs táblán
3. gravírozott tábla a kilátónál a Life Sumar tábláján
4. gravírozott tábla az Alföldi mocsárréten
5. 10x10x8 cm-es doboz egy kidőlt fa alattA ládába TravelBug nem helyezhető.


"Meg vót már teremtve az egísz világ, megvótak a hegyek, a vőgyek,
a kisebb, nagyobb folyók, csak még a Tisza állot az Úr zsámolyánál.
- Hát tevéled mit csináljak, szegíny fejeddel? - mondja az Úristen.
- Csak bízd rám, Atyám, - mongya Jézus, - majd eligazítom én!
Avval Jézus elévett egy aranyos ekét, elibe fogott egy szamarat,
oszt mondta a Tiszának, hogy mennyen mindenütt után a barázdába.
Azután nekivetette az ekét a fődnek, szántotta a folyónak az ágyát.
Az pedig mindenütt ment a nyomába szorgalmasan, ahogy megbeszíltik.
Hanem szerteszíjjel igen sok cötkíny, kóró, bogáncs vót, amit a szamár
nagyon szeretett, meg éhes is vót, egyikhez is hozzákapott,
a másokhoz is, nem haladt egyenesen, hanem ide-oda rángatta az ekét.
Ezír olyan girbe-gurba, csivirgős-csavargós a Tisza folyása!"


A Tisza Rákóczifalvai szakasza, az ártér változatos vízgazdálkodású és terepadottságú területe sokszínű élővilágnak ad otthont. A tanösvény kb. 6 km hosszú, erdőben, mezőn, fahídon, helyenként a Tisza partján vezet. A tölgyes erdő szélén kialakított pihenőhelytől (parkolótól) indul, átfut két, 50 ill. 40 méter hosszú fahídon, és érint egy szintén fából épített 8 méter magas kilátót. Az út mentén információs és térképtáblák, padok, esőbeállók, szeméttárolók találhatók, a parkolónál illemhely is lett létesítve. A tanösvény gyalogosan vagy kerékpárral látogatható.

Kinek ajánljuk?

Akik szeretik a természetet, szívesen elüldögélnek egy padon, figyelve a madarak röptét, a lepkék csapongását, hallgatva a "fű növését", a madarak dalát, szeretnek árnyas fák alatt és füves, virágos mezőn bolyongani és nem zavarja őket, ha mindeközben sáros lesz a cipőjük.


A tanösvény megközelítése

Ha gépjárművel érkezel Rákóczifalvára, a 442-es útról a volt Napfény Étteremnél (ma Sütöde) kell lefordulni a Rákóczi Ferenc útra, melyen - a buszforduló mellett elhaladva-, a  N 47° 5,167' E 20° 12,809' 90 m [GCBTO+letérés] pontig menj, ahol balra kell fordulni. A rév lejáróhoz (egykori Papírhodályhoz) vezető (rossz állapotú, de járható) úton haladjunk az út baloldalán kialakított parkolóig  N 47° 4,427' E 20° 12,139' 85 m [GCBTO+parkoló]
, ahol a tanösvény kezdődik. Aki a Szolnokról induló távolsági busszal érkezik, annak a József A. úti végállomáson (buszforduló) kell leszállnia és innen a Kék sáv jelzésen 2,4 km-t megtenni az előzőleg leírt úton a parkolóig. A déli irányból busszal érkezők a Napfény Étterem nevű am-ban szálljanak le és kövessék a gépjárműves megközelítésnél leírt útvonalat.

A tanösvény

A Bivalytói (újabban Bivaly-tói) tanösvény kiépítésének célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a tiszai hullámterekre jellemző, egyedülálló természeti értékeket, képet adjon azokról a műszaki megoldásokról, területgazdálkodási és használati módokról, amelyek során megvalósul az árvízvédelmi, természetvédelmi és az agrárökonómiai érdekek és célkitűzések összhangja.

A tanösvény első szakasza a mentesített ártéren található tölgyerdőn vezet át, az erdőben meglévő utakon és nyiladékokon. A tölgyerdőt elhagyva az újonnan épített árvízvédelmi töltésen, majd egy ártéri réten áthaladva a tanösvény az elbontott töltés nyomvonalán, a kubikokkal párhuzamosan halad, majd merőlegesen lefordulva a déli cölöphídon keresztezi azokat.

A kubikgödrök (röviden kubikok) a Tisza-völgyi gátak vízoldalán jellemzően megtalálhatóak, és a töltések anyagául szolgáló föld kitermelése által keletkeztek (anyaggödrök). A kubikgödrök évi rendszerességgel viszonylag mély vízborítást kapnak, de hosszabb árvízmentes időszakban, valamint erősen aszályos években általában teljesen kiszáradnak. A projekt megvalósítása során a kubikgödrök között kapcsolatot létesítettek így biztosítva a víz átjárását azok mindegyikén. A hullámtéri csatornák végénél, ahol azok a kubikokhoz csatlakoznak, csappantyús elzárás lett beépítve, így a feltöltődött kubikgödrökben a víz az árhullámok levonulása után benntartható.

A tanösvény a hullámtéri területen először szintén a kubikokkal párhuzamosan észak felé halad, majd egy földút mentén kivezet a parti sávba, az övzátonyos területre.

Az övzátony anyaga a folyó hordaléka, mely a középvízi mederből a hullámtérre kilépő és lelassuló vízből rakódik a partélre. Korábban az övzátonyos partélen természetes mélyedések - fokok - voltak, melyek elősegítették a széles hullámtér bekapcsolását az árvízhozam levezetésébe. Ma az övzátonyokon általában sűrű növényzetet találunk, mely a vízmozgás lelassításával jelentősen megnöveli a lerakott hordalék mennyiségét. Hiányoznak a fokok, de sok helyen magas nyárigátakat találunk rajtuk - melyek ha rossz állapotúak is - a mögöttes területeket már nem védik az elöntéstől, azonban tömegükkel és magasságukkal jelentős vízvezető szelvényszűkítést okoznak.

A 321 fkm szelvényig a Tisza partjának vonalát követi a tanösvény, és a révlejáró után eléri a magasles jellegű kilátót. Ezután eltávolodik a folyótól, a meglévő legelő és hullámtéri erdő határvonalán vezet tovább észak felé, majd az északi cölöphídon átvezet a kubikokon. Itt alternatívaként vagy az elbontott régi fővédvonal nyomvonalán (csak hosszabb száraz periódus után járható), vagy a hídon visszatérve (mi ezt ajánljuk), - a kubikgödrök mentén-, a belső oldalon vezet dél felé, a rév lejáró útjához, onnan pedig a gáton átkelve, a kiinduló helyen kialakított parkolóhoz. Az északi cölöphíd mélyebben van a környezetétől, így nagyvíz után sokáig víz borítja, akárcsak a belső oldali utat. Ilyen esetben javasoljuk a visszatérést a kilátóhoz azon az úton, ahol érkeztünk és onnan a gáton átkelve folytathatjuk utunkat a végládához. Onnan, a végládát útba ejtve térhetünk vissza sétánk kiindulópontjára.

Sajnos, annak magyarázatát, hogy a terület miért kapta a Bivalytó elnevezést, nem találtam meg. Egy helyi lakos szerint, valószínűleg egykoron ide hordták itatni a bivalyokat.
Egy másik leírás alapján valószínűleg egy patak neve lehetett, mely a Tisza árterén lévő gödrökben kis tóvá duzzadhatott fel.
A név eredete után tovább nyomozok. Ha van valami eredmény, természetesen közzéteszem itt is.


A geoláda

A multi-geoláda négy virtuális és egy hagyományos pontból áll. Az első és ötödik pontja a mentett oldalon, a többi a mentetlenen helyezkedik el. A virtuális pontokon a jelszórészletek (árvízálló megoldásban) az információs tábla alsó gerendájára csavarozott, gravírozott lapokon találhatók.(Tessék lehajolni vagy leguggolni, így egyben erdei tornapályát is csináltunk a tanösvényből. :-) ) Az első pontot a parkolótól kb. 550 méterre, az első pihenőhelyen találjátok meg. A második pont a kubikgödrökön átvezető déli cölöphíd előtti tábla, a harmadik pont a 8 méter magas kilátónál lévő "Life Sumar" tábla, a negyedik pont pedig az északi cölöphíd előtt lévő tábla.A láda már ismét a mentett oldalon, egy kidőlt fa törzse alatt található.

 N 47° 4,183' E 20° 12,147' 82 m [GCBTO-1]
 N 47° 3,773' E 20° 11,820' 79 m [GCBTO-2]
 N 47° 4,129' E 20° 11,268' 87 m [GCBTO-3]
 N 47° 4,540' E 20° 11,123' 84 m [GCBTO-4]
 N 47° 4,378' E 20° 11,949' 85 m [GCBTO-5]
Ládaeltűnés esetére alternatív jelszó a  N 47° 4,407' E 20° 11,950' 85 m [GCBTO+alternatív] ponton lévő figyelmeztető tábla második szava.

Figyelem! Nagyobb árhullám levonulása esetén a geoláda középső három pontja nem kereshető. A Szolnoki mértékadó vízmércén mért 400-450 cm-es vízállás felett a hullámtér egy része nagy valószínűséggel víz alá kerül, melynek következtében a tanösvény bejárhatatlan! A vízállást itt tudjátok ellenőrizni: Szolnoki vízállás Csapadékos időjárás esetén, vagy árhullám levonulása után számítsatok arra, hogy nagy lesz a sár! Sárálló lábbeli mindenkor javasolt!

Kullancsveszély!

Kellemes sétát és kincsvadászatot!

Információk a tanösvénnyel kapcsolatban:
- Tisza-parti Tanösvény
- Nyolc rejtélyes holttest
- BIVALY-TÓI ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉS-SZAKASZ TERVEZETT ÁTHELYEZÉSÉNEK ELŐZETES KÖRNYEZETI TANULMÁNYA Közérthető összefoglaló

A láda története:
2016. 03. 29. A láda régóta beteg volt, így szabályaink szerint átkerült az adoptálható ládák közé, 2016. 3. 29. Admin (Fazék)
2016.04.02-án adoptálta riasztós csapata.
2016.04. 16-án új pontokkal és jelszóval megújult a láda.
2016.05.29-én ládaellenőrzés. Az eltűnt láda pótolva. Alternatív jelszó megadása.
2018.06.01-én ládaellenőrzés. A beázott láda cserélve.

katt
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (94 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.30 web: 4.50 átlag: 4.45

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


urbanj 2019.12.01 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Jó kis séta volt, köszönjük.

pappgyorgy & Aniko 2019.11.10 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Aniko és Gyuri [Geoládák v2.2.5]

Mary Lou 2019.09.28 15:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltuk.
Kellemes Szolnok környéki ládázás során.
Jót sétáltunk.
Köszönjük!

kupec 2019.09.14 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

straboti 2019.09.07 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

peters 2019.09.07 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vajasfok 2019.08.27 17:58 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

gyberna 2019.05.25 23:21 - Megtaláltam
Szolnok másik végéről indultam városi, váltó nélküli biciklivel délután, hogy majd megyek egy 25 kilométert, pont kellemes délutáni tekerés lesz. Majdnem 40 lett belőle és a tanösvény több részén is elég küzdős volt, e megérte, mert gyönyörű. Néhol mocsaras kicsit, máshol kidőlt fák ágai állják el az utat, de igazán vadregényes. A kullancsriasztó tényleg kötelező!
A rejtés nagyon színvonalas, a doboz is szép állapotú. Nagyon köszönöm, kellemes szombati edzés volt így! ^_^ [Geoládák v2.2.5]

GRegina 2019.04.26 18:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, egy nagy biciklizéssel egybekötve. Szuper hely!! Köszi! :)

nmárti 2019.04.21 07:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.49
Szolnok felé, majd elfelejtve. Köszi a rejtést!

kertimi 2019.03.23 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Tanohun 2019.03.23 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

begree 2019.03.10 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

veektor253 2019.03.10 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fazék 2019.02.17 13:41 - Megtaláltam
A javasolt parkolótól biciklivel tekertem körbe a tanösvényt. Gyalog talán unalmassá vált volna, de így pont optimális volt. A rejtések hibátlanok, tetszett.

2019-02-17 13.00.062019-02-17 13.08.54
2019-02-17 13.09.212019-02-17 13.20.11
2019-02-17 13.29.40 
sanzi89 2018.11.01 13:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

AliczkiP 2018.10.28 15:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk első geoládánkat, nagyszerű élmény volt. Köszönjük.

hitamas 2018.09.22 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Jó séta a nyugalom földjén ... :)

Göde 2018.09.08 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.SIKERÜLT [g:hu 1.5.4]
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.

Molli 2018.09.08 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (168 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu