geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1625. Mezőtúri séta (GCMTUR)

Városháza

Városháza

Nagy Lajos király

Nagy Lajos király

1956-os emlékmű

1956-os emlékmű

Tűzoltólaktanya

Tűzoltólaktanya

Belvárosi Református Nagytemplom

Belvárosi Református Nagytemplom

Nemzeti Szálloda

Nemzeti Szálloda

"Bazár"

"Bazár"

Fazekas Múzeum

Fazekas Múzeum

Mezőtúr ékessége

Mezőtúr ékessége

Ha ezt látod már közeledsz!

Ha ezt látod már közeledsz!

A láda új helye

A láda új helye

QR kód: megtalálás bejelentése WAP-on

QR kód: megtalálás bejelentése WAP-on
Szélesség N 47° 0,369'
Hosszúság E 20° 36,812'
Magasság: 83 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.04.11 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.04.13 06:59
Utolsó lényeges változás: 2015.04.07 13:36
Utolsó változás: 2015.04.07 15:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Szakica & Szabitaxi
Felhasználó: szakica
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 412 + 2 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Wap
Négypontos multiláda Mezőtúron.
Jelszórészletek a bejárásuk javasolt sorrendjében:
1. A város alapító szobrán, a koronán lévő "liliomok" száma. ( egyjegyű szám)
2. A bronz emléktáblán szereplő hónap
3. a falon elhelyezett emléktáblán látható négyjegyű szám.
4. A jelszó utolsó részét az Erzsébet-ligetben leled egy fa tövében, téglák mögött, talajszinten elhelyezett konyhai dobozban, ebben található a 8 betűs szó.

Gyertek velem és ismerjétek meg az ezernyi szépséget és titkot rejtő sík vidék csodáit, látogassatok el Mezőtúrra!
4 multiponton keresztül szeretném bemutatni városunkat, itt és közvetlen környezetében ez az első geoláda, amely talán néhány érdeklődőt is szerez e "nemes játékba".

Mezőtúr a Nagyalföld középső részén, Budapesttől 150 km-re, Szolnoktól 50 km-re, a 46-os főút mentén helyezkedik el. A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna két partján található város a Budapest-Szolnok-Lökösháza nemzetközi vasútvonalon vonattal is könnyen megközelíthető.
19000 lakost számláló város őrzi gazdag történelmi múltját. Mezőváros, iskolaváros és vásárváros - Mezőtúr mindhárom jelzőt büszkén viseli. A 15-16. századtól bizonyítható tényeken nyugszik a mezőtúri fazekasság története, hiszen az első tárgyi emlékek ebből a korból származnak. Az eltelt fél évezred folyamán a kézművességnek ez az ága nagyban befolyásolta a város fejlődését, és Mezőtúrt országszerte ismertté tette, hisz "az agyagban van elrejtve a város múltja, ez jelenti jelenét, s meghatározza a jövőjét is".
A múlt hamisítatlan varázsát idézi minden év augusztusában a Túri Vásár. A rendezvények keretében színpadi fellépések, népi iparművészek várják a látogatókat. Az utóbbi években a vásárt megelőző héten összművészeti programok szórakoztatják az érdeklődőket. (idén: 2007. augusztus 26-án)

A városi sétánk kiindulópontja az ősi város történelmi központja, Mezőtúr mai főtere, a Kossuth tér. Szabályosan elrendezett épületeivel egyedülálló az alföldi városok főterei között, amely egy kellemes parkot zár körbe, ahol szobrok, emlékművek őrzik a 629 éves város múltját. Többek között itt láthatjuk Nagy Lajos királyunk, a város alapítójának mellszobrát is. "N 47° 00,025'" "E 20° 37,825'"
A Kossuth tér 1. sz. alatt található a Városháza, Az Alföld egyik legnagyobb Városháza épületének korabeli kialakítását Mezőtúr nagy közigazgatási kiterjedése indokolta. Az eklektikus stílusú négyszintes épülethez tartozó toronyból gyönyörű panoráma nyílik a városra
Városháza jobbján a tér északkeleti sarkát zárja le az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság épülete. Magyarország egyik legszebb tűzoltólaktanyájának is tartott építmény 1929-ben készült el.
A Városházával szemben áll a Belvárosi Református Nagytemplom. Mai arculatát és jellegzetességét: a négy jón oszlopos, timpanonos főnézetét 1843-45-ben alakították ki. Stílusa kívülről klasszicista, míg belseje késő barokk jegyeket mutat. Befogadóképessége 3000 ülő- és 1000 állóhely.
Közvetlenül a Nagytemplom mellett várja vendégeit a Nemzeti Szálloda. Az impozáns épületet 1894-ben egy tekintélyes túri kereskedő építtette.
A Kossuth tér déli oldalát foglalja el a város első emeletes épülete, a Bazár. Kétszintes épületét 1884-ben ugyan párizsi mintára tervezték eklektikus stílusban, nevét mégis a keleti bazárokra emlékeztető jellege után kapta, hiszen egykor 12 különböző üzlet működött itt. A főtér déli oldalát a 2005-ben felújított Postapalota zárja, amely 1938-ban épült a Bazár mellé.

Városnéző sétánkat folytassuk a Kossuth úton, amely a tértől néhány száz méterre található északi irányban. Tekintsük meg az ország egyik legrégibb iskoláját, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumot, amelyet a reformáció idején, 1530-ban alapítottak. Mai épülete 1889-ben készült el eklektikus stílusban, teljes felújítására. Az ódon falak között több neves személyiség töltötte diákéveit, például Szép Ernő költő és műfordító - akinek első diákkori verses kötete itt jelent meg, valamint Tamkó Sirató Károly költő és Erdélyi József népi költő is. Az iskola épületével szemben áll az egykori Úri Casino, amely 1896-ban, a honfoglalás ezredik évfordulója emlékére épült.
Mezőtúron található Európa egyetlen Fazekasmúzeuma. A Túri Fazekas Múzeumnak a Bolváry-kúria ad helyet és otthont. A település legrégibb műemlék jellegű, patinás épülete egyfajta méltóságot nyújt ezeknek, az értékeknek, hirdetve a mezőtúri fazekasok - akik voltak és vannak - ízlésének és keze munkájának remekeit. A Múzeum alapítását a város gazdag történelme, néprajzi sajátosságai - a virágzó kisipar, a híres vásárok, a kiterjedt tanyavilág, a pásztorélet - csakúgy indokolták, mint a Badár Balázs által híressé tett és világhírre emelt mezőtúri fazekasság. A Múzeum állandó kiállítása ennek történetét mutatja be napjainkig. Az értékesebb darabok között olyan ritkaságnak számító tárgyak tekinthetők meg, mint az 1820-ban készült rátétes feketekerámia gyertyamártó, a Móricz-étkészlet 1905-ből, amelyet id. Badár Balázs készített. Városunk közigazgatási területe alatt található az ország legnagyobb agyagkészlete, ami évszázadok óta bázisa a túri fazekasiparnak, melyet Badár Balázs (1855-1939.) tett világhíressé. Tehetséges követői a mai napig méltó reprezentánsai az ország fazekas- illetve kerámiamestereinek.

Város néző sétánk végén látogassatok el az Erzsébet-liget árnyas fái közé és a Ligeti-tó kéklő vizéhez, ahol megpihenhetsz. Szomszédságában található a gyógyvizű strandfürdő és a fedett uszoda.
E kellemes környezetben, egy háromtörzsű fa tövében helyeztem el a ládát ágakkal, avarral letakarva, amelyet az alábbi ponton találsz. (N 47 00, 380 E 20 36, 841)

Egyéb látnivalók:
- A Budapest felől érkezőket az első közlekedési lámpánál egy csodálatos bronz szobrot körül ölelő szökőkút fogad.
- A Kossuth-ház, amely a Kossuth úton, a kórház udvarán található, nevezettessége, hogy alföldi toborzó útján kétszer is itt szállt meg Kossuth Lajos.
- Városi Galéria- az 1862-ben épült egykori zsinagóga kiállításoknak, zenei programoknak máltó helyszíne.
- A város főutcáján a Dózsa György úton láthatjuk Dózsa György szobrát.
-Ezen az úton érjük el a Teleki Blanka Gimnáziumot (egykori lánygimnázium), amely 1897-ben az Alföld első leánynevelő intézeteként nyitotta meg kapuit. Az épület felújításai során eredeti, díszített, kovácsoltvas lépcsőkorlátait éppúgy sikerült megőrizni, mint tekintélyt parancsoló impozáns mivoltát.
- A Szabadság téren áll a kulturális élet központjának számító Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Ház, amely híres írónkról kapta nevét, aki a környéken töltötte diák éveit, múlt század eleji dzsentri/parasztvilág ábrázolása - is ide, a környékhez köthető. Az Uri muri tulajdonképpen Túri muri, és sok ismert mezőtúri emberfigurát rajzol novelláiban is. Az egykori gőzfürdő helyén lévő, mezőtúri téglából épült kétszintes épületben a városi könyvtár gyermek- és felnőtt részlege, valamint a Tourinform-iroda és az Internet-szoba mellett időszaki kiállítások kapnak helyet

A felkeresendő helyszínek:

1.pont  N 47° 0,025' E 20° 37,825' 83 m [GCMTUR-1]
A város főterén a város alaptó szobrán, a koronán lévő liliomok számát, pontosan számláljátok meg.

2.pont . N 46° 59,994' E 20° 37,742' 83 m [GCMTUR-2]
Az üzletház helyén állt a "Makkhetes" vendéglő, melyet Móricz Zsigmond Úri muri regényében "Sárgarózsaként" szerepelt. Az épület lebontásának hónapja a jelszó második része!

3.pont . N 47° 0,333' E 20° 37,252' 82 m [GCMTUR-3] a Fazekas Múzeum kapu bejárata mellett, a falon elhelyezett emléktáblán látható négyjegyű szám.

4.pont . N 47° 0,369' E 20° 36,812' 83 m [GCMTUR-4]
A jelszó utolsó részét az Erzsébet-ligetben leled egy fa tövében, téglák mögött, talajszinten elhelyezett konyhai dobozban, ebben található a 8 betűs szó.

A jelszó négy részletét egybeírva adjátok meg!

Kérjük, hogy az illetéktelen megtalálások érdekében a visszarejtést körültekintően végezzétek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (241 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.13 web: 4.47 átlag: 4.30

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


mackomisi12 2020.09.25 16:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Ancs 2020.09.23 13:23 - Megtaláltam
AK Vésztő - Réhelyi Látogatóközpont - Mezőtúr szakasz közben.
Kellemes kisváros, jót keringtünk benne. A második pontnak nem látom értelmét, a többi rendben.
Vihettünk volna fürdőruhát, de talán majd máskor.
Köszi

IMG_20200923_124008IMG_20200923_124649
IMG_20200923_125230IMG_20200923_131632
IMG_20200923_131639IMG_20200923_132603
IMG_20200923_133936 
ChefBogi 2020.09.23 13:23 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

pgyp 2020.09.07 18:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]
Munakügyben jártam erre, a láda eléggé kilátszik a rejtekből, de megvan.

Access Denied 2020.08.30 14:05 - Megtaláltam
ok

katica 2020.08.30 14:03 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.7]

Qgyi 2020.08.22 17:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Pantya 2020.08.21 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

gabor03 2020.08.21 11:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Katulyakutatók 2020.08.09 09:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.80
Ezt is felkutattuk. Köszönjük a rejtő fáradozását!
Részletek otthonról, fényképek később. [g:hu 1.6.4]
A hőség miatt valami közeli célpontot kerestünk, hogy a reggeli "hűvösben" megjárjuk az utat, így esett a választásunk Mezútúrra. Régebben gyakrabban megfordultam a városban, de az utóbbi 15 évben már csak ritkán. Szembetűnő az a változás, amin a város a rendszerváltás óta átment. Sok épületet rendbe raktak, de sok az elhanyagolt is. A multi pontjainak szebb helyszíneket is lehetett volna választani, mert ahogy a ládaoldal fényképei is mutatják, vannak ilyenek. A láda rejtése is gyengécske, nem csoda, ha eltűnik.

-1-2
fkmaster 2020.08.08 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.34
Lásd Stüszi!

Stüszi vadász 2020.08.08 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.87
Rekkenő hőségben sétáltuk végig a multi pontjait, a tourinformnál szerettünk volna némi emléket szerezni a városról, de szombat délután és vasárnap nem számítanak turistákra, így zárva találtuk.
Egyik fagyizóban vásárolt fagyival enyhítettük a forróságot.

kópé1993 2020.07.26 12:35 - Megtaláltam
Autós ládázás! köszi a rejtést!

IMG_20200726_120847IMG_20200726_120927
IMG_20200726_120959IMG_20200726_121015
IMG_20200726_121103IMG_20200726_122047
IMG_20200726_123252IMG_20200726_123408
Pibo 2020.07.23 12:02 - Megtaláltam
Köszi,

pasan 2020.07.18 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést!
Az Erzsébet-ligetben zabáltak a szúnyogok!

erdei csiperke 2020.07.02 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Ok

Szőkekapitány 2020.06.30 17:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

kadaradri 2020.06.07 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk az illatos ládát, besètáltuk a várost a pontokat járva :)) A csónakázó tónál jó kis játszi van, èlveztük a kalandozást! Köszönjük a rejtèst! [Geoládák v3.4.1]

IMG_20200609_205232 
LordHunter 2020.06.07 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

VenTOmi 2020.03.15 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Leone 2020.02.26 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Köszönöm a díszkövecskéket D. Lajos! ? Jó hogy mentem, a papír kezedett elázni. Én nem tudtam ajándékot hagyni, mert nincs láda és csak olyan volt nálam amit így nem hagyhattam volna ott. Jelszó viszont van. :) [Geoládák v3.3.2]

dlajos 2020.02.15 15:33 - Nem találtam meg
Megtaláltuk!Kis ajándék a következő megtalálónak.
D.Lajos+D.Iván

[Elutasította: geocaching.hu, 2020.04.02 21:24]

peters 2020.01.25 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

straboti 2020.01.25 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

R.Guszty 2019.12.14 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (416 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.