geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
Nyomtatás
Nyomtatás
1618. Béndekpuszta szelleme (GCBEND)

Útközben az erdőszélen
Útközben az erdőszélen
Megérkeztünk
Megérkeztünk
Templom a domboldalban
Templom a domboldalban
Közelebbről
Közelebbről
Belülről ilyen
Belülről ilyen
Mennyezet
Mennyezet
Régebbi, gótikus romok is vannak!
Régebbi, gótikus romok is vannak!
Minden romlik, pusztul
Minden romlik, pusztul
Néhány Kacskovics sírja
Néhány Kacskovics sírja
Elhagyott temető
Elhagyott temető

Szélesség N 46° 39,655'
Hosszúság E 17° 42,800'
Magasság: 195 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.04.07 13:00
Megjelenés időpontja: 2007.04.07 19:05
Utolsó lényeges változás: 2012.10.10 15:59
Utolsó változás: 2013.08.31 20:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zerind HUN
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 206 + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Zerind HUN készítette.


A templom tetejét felújították, sajnos az egész templomot bezárták, a környéket kicsit rendbe hozták, így a hely hangulata már nem olyan érdekes és titokzatos. A régi rejtés is sokkal izgalmasabb volt, mint az új, de én azt mondom: inkább legyen egy kevésbé érdekes láda, minthogy megszűnjön teljesen.

A régi templomrom falában egy kis üregben található a fehér, csavaros tetejű mikroláda.


A ládába kis méretű utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Ezzel a geoládával egy nagyon különös hangulatú helyet szeretnék bemutatni Somogy vármegye északi részén: az elhagyott Béndekpuszta települést. Ma már csak egykori temploma látható, egy elhagyott temető és néhány düledező ház. Akit ez annyira nem érdekel (bár én mindig is szerettem az ilyesmit), felfoghatja az egészet egy kellemes erdei-erdő széli kirándulásnak is.

Megközelítés:

Autóval vagy busszal Lengyeltóti irányából Hács falut kell elérni, Béndekpuszta onnan közelíthető meg, két útvonalon is. Mindkettőre vonatkozik, hogy az út bizonyos részei biciklivel sajnos elég rosszul járhatók (néha azonban javítgatják az utat).
1. útvonal (jelzett turistaúton)
A falu központjában a  N 46° 38,781' E 17° 41,287' 157 m [GCBEND+elágazás] koordinátán található az a hely, ahol a zöld Zöld sáv jel kelet felé indul. Ezen az úton még kb. 1300 métert mehetünk autóval is, egészen a  N 46° 38,720' E 17° 42,282' 211 m [GCBEND+parkoló] pontig, ahol a jel észak felé betér az erdőbe. Innen kb. 2 és fél kilométert kell menni a jelzésen, amíg Béndekpuszta közvetlen közelébe érünk. Célunkat innen a rövid Zöld rom jelen érhetjük el.
2. útvonal (icipicit rövidebb, de unalmasabb út)
Amint elérjük a falu határát, ne forduljunk délnek, hanem a keletre tartó utcán induljunk el! Innen kb. arrafelé kell menni, amerre a nyíl mutat a GPS-en, azaz kelet-északkeletre. Ez az út kis kanyargások után hamar földes úttá válik, és végig jellegtelenebb helyeken haladva egy idő után csatlakozik a délről érkező turistajelhez. Innentől azon kell továbbmenni, mint az első változatban.

A láda

Már mielőtt az utolsó völgybe leereszkednénk, ha nincsenek sűrű lombok, megpillantjuk Béndekpuszta romtemplomát a túlsó dombon. Régebben a láda bent volt a templomban, ahol föl kellett hozzá mászni egészen a kerek ablakig, de a tető felújításakor a templomot bezárták, így a régi láda megszűnt. Helyette most a templom mögötti rom falában egy üregben rejtőzik egy fehér mikroláda.

Béndekpuszta története

1331-ben említették először írásos dokumentumok a települést. Temploma gótikus stílusban épülhetett valamikor ezidőtájt, romjai ma is látszanak az épebben megmaradt, újabb templom romjai mögött! A hácsiak azt beszélik, hogy a falu lakói a törökök elől ebbe a templomba menekültek, de a törökök felgyújtották azt, így mindenki bennégett. A település azonban később újra benépesedett, 1857-ben építették azt a templomot (kápolnát), aminek romjai a ládát is rejtik. Ekkor a területet a Kacskovics-család birtokolta, nekik van egy romos kastélyuk a közeli Gyugyon is. A család néhány tagjának sírja közvetlenül a templom mellett ma is megtalálható. Aztán a lakosság egyre fogyatkozni kezdett, az utolsó családok 1970 körül költöztek el innen...

Germán és más értékes leletek Béndekpusztán

Régészek és történészek kimutatták, hogy az egykori avar szállásterület határa valahol a Balaton környékén, pontosabban Keszthely és Fenékpuszta közelében húzódhatott, és arrafelé vezetett át az Észak-Itáliából a Duna felé vezető kereskedelmi és hadiút. Ennek védelmére az avarok főként bizánci és germán fegyvereseket telepítettek le a környéken. Az eddigi legdélebbi leletek Hács-Béndekpusztáról kerültek elő, a sírokban még aranytárgyakat is találtak!
Egy másik igen fontos lelet pedig Wulfila gót betűs Újtestamentum-fordításának töredéke, ezt is Béndekpusztán lelték meg.

Elhagyott temető

A templom melletti temető már az újkori falué, néhány sírt mindmáig gondoznak. Remélem, nem kell külön kérni senkit, hogy tisztelettel legyen az itt nyugvók iránt, amikor errefelé jár.

Hácsról

Béndekpuszta a közeli Hács része volt, történetük mindig is összefonódott. Hácsnak szintén az 1330-as évek elejéről származik az első írásos említése, és a török hódoltság alatt, ahogy az egész vidék is, Hács is elnéptelenedett. Később éledezni kezdett, egymást váltották a falut birtokló híres családok. Az Inkeyek evangélikus németeket telepítettek le a 19. század elején, akik nagy építkezésekbe fogtak. Érdekességként megemlíthető, hogy 1905-ben a vármegye legnagyobb szervezett sztrájkját tartották a hácsi aratómunkások. Ma kevesebb, mint 500-an lakják ezt a kis zsákfalut, de úgy tűnik, nincs úgy ,,halálra ítélve'', mint Béndekpuszta, mert lassan azért fejlődik, működnek mezőgazdasági üzemei is, és építenek a turizmusra is.

A zöld jelzés további útvonala

Minden tavasszal megrendezik a Balatonboglárról induló Boglárka teljesítménytúrát, melynek útvonala erre a zöld Zöld sáv jelre épül, de Béndekpusztát nem érinti (csak a két alkalommal megrendezett 60 km-es táv érintette). A jelzés a boglári vasútállomástól indul, onnan Szőlőskislakon keresztül a Landordi-tó felé tart, majd Gyugyon is keresztülmegy, utána az erdőben halad. Itt éri el Béndekpusztát, ahonnan Hács felé indul a már ismertetett útvonalon. Onnan továbbhalad délnek, először Gárdonypuszta irányába, a vége pedig a Somogyvári Nemzeti Történelmi Emlékhelynél, a Kupavárhegyen van. Túrázóknak mindenképpen ajánlom, ezen az útvonalon több másik ládát is meg lehet találni!

Szerelmesek lakatjai Hácson

Hács legújabb nevezetessége a szerelmesek lakatfala a polgármesteri hivatal melletti emlékműnél. 2011 végén még csak 29 lakat volt rajta, de szépen lassan egyre több és több lesz: vigyetek magatokkal Ti is :)

Kellemes ládakeresést és somogyi időtöltést kívánok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (153 db): környezet: 4.75 rejtés: 4.69 web: 4.78 átlag: 4.74

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Lámpás 2018.08.29 11:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

N.Zs. 2018.08.25 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Az ajánlott parkolót nem találtuk biztonságosnak, ezért a Hácson lévő táblák alapján indultunk Béndekpuszta irányába. Az út elején egy foltos kiskutya csatlakozott hozzánk, de néhány 100 méter után hazament. A templom környezete, hangulata nagyon tetszett. Úgy láttuk, hogy folyamatosan rendezik a területet. Most is volt több kupac faág összerendezve.
Köszönjük.
A láda tartalma szerintem rémes. Volt már valaki, aki színes gépkapcsot cserélt????
Nem mertem már megint kidobni, (otthon a kukába) nehogy megfosszak valakit az örömtől.

Folti
IMG_0426
IMG_0427IMG_0431
IMG_0433IMG_0434
IMG_0436IMG_0438
 
Zsákos Bilbó 2018.08.12 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.69
Nagyon vadregényes a táj és van egy különleges hangulata ennek a helynek. Köszi a rejtést! :)

GeoKristóf 2018.08.09 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Szép hely.
Apa ujjitotta fel. [Geoládák v2.2.4]

TD Adventure 2018.07.17 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Nagyon kulonleges a hely. Nem tudjuk milyen volt regebben, de igy is nagyon hatasos. A templom is, a rom is es az orias gesztenyefak is osi hangulatot arasztanak. Az idevezeto ut eleg unalmas, de megerte felsetalni. Eloszor Somogybabod felol indultunk biciklivel, de vegul Hacs felol jottunk gyalog.😕

-dSz- 2018.07.17 16:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.73
Balatoni nyaralás folyománya. TD Adventure-ék megmentése után (kerékpáros defekt) gyalogosan Hácsról. Egy igazán érdekes és megkapó, tökéletes ládázó hely!

A templom hátsó falánál egy kis üregbe bevilágítva én is láttam emberi csontokat.

köszönöm, hogy elhoztál ide!
-dSz-

kintvagybent
VINAX 2018.07.15 10:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.62
A templom nyitva volt. Még így is kísérteties, főleg, hogy emberi csontokat is láttunk. Egy rendes ládát megérdemelne ez a hely. Köszönjük a rejtő munkáját!
★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.4]

IMG_20180715_093900IMG_20180715_095312
IMG_20180715_095234 
eazs 2018.07.07 15:02 - Megtaláltam
Köszönjük

balatom 2018.05.21 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.5.4]

ballasz 2018.03.11 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Gyugyról Hácsra menet tettünk egy kis kitérőt a kápolnához.
Még sose voltam itt, és engem így is elvarázsolt a hely.

A teljesítménytúrák már sajnos nem érintik a kápolnát, de a jelzések továbbra is idevezetnek.

A Boglárka túrát utoljára 2013-ban rendezték meg, azóta sajnos nem rendezik, és a jövőben sincs tervbe véve.
A Béndek túra megrendezésre került még 2016-ban a Balatonboglári 622. Gaal Gaston cserkészcsapat által, ez érintette a Béndeki kápolnát is. Idén nincs egyelőre betervezve.

targonczas 2017.12.24 13:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

zalajaro 2017.09.05 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.46
Aki keres, az talál ! :)

Bubuka 2017.09.05 11:55 - Megtaláltam
Zalából a Mátra felé kis kitérőt tettünk.

ha2 2017.09.02 14:30 - Megtaláltam
Kamaszkorom óta vonzanak az eldugott kis helyek és elhagyott falvak. Itt először a gesztenyefasor látványa fogott meg.
Még szombaton is lelkesen dolgoztak a kőművesek.

065066
067
Liberty 2017.09.02 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
6/5. Fonyód és környéke ládatúra.

Érdekes a helyszín és a története, nagyon tetszett. Köszönet a rejtésért.

anettx 2017.08.27 12:00 - Megtaláltam
TFTC!
Somogyi bolyongás - vadregényes helyek - érdekes látnivalók
Nagyon bírom az ilyen eldugott, szellem-járta helyeket!
Éppen felújítják belülről a templomot.
Kocsival egész sokáig fel lehet menni száraz időben, eső után jó kis dagonya lehet ezen a földúton.

gcbend-P8270101 
suuntoX9 2017.08.07 17:16 - Megtaláltam
Szép táj, kár, hogy házak romjait nem látni. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

foxfoxfox 2017.07.07 14:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

20170707_14143220170707_141542
20170707_14154920170707_142240
20170707_142251 
iMagination 2017.06.06 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.62
Köszönjük!

Alex és Rami 2017.05.01 18:42 - Megtaláltam
Köszönjük :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (211 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu