geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1604. Aracsi pusztatemplom (GCARAC)

Tábla az aszfaltút végén

Tábla az aszfaltút végén

A pusztában

A pusztában

Elölről...

Elölről...

oldalról...

oldalról...

...hátulról

...hátulról

A hozzáépült torony

A hozzáépült torony

Leveles oszlopok

Leveles oszlopok

Kisütött, besütött

Kisütött, besütött

A torony alatt

A torony alatt

Atlasz

Atlasz

Kopjafa - ezen van a pótjelszó

Kopjafa - ezen van a pótjelszó
Szélesség N 45° 38,631'
Hosszúság E 20° 16,361'
Magasság: 84 m
Megye/ország: Szerbia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.03.24 17:00
Megjelenés időpontja: 2007.03.28 00:30
Utolsó lényeges változás: 2016.03.09 19:46
Utolsó változás: 2019.12.20 06:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: jager250372
Felhasználó: jager250372
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Megtalálások száma: 57 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP

A láda egy műanyag tárolódoboz a templomrom körüli ligetes részen, kövek alatt található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.Megközelítés

A Szent István Pusztatemplom romja a Vajdaság Bánsági részén található, ahol a magyarság történelmi múltjának, anyagi és szellemi kincseinek jelképe. Magyarországról a Zenta (Senta) - Ada (Ada) - Óbecse (Bečej) - Törökbecse (Novi Bečej) útvonalon közelíthető meg a legkönnyebben. Adánál ugyan nemrégiben épült egy új híd a Tiszán, ezen átkelve lenne ideális elérni a célt Padé (Padej) és Bocsár (Bočar) településeken átutazva, de kétes az úthálózat kiépítettsége, ezért ezt az opciót (autósoknak legalább is) még nem merem ajánlani.

A templomrom területileg Törökbecséhez (Novi Bečej) tartozik, lakosságának megközelítőleg 30%-a magyar. A városból egyrészt Karlovabeodra (Novo Miloševo) - Nagykikinda (Kikinda) felé haladva, a  N 45° 40,657' E 20° 14,945' 84 m [GCARAC+Crossing1] ponton tudunk jobbra letérni, illetve a Basahíd (Bašaid) felé vezető útról a  N 45° 36,935' E 20° 15,916' 82 m [GCARAC+Crossing2] pontban. A templomrom az első ponttól 5 km-re, a második ponttól 4.5 km-re található aszfaltburkolat nélküli úton haladva. Légvonalban persze kevesebb, de nem célszerű ezt az opciót választani. Autóval a Crossing1 irányából közelíthető meg, ez egy könnyen járható, zúzottkővel borított út. A Crossing2 irányából való megközelítést viszont egyáltalán nem ajánlom autósoknak, még teljesen száraz időben sem.

A pusztatemplom

A rom hatalmas falai már messziről a táj fölé emelkednek, lenyűgöző látványt nyújtva az arra járóknak. A templom története kissé a régmúlt homályába vész. Igazából teljes biztonsággal nem lehet tudni, hogy mikor épült, melyik szerzetesrend használta és mi volt az igazi neve. Egyes kutatók szerint, a forráshiány miatt - kis túlzással - könnyebb bebizonyítani azt, hogy nem is létezett.
A Szent István alapította monostorok között már az aracsit is megemlítik, de valószínűbb, hogy a ma látható templom nagy része, a XIII. század első évtizedeiben épül, román stílusban, alaprajzát a bencés templomok sajátosságai jellemezik.
A 26 méter hosszú, 15 méter széles téglaépítmény faragott mészkővel díszített. Eredetileg torony nélküli, háromhajós, három apszisos, boltozott, bazilikás elrendezésű, a padozat vörös márványból készült.
Az alaprajz, a pillérformák és a szentélyrész előtti szakasz a Csák nemzetség vértesszentkereszti templomáéval (GCVeKo), a boltozati rendszer pedig a franciaországi Bourges székesegyházát is jellemző megoldással rokonítható. A díszítőfaragványok egy része antikizáló kompozíciójú. Ezek az esztergomi királyi palota és az érseki székesegyház provence-emiliai eredetű stílusrétegének a hatásáról tanúskodnak: mestereik a tudásukat ott szerezték. A faragványok egy másik csoportja gótikus jellegű, egy közülük a pannonhalmi bencés főapátsági templom reimsi kapcsolatú faragványaival mutat összefüggést.
A nyolc pillér és a két gerinchordó faloszlop fejezete kőből faragott leveles díszű, kivétel a főapszistól délre fekvő gerinchordó faloszlop fejezete, ahol emberi alak tartja a vállkövet, mint Atlasz az égboltot. Ugyanezen faloszlop fejezetének déli oldalán a levéldísz fölött jobb arcrészét tenyerével megtámasztó figura látható. A tetőzet faszerkezetű volt, máztalan cserépfedéssel. Az apszisokat is tető fedte, melyeknek kőből faragott kis félkörös párkányzatuk volt.
Az északi csúcsíves tornyot később építették hozzá, ami már ferences fennhatóságra utal. A torony alsó részét a keleti, északi és nyugati oldalon egy-egy nyomott csúcsívű, tégla kereteléssel egybefogott, kettős csúcsíves ikerablak tagolja. Ebben az időszakban, amikor a csúcsíves tornyot 1380 körül hozzáépítették, a főhajó tetőgerinc magasságát is megemelték. A torony felső része nyújtott nyolcszögű, a legfelső részei és a toronysisak a kereszttel leomlott, elpusztult.
Korai története során többször kifosztják (tatárok, kunok), de újraépül, virágkorát a XV. század első felében éli.
Később a kolostort megerősítik, de a törökök könnyedén elfoglalják. Érdekesség, hogy a védők állítólag a becsei várral összeköttetésben lévő alagúton keresztül távoztak.
Az épületekkel a törökök nem tudtak mit kezdeni, kifosztásuk után a sorsukra hagyták őket, így csodával határos módon megmaradnak és a XIX. században "fedezik fel" újra a romokat. A templom mellett található kolostorépületek csekély maradványai láthatóak.
A templomból mára a nyugati fal, a szentélyrész a hozzá csatlakozó északi főhajófal két árkádnyi szakaszával és a toronnyal maradt fenn eredeti állapotban.
A templomrom történetéről és művészi értékeiről Raffay Endre és Szűgyi Ferenc munkáiban olvashatunk részletesen.

A település

A mai Aracs település Törökbecse részét képezi, a középkori település a török időben teljesen elpusztult. Az 1400-as évek elején vásáros hely, majd mezőváros volt, többször tartották itt a Torontál megyei gyűléseket is. 1536-ban pestisjárvány sújtotta a vidéket, sok lakója elmenekült, a törökök már egy hanyatló települést találtak itt.

A templomrom jelentősége

A Délvidéken nagyon kevés műemlék maradt vissza a középkori magyar hagyatékból és ez felértékeli azokat, amik ránk maradtak.
Az Aracsi Pusztatemplom a délvidéki magyarság egyik legnagyobb becsben tartott műemléke, gyakran művelődési és egyházi esemény színhelye a templomrom. Irodalmi folyóirat, két civil szervezet és a délvidéki közélet szereplőinek adományozandó díj is az Aracs nevet viseli.
Burányi Nándor írta a 2005-ös Vajdasági Magyar Kalendáriumba:
"Meg kell őriznünk, ápolnunk kell az itteni középkori magyar évszázadok romjait. Szükségünk van rájuk, akár fának a gyökereire."
A rejtés célja is ez, mely egy igazi jelképet szeretne bemutatni.

Bővebb információ, szálláslehetőség:

www.aracs-turizmus.info

A láda

A láda egy műanyag tárolódoboz , mely a templomrom körüli ligetes részen, kövek alatt található.

A láda esetleges eltűnésének esetére pótjelszó használható, mely a  N 45° 38,655' E 20° 16,357' 86 m [GCARAC+Pótjelszó] ponton lévő kopjafa délkeleti oldalán a címer alatt található felirat (két szó egybeírva ékezettel és csupa nagy betűvel).

A hely gyakran látogatott nem csak turisták, hanem kirándulók által is, akik akár napokra kiköltöznek sátorozni a romok köré, feltúrva az egész környéket, ezért sajnos a láda könnyen eltűnik. Ezért is tartozik hozzá alternatív jelszó, hogy ne érje csalódás az arra tévedt kessertársakat, ha esetleg a láda eltűnne. Ez volt az egyetlen ok, ami miatt a rejtés olyan amilyen - nem vezet hozzá kesserösvény és nem szúrható ki messziről. Annak érdekében, hogy illetéktelenek ne találják meg, meg kell hozzá mozdítani egy-két követ, vagy be kell menni a bokrok közé.

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy a rejtést ne bíráljátok felül, a ládát mindig az eredeti rejtekhelyére tegyétek vissza, még akkor is, ha szúrós bozót őrzi! A hely forgalmas, és ha a láda nincs kellőképpen elrejtve, könnyen eltűnik!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (31 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.46 web: 4.71 átlag: 4.68

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szamosszamoca 2020.01.05 18:36 - Egyéb
Felújítottuk a MGKE ládacsere program keretében!

IMG_20200105_183858Nagy sziklák odújába bújik a láda24
szamosszamoca 2020.01.05 18:35 - Megtaláltam
Kalandosan, töksötétben, de küldetés teljesitve. A láda felújítva várja a kessereket!

Szollo 2019.12.10 16:10 - Megtaláltam
Én is csak ládafedőt, és com-os ládát találtam.
A földút kis esőben jól járható autóval, csak az eleje saras.
Nagyon tetszett a rejtés. Utána mentem tovább Óbecsére.

Csaba & családja 2019.10.28 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.62
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A láda helyén csak a doboz fedelét és egy com-os ládát találtunk.

monic1006 2019.07.06 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Bánáti Hazajáró túra alkalmával, egy "bakancslistás" vágyunk teljesült azzal, hogy eljutottunk az Aracsi pusztatemplomhoz - így némi szándékossággal ez lett az 500. (ÉÉÉRTEEED??? AZ ÖÖÖTSZÁZADIIIIK! - soha nem hittem vilna! 😊🙄)

A láda viszont gyógyításra szorul, a tereprendezést megsinylette a dobozka, csak a pótjelszót leltük meg, de így is 500!!! :))))

szsoutdoor 2019.07.06 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
A Bánáti Hazajáró Túra végén kerestük meg, alternatívval sikerült, a kövek között csak ládára utaló dobozmaradványokat találtunk. Aracsra eljutni régi vágyunk volt, így az 500. találatot ide időzítettük. Köszönjük a rejtést!

SirLes 2019.06.29 20:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

orszagoskek 2019.04.28 09:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.33
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kellemes hangulatú hely. Az alternatív jelszót használtam. Tamás [Geoládák v2.2.5]

Sir Pajszer 2018.02.03 12:41 - Megtaláltam
Köszi!

picuresnagyur 2018.02.03 07:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Köszi, valóban rokon a vértesszentkereszti kolostorral. Anno az volt az első megtalált ládánk.

becko 2018.02.03 06:34 - Megtaláltam
Szép város Kolozsvár...

GYEZegzug 2017.09.12 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
ok. Többit otthonról.

P_20170912_144920P_20170912_144927
P_20170912_145533P_20170912_145539
P_20170912_145812P_20170912_150000
P_20170912_150101P_20170912_150425
P_20170912_151151P_20170912_151225
P_20170912_151301P_20170912_150344
tarsolyos 2017.09.12 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.03
Köszönöm!

20170912_14534520170912_145513
20170912_14564620170912_145851
20170912_151114 
AntalAttila 2017.07.15 20:38 - Megtaláltam
Ezt is megtalálta a szegedi Antal család! Attila, Kitti, Réka, Levi. Köszönjük szépen a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Párduc50 2017.07.09 14:00 - Megtaláltam
Megszenvedtünk, mire eljutottunk a ládáért, de ott a találat már könnyű. Egy gólya uralta a romot, mely így MÉG SZEBB volt. Köszi!

0600
0102
0304
05 
pgyp 2017.05.28 13:37 - Megtaláltam
Megvagy! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Délvidéki tanulmányút közben. A busszal az ajánlott parkolóig mentünk, majd mindenki minket figyelt mit is csinálunk. Természetesen hamar meglett a láda, logoltunk, visszarejtettük, meghallgattuk az idegenvezetőt majd elmentünk ebédelni Zentára.

Zsu. 2016.05.14 11:24 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2016.05.14 11:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Szerbiai hétvégi kirándulásra indultunk Zsuzsival. A kész tervek, útvonal, felkeresendő helyek, szállás már tavalyról megvolt. Anno 38 a fokos hőség riasztott vissza, most meg az esős időjárás - majdnem.
Ez a rom hatalmas és jelentős, sosem jöttünk volna ide, ha nincs a láda, emiatt is nagyon hálás vagyok! Nagyon szeretem az ilyen "eldugott" kincsket. Az idézőjel annak szól, hogy már messziről (4 km) látszik az impozáns rom az Alföldön. Az északi út teljesen kifogástalan, azaz drive-in. A templom mellett parkoltunk. Köszönöm a rejtést és az előző csapatnak az újrarejtést! Szép emlékekkel lettünk gazdagabbak.

Mikulás

imageimage
imageimage
imageimage
imageimage
image 
Kokó 2016.04.29 14:45 - Megtaláltam
Kényelmesen autózható úton lett "drájvin". Nagyon tetszett!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
Piroskaa1 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Nagyszerű ez a műemlék, ami ráadásul még jó állapotban is van. Ládázás közben volt szerencsém egy baglyot is látni :) Köszönöm a rejtést.

Blue Mali 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Köszönöm a rejtést!

Remek amit ez a láda megmutat!
Nagyon impozáns látvány így is!

Érdekes így a pusztában állva, mely messziről is tekintélyt parancsol!
Mindenkinek érdemes lenne látnia!

Köszönet!

povyagi 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Mathau 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
"Fox in the box. Did you ever hear about the fox in the box?" [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

macikupac 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.44
Balkán Express 5.

Ez a rom is azok között a helyszínek között volt, melyek elsőre kikerültek az útvonaltervből - mondván nem lesz rá időnk. Azután újraterveztünk és belefért. És látva a helyszínt milyen jól döntöttünk! Nagyszerű hely! Az északi megközelítés mellett döntöttünk, ami újabb helyes döntésnek bizonyult. Kiválóan autózható az út egészen a romig. Az egykori bazilika meg már több kilométeres távolságról látszott. Én mondtam is, hogy oda megyünk, de a többiek lehurrogtak, hogy az nem lehet, mert sokkal messzebbre megyünk. Még így, romjaiban is lenyűgöző a templom. Szépségesek a gótikus ívek, s milyen csodás lehetett az egykori (mára gyakorlatilag megsemmisült főhomlokzati rózsaablak. Ez is egy olyan célpont, ahová láda nélkül biztosan nem jutottunk volna ma el. Köszönet a csábításért! Mityó medvémmel kerestem meg.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Kofola BT 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
Közel egy év után ismét együtt. Majdnem teljes létszámban, remek helyeken, kiváló társaságban!

Ancs 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
FEFT túra 1. nap
Ez a láda az eredeti tervekben csak opciós volt, mert eléggé kiesett a tervezett útból. Szabadkán úgy döntöttünk, belefér a mai napba.
Örülök, hogy nem hagytuk ki, a mai nap egyik legjobb helye. :)
Köszi

IMG_1042IMG_1043
IMG_1044IMG_1045
IMG_1046IMG_1047
IMG_1048IMG_1049
IMG_1050IMG_1051
IMG_1052IMG_1053
19izsi73 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Balkán 2016.májusa 038 (Copy)Balkán 2016.májusa 039 (Copy)
Balkán 2016.májusa 040 (Copy)Balkán 2016.májusa 041 (Copy)
Balkán 2016.májusa 042 (Copy)Balkán 2016.májusa 043 (Copy)
Balkán 2016.májusa 044 (Copy) 
acsipapa 2016.03.12 12:18 - Megtaláltam
A kétnapos Szerbiai autós kirándulásunk Cerberusékkal sikeres volt.

Webber 2016.03.12 12:18 - Megtaláltam
Meglett.

Cerberus 2016.03.12 12:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.28
Megtaláltuk! Kétnapos szerbiai ládázós körút 2/7.

Úgy döntöttünk egy hétvége alatt levadásszuk az összes ládát Szerbiában, ami még nincs meg. Ez sikerült is. Velünk tartott Acsipapa és Webber is ezen az utazáson.

Nagyon tetszett ez a rom, igazi geocaching helyszín. Nagyon érdekes, eldugott, kalandos megközelítésű láda. Kicsit furcsa is volt a semmi közepén a két kamera, ami figyelte a bejáratot és az épület oldalát. Körbejártuk, megcsodáltuk mindenhonnan és rengeteg képet készítettünk.

Crossing1 felől az út közvetlenül eső után is teljesen jól járható ünneplős autóval is, mint azt megtapasztaltuk. Csak 1-2 helyen saras nagyon pár méteren, ahol éppen felhordták a mezőgazdasági gépek, de az út kemény, kavicsos és viszonylag sima, szóval nem volt elakadásveszély. Végig tudtunk autózni az 5 km-en a templomig.

Köszönjük a rejtést!

IMG_3640IMG_3626
IMG_3636IMG_3624
IMG_3619IMG_3622
IMG_3623IMG_3633
kl 2015.07.11 12:10 - Megtaláltam
1. Crossing felol jo uton

tabletta 2015.07.04 12:00 - Megtaláltam
Az online térkép hibájából egy leágazóval előbb tértünk le, pedig olvastam, hogy murvás az út. Pár kombájn és traktor keresztezte csak az utunkat, de mivel már messziről látszott, mentünk toronyiránt. Betakarítási időszak, volt nagy jövés-menés, de csak a környéken. A visszaút már sokkal elegánsabb és főleg pormentesebb volt. A láda megvan a tartalmával együtt. Jól érzi magát és várja a látogatókat :)

Strombus 2015.06.06 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Állandó kessertársamtól már többször hallottam erről a meglepően nagy és szép romról itt, a semmi közepén, így nagyon megörültem, amikor megígérte, délvidéki túránk során ide is eljutunk.
A jó leírásnak és segédpontnak köszönhetően a romhoz vezető út hamar meglett, bár semmi tábla nem jelölte, hogy hova visz. Viszont a minősége sokat javulhatott az elmúlt években, mert most kitűnően járható! Nemcsak az út javult, a romnak is jutott a törődésből, a környezete gondozott és az épületen fehérrel készült pótlásokat lehet megfigyelni. De öröm ezt látni!

A rejtés csak annak köszönhetően nem fogott ki rajtunk, hogy erőt merítettünk Dr.Lada és Lopakodó logjából és addig kutattunk, míg meg nem találtuk.
A ládába tettem: tollat, muggliknak laminált info papírt, geocacher karkötőt és a pathtagemet (olyan, mint egy kis geoérme, de regisztrálása után megtarthatod, ha tetszik)

Dr.Lada 2015.05.25 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.26
Lopakodóval elkövetve szerbiai ládázásunk utolsó napján.:-)

Ezt a ládát már 2x szerettem volna megkeresni, egyszer pár éve Belgrádból hazafelé jövet, de akkor már Belgrádba ránk sötétedett, és még hosszú volt az út hazáig, így letettem róla, egyszer mikor a vajdaság északi részén jártam épp, akkor meg szakadt az eső és nem akartam szakadó esőbe 10 km-et kutyagolni, most ismét terítéken volt, és végre se nem esett se nem volt este.
A cross 1 felől mentünk, kb 1 km-et még be tudtunk autózni, de aztán a sok eső miatt sáros volt az út, így leraktuk az autókat és besétáltunk. Pompás látvány fogadott a semmi közepén, örülök, hogy játszom ezt a játékot, mert különben ide biztos soha nem tévedtem volna és kár lett volna, ha ezt nem láthatom.
A ládánál kivágták a fákat a napokban és lekaszálták a füvet, így elég reményvesztetten kezdtük a kotorászást, én egy rejteket véltem felfedezni, így pár követ odébb is raktam, majd volt egy stabil kő, úgy voltam az tartja a nagyobbat és azért stabil mögötte már biztos nincs láda. Már épp feladtuk és indultam a pótjelszóhoz mikor Judit kiabált, hogy megvan a láda, valahogy azt az egy beszorult követ sikerült megmozdítania és alatta volt a láda, így hatalmas volt az örömünk.:-) ha nincs Judit és nem kitartó annyira, akkor bizony pótjelszós lett volna a megtalálás, így viszont logolhattunk.:-)

Lopakodó 2015.05.25 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.15
Éppen nem esett, amikor a bekötő úthoz értünk, így kényelmesen a búzamezők mellett sétálva jutottunk el a templomhoz, amely még ilyen állapotban is igen lenyűgöző és impozáns látványt nyújt. Érdekes módon a templom környéke be is van kamerázva, a környezet gondozott, az akácos is ritkításra került, de szerencsére a ládát a helyén találtuk.

eszel 2015.05.03 16:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Sajnos a ládát a derékig érő növényzetben nem találtam meg. A pót jelszó leírását pedig nem vittem magammal. Kérem a Tisztelt rejtőt a képek alapján elbírálni szíveskedjék.

[Jóváhagyta: jager250372, 2015.06.08 21:54]

 
Takácsúr 2014.07.05 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Délvidéki körutunk előző állomása a közeli Elemér falu temploma volt, melynek kriptájában nyugszik Kiss Ernő honvéd altábornagy, aradi vértanú.
Itt kaptuk a tippet, hogy keressük fel Törökbecsén Link Lajost, aki falusi turizmus keretében szállást, vendéglátást, programokat kínál az idelátogatóknak. Nem bántuk meg, házigazdánk körbekalauzolt minket a városban és környékén. Megmutatta nekünk a temetőben lévő 48-as szabadságharc emlékére emelt Hungária szobrot, a helyi földbirtokos, aradi vértanú, Leiningen Westerburg Károly mellszobrát, az aracsi pusztatemplom csodálatos romjait, a minden nyáron kiszáradó sóstavat, a Sóskopót. Motorcsónakkal elvitt minket a Tisza duzzasztóművéhez (Csongrádig emelkedett a vízszint!), a Duna-Tisza-Duna csatorna zsilipéhez, és a becsei vár Tiszába süllyedt romjaihoz.
Lajos nagy segítség volt a pusztatemplom felkeresésében (Ő a láda őrzője is!). Hálás köszönetünk a vele eltöltött négy óráért (ennyi minden belefért!)! Mindenkinek tiszta szívvel ajánlom a kapcsolatfelvételt Lajossal: www.aracs-turizmus.info
Fotók később.

jeti-matterhorn 2013.10.13 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Csodálatos

Crox 2013.10.13 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.28] [wapon beküldött szöveg]

GyEdit 2013.10.12 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 1.5 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 1.00
Nagyon szép a templom, és a környezet, csak felújítás alatt áll, minden fel van forgatva, így a ládát nem találtuk meg

Tiszaparti 2013.09.05 12:30 - Megtaláltam
Szerencsétlen nap!
Autóval Tiszaszigetig, onnan bicajjal Aracs. Szerbiában az oldaltávolság tartása a biciklisek mellett sokaknak luxus. Mintha ott sem lettem volna úgy mentek el többször is mellettem pár centivel.
A templomrom restaurálás, felújítás alatt áll, a belseje fel van állványozva, a kapuja be van deszkázva és le is van zárva. Ezért csak körbejárni tudtam. Szerencsére voltam már itt, akkor be is lehetett menni. Két éve egy vízitúra alkalmából busszal jöttünk át Becséről. Csak akkor sajnos kezdő ládászként még nem gondoltam arra, hogy itt is lehet magyar geoláda. Ezért kerestem fel ismét a helyet.
A ládát sajnos beázva találtam, nem volt a zacskójában. A vadonat új logfüzet össze volt tapadva annyira hogy alig tudtam kinyitni. Csak egy pecsét került bele, a dátumot és az időt nem tudtam beleírni, mert az elázott papíron nem fogott a toll.
A hab a tortán: Visszafelé a határátlépésnél kerestem az útlevelem és kiderült, hogy útközben valahol eltűnt a hosszúnadrágom amit még délelőtt vetettem le és tettem bele a biciklis túratáskába amikor melegedett az idő. Sajnos a nadrágban volt az útlevél és a kocsikulcs...
Szerencsére az övtáskámban ott volt a személyi, így legalább át tudtam jönni a határon.

Povi 2013.06.09 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Gyönyörű a rom!

Skalp 2012.09.07 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.95
Az ilyen helyekről mindig Ken Folett Katedrálisa jut eszembe, ott a lerombolt katedrálisok újraépülnek. Kár, hogy a rejtek sem bír feléledni. Ez a hely pedig megérdemelné.
Köszi!

Quadosmarci 2012.07.10 20:26 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Megvan köszi a rejtést . Nagyon szép volt a templom ! Szegedről biciklivel voltunk a templomnál majd ott sátraztunk :) . Szeged felől érkezőknek ( biciklisek ) Érdemes Padej felé Bocaron át levágni az utat Milosevoba , Kikinda felé nagy kerülő .

Útonálló 2011.07.07 19:05 - Megtaláltam
A ládát nem találtam és a pótjelszót sem fogadja el. Kérem a rejtőt a fotó alapján fogadja el a megtalálást.

[Jóváhagyta: jager250372, 2011.07.27 21:19]

Aracs01 
jager250372 2011.04.30 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.20
A láda szerintem sincs a helyén. A fatuskó meglett, az összes körülötte lévő bokrot átkutattuk, de a ládát nem találtuk meg sem a bokrok tövében, sem pedig magasabban. A teljes környéket nem tudtuk átfésülni, mert már nagyon dús a növényzet. Kb. negyedévenként járunk erre, ha kell tudunk segíteni a láda újratelepítésében. Kérem a rejtőt, hogy jelentkezzen e-mailban.

[Jóváhagyta: zoltown, 2011.05.09. 09:20]

szandrik 2011.04.22 12:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.31
Délvidéki buszos túránk során kerestük fel a templomot traktoros megközelítéssel. Törökbecsei házigazdánk tartalmas ismertetője szerint építése az 1030-as évekre tehető, a XV. században Torontál megye gyűléseit is itt tartották. Aracs városa az 1536 évi nagy pestis járvánnyal elnéptelenedett. Különös látvány a szántóföldek közepén egyedül álló, monumentális rom. A ládát nem leltük."Bery" fatönkje mellé jelzett a GPS, ahol ideiglenes kunyhó maradványai voltak. Kérjük a rejtőt fogadja el a találatot. Szerintünk a láda nincs a helyén.

Péter60 2010.08.15 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Motoros túra során jutottam el erre csodás helyre. Még az oda vezető földesút is élmény volt. A ládát hosszas keresgélés ellenére sem találtam meg, kérlek fogadd el a fotók alapján.

[Jóváhagyta: zoltown, 2010.08.26 15:29]

Köszönöm. ráadásul ez az első "külföldim" :) !

SylverRat + Bogee 2010.05.24 16:00 - Nem találtam meg
Hétvégi pihenés hódmezővásárhelyi bázissal.
Régóta terveztük a láda felkeresését és most végre sikerült is eljutni ezen területre.
GCZNTA láda érintésével közelítettük meg a célpontot. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy hallgattunk a Nüvi-re és sikerült egy olyan úton lejutni a Crossing1-hez, melyet senkinek sem ajánlok még száraz időben sem, nemhogy esőzések után... Zenta - Csóka - Tiszaszentmiklós - Padé - Bocsár - Beodra
Először megnéztük a Crossing1 felőli megközelítést, de annyira nem tetszett, így átautóztunk a Crossing2-höz. Hát az is elég sáros volt, de innen legalább láttuk a távolban a célpontot. Leparkoltunk, majd a terepbakancs átvétele után útnak indultunk. Már az út elején is voltak igen nagy "pocsolyák", de ezeket az akadályokat még aránylag könnyen vettük. Miután ráfordultunk a célirányra jöttek a nagyobb problémák. Eleinte még sikerült a legelőn kerülgetni a vizesebb részeket, aztán egyre kiterjedtebb vizenyők jöttek. A bokáig érőkön még áthaladtunk, de amikor már 3-4m széles, nádas növényzettel rendelkező, szabályszerű kis folyók állták utunkat felhívtuk a rejtőt, hogy van-e értelme más irányba indulnunk, hogy megközelíthessük a templomot. Sajnos nem tudott biztatni minket, ha ilyen az út, akkor máshol még rosszabb lesz. Így feladni kényszerültünk a ládakeresést. :(
statisztika:
- parkoló - templom légvonalban 2,7km
- megtett utunk oda-vissza 4,2km 1h30min alatt
- 1,7km-re jutottunk légvonalban a templomhoz

Nem adjuk fel, szárazabb időben újra megpróbáljuk!

NyusziÚtmenti vadrózsás
Itt egész jó az út minőségeSzétlőtt vasúti tábla
Indulunk! Itt még tisztán!Nincs is olyan messze...
Kis tavacskaAlakul...
Időszakos patakA távolban a templom
Ez lenne a szántók közötti földútSzegény gabonamező
KessermarasztalóVíz alatt a mező
Track-ünk 
kenau 2009.07.18 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.69
A Crossing2 felol probalkoztunk elerni a templomromot, de mas ne tegye. Az ut nagyjabol jarhato, viszont most csak kb. 1 km-re kozelitheto meg a rom, aztan hirtelen veget er az ut.
Visszafele sikerult egy csapdaba is belelepnem, ahol latszolag szaraz volt a fold, de mint kiderult csak a felso 1-2 centi, alatta pedig agyagos iszap...jol el is merult benne a labam a cipovel egyutt...mikor leptem egyet, akkor mar csak a labam jott, a cipo bennragadt majd fel meter melyen benne.
Igy legalabb volt egy kis iszappakolas is, mire sikerult kiszedni :)
De ezzel egyutt is megerte, mert igy megvan az elso szerbiai (vajdasagi) ladank is.

 
szakica 2009.03.22 17:40 - Megtaláltam
OK

Mihul 2009.03.22 17:40 - Megtaláltam
ok

bluemonday 2008.10.26 23:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Erre jártam, gyorsan megtaláltam. :)

MeSa 2008.09.07 12:25 - Megtaláltam
Kazán-szorosból hazafelé látogattunk meg a templomot, ami nagyon tetszett mindenkinek!
Végigtúrtam az összes bokrot, de sajnos nem találtam meg a ládát!

Vajon én voltam a béna? Lehet! :-))

Kérném a rejtőt a megtalálás elfogadására.

Köszönöm

[Jóváhagyta: zoltown, 2008.09.19 11:22]

Köszi!

 
fcsaba 2008.05.10 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.30
A paralmenti választásokra hazautazva, szombaton, családostul kerestük fel a helyet.

Már nagyon régóta szerettem volna ide eljutni, és már kb. másfél évvel ezelőtt el is határoztam, hogy rejtek ide ládát. Hát, elég nehéz lett volna karban tartani, főleg így, hogy ennyi idő elteltével sikerült csak ide eljutni! Annak viszont örülök, hogy a Rejtő igényesen gondolgozta a ládát, én is valahogy így képzeltem el annakidején.

A megadott útvonalon mentünk, Becse-Törökbecse felől, majd északról támadtunk. A tábla valóban 3,5 km-t mutat, de valjában a földút rész van vagy 5 km is. Visszafelé Nagykikinda felé mentünk, és kb. 14 km-rel rövidebb az út arra, ezért én azt az útirányt javaslom.

Ottlétünkkor megláttunk két közeledő autót. A magyar rendszámból először kesserekre gondoltunk. Aztán feltűnt, hogy az egyiket Kövér László, fideszes politikus vezeti! Egy tizenvalahány főből álló társaság szállt ki az autókból. Hát, nem gondoltam volna, hogy egy ilyen fontos emberrel futunk össze ott, a semmi közepén!

Köszönjük a rejtést, élmény volt ott lenni! Ez volt a kétszázadik találatom!

Dages 2008.05.04 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.18
Nagyon szép idő lett mire odaértünk! Csodálatos a hely, nagyon köszönjük a ládát!

KözeledünkAracsi pusztatemplom
KözelebbrőlLátogatók
Elveszett Geoláda Fosztogatói 2008.04.30 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.59
jó kis rodeó volt, szöveg, képek hamarosan

 
zoltown 2007.12.27 13:58 - Egyéb
A logokért mindenki maga felel, bár szerintem az idézet ugyan a templomot említi, de a megismerését egyáltalán nem segíti.
Örülök hogy foglalkoztat a templom, nem nézitek meg?:-)

Varhelyi 2007.04.06 13:25 - Megtaláltam
Köszönjük ezt a ládát két okból is. Egyrészt, mert én akartam ide rejteni, és így már nem kell bajlódnom vele. Másrészt mert végre rászántuk magunkat és eljöttünk ide. Igazán megérte, nagyon szép ez a rom.
A geocaching révén rengeteg alföldi romot végignéztünk, de ez túltesz mindegyiken. Egyrészt, mert ez már alapból egy hatalmas és díszes bazilika volt, nem pedig egy kis falusi templom. Másrészt pedig ez aránylag meg is maradt, és nem hordták szét a köveit tyúkól építéshez, mint Pusztaszeren.
Van miről gondolkodni itt a falak között: a forráshiányos magyar középkorról (még az igazi nevét se tudjuk ennek a bazilikának) vagy a délvidéki magyarok sorsáról.
Sajnos lerövidítettük az utat Zenta után a Csóka Pádé Bocsár Beodra útvonalon, ami nem jött be, mert Bocsár előtt nagyon rossz az út kilométereken át. Visszafelé Kikinda felé jöttünk és megálltunk Zentán. Ott megnéztük a Révész szobrot a Tisza-parton. Csinálunk neki egy poi-t.

 
bery 2007.04.02 14:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.48
Meglett. A hely nagyon szép, nyugis és mégis érdekes. A megközelitéshez az első, Nagykikinda felé vezető utat ajánlom, mert igaz kicsit hosszabb, de a földút akár személyautóval is járható.
Egy kis segitség, remélem a rejtő nem haragszik meg érte: a ládát a fatönk melleti bokorban keresd!


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]