geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1603. Segesd vármegye (GCSEGE)

Már messziről látszik a templom

Már messziről látszik a templom

Már közelről látszik a templom

Már közelről látszik a templom

A kegykápolna

A kegykápolna

A kegykápolna és a Szentkút

A kegykápolna és a Szentkút

A búcsújáróhely mellett

A búcsújáróhely mellett

Itt nem is látszik, hogy milyen nagy

Itt nem is látszik, hogy milyen nagy

Árpád-házi Szent Margit kiállítóhely

Árpád-házi Szent Margit kiállítóhely

Széchenyi-kastély

Széchenyi-kastély

Harangláb Alsósegesden

Harangláb Alsósegesden

Világháborús emlékmű

Világháborús emlékmű
Szélesség N 46° 20,411'
Hosszúság E 17° 20,842'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.03.25 11:20
Megjelenés időpontja: 2007.03.27 14:30
Utolsó lényeges változás: 2013.09.04 20:49
Utolsó változás: 2013.09.04 20:54
Rejtés típusa: Multi geoláda (2V)
Elrejtők: Zerind HUN
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1600 m
Megtalálások száma: 200 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


1. pont: A Szentháromság szobron olvasható első családnév (... Márton, 4 betű)
2. pont: A kereszt állításának évszáma (4 számjegy)Ez a multiláda jelenleg egy ,,városi'' virtuális minimulti, mely régebben kiegészült még egy erdei sétával is, de mivel az ott található óriásfa elpusztult, így a harmadik pont megszűnt. A láda Somogy vármegye egyik történelmileg legjelentősebb települését mutatja be: Segesdet. Hogy miért kapta a láda a ,,Segesd vármegye'' címet? Ez kiderül a későbbi leírásból.

1. pont: Ferences templom és kolostor

Amikor észak felől a 68-as úton közelítünk Segesd felé, már messziről látszik a Várhegyre az 1700-as években felépített épületegyüttes. Elérve Segesdet, ágazzunk le balra a faluban Felsőbogátpuszta irányába, majd hamarosan ismét balra egy kis utcán, aminek végén már látszik a templom. Benne Dorfmeister István értékes freskói láthatók. A jelszó első részét a templom előtti Szentháromság szobron olvashatjuk: a szobrot emeltetők nevei közül az első (4 betűs) családnév az. (... Márton). Koordináták:
 N 46° 21,277' E 17° 20,943' 179 m [GCSEGE-1]

2. pont: Szentkút és kegykápolna

Visszatérve a főútra és tovább haladva dél felé, hamarosan elérjük a somogyszobi elágazást, ahol letérhetünk a kápolnához is. Történetéről, jelentőségéről később még írok. A jelszó második részét a mellettük álló kereszten találhatjuk: annak a készítési évszámát olvassátok le!
 N 46° 20,411' E 17° 20,842' 157 m [GCSEGE-2]

Segesd vármegye

Kevesen tudják, hogy a mai Somogy területén a középkorban sokáig két megye osztozott: Somogy és Segesd (Següsd) vármegyék. Ez utóbbinak a központja volt Segesd, az ősi település. Először 1193-ban említik írásos emlékek Sequest néven. A következő évszázadban már jelentős temploma is állt, és rendkívül fontos volt Segesd vára. II. Endre király feleségének, Jolántának adta hozományul a vidéket, innentől kezdve csaknem 200 évig a ,,királynék vármegyéje'' volt.
A vár maradványai ma is látszanak még a templomtól északi irányban, de sajnos nem sok, csak a földvár sáncai, bozóttal benőve. A szocializmus időszakára sokszor jellemző volt, hogy az értékeket nem tisztelték, védték eléggé, így fordulhatott elő, hogy a török kori vár még megmaradt építőanyagát egy alig használt víztorony építéséhez használták fel. A földsáncok nehezen megközelíthetőek: a templom irányából egyáltalán nem, mert minden irányból el van kerítve az út. Csak kerülővel, a szántóföld irányából lehet fölmászni, és ez sem könnyű a meredekség miatt.
A segesdi várrom is szerepel a Somogyi Várak túramozgalom teljesítendő pontjai között.
Koordináták:  N 46° 21,367' E 17° 20,989' 180 m [GCSEGE+Földvár]
Somogy vármegye reneszánsz értékeinek megőrzésére, megismertetésére és kutatására 2007-ben megalakult a Somogyi Reneszánsz Szövetség, melyben az 5 résztvevő település között Segesdet is megtalálhatjuk. (A többi négy: Andocs, Nagybajom, Ötvöskónyi és Somogysárd.)

Segesd, az ország fővárosa

Kicsit meglepően hangzik a cím, nem? Pedig tulajdonképpen igaz: a tatárjárás után IV. Béla király többször is Segesden időzött, és itt működött a királyi kancellária is, 1242 és 1256 között a királyi kulcsár is itt rendezkedett be. A király Segesdről irányította az ország újjáépítését, ezért mondják sokan azt, hogy ekkortájt Segesd volt tekinthető az ország fővárosának. Itt ápolták a sebesült Kálmán herceget is, Béla öccsét.

Árpád-házi Szent Margit Segesden

IV. Béla leánya, Szent Margit is itt töltötte fiatalkorának egy részét. Rá emlékezve nyitották meg Segesden az egykori malomépületben az Árpád-házi Szent Margit múzeumi kiállítóhelyet (a községi könyvtárral együtt). Címe: Kossuth Lajos u. 113/B., nyitva keddtől szombatig 10 és 12 óra között és 12:30-16 óráig. Koordináták:
 N 46° 20,614' E 17° 20,792' 160 m [GCSEGE+múzeum]
Évente megrendezik a Szent Margit-hét ünnepi programsorozatot is.

További történelem

IV. Béla után még IV. László is pihent egykor Segesd várában, de nem csak az Árpád-ház királyai kötődnek ide, hiszen pl. Nagy Lajos is itt találkozott anyjával, Erzsébettel. Később a törökök elfoglalták a települést, akkori kolostorát lerombolták, aztán többször is visszafoglaltuk a várat, utoljára a 17. század végén. Ezután fogtak hozzá a ferencesek új kolostor építéséhez, mely a 18. században készült el. Épületében működött a vármegye (akkor már Somogy) első patikája is. A település két fő részből áll: Felső- és Alsósegesdből, az előbbi az igazi faluközpont, és főként katolikus vallású, míg Alsósegesd inkább református. Mezővárosi rangját még korábban elvesztette, és ma is csak nagyközség, nem város. Igaz, a vármegye számos településével ellentétben gyorsan fejlődik és némelyik évben a lakossága is növekszik, ma is épül 1-1 új ház. Fiatalok is szívesen költöznek ide, de az elöregedés így sem állt meg.

Segesdi búcsú a Szentkútnál, Fájdalmas Szűzanya kegykápolna

A két falurész határán, a somogyszobi elágazásnál, a vasút mellett egy kis fás területen található a Szentkút és a közelbe épített kápolna. Sok esetet jegyeztek fel, amikor valaki a forrás vizétől nyerte vissza egészségét, ezek hírére gróf Széchenyi Antal kápolnát építtetett ide, ahol a sasvári (Pozsony vármegye) pálos templom Pietájának másolatát helyezte el. Ez a hely régóta híres búcsújárásáról: Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony napján tartják őket (augusztus 15. és szeptember 8.).

Egyéb látnivalók

Említést érdemel még a Széchenyi család kastélya, a falu északi részén a főút nyugati oldalán épült a 19-20 század fordulója táján. A romantikus kastélyban ma szociális otthon működik. Parkja védett terület.
Alsósegesden pedig a református templomot tekinthetjük meg, illetve tőle kicsit északra egy 1887-ben épült kis haranglábat.

Elpusztult hatalmas tölgyfa és egy kisebb, ami még él

Segesd közelében állt valaha Magyarország egyik legnagyobb tölgyfája (törzskerülete több, mint 5 és fél méter!), azonban sajnos a fa nemrég elpusztult. Közelében áll egy másik hatalmas fa, de azért az jóval kisebb, mint az ,,igazi'', és egy kerítés túloldalán áll. Helyének eléréséhez a kiindulóponttól és az útvonaltól függően 3-4 km gyaloglásra van szükség, vissza ugyanennyi. Biciklivel a homokos talaj miatt nehezen járható! Koordinátái:
 N 46° 20,856' E 17° 18,340' 175 m [GCSEGE+fa]

Megközelítés:
A főútról nyugat felé kell leágazni a következő ponton:
 N 46° 21,000' E 17° 20,719' 166 m [GCSEGE+elágazás]
Innen nyugatra és észak-nyugatra vezet az út kanyarogva, egy rövid idő után földúttá válik. Itt már érdemes leállni autóval, főleg, ha nedves az idő. Ne ijedjünk meg azonban a sártól! A talaj ugyanis homokos, ezért a sár egyáltalán nem ragadós, gyalog is jól járható még több napos esőzés után is (rejtéskor ez volt a helyzet). Viszont autóval és biciklivel nehéz továbbmenni, csak száraz időben javaslom! De hamarosan úgyis egy sorompó állja el az utat, onnantól már tényleg muszáj leparkolni. Az út ugyan enyhén jobbra kanyarodik, a GPS pedig inkább balra vinne minket, de kövessük csak az utat! Eredetileg azt javasoltam, hogy egészen addig, amíg el nem érünk a következő elágazáshoz:
 N 46° 21,482' E 17° 18,205' 163 m [GCSEGE+2. elágazás], ahonnan már könnyű eljutni a célig. De hála az első néhány megtalálónak és főleg kupec-nek, egy rövidebb útvonal is van: Először a  N 46° 21,283' E 17° 18,981' 163 m [GCSEGE+3. elágazás] ponton balra induló úton forduljatok be balra az erdőbe, majd kb. 550 m után a  N 46° 20,980' E 17° 19,005' 163 m [GCSEGE+4. elágazás] ponton lévő kereszteződésben jobbra menjetek tovább, és hamarosan a láda közelébe értek. Vannak egyéb utak is, de néhol vizesárkok és mocsarak akadályozzák a haladást, de azért aki kalandvágyó, próbálkozhat az újabb utakkal is.

Megszűnt a Prósza-parádé

2003 óta évente (általában július végén) megtartották ezt a különös nevű rendezvényt Segesden, a Különleges asztali örömök Somogyban sorozat egyik részeként, sajnos az utóbbi években azonban már nem rendezik meg. De pár szót azért írok erről az érdekességről. A prósza alapanyagai általában a kukoricaliszt, a krumpli és az aludttej, de ízesíteni rengetegféleképpen lehet, ez vidékenként teljesen változó, ahogy magának az ételnek a neve is. A vármegye minden tájáról (és távolabbról is) érkező vendégek nemcsak megkóstolhatták a prószát, hanem be is nevezhettek a sütőversenybe, ahol külön sós és édes kategóriában értékelték az elkészült finomságokat.

Kellemes időtöltést kívánok minden ládakeresőnek Segesden!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (108 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.25 web: 4.71 átlag: 4.49

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


nixmerf 2020.12.31 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.93
Megtaláltuk, köszönjük! Kár, hogy a Szentkút parkolójában levő történelmi játszótér nem volt nyitva. [Geoládák v3.6.0]

BRita72 2020.11.01 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2020.11.01 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

sipsza 2020.10.30 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

GeoEvike 2020.10.04 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.7.1]

Toti 2020.10.04 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

radpeter 2020.10.04 14:11 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

tatraval10perc 2020.10.03 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

iloilo 2020.10.03 19:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

emiGrant 2020.10.03 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.36
Segesdnek nagyon érdekes a története, az ember nem is gondolná, hogy ez a falu valamikor az ország fővárosa volt. A Szentkút és kápolna együttes nagyon szépen lett renoválva, méltó büszkesége a falunak. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
-7 
stmester 2020.10.03 13:32 - Megtaláltam
A GC verseny után ez is meglett.

Katona55 2020.10.03 13:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

nbokan 2020.10.02 14:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.26
Somogyi GC39FV-es hétvégénkre menet itt is megálltunk. Tetszett mindkét pont környezete, de a gyerekeknek a játszótér (A hon ments-vára park) volt a csúcs, kösz a rejtést. Képek később... [Geoládák v3.6.0]

ésKata 2020.09.18 17:10 - Megtaláltam
Nagykanizsára mentünk volna 4 napos kerékpártúrára. Ez most gyalogos 2 főre és 2 napra változott.

Zergi 2020.09.18 17:10 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_8898IMG_8900
IMG_8901IMG_8902
IMG_8903IMG_8904
IMG_8905IMG_8907
IMG_8908 
Aniko & Gyuri 2020.09.16 13:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Kujti 2020.08.30 14:00 - Megtaláltam
Az országút le van zárva, elterelték a forgalmat az áradás okozta úthibák miatt egy földesútra. A vasútnál látszik ahogy a töltést elvitte az ár. Megrázó! A templom zárva volt, de éppen mikor elindulni készültünk jött az atya aki kedvesen beinvitált minket. Isten is így akarta. Hála és köszönet! Szent Kúttól vizet is hoztunk. Köszönöm szépen a rejtést!

0102
Skali&Margó 2020.08.22 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.16
OK!

Nilike 2020.08.02 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.08
Megtaláltuk, egy jóképű idegen lelkes segítségével...:) aki konkrétan a templomhoz vitt minket, bár nem kértünk segítséget, Halleluja! :)
Köszi a rejtést!

20200802_17011520200802_170354
20200802_17264520200802_172729
IMG-eec78c460ac70f044ad467e87cfc3409-V 
TD Adventure 2020.07.18 19:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.62
Rendezett telepules.

RoliHun 2020.07.09 12:45 - Megtaláltam
ebéd helyett
Köszi a rejtést

Barnamac 2020.06.15 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Csaba és Kati 2020.05.28 10:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.03
HEURÉKA!
Megtaláltuk, köszönjük szépen!
További részletek és képek később, otthonról. [Geoládák v3.4.0]
Dráva parti kirándulásra indultunk, közben felkerestük és megtaláltuk.

Kápolna 
szollosi73 2020.05.05 18:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.20
Megvan!
Útban hazafelé megálltam a multi két pontjánál. Tetszett, köszönet.

Segesd vármegye-1Segesd vármegye-2
Segesd vármegye-3Segesd vármegye-4
Segesd vármegye-5Segesd vármegye-6
Segesd vármegye-7 
Csabiq 2020.02.27 16:30 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (202 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.