geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1591. Pinka-szurdok (GCPINK)
Pinka-szurdok
Pinka-szurdok
Letérés az országútról
Letérés az országútról
XVI.századi malom
XVI.századi malom
Bukógát
Bukógát
A Vashegy sziklái
A Vashegy sziklái
Rejtek
Rejtek
Pinka
Pinka
Újra a szurdok
Újra a szurdok
Pihenőhely
Pihenőhely
Vidám kesser nehéz terepen
Vidám kesser nehéz terepen

Szélesség N 47° 12,486'
Hosszúság E 16° 25,272'
Magasság: 314 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.03.15 16:55
Megjelenés időpontja: 2007.03.17 22:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kiralyek és Mama
Felhasználó: kiralyek
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Megtalálások száma: 292 + 2 jelszó nélküli + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: Hagyományos 20x20 cm-es láda a felsőcsatári Pinka-szurdokban, természetes sziklahasadékban. A "PINK" színű láda elsősorban rózsaszínű ajándékokat vár.

Ezzel a ládával szeretnénk bemutatni Vas megye egyik rejtett természeti értékét, a Vashegyet és a Pinka-szurdokot. Az általunk ajánlott túra kb. 5 km hosszú, önmagába visszakanyarodó ösvény, kaptatóval, sziklákkal, útra dőlt fatörzsekkel.
Kiindulópontjául ajánljuk a  N 47° 12,537' E 16° 26,404' 241 m [GCPINK+parkoló] parkolóhelyet. Innen az országút jobb oldalán indulunk el a zöld turistajelzést követve, a Pinka folyásirányával szembe. (Helyi kialakítású turistatáblák is színezik a képet, pöttyök, háromszögek faoszlopon...) Hamarosan a malomhoz érünk, majd továbbhaladva a bukógát tűnik fel. A láda a zölddel jelzett turistaút mellett található, a kiindulóponttól mintegy 1.5 km-re. A gát melletti kis jelzetlen ösvény is visszavisz a jelzett útra, egy szakaszon közvetlen a Pinka-főág mellett vezet.
Javasoljuk, hogy a láda megtalálását követően haladjatok tovább a turistaúton, mely egy idő után meredek kaptatóval visz fel a hegy tetejére, ahol szalonnasütő-pihenőhely és egy geodéziai mérőtorony is található. Innen a zöld háromszöggel jelzett út (mely mellett halomsírokat láthattok) visszakanyarodik a bukógáthoz. A zöld turistajelzés Vaskeresztesre vezet.

Felsőcsatár
Felsőcsatár az ország nyugati határán, Vas megyében lévő, Szombathelytől 18 km-re elhelyezkedő kisközség, a 89-es főút, illetve Nárai-Pornóapáti felől közelíthető meg.
A Vas-hegy északkeleti lábánál romantikus katlanszerű elhelyezkedését kiemeli a Pinka patak Ausztriából jövő 2 km-es szurdokvölgye.
A település legkorábbi írásos említése 1244-ből maradt fenn Chatar alakban. Neve alapján, amely pajzsgyártót jelent, a kora Árpád-kori szolgáló falvak közé számítják, ahol fegyvergyártók éltek, akik a közeli Óvár várához tartoztak.
A 16. században szerezték meg a Batthyányak, akik az 1532-ben, Kőszeg ostroma idején elpusztított lakosság helyett horvát telepeseket hívtak ide.
A falut többször érte jelentős pusztítás. 1471-ben a Baumkirchnerek ellenfelei égették fel és rabolták el a jobbágyok javait. Az 1532-es török támadás mellett, 1553-ban pestis miatt tíz épület maradt üresen. 1574-ben a teljes település leégett az átvonuló zsoldos katonaság dúlása nyomán. A Bocskai felkelés után 22 házat kellett újjáépíteni.
A helység határában a középkor óta folyt szőlőművelés. Alsócsatáron 1744-ben 64, Felsőcsatáron csaknem négyszáz kapásnyi területet írtak össze. Utóbbi hely hegymesteréről már a 17. század elejéről maradt fenn feljegyzés.

1921-ben a trianoni békeszerződést végrehajtó határmegállapító bizottság először Ausztriának ítélte, de a helybeli lakosok tiltakozása következtében megváltoztatták a döntést és 1923 március elején visszakerült Magyarországhoz.

A község határában 1952-ben zsírkő- (talkum-) bányát nyitottak, amely egyetlen ilyen volt az országban. Az 1960-as években élte fénykorát az akkor több mint száz főt foglalkoztató üzem, a későbbi években csökkentette termelését és 1996 végéig működött.

A Pinka
A Pinka patak a Rába legjelentősebb vasi mellékvize. Kiváló vízminősége és állandó vízszintje miatt kiszámíthatóan jó pisztrángos, paducos víz hírében áll. A magyar-osztrák határhoz közel ered és ezt a tulajdonságát végig megtartva a két ország között kanyarog. Körülbelül 55 km hosszú, legnagyobb mellékvizének a Strém-patak számít. Több malom, duzzasztó települt sebes vizére. A Pinka Felsőcsatárnál érkezik meg, majd hosszabb-rövidebb itthoni tartózkodás után többször lép vissza Ausztriába. A patakban megtalálható halfajok száma 28 db, ezek közül jellemző halfajok: a pisztráng, a márna, a paduc, a domolykó, a ponty, a keszeg.
Utunk elején egy malmot láthatunk, mely a Pinka patakon épült a 16. században. 1592-ben Kuthasy Simon lovaskapitány kapta meg az akkor négy kerékkel működő épületet, aminek fejében két fiával együtt fegyveresen mindenkor a földesúr rendelkezésére kellett állnia. 1927-től biztosította a község elektromos ellátását.

A Vashegy
A Kőszegi-hegység szerves egységet alkot a szintén tradicionális borkultúrával rendelkező Vasheggyel. Útban a szőlőhegyek felé piros és fehér szalagokkal díszített csokrok, táblák vonják magukra a figyelmet. A Vashegy vendégszerető szőlősgazdáinak táblái ezek: a vörös borra utal a piros szalag, a fehérborra a fehér szalag. A Vashegy kiemelkedő települései Felsőcsatár és Vaskeresztes. A felsőcsatári szőlőhegy tetején álló középkori Szűz Mária-kápolna elől festői panoráma tárul a látogató elé, a hegyen található közel 100 esztendős pincék "csatári kőből" készültek. A hegyen vaskori halomsírokat tártak fel, utunk során is találkozhatunk néhánnyal.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (208 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.55 web: 4.61 átlag: 4.62

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szikizso 2019.09.07 13:26 - Egyéb -
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda és főleg a logbook állapotát! Üdv: ládadoki

wx_seven 2019.08.29 10:56 - Jelszó nélküli megtaláláskörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.40
Szép hely, sehol senki a környéken, csend...
A ládához vezető út néhol nagyon keskeny, mert jobbról-balról másfél/két méter magas csalános található, sokszor több méter hosszan, kikerülhetetlenül. Vadregényes, rövidnadrágban, rövidujjas pólóban fájdalmas emlékekkel lesz gazdagabb a kesser. Ottjártunkkor elképesztően sok bogár (nem szúnyog) volt a környéken.
A ládához jelszót mi sem találtunk, lefotóztuk, kérjük ennek alapján elfogadni.

ésKata 2019.08.24 09:08 - Megtaláltam
Savaria Történeti Fesztivál alkalmából töltüttönk itt 3 élménydús napot. Szombat reggel mentünk a Pinka-szurdokba. A ládát megtaláltuk, de az előző megtalálóhoz hasonlóan a jelszó nem volt benne. Próbáltuk a rejtőt felhívni, kicsöngött a szám, de nem vette fel, pedig a ládánál pótolhattuk volna a jelszó beírását. 3 db kiszakadt lap volt csak a ládában, logbook nem!

h725 2019.08.20 16:45 - Jelszó nélküli megtaláláskörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Kivételesen lenyűgöző környezetben van ez a szurdok. A hallépcsőnél lehetett egy jót pancsolni, ami kimondottan üdítő volt a nagy melegben. Aztán továbbindultunk a kincs keresésére, ami további csodás részeket mutatott meg a szurdokból. A rejtés is remek, biztos, hogy nem akad rá senki véletlenül, de aki tudja, hogy mit keressen, az sikerrel jár. A teljes sikerhez csak egy pici hiányzott nekünk, ugyanis a ládikóban nem volt logbook. És semmi egyéb jelszóra emlékeztető dolgot nem találtunk, bár az is lehet, hogy valai elkerülte a figyelmünket. Kérnénk a rejtőt, hogy a képek alapján fogadja el a megtalálást, és köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket erre a fantasztikus helyre.

Bogi, Zsófi, Vali, Zsolt

Pancsolunk
Boginak is tetszett
 
Laminsio 2019.08.11 09:23 - Megtaláltam
Köszi.
A rejtő segített mert a ládában nem találtam a logfüzetet a jelszóval.

HZsoti 2019.08.08 14:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.78
Esőben is nagy élmény a táj
Köszi a rejtést

Strombus 2019.08.06 14:00 - Megtaláltam
.

Péter60 2019.08.06 13:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.53
Laza kis séta, nagyon tetszett, láda rendben.

dagadt 2019.08.05 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Bob&Bobek 2019.08.01 14:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.88
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Skali&Margó 2019.07.27 15:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.12
OK!

szkj 2019.06.09 23:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :-)
Gyönyörű az erdő és a Pinka. A láda tetején van egy kis repedés, sajnos beázik. Kullancsokkal vigyázzatok, mi is közelről találkoztunk eggyel. [Geoládák v2.2.5]

Dezsőke247 2019.06.08 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

sterz 2019.06.07 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép helyet láttam.

housefly 2019.06.01 08:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

laas 2019.04.22 12:30 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük!
Laas, Zsuzska76, Attila

bogyó&babóca 2019.03.31 13:59 - Megtaláltam
ok

totcsab 2018.10.20 14:16 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 1.00
Megtaláltuk!

Andi & Csabi

Kicsit beázott és penészes a papír.

P_20181020_140948_vHDR_On 
fa-peti 2018.10.06 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tabletta 2018.10.06 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (300 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu