geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1562. Fosztogatás Cserénfánál (GCCSFA)

1. útvonal: cserénfai kiindulópont
1. útvonal: cserénfai kiindulópont
Szent István szobra (télen letakarják!)
Szent István szobra (télen letakarják!)
1. útvonal, útközben
1. útvonal, útközben
1. útvonal: már közeledünk a célhoz
1. útvonal: már közeledünk a célhoz
2. útvonal: útközben
2. útvonal: útközben
2. útvonal: bükkerdő
2. útvonal: bükkerdő
4. útvonal: közel a célhoz
4. útvonal: közel a célhoz
Kilátás a láda közeléből
Kilátás a láda közeléből
A szakadék északi felének egyik része lentről
A szakadék északi felének egyik része lentről
Ez is lentről
Ez is lentről

Szélesség N 46° 18,565'
Hosszúság E 17° 51,638'
Magasság: 223 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.05 10:45
Megjelenés időpontja: 2007.02.07 13:50
Utolsó lényeges változás: 2012.10.10 15:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zerind HUN
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 150 + 1 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2007-02 volt 12 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Zerind HUN készítette.


FIGYELEM! A zöld jelzés útvonala megváltozott! A leírást ennek megfelelően javítottam!

A láda egy régen kivágott fatörzs mellett (újabban benne a törzsben) van elrejtve az N 46° 18,565' E 17° 51,638' koordinátán, méretei: kb. 20 cm x 15 cm x 8 cm.


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

Ez a hagyományos geoláda a Zselic egyik természeti szépségét mutatja be Cserénfa közelében. A környező hely neve a térkép szerint ,,Fosztogatás'', de sajnos ennek az érdekes névnek az eredetéről és jelentéséről nem áll rendelkezésre információm.

Somogy vármegyében barangolva nagyon gyakran láthatunk löszös falú mélyutakat (horhókat), néhol akár több embernyi magasságúakat is, de az ilyen természetes képződésű löszszakadék, ami itt látható, már különlegességnek számít. Ha megérkeztünk a helyszínre, érdemes körülnézni a környéken, mert nem mindenhonnan van jó kilátás a szakadék túlsó partjára a fák miatt. De kis keresgéléssel több jó helyet is találhatunk, ahol még a nyáron kilombosodott fák sem takarják el a látványt. Sőt, kicsit távolabb akár le is lehet menni a szakadék aljára, hogy közelebbről láthassuk az északi löszfalakat.

Sajnos a rejtés óta eltelt években a láda melletti füves mezőt felszántották, így az a rész kevésbé szép, de a földszakadék ugyanúgy megvan, mint régen.

Megközelítés:

1. útvonal (ajánlott)

Ez a legrövidebb út, ami ide vezet. Cserénfán a haranglábnál van a kiindulóhely, ahol a közvetlen közelben buszmegálló is van, és autóval is meg lehet állni:  N 46° 18,357' E 17° 52,865' 136 m [GCCSFA+Cserénfa] Innen észak-nyugatra kell indulni a zöld Zöld sáv jelzésen, és ezen menni. Régebben közvetlenül a láda mellett (a déli oldalon) ment el a jelzés, de most már északról kerüli meg a szakadékot, így először el kell érnünk a betonos utat, ott délre indulni egy kicsit, majd visszaindulni Cserénfa irányába a ládához.

2. útvonal (ez is ajánlott, azoknak, akik ráérnek, akik többet szeretnének a zselici erdőkben járni, és a bicikliseknek)

Ez jóval hosszabb út, mint az előző, de szép erdei környezetben halad. Majdnem végig egy szilárd burkolatú úton megy, erdőben. Viszont ide autóval tilos behajtani a tábla szerint, csak a SEFAG úthasználati engedélyével szabad, enélkül sajnos meg kell állni ott, ahol ez az út a Sántos és Cserénfa közti útról ágazik le nyugat felé a  N 46° 19,934' E 17° 53,069' 133 m [GCCSFA+Útelágazás] koordinátán. Kb. 2300 méter után egy elágazás van, ott balra kell menni, majd a hegy tetején elérjük a zöld Zöld sáv jelzést (az indulástól számítva összesen kb. 4800 m után) letér balra, de mi ne térjünk le, hanem még egy kicsit haladjunk tovább a betonos úton, majd a  N 46° 18,595' E 17° 51,463' 223 m [GCCSFA+Elágazás] koordinátánál térjünk le a láda irányába (régen itt ment a zöld jel, de már áthelyezték)! Egész eddig tartott a szilárd út, ami biciklivel is jól járható, az innen hátralevő kb. 200 méter már nem annyira, de ez legyen a legnagyobb gond :)

3. útvonal (biciklivel erre is lehet jönni, ha valakinek kedve van)

A második útvonalban szereplő erdészeti út Cserénfától délre is kiér az országútra, az elágazás koordinátái:  N 46° 19,934' E 17° 53,069' 133 m [GCCSFA+Útkezdet]. A környezet hasonló a másik úthoz, de talán az előző valamivel szebb. Autóval ide is engedély kell a behajtáshoz. Aki bicikivel jön, azt is megcsinálhatja, hogy egyiken jön, másikon megy. Ezen az úton több elágazás is van, odafelé mindig a jobboldali utat kell választani. Ugyanoda érünk föl, mint az előző úton, csak majd jobbra kell letérni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik télen erről az útról a vadászok elzavartak minket, amikor gyalog mentünk erre.

4. útvonal (Kaposvár felől, túrázóknak)

Ha valakinek egy hosszabb gyalogos túrához van kedve, akkor Kaposvárról is elérheti a Fosztogatást. Ehhez nem kell mást tennie, mint a vasútállomástól induló sárga Sárga sáv jelzést követnie a  N 46° 18,324' E 17° 50,047' 242 m [GCCSFA+Jelelágazás] koordinátáig, ahol találkozik a már többször is említett zöld Zöld sáv jellel. Leágazva és ezen továbbmenve a már ismert helyre juthatunk. Persze a városban nem a vasútállomás a legjobb kiindulóhely, ha valaki autóval jön, akkor jobb, ha végigmegy a Baross Gábor utcán, majd a Béla király útján, ott pedig a  N 46° 20,863' E 17° 49,064' 135 m [GCCSFA+Parkoló] koordináták közelében meg lehet állni, innen a jel felmegy az Ivánfa-hegyre, és annak gerincén indul el délre. Ettől a parkolótól indulva kb. 8 kilométer hosszú az út a célig. Kis kitérőt téve begyűjthetjük a GCNAER ládát is.

A láda

A szakadék déli felén van elrejtve, egy régebben kivágott, de otthagyott fatörzs mellett. Legalábbis én mellé rejtettem, de azóta többen írják, hogy benne van a törzsben, tehát valaki áthelyezhette. Maga a láda nincs veszélyes helyen, mert nem közvetlenül a szakadék szélén van, de azért nincs messze, ezért ha kicsi gyerekekkel vagytok, figyeljetek nagyon!

Cserénfáról

A Fosztogatáshoz legközelebb eső falu Cserénfa, a Zselic, és azon belül a Surján-patak völgyének egyik kellemes kis faluja, lakóinak száma kb. 250. Története 1536-tól ismert, először Török Bálint birtoka volt, később az Eszterházy családé. Temploma ma sincs, csak egy harangláb, iskolája 1889-től 1979-ig működött. 2000-ben avatták fel Horváth Béres János kaposszerdahelyi művész tölgyfából készült 3 méteres Szent István szobrát, ez a harangláb mellett látható (bár télen és tavasz elején le van takarva). A falu nemrég még motoros pályájáról volt ismert, de az ma már nem működik, helyette lovascentrumot terveztek kialakítani, de évek óta nem látszik változás.

Kellemes somogyi időtöltést és kincskeresést kívánok!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (107 db): környezet: 4.28 rejtés: 4.28 web: 4.52 átlag: 4.36

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Liberty 2019.06.30 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.51
Jó hosszú sétát tettünk a szép zselici erdőben a ládig. A ládától nem messze hatalmas méhkaptárak körül zsongtak a méhek, jó nagy kerülőt tettünk a rejtésig, nehogy megcsípjenek. Találkoztunk a gazdájukkal is, egy kedves méhész házaspárral, akik szerencsénkre éppen a faluba indultak, így elvittek minket is a kocsihoz. Ezzel egy órát nyertünk a további ládakeresésekhez. Kiderült, hogy Harkányból telepítették ide a méheket, de hamarosan költöztetik őket tovább. Útközben sok mindent megtudtunk tőlük a méhészet fáradtságos munkájáról és öröméről.
Köszönet a rejtésért.

pappcsalád 2019.06.30 10:55 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.2y]

Ásványvadász 2019.06.28 13:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Logfüzet csere utáni, első bejegyzés.
600. találatunk!

Korigumi 2019.06.03 20:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

carmin 2019.05.18 10:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.54
A zöld jelzésen indultunk el, de elkalandoztunk egy jelzetlen útra, ahol kerítés állta utunkat. Azt megkerülve már kiértünk a gyönyörű rétre és innen már gyorsan meglett a láda, ami cserére szorul, teljesen be van ázva. A 2007-es logfüzet még menthető lenne. Visszafelé már a zöld jelzésen jöttünk a hatalmas sárban, ez sem volt egyszerű.

Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

DSC04272DSC04273
DSC04275DSC04276
DSC04280DSC04287
misksomo 2019.04.07 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

N.Zs. 2019.03.17 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
A GC4FAT 2. pontjával kombinálva jutottunk el a helyszínre. Nem tudtuk mindenhol követni a zöld jelzést, sem a régit, sem az újat, de kalandosan csak megérkeztünk a ponthoz. Mikor kimondtam, hogy "itt a pontunk" egy szarvas pattant föl a bokor tövéből és szökkent tova. Jól meglepődtünk. A láda jelenleg a földön hever a korhadt fatörzs darabokkal takarva. Tartalma siralmas volt. Kicsit rendbe tettem. 2007 óta vezetett logbookért kár lenne.

IMG_4753IMG_4766
IMG_4767ilyen volt
itt lapulIMG_4771
IMG_4772 
dendeocse 2018.11.12 19:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megvan.

sereszaki 2018.03.10 12:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Ezen a szép szombati napon kihasználtuk a tavaszias meleget és túráztunk egy jót, természetesen ládázással egybekötve. Mindezt elképesztő vízben-sárban-dagonyában.
A körtúra vége 24,7 km lett, 361m szintemelkedéssel és a GCCSFA, GC4FAT és GCLOZS ládák megtalálásával.
Nagy élmény volt a nehézségek ellenére is.
Köszi a rejtést!
sereszaki, ndavid42, Zoli+Évi, Zoli+Évi+Mesi

Zéboy 2017.08.03 11:15 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2017.08.03 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

stimi 2017.06.10 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
A láda felé vezető út egyszerűen gyönyörű, a rejtés viszont kifogott rajtunk, pedig szó szerint és átvitt értelemben is mindent megmozgattunk azért, hogy megleljük a ládát. A GPS és a kesserszimatunk alapján szinte biztos, hogy már a finishben jártunk, a helyszínen a rejtőt telefonon többször is kerestük, de sajnos nem értük el, ezért ha a képek alapján valóban jó helyen jártunk, kérnénk a megtalálás jelszó nélküli elfogadását.

[Jóváhagyta: Zerind HUN, 2017.07.10 14:11]

IMG_20170610_143527IMG_20170610_143707
IMG_20170610_143713 
laszloze 2017.03.24 15:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Egy kisebb sétát téve kerestem meg ezt a ládát.
Minden kessernek ajánlom ezt a ládát. Nagyon szép tájat mutat meg. Nagyon szép a hegytetőn lévő hosszú, kb 1 km hosszú tisztás, rét.
Környezetre csillagos 5-öst adok! :)

Köszönöm a rejtést!

[g:hu 1.5.3y] [Lenovo_V_S1][wapon beküldött szöveg]

Judit és Béla 2016.12.29 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
Nagyszerű, pompás, remek!

dabcsi 2016.12.27 13:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.72
Megtaláltuk. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Jót túráztunk a karácsonyi megpróbáltatások után Hunorral és Botival.
A ládát a rönkből kitúrta valami jószág, kicsit ki is volt nyílva így elég nedves a belseje.
Visszafelé a régi turista úton jöttünk (még látszanak e lefestett jelek) persze ehhez át kell mászni a vadkerítésen ami a felszedett kilók miatt nem volt mindenkinek egyszerű :-)

Access Denied 2016.09.16 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.24
Megleltem!

egyebek később!

zalajaro 2016.08.27 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

oPeti 2016.05.23 15:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Mindenki vigyázzon a kullancsokkal! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

james 2016.02.12 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

karlo.p 2015.12.28 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.00
Most jutottam el hogy oda, hogy újra próbálkozzak a nyári "kudarc" után. Második nekifutás sikerült. letört és földre fektetett ágak (botok) alatt volt a láda. Az eredeti leírás alapján nehéz megtalálni.
A környezet szép! Köszönjük a rejtést!

nyugatra 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (152 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu