geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1559. Hegyhátszentmárton kastélydomb (GCHEK)

A falu

A falu

Erre indulj! Ösvényt rejt a bokor

Erre indulj! Ösvényt rejt a bokor

Itt állt az Ivánczyak kastelluma

Itt állt az Ivánczyak kastelluma

Csákánydoroszló a várdombról

Csákánydoroszló a várdombról

A völgyben ment az út

A völgyben ment az út

Háttérben a Rába, közrefogva egy kis szigetet

Háttérben a Rába, közrefogva egy kis szigetet

A bejárati kapupillér alapjának maradványai még láthatók

A bejárati kapupillér alapjának maradványai még láthatók

A bemérés

A bemérés

A rejtek

A rejtek

A Lugos patak völgye

A Lugos patak völgye
Szélesség N 46° 56,382'
Hosszúság E 16° 28,783'
Magasság: 235 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.06 13:30
Megjelenés időpontja: 2007.02.06 16:06
Utolsó lényeges változás: 2008.11.16 12:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ferencz család
Felhasználó: Ferencz család
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 366, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást ID24 készítette.


WAP: A láda a várdomb közelében egy tuskó alatt bújt el.


A ládába TravelBug helyezhető.


Hegyhátszentmárton község Vas megyében, az Őriszentpéteri kistérségben. Lakosainak száma 71 fő!!!

Nevét középkori templomának védőszentjéről kapta. Első okleveles említése 1431-re keltezhető. Még a 14.század első felében vétel útján új birtokosa lett a Lugos-patak völgyének, illetve az azt közrefogó vidéknek. A Surányból származó Ajakas Miklós házassága révén került a hegyháti nemességbe; s 1355-re Iváncot, Viszákot és a Lugosvölgyét is a tulajdonában tudhatta. Első udvarháza helyéről, Iváncról, az Ivánczy előnevet vette fel.

Az Ivánczy család birtoka volt Szentmártonfalva is. Az első adat arról, hogy az Ivánczy családnak nemesi kúriája is állt Szentmártonfalva területén 1417-ből datálódik. Történt, hogy Ivánczy Gergely szentmártoni udvarházára törtek Maráci Miklós fegyveres szolgái, akik az egyik jobbágyot súlyosan bántalmazták, egy Lugoson lakót pedig nyíllal halálra sebeztek.

Gergely fia, Mihály, fiatal korában, 1431-ban Luxemburgi Zsigmond királytól címeres levelet kapott rokonaival, a Dobri és Fernekági családbeliekkel együtt.

A 15. században már az Ivánczy családé volt Lak, Ivánc, Himfalva, Miske, a két Lugos, Viszák, Vásárhely, Németfalu és Szentmártonfalva egybefüggő birtoktömbje, így a család a hegyháti köznemesség vagyonosabb középrétegéhez tartozott. Néhányukat alispánként is említik oklevelek, de volt köztük olyan is, aki egyházi pályára lépett, hogy csak az 1442-ben Pádua egyetemén tanuló Ivánczy Istvánt említsük.

A szentmártoni kúria nagyobb mérvű átalakítása a 16. század elejére tehető. Egy 1552. évi tanúkihallgatási jegyzőkönyvben néhai Ivánczy Mihályt nevezik meg az új kastély építtetőjeként. Az építéshez, és egyben erődítéshez, a még közösen birtokolt ivánci erdő faanyagát használták fel. Alig fejezték be a munkálatokat, amikor 1528-ban a kastély majdnem leégett. Ennek oka, az éveken át tartó viszály volt a környék két főúri családja, a Nádasdyak és az Ivánczyak között. Történt, hogy Nádasdy Márton szolgái és jobbágyai Ivánczy Péter, és féltestvére, János szentmártoni kastélyára törtek, és lándzsáikra égő szalmát kötözve, azt el akarták foglalni. Péter és János emberei azonban a lángokat megfékezték, és a kastélyt teljesen rendbehozták.

A kastély Ivánczy Péter Vas megyei alispán (1548-1561) életében élte a fénykorát, erről az előkerült régészeti leletek is tanúbizonyságul szolgálhatnak. Péter Nádasdy Tamás bizalmasa volt. Szentmártoni kastélyában gyűjtötte be a rovásadót, a tömlöcében haramiákat, marhatolvajokat és török rabokat is tartott fogva. Katonaként is megállta a helyét, részt vett Nádasdy parancsnoksága alatt a babócsai csatában, amely Szigetvár felmentésére indított sikeres akció volt 1566-ban. Szentmártoni kastélyából keltezett leveleiből egy rendkívül lelkiismeretes, mogorva alispán képe rajzolódik elénk. Élete végére sok ellenséget szerzett magának, a császárnál is bevádolták hűtlen kezelés gyanújával. Nem maradt ideje tisztáznia magát, s leányának a szentmártoni kastélyban tervezett mennyegzőjét sem érhette meg, mert ismeretlen betegségben hirtelen meghalt még 1561-ben.

Fia, Lukács szintén kiváló katona hírében állt. Az 1577. évben a stájerországi rendek tőle, mint tapasztalt kapitánytól kértek híreket a török szándékáról.

Homályban maradt az oka annak, hogy miért gyújtatta fel 1576-ban Ivánczy Lukács a szentmártoni kastély fele részét, amely nagynénjét, Ivánczy Erzsébetet illette. Azért is érthetetlen ez a kastély végső pusztulásának kezdetét jelentő cselekedet, mert a Hegyháton már megjelentek a törökök hódoltató előőrsei. Az események ettől kezdve felgyorsultak. 1582-ben már török adót fizettek az Ivánczy-falvak is. 1585-ben Ivánczy Lukács a pestis elől bújdosott, majd Sopronba tette át lakhelyét.

Végül bekövetkezett a katasztrófa: 1588-ban a törökök, mintegy sávban pusztítva, földig rombolták egész Nagyrákost, Viszákot, Lugost, Miskét, Németfalut és Szentmártont. Ez utóbbiak teljesen kihaltak, még 1598-ban is teljesen lakatlanok voltak. A Rába vonal török elleni megerősítésére 1594 körül készített felmérésben már nincs említve a szentmártoni kastély, az Ivánczy család férfiága pedig 1650-ben kihalt.

Ha a múlt század végét épségben megérhette volna, bizonyára meihlette volna a romantikus történelemszemlélet bűvöletében élő regényíróink valamelyikét. A megmaradt romokból, árkokból a ma arra kiránduló egy kis képzelőerővel maga elé idézheti a középkori hegyháti nemesi kastélyok talán legszebbikét, amely a Rába- és Lugos-patak fölött hírtelen emelkedő domb tetején magaslott. Nyugati oldalán lévő kapujához hosszan kanyargó út vezetett fel, a falon és az árkon túl régi templom csatlakozott hozzá. Szentgotthárd és Körmend között a Rába völgyéből mindenhonnan látható volt.

Pusztulását, mint oly sok magyar várnak, és falunak, tehát a török okozta. Több változata kering a Szentmártoniak körében a tragédiának, a Piros árokban lemészárolt lakosságról, a kastélytól Németújvárig kiépített alagútrendszerről mondákat mesélnek. A vár egykori építtetőiről, lakóiról azonban ma már szinte semmit sem tudunk.

A régi Szentmártonfalvát a Lugos völgyében a török végleg elpusztította, nem települt vissza. 1685-től itt, az egykori kastély mellett éledt újjá a falu Hegyhátszentmárton néven. A török idők után először a föld feletti építőanyagot hordták el innen a környékbeliek, majd késöbb "téglabányának" használva a várdombot, a föld alatti részeket is jórészt kiásták.

(Forrás: Horváth István: A Hegyhátszentmártoni Ivánczy-kastély története a 15-16. században)

****************

Horváth Istvánnal személyesen is találkoztunk a rejtéskor, nagy szeretettel mesélt a kastellum történetéről, a faluban lakik, és rendszeresen ásatásokat végez a vár területén a szombathelyi múzeumnak továbbítva a leleteket.

****************

A várdomb a község északi szélén, a temető mellett található. A láda innen nem messze rejtőzik egy tuskó tövében. Azért írtam, hogy várdomb, mert mára már csak ez maradt a hajdani várból- ezt a csalódások elkerülése miatt írom!

****************

A falun átmegy a kéktúra útvonala, ha van időtök, induljatok el egy kicsit rajta. A lovasbázis után kiértek a Lugos-patak völgyébe, ahol érdemes kicsit sétálni, körülnézni, mert gyönyörű hely!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (226 db): környezet: 4.00 rejtés: 3.99 web: 4.39 átlag: 4.13

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Kis Nyuszi 2020.09.26 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Nyúlék89 2020.09.19 16:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.35
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Meredek, csúszós, pedig száraz volt az idő. [Geoládák v3.6.0]

GeoEvike 2020.09.09 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, barcogás, vércse villyogás és sok csúszkálás kíséretében. a víz kimoshatta vagy állat kiásta, a tó mellett a földön hevert. Visszatetük a hegyoldalban lévő kiszáradt fatuskóba. köszönjük a rejtést! Évi ♡Toti

Toti 2020.09.09 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

GARRI85 2020.08.20 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Brigi&Kristóf :) [Geoládák v3.5.0]

Hokuszpok 2020.07.28 18:47 - Megtaláltam
Köszi!

Kovács Beni 2020.07.28 18:47 - Megtaláltam
Köszi!

erdei csiperke 2020.07.26 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.45
Ok

utigabi60 2020.07.19 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kireth 2020.07.19 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! értelmetlen és veszélyes ennyire a hegyoldalban rejteni. :( [Geoládák v3.4.1]

marckk 2020.07.09 18:53 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 2 web: 2 átlag: 2.00 súly: 2.04
Megtaláltuk

Bajusz23 2020.07.09 18:53 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2.5 web: 2.5 átlag: 3.00 súly: 1.90
Nehézkes volt a megközelítés, de sikerült.

Aniko & Gyuri 2020.06.16 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

majorosani 2020.06.11 16:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 1.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

pistrix 2020.06.04 08:08 - Megtaláltam
Kösz a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

sandorfabi 2020.05.26 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

JooDomi 2020.05.21 19:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Rekushh 2020.05.17 17:26 - Megtaláltam
hát eleg csuszkalos meredek az ut..aki fèl annak nem ajanlom ,???? [Geoládák v3.3.2]

Laminsio 2020.03.01 07:04 - Megtaláltam
Köszi,
Értelmetlen rejtés a meredek részen.
Nagyot estem
1000 helyre lehetne rejteni fent is.

Hörcsög 2020.02.08 12:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
A meredek hegyoldalba rejtett láda szerintem kicsit szívatós. Nekem egészen le kellett mennem a völgytalpra, mert valami kitúrhatta a rejtekéből és lebukfencezett a láda, ami törött is volt. Az előző ládánál kimentett ép dobozba átköltöztettem a tartalmat és visszarejtettem a feltételezett helyére, a nagyon korhadó fatönköt kissé megerősítve. Tehát a beteg láda gyógyítva! Esős, sáros időben jókat lehet itt csúszkálni. A falu hangulata nem semmi, egy igazi nyugalmas vidék.

bogyó&babóca 2019.09.15 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
ok

Szejbi 2019.09.12 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

melinya 2019.08.04 18:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget:-) g:hu 1.6.2y]

Ajtony 2019.08.01 09:05 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Zerind HUN 2019.08.01 09:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.16
Ez is több időt elvett, mint eredetileg hittem, de nem baj. Jól bejártuk a vármaradványokat, amihez hasonlókat Somogyban számosat ismerünk. A lombok miatt most nem volt kilátás, és amikor a ládánál jártunk, nem is sejtettük azt sem, hogy 100 méterrel odébb ott folyik a Rába.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (366 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.