geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1610. Helvécia: Wéber Ede emléke (GCHWE)

Bagolyvár

Bagolyvár

Falusi életkép

Falusi életkép

Svájc mennyi?

Svájc mennyi?

Milleniumi emlékmű

Milleniumi emlékmű

Wéber Ede

Wéber Ede

Rk.templom

Rk.templom

Lúdas-tó

Lúdas-tó

Az új rejtek

Az új rejtek
Szélesség N 46° 47,601'
Hosszúság E 19° 34,536'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.03.31 10:00
Megjelenés időpontja: 2007.04.03 14:30
Utolsó lényeges változás: 2020.12.21 12:39
Utolsó változás: 2020.12.21 12:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: MeSa
Felhasználó: MeSa
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 320 + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Helvécia: Wéber Ede emléke (GCHWE)

Wap barát leírás:
Helvéciáról a kisvasút sínét követve,
az egykori Ludas-tó "medrében", egy bokor tövében találjátok.
A láda, 18x18x7 cm-es konyhai tároló doboz.
 N 46° 47,727' E 19° 34,414' [GCHWE+Itt parkoljatok]

A ládáról

Kedves Ládászok!

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek Helvéciát és környékét, ezt a Kecskemét közeli kis települést, emléket állítva Wéber Edének, ki "szülőatyja" volt.
Mivel nem rajongok a multiládákért és a cache-hez vezető úton, Kecskemét felöl érkezve, úgy is látni fogtok minden említést érdemlőt, ezért hagyományos geoládát helyeztem el az egykori Ludas-tó "medrében".
Helvécia Szabó Sándor-lakótelepre érkezve, balra nézve megpillantjátok a Bagolyvárat  N 46° 51,395' E 19° 37,115' 125 m [GCHWE+Bagolyvár] , ami sajnos az Állami Gazdaság területén, bekerítve található és nem látogatható, de a vasúton átmenve  N 46° 51,250' E 19° 36,809' 123 m [GCHWE+2x balra] , kétszer balra fordulva elé tudtok kanyarodni és szemből megcsodálni.
Helvéciára beérkezve Wéber Ede szobra, Csíkkarcfalva ajándéka: Székely kapu, Millenniumi Emlékmű és svájci adományaként "Falusi életkép" szoborcsoport látható itt:  N 46° 50,183' E 19° 37,496' 123 m [GCHWE+Szobor és emlékmű] , római katolikus templom itt: N 46° 50,073' E 19° 37,018' 124 m [GCHWE+Templom].
A ládához a kisvasút sínét követve juttok.
Az út jó minőségű, személyautóval minden további nélkül járható földút. A jobbra - balra nyíló keresztutcák a tanyasoros beépítések példáiként láthatóak.
A ládát, az egykori tó "medrében", egy bokor tövében találjátok.
Adja magát! :-)

Jó ládászást!

Wéber Ede

(Bázel, 1843. január 11. - Kerepes, 1935. szeptember 24.)
Eduárd Weber, a svájci Baselben 1843-ban születet. Otthon pedagógusi és nemzetgazdász diplomát szerzett, nevéhez fűződik Madách Imre Az ember tragédiája című művének, valamint Petőfi és Tompa verseinek német nyelvre történő fordítása. 1870-ben Eötvös József kultuszminiszter meghívására a Molnár Aladár által alapított balatonfüredi szeretetház vezetésére jött Magyarországra. A szeretetházban 16 éves korig lakhattak a kiskorú árvák, vallás és nemzetiség megkülönböztetés nélkül. Szőlő és gyümölcstermesztést tanultak. Itt ismerkedett meg Wéber a szőlőtermesztéssel.
1882-ben Kerepesen kis birtokot vásárolt, melyet Wéber-tanyának neveztek a helybéliek.
1892-ben, Ő és a fia, Wéber Aladár valamint a honfitársai által összeadott pénzből vásárolták meg a 2000 holdas alföldi homokot, ahol létrehozta az ország első nagyüzemi, kordonos szőlőültetvényét és pincészetét.
1911-ben visszaköltözött Kerepesre, ahol szándékában volt birtoka egyik részén egy "kispolgári" települést létrehozni. 1910. október 29-én bemutatta a "Kispolgárok Otthona Helvécia Telep" elnevezésű tervét, melyet a közgyűlés elfogadott, de egyben kötelezte a születendő telepet templom, temető, piac, óvoda és gyermekjátszótér létesítésére. A kerepesi Helvécia-telep az 1940-es évektől Szilasliget néven szerepel.
Wéber Ede szerepet vállalt Kerepes Község Képviselő-testületének munkájában is. 1935. március 24-én, 92 éves korában hunyt el. Kerepesen helyezték örök nyugalomra, de sírhelye mára már megsemmisült.

A településről

Helvécia község Bács-Kiskun Megyében, Kecskeméttől 7 km-re fekszik.
A településre Kecskemétről közvetlen autóbuszjárat és a Kecskemét-Kiskőrös keskenynyomtávú vasút indul. A láda, a kisvasút ludastói megállójától pár száz méterre található, így romantikus utazás keretében ezzel is felkereshető.

A település leírása

Az 1870 után a történelmi borvidéket elpusztító filoxéravész értékelte föl a gyökértetűtől védett homoki területet. Kiderült, hogy a laza, homokos, magas kvarc tartalmú talajba belefullad a kártevő, így ezek a talajok a kipusztított szőlők pótlására tökéletesen megfeleltek. A másik fontos szempont, hogy a Duna - Tisza közén a futóhomok egyre nagyobb problémát okozott, megkötését, akác, szőlő és gyümölcs telepítésével végezték.
Egy svájci születésű pedagógus Heinrich Eduard Weber (Wéber Ede) első munkahelyén, Balatonfüreden ismerkedett meg a filoxéra elpusztításának lehetőségével. Nagy terve az volt, hogy 200 családnak megélhetést adó szőlőtelepet hozzon létre a Duna-Tisza közén. Miklós Gyula, hajdani kormánybiztos ajánlotta elgondolásai kivitelezésére Kecskemétet.
1892 tavaszán érkezett 88 magyar és 17 német anyanyelvű család. Új lakóhelyüket ettől kezdve nevezték az alapító iránti tiszteletből Helvéciának (Helvetia latinul Svájcot jelent). Ez a magyarországi nagyüzemi szőlőtermesztés kezdeti időpontja. A régi telepesekre utalnak a még ma is élő elnevezések: Németsor, Csókasor, Magyarsor, Iskolasor stb., melyek tanyasoros beépítések. Wéber Ede a vasútállomás közelében a Mirimári Kastély mintájára új lakóházat (Bagolyvár), és alatta hatalmas pincét, valamint présházat építtetett. Sajnos, ez az épület nem látogatható, de ha közúton érkeztek, látni fogjátok.
A község 1952-ben alakult meg. Sajátossága a két egymástól 3 km-re lévő településrész Helvécia és Helvécia Szabó Sándor-lakótelep, melyek lélekszáma megközelítően azonos, továbbá az igen kiterjedt tanyavilág, ahol megtalálható a történelmileg kialakult tanyasoros beépítés is. Ezeket a láda felkutatása során mind megtapasztalhatjátok. A lakosság több mint fele a külterületi tanyákon él. A Kecskeméten élők közül sokan költöznek ki a nyugodtabb falusi környezetbe, vagy hobbikertekben konyhanövényeket és gyümölcsöket termesztenek.

A puszta története Helvécia megalapítása előtt

Pannóniát és Dáciát a rómaiak uralták, amikor Kr. u. az I-II. században iráni eredetű elemekkel kevert jazyg-szarmata lovas nomád nép telepedett le a Duna-Tisza köze és Kecskemét területére. Ezt bizonyítják azok a római provinciális gyártmányú edénydarabok és más használati eszközök, melyeket itt találtak. Vélekedés szerint, a két folyó között volt az avar birodalom központja.
Több pusztán népes községek alakultak ki, leginkább a török hódoltság utáni időkben, melyek közül néhány a mai napig is létezik pl. Ballóság, ma Ballószög, Therekegyháza, ma Kerekegyháza, elnevezéssel vagy Matkó és Köncsög puszta. A török horda támadásai elöl sokan a városba költöztek, de megtartották vidéki házaikat, birtokaikat. Ekkor alakult ki az e vidékre jellemző tanyarendszer.
Híres legendák, mende-mondák maradtak fenn a betyárvilágról, a "csángók-betelepülők" és "ótott cigányok-bennszülöttek" örökös harcáról. Ezek a bennszülöttek ellenséges indulatú, gyűlölködő, kultúrát nem ismerő juhászok voltak, akik állandó garázdálkodásaikkal folyton zaklatták a szorgalmas nép nyugalmát. A betyártörzsek leginkább az évtizedek óta megengedett szabadlegeltetés betiltása miatt lázongtak, mert juhnyájaik szegényebb legelőkre szorultak. A helybéli emberek elmondása szerint Köncsögpusztán található a híres betyár, Rózsa Sándor búvóhelye is, melynek szerteágazó alagútrendszere van.
A környéken több vízmeder volt, ilyen pl. Matkópusztán a Kocsis tó és Köncsögpusztán a Ludas tó. Mára már az elhibázott belvízelvezetés és az aszály e kistáj tavait folyamatosan elapasztották. Nyaranta medrükben fű nő és állatok legelésznek rajtuk.

Ládakarbantartás. "Flórásítva". A jelszó maradt a régi, flórának új jelszó!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (197 db): környezet: 4.24 rejtés: 4.06 web: 4.50 átlag: 4.27

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Titusz10 2021.01.24 16:56 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.8]

szilu 2021.01.09 14:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, egy kis szombat délutáni sétával Helvéciáról. Köszönöm a rejtést!

IMG_20210109_142112IMG_20210109_143836
PusztaKalandor 2021.01.09 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Üdv a B.J. futócsapatnak. [Geoládák v3.8.3]

Jockeyewing 2020.12.29 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

tothvic 2020.12.29 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.15
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

leptoszom 2020.12.27 11:14 - Megtaláltam
Családi séta

Dr.Lada 2020.12.19 13:52 - Megtaláltam
Micra 73-al Elkövetve.:-)
a torott ladat egyesuleti ladara csereltuk. Az uj logbookot meghagytuk hisz az teljesen hibatlan.
[g:hu+ 2.4.6]

Micra73 2020.12.19 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.47
Kecskemét környéki ládázás Dr.Ladával.A ládát Dr.Lada egyesületi dobozra cserélte.Annak ellenére,hogy volt egy kis lyuk a doboz alján,a tartalma teljesen száraz maradt,így a logbookot át is tettük az új dobozba.

IMG_20201219_134148IMG_20201219_134819
IMG_20201219_134823 
Klári7 2020.11.23 18:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 1.00
Megtaláltam?

SandorCsaba 2020.08.25 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Szilágyiék 2020.08.25 09:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Igazuk van az előttünk logolóknak, nincs sok köze a településnek (amit be szeretne mutatni) és a valahai tónak egymáshoz.

Mi Kecskemét felől jöttünk, de mégsem a Bagolyvárhoz érkeztünk (pedig az érdekelt legjobban), amit az útról egy pillantás kivételével nem tudtunk megnézni. A végén bekeveredtünk az éppen nyitott kapuhoz, de egy ember odajött, és közölte, hogy nem nézhetjük meg, mert omlásveszélyes és különben is dolgoznak most ott...
Ezután visszamentünk a parkhoz, ahol kicsit fotóztunk.
Ezután megint visszamentünk a két helyszín között induló, a rejtek felé vezető úthoz.
Hogy lépten-nyomon friss tehénlepényeket kell kerülgetni, a pusztával együtt jár, de számunkra semmit nem mutatott a valaha volt tóval kapcsolatban.

Karbantartást kérek, mert nem értem, ha a rejtő Kecskeméten él, hogy lehet, hogy katika 2018.09.30-i bejegyzése óta: "Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda szabadon hevert egy nagy tehénlepény mellett. Sajnos az alja el van törve. Visszaraktuk a feltételezett helyére. Cserélni kéne" még most is ugyanazt a dobozt, ugyanúgy (plusz szintén takarás nélkül) a törött aljával találtuk meg....

Az előttünk lévő log alapján vittem másik füzetet, azt beraktam a dobozba.

-1-2
-3-4
pcguru és Mirci 2020.07.19 08:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A logbook betelt, cserélni nem tudtuk. [Geoládák v3.4.1]

data4526 2020.07.18 13:18 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.59
MEGTALÁLTAM, data4526
[g:hu+ 2.2.10]

Hát ez la van ....vaNehéz terep
sinireni 2020.07.13 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Páratlanpáros 2020.07.08 09:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

WP_20200708_09_21_54_ProWP_20200708_09_30_19_Pro
Gremlin 2020.06.30 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A villanypásztorra figyeljetek ???? [Geoládák v3.4.1]

Heo 2020.06.30 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

steiner.petra 2020.06.28 11:37 - Megtaláltam
A helyszín erősen “aknás”, gazos. Ajánlatos nem spontán, papucsban felkeresni, különben másnak is, hozzám hasonlóan, “óriási szerencsében” lesz része.... ;D A bocik tündériek voltak. [Geoládák v3.4.1]

xXGPXx 2020.06.28 11:23 - Megtaláltam
A hely erősen tehénlepényes! xD [Geoládák v3.4.1]

Zsoland 2020.06.15 12:46 - Megtaláltam
Kecskeméti dolgunk végeztével elmentünk ezt a ládát megkeresni, hiszen pár km csak. Tetszett a park és a kiszáradt tó is, köszönjük! [Geoládák v3.4.0]

vivanop 2020.06.14 12:39 - Megtaláltam
Köszönjük,
jó élmény volt megtalálni :)

[Geoládák v3.4.1]

Ambró 2020.05.31 07:45 - Megtaláltam
.

Road trip 2020.05.24 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.

chrys1 2020.05.23 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Fitti80 2020.05.22 09:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (331 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]