geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1546. 17 kilométer a Zselicben (GCZSEL)

Javasolt kiindulópont

Javasolt kiindulópont

Már elhagytuk Zselickisfaludot

Már elhagytuk Zselickisfaludot

Csodabogyók az erdőben

Csodabogyók az erdőben

Télen is ilyen szép

Télen is ilyen szép

Korábban egy ilyen kút volt az út mellett, most le van fedve.

Korábban egy ilyen kút volt az út mellett, most le van fedve.

1. pont: Mátyás kútja pihenőhely

1. pont: Mátyás kútja pihenőhely

Visnye falu címere (forrás: heraldika.hu)

Visnye falu címere (forrás: heraldika.hu)

Titokzatos felirat...

Titokzatos felirat...

Bosszantó!!!

Bosszantó!!!

Már csak 3 km, és vége

Már csak 3 km, és vége
Szélesség N 46° 14,305'
Hosszúság E 17° 43,586'
Magasság: 284 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.01.13 13:45
Megjelenés időpontja: 2007.01.15 17:20
Utolsó lényeges változás: 2020.08.09 15:54
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: Zerind HUN és Ajtony
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 17000 m
Megtalálások száma: 134 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Zerind HUN készítette.


1. A Mátyás-kút közelében levő építmény függőleges oszlopán kis tábla.
2. A betyársír közelében az N46° 13,239' E17° 42,921' koordinátán álló vezetéktartó oszlop tövében fekete filmesdoboz a borostyán alatt.
3. A lezárt torony mellett az N46° 14,305' E17° 43,586' koordinátán álló több törzsű fa tövében egy nagyobb méretű láda (kb. 18 cm x 18 cm x 8 cm).


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


Ez a háromrészes multi egy közel 17 kilométeres körtúra során található meg. Útközben átérezhetjük a Zselic nyugati felének hangulatát, ami lehet, hogy nem veszi fel a versenyt a hegységek szépségével, de mégis kellemes kikapcsolódás lesz. A ládák megtalálása a leírások alapján remélhetőleg könnyű, nem vesz el sok időt a keresgélés.

Kiindulópont

Nem kötelező, de szerintem legjobb kiindulópont a zselickisfaludi Vándor Turistaház. Zselickisfaludra Kaposvár felől érkezhetünk meg, Szennán át (akinek még nincs meg, az itt útközben begyűjtheti a szennai GCszsk virtuális ládát, és kis kitérővel Patcán a Katica tanya ládáját is: GCPATC). A turistaház előtt állhatunk meg autóval, a koordináták:  N 46° 16,160' E 17° 43,859' 173 m [GCZSEL+Kiindulás], további információ a turistaházról: itt
Innen a zöld Zöld négyszög és a kék Kék sáv jelzések együtt mennek két irányba, nektek észak felé kell elindulni, amerről jöttetek.

1. Mátyás kútja

A két jelzést követve Szilvásszentmártonba, egy kedves falucskába érkeztek meg. Nem sokkal a templom után az út fölmegy egy dombra és kiér a természetbe (egy ideig szántóföld mellett halad). A  N 46° 16,208' E 17° 42,598' 248 m [GCZSEL+elágazás] koordinátánál találkozik egy másik úttal, innen a zöld Zöld sáv jelet kell követni egészen addig, amíg a Mátyás kútjához nem érkeztek. Ez egy kellemes pihenőhely, padokkal, asztallal és tűzrakóhellyel. A jelszó első része a kút közelében levő építmény egyik faoszlopán olvasható egy pici táblán:  N 46° 15,025' E 17° 41,902' 214 m [GCZSEL-1]

2. Pali betyár sírja

Egyszerűen tovább kell menni a jelzésen, nemsokára egy aszfaltos erdészeti úthoz értek. (Még ezelőtt található a Feneketlen-tó geoládája: GCFKUT). A jel ezután a betonos úton megy egy darabig, aztán jobbra leágazik. Hamarosan kiér az erdőből, és az erdőszélen megy tovább, eléri a Visnyeszéplak nevű falucskát (ami Visnyéhez tartozik). Egészen addig kell menni, amíg el nem éritek a zöld Zöld háromszög jelet. És itt van az a bizonyos legendás betyársír is! Erről később még írok! A láda itt is mikroláda: egy fekete filmesdoboz, benne a jelszó második része. Nem sokkal a sír mellett található meg, egy vezetékeket tartó oszlop tövében, borostyán alatt a  N 46° 13,239' E 17° 42,921' 270 m [GCZSEL-2] koordinátán.
Sajnos a betyársír mellé kihelyezett ismertetőtáblán hemzsegnek a hibák és rengeteg hiányosság is van. Arra volt eszük a készítőinek, hogy angolul is legyen rajta szöveg, de arra nem, hogy a szövegek tartalma hibátlan legyen?

3. Geodéziai torony a környék legmagasabb pontján

A sírtól tehát a zöld Zöld háromszög jelzésen kell továbbindulni, és ezen menni-menni, amíg el nem éritek a vasbeton tornyot. Óriási csalódás ért engem, amikor ládarejtéskor megláttam a ráfestett piros betűket: FELMENNI TILOS, ÉLETVESZÉLYES! Tavaly ide még simán föl lehetett menni :(( Az ajtót is lezárták, de 2007 végére valaki kinyitotta. Mindenki döntsön saját maga, hogy fölmegy-e... A ládát csalódottságom ellenére csak elhelyeztem mellette, egy több törzsű fa tövében (szokásos átlagos rejtés...), a  N 46° 14,305' E 17° 43,586' 284 m [GCZSEL-3] koordinátán. Ezt a csúcsot egyébként Hindai-bércnek hívják, 284 méter magas és az egész Zselic nyugati részének legmagasabb pontja. De hogy miért ,,bérc'', azt nehéz megmagyarázni, mert csak egy sima dombtető :)

Vissza a faluba

Az elmaradt kilátásért viszont kárpótol a következő szép fenyves rész, amin át kell vágni, még mindig a zöld Zöld háromszög jelet követve. Ezen kell menni egészen végig a faluig! Amikor kiérünk az erdőből, ott van egy magasles, abból legalább a szomszéd dombra van valami kilátás. Nem sokkal később, a mintegy 17 km-es séta után végre éppen a Vándor Turistaházhoz érkeztek meg.

Ki is ez a Pali betyár?

Magányos sír áll az erdő szélén Visnyeszéplak határában. Mellette csak egy fakereszt, rajta a felirat: ,,A vármegye katonája lába nyomát sokat járta. Nagy Pál, akit megölt a pipaszár''. Vajon ki lehetett ő, és mit jelent ez a titokzatos felirat?
A Zselic legendás betyárja volt ő, Mészáros Pál néven született ismeretlen időben és helyen, de Nagy Pál néven vált ismertté, hírhedtté. A császári hadseregbe kétszer is besorozták, de mindig megszökött, hazatért a Zselicbe, és a környező megyékben fosztogatott társaival. 1860 körül a pandúrok a környező erdőben lelőtték, sírját azóta is gondozzák a helyiek. De vajon mi köze ennek a pipaszárhoz? Egy egész legenda alakult ki Nagy Pál köré: úgy mondták, hogy őt nem fogja a golyó, csakis egyetlen módon lehet lelőni: egy olyan lövedékkel, amit egy hét éves juharfából készített pipaszárból csináltak, amit ráadásul hét évig pipaként használtak is előtte. Állítólag ezt a nagy titkot megtudták ellenségei is, és ezzel tudták agyonlőni. Hogy milyen legendás ember volt ő, az is mutatja, hogy Visnye falu címerében a mai napig az ő alakja látható.

Az erdők jellegzetes növénye: a csodabogyó

A zselici erdőkben járva rengeteget láthatunk ebből a máshol ritkaságnak számító, védett növényből. Mediterrán növény, ezért főleg csak az ország azon részein él meg, ahol még érződik a mediterrán hatás, vagyis főként Somogyban és Baranyában. Itt csak 20-50 centis bokrokká nő meg, nem akkora nagy, mint a délebbi országokban. Örökzöld leveleiről (amik igazából nem levelek, hanem ún. levélágak, fillokládiumok) és piros bogyóiról nagyon könnyen felismerhető. Nálunk két faja fordul elő: a szúrós és a lónyelvű csodabogyó, mindkettő védett! Errefelé főleg a szúrós változatot láthatjuk. Különlegességük, hogy egyszikű növények, mégis fás szárúak. Az országban nincs is több ilyen növény.

Figyelem!
1. Az út mellett egy helyen ki van téve a tábla, hogy szigorúan védett terület! Itt tilos letérni az útról!
2. A Mátyás kútja közelében, a  N 46° 15,065' E 17° 41,910' 207 m [GCZSEL+Veszélyes kút] koordinátán van egy káva nélküli kút, ami korábban nem volt lefedve. Most le van, de azért nem árt az óvatosság.

Kellemes zselici barangolást kívánok mindenkinek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (92 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.52 web: 4.74 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Totht737 2020.08.14 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Zerind HUN 2020.08.09 15:55 - Egyéb
Az első pontnál a jelszó pótolva, a multiláda kereshető! Ezúttal nem dobozt helyeztük ki, hanem Ajtony készített egy kis táblácskát, és azt tettük föl az egyik építmény egyik oszlopára.

Zerind HUN 2020.07.31 15:49 - Egyéb
Éppen az 1. pontnál jártunk, és akkor már megnéztük, mi van a ládával: kiderült, hogy megint eltűnt! Egyelőre betegre állítottam.

aceespepee 2020.05.22 23:59 - Megtaláltam
megtaláltam Zsozso94 társaságában :)

Zsozso94 2020.05.22 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam aceespepee társaságában! Köszönöm a lehetőséget! :)

Geodéziai toronyZselic 042
Mátyás-kútMátyás-kút
Mátyás-kútMátyás-kút
Mátyás-kútMátyás-kút
András04 2020.04.10 18:29 - Megtaláltam
.

Adrián2008 2020.04.10 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.46]

pappcsalád 2020.04.10 16:40 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Zerind HUN 2020.02.22 15:35 - Egyéb
Ma délután Ajtonnyal kimentünk a Mátyás-kúthoz, és mi is azt láttuk, hogy tényleg eltűnt a láda. Pótoltam az eredeti helyén (nincs ott kidőlt fa).

Csa.Csi87 2020.02.15 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Ma (túl)teljesítettem a túrát. TRACK

A Mátyás forrásnál sajnálatos módon kidőld egy fa a (feltételezett) rejteket nyújtó fánál. Amennyire tudtam bebújtam a fához, de nem találtam a jelszó részletet. Feljebb az út mentén, a forrás mellett az úton, további 2 fa van turistajelzéssel ellátva, ezeket is átkutattam, hátha csak a GPS jel próbál félrevinni.

A másik két pontot megleltem.

[Jóváhagyta: Zerind HUN, 2020.02.22 15:35]

IMG_20200215_132734IMG_20200215_152034
Zerind HUN 2020.01.11 20:09 - Egyéb
Ma délután felkerestük a ládát. Köszönjük a visszarejtést, viszont a jelzés, miszerint nincs jelszó, tévesnek bizonyult. Az elázott (egyébként eredeti, kb. 13 éves) füzetben ugyanis kiválóan olvasható volt a jelszó. Persze az elázás miatt kicseréltük, most egy teljesen új, kisebb füzet van benne.

geri83 2020.01.11 09:07 - Egyéb
A multi 3. pontja javításra szorul, az avarban találtuk meg szétszórva. A jelszó nincs meg. Visszarejtettem egy fa tövébe.

20200111_090304 
Csabiq 2019.11.27 08:26 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

ukata79 2019.06.10 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Korigumi 2019.06.09 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

zaskl 2019.05.25 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Zéboy 2019.05.17 14:50 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy logó 
Berián 2019.05.17 14:50 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

fodor8peter 2018.05.23 11:00 - Egyéb
Egy csapattal kirándultam a toronyhoz (3. pont), a láda pőrén, félig zártan terpeszkedett a rejtési helyen. Belseje megfelelő állapotú, rendesen visszarejtettem.

oPeti 2017.06.05 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönet a rejtőnek!

Több részletben, alternatív útvonalon, de végigjártuk. Kár, hogy a torony nem látogatható, a kezdőlétra is hiányzik.

Schlégl 2017.04.30 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

dabcsi 2017.04.30 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Liberty 2016.12.11 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
10/5. Ládatúra a Zselicben.

Zselici barangolásunk során újabb három remek helyszínt kerestünk fel. Köszönöm a rejtést.

Szilvásszentmárton címere
Párduc50 2016.12.11 12:49 - Megtaláltam
Közös ládázás során Libertyvel begyűjtve!

baumgartnern 2016.04.28 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (141 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.