geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1536. Vodica-Máriakönnye kegyhely (GCvodi)

A kápolna a platánfák alatt

A kápolna a platánfák alatt

Csodatévő forrás

Csodatévő forrás

Mária könnyi szűzanya

Mária könnyi szűzanya

Gyermek játszótér

Gyermek játszótér

Tanösvény részlet

Tanösvény részlet

Tucatnyi útbaigazító és informáló tábla megkönnyíti a hely megismerését

Tucatnyi útbaigazító és informáló tábla megkönnyíti a hely megismerését

A Ferenc-tápcsatorna

A Ferenc-tápcsatorna

A főút túl oldalán lévő imahelyek

A főút túl oldalán lévő imahelyek

A ládát ehhez hasonló helyen keresd...!

A ládát ehhez hasonló helyen keresd...!

Vodicai Búcsú 2006'

Vodicai Búcsú 2006'
Szélesség N 46° 7,950'
Hosszúság E 18° 55,908'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.12.27 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.01.01 00:04
Utolsó lényeges változás: 2015.11.02 17:22
Utolsó változás: 2015.11.02 17:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Attila & M@gdYca-Attika-Tomika
Felhasználó: autogaz
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 424 + 4 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


[wap]
A láda a Ferenc-tápcsatorna melletti, fás-bokros területen.

Megközelítése:

A Baja várostól délre, Bátmonostortól északra, az 51- es főút mentén.
 N 46° 8,123' E 18° 56,086' 103 m [GCvodi+itt fordulj le]

A geoláda, ami egy konyhai, 28x15x9 cm-es műanyag doboz, a Ferenc-tápcsatorna mellett a töltés 51-es út felőli oldalán fás-bokros területen egy fa egyik letört ága közötti hasadékban, nehezen észrevehető helyen található.
Kimondottan ajánlom a helyet (nem csak a ládát) családdal, szép időben felkeresni mivel a hely szépsége és a körülötte lévő élővilág sok érdekességet kínál. Nyáron, mivel vízparti, árnyas terület, szúnyogriasztó szer használatáról se feledkezzetek meg!

Kellemes nézelődést, időtöltést és ládavadászatot kívánunk:

autogaz & családja

Vodica eredete:

Egy balesettel hozható összefüggésbe. Schmidt Sebestyén gazdatiszt feleségével arra járt, amikor kocsijuk felborult, de nekik semmi bajuk nem történt. Hálából a források mellé kis kápolnát építtettek és elhelyezték benne a Segítő Szűz Mária kegyképének másolatát. A kép a prágai Szent Vitus székesegyház 1400 körüli kegyképével mutat rokonságot. A gazdatiszt és felesége itt temetkeztek. Sírkövük a kriptában látható. A hívek nagy számban keresték fel a kápolnát, az imameghallgatások száma egyre nőtt. Az egyházmegyei hatóság kérésére VII. Piusz pápa 1817-ben kegyhellyé nyilvánította, és búcsúkat engedélyezett az azt felkeresök számára. A kápolna búcsúja Kisboldogasszony ünnepén van.

A kegyhellyel kapcsolatban két szép legenda él:

Az egyik szerint valamikor egy Mária-kép függött azon a helyen álló fán. Egyszer egy vándorlegény megpihent alatta. Amint ott feküdt, meglepődve tapasztalta, hogy vízcseppek hullanak rája. Felnézett, s látta, hogy a képről a Szűzanya, könnyei hullanak alá. E könnyekből forrás fakadt.

A másik legenda szerint egy szerb és egy magyar diák vándorolt erre, amikor farkasok támadták meg őket. Észrevették a fán a Szűzanya képét. Mindketten hozzá fohászkodtak, és megmenekültek. Megfogadták, hogy a helyet a Boldogságos Szüz Máriának szentelik ki-ki saját vallása szerint. Azóta az egyik forrásnál a katolikusok, a másiknál a ortodoxok ájtatoskodnak.

Vodica leírása:

Felső-Bácskai Kegyhely ládasorozat első ládája.
Vodica vagy Máriakönnye a Kalocsa- Kecskeméti Egyházmegye egyik Mária kegyhelye, búcsújáró helye.
A kalocsai Sárköz és a kiskunsági Homokhátság peremén fekszik. Az országos hírű kegyhely, a bajai Páduai Szent Antal plébániához tartozik. Az ingatlant kettészeli az 51-es főút, mely a középkorban is forgalmas országút volt. A telek helyenként lépcsőzetesen lejt a nyugati szélén húzódó Ferenc-tápcsatorna, illetve a Duna irányába.
A folyószabályozások, gátépítések előtt a terület mélyebb részét feltehetően, olykor elárasztotta a Duna. A magasabb, víz nem járta részen találhatók az épületek, így a kápolna is. A kettő közti átmeneti részen rétegvizek fakadnak, itt található a két "forrás" vagy "kút" is. Ezek a magyar nép és a délszláv nemzetiség békés egymás mellett élését, közös hétköznapjaikat, ünnepnapjaikat jelképezik szimbolikus jelentőséggel: hiszen a víz az élet forrása és élni csak békében, egymás szokásainak, hagyományainak tiszteletben tartásával lehet, háborúskodás nélkül - különösen itt a délvidéken -, Szent István király útmutatásai alapján, a Magyarok Nagyasszonya oltalmában.

A vodicai kápolnát a bajai ferencesek gondozták addig, amíg ezt a második világháború után kialakult államhatalom hagyta (a szerzetesrendek 1951. évi erőszakos feloszlatásáig). Ma - a Ferences Rend bajai rendházával összeépült, illetve amellett álló templomhoz tartozó - Páduai Szent Antal Plébánia, illetve az itteni egyházközösség viseli gondját.
Az utóbbi néhány évben a kegyhely megszépült. A "Széchenyi-terv" keretében nyert pályázati forrásból, saját és egyéb anyagi forrásból (pl. adakozás) sikerült a kápolnát és a többi épületet kívül-belül felújítani, gyermekjátszóteret és tanösvényt építeni. A tanösvényen tucatnyi új tábla informálja az arra járókat. A tető új fedésén, a burkolat cseréjén, a külső és belső festésén túl a szabadtéri szobrok restaurálása, a járdák javítása, új külső járófelület kialakítása is elkészült. A padokat is sikerült kicserélni és megújultak a források, megszépültek a kutak. Megtörtént a balesetveszélyes fák kivágása, helyettük 30 db. fa is elültetésre került.
A szántó déli széle (a telekhatárnál) vízlevezető árkot rejt, mely a két forrás vízét viszi el az erdősáv ill. a Ferenc-tápcsatorna felé. Itt nagyméretű, öreg fák állnak: Fehér fűz, jegenye nyár, kocsányos tölgyek és magyar kőrisek.
A telek északi felén lévő gyep területe a kirándulni is vágyó családok részére parkoló hely, gyermekjátszótér, labdajátékok tere. Búcsús-árusoknak és kegytárgy-árusoknak fenntartott terület.
A csodatévő erejűnek hitt kutak mellett az erdő jótékony hatású mikroklímája is érvényesül az erdővel borított terület megsokszorozása által.

Röviden az élővilágról:

A kápolna mellett csörgedező vizek nemcsak az emberek szomját oltják, de egyben kiváló madáritató és -fürdő helyek is. A néhány odvas fa odúkat rejt - denevérek, madarak otthona. Az ártér és a homokvidék élőlényei egyaránt fellelhetők Máriakönnyén. A tanösvényen járva találkozhatunk zöld gyíkkal, sisakos sáskával, darázspókkal, vízisiklóval. A fülemüle, a kakukk, az erdei pinty, a nádirigó énekében gyönyörködhetünk. Láthatunk karvalyt, rétihéját, macskabaglyot, a vizekben és a vízparton pézsmapockot, hódot, vidrát, vízicsibét, szárcsát, búbos vöcsköt leshetünk meg. Vodicán a levelibéka és a barna ásóbéka egyaránt megfigyelhető.
Különösen a csatorna környéke érdekes, ahol a vízben rence, sulyom, vízitök, békatutaj és tündérfátyol is előfordul. A ma már visszaszoruló, védett sulyom főtt termését a régi vodicai búcsúkkor árulták is, mint csemegét. Természetesen a csatorna egyéb, kisebb élőlényekben és jóízű halakban is gazdag.
A nagy fák alatti padokon üldögélve hallgatni a májusi madárdalt - nem akármilyen élmény. Itt a kápolnában fészkelő, csivitelő füsti fecske pár sem zavar senkit - sem Istent, sem embert.

2007.03.18
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát és a rejtést rendben találtuk. Erről készült képek itt!

2007.08.04
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát és a rejtést rendben találtuk.

2007.11.04
Ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. Minden rendben...!

2008.09.21
A 100 cache log utazó füzetecske elhelyezése alkalmával ládaellenőrzést-és karbantartást végeztünk. A ládát kitakarítottuk, feltöltöttük! Megújulva várja a megtalálókat!

2015.10.26 14:05
Kirándulással egybekötött ládaellenőrzést tartottunk. A ládát nem találtuk rendben, (logbook elázva, láda koszos, ápolatlan) A rejtést BETEG-re állítottuk, a ládát elvittük haza leápolni! Újrarejtés napokon belül! Szíves elnézéseteket kérjük! Képek itt!

2015.11.02 16:15
A ládát karbantartás után újra rejtettük. A rejtést ÚJRA KERESHETŐ !
Állapot: kereshető

KRW értékelés (243 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.36 web: 4.57 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


balazs.bibok 2021.02.24 12:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

navigaator 2021.02.16 00:00 - Megtaláltam
-

Barbidzsiii 2021.02.07 14:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[Geoládák v3.9.0]

PulykiMaki 2020.12.27 16:13 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

sorx 2020.12.06 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

GSdriver 2020.12.06 14:49 - Megtaláltam
Köszönöm! ;) [Geoládák v3.7.6]

MaFe örs 2020.12.05 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Zolnai 2020.12.05 15:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

huuper 2020.11.07 20:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a ládát! Ez az első geocaching láda, amit megtaláltunk!!!
Szuper ez a kincskeresés!!

20201107_162945 
zs&t 2020.10.25 13:43 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.04
Bajai kirándulásunk első ládikája. Közel a szálláshoz, így nem hagyhattuk ki.

Vodica-Máriakönnye kegyhelyVodica-Máriakönnye kegyhely
Vodica-Máriakönnye kegyhelyVodica-Máriakönnye kegyhely
Berezvayék 2020.10.23 16:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.48
Megvan

Aniko & Gyuri 2020.10.10 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

targonczas 2020.10.04 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
Sokat levon az értékéből a mellete lévő forgalmas főút. Az eddigiek álltalában az Isten háta mögött voltak. A templomot megszállták a poloskák. A Ferenc csatorna érdekes volt. A természet lassan teljesen visszafoglalja. Kár érte....
[g:hu+ 2.3.4]

vlala67 2020.09.22 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Nabuhad 2020.09.21 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Solti László 2020.09.16 18:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Az utolsó láda Baja környékén, amit megtaláltam. :) Az igazság az, hogy futás közben már próbálkoztam egy hete, még a figyelmeztetést is olvastam, hogy öntsem magam nyakon szúnyogriasztóval...:)))... de a terep: az az igazi kihívás. Futóruhában, könnyű sportcipőben nem találtam leküzdhetőnek, úgyhogy másodjára bakancsban, túrafelszerelésben mentem vissza "leküzdeni az ellent"! :)

Vigyázat! Nagyon nehéz terep! Sűrű, nyakig érő aljnövényzet, tüzdelve csalánnal, meg mindenféle ízeltlábúval!!!

ez vár rád a láda felé menet-1ez vár rád a láda felé menet-2
Pötti 2020.08.21 13:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

busmannn 2020.08.21 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

ghiago 2020.08.21 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Köszönjük!

Maszat1 2020.08.16 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

kissss 2020.08.15 10:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.65
Bajai nyaralásunk alatt gondoltunk egyet, és felkerekedtünk a dávodi strand felé. Persze, itt is lassítanom kellett... :) Köszi a rejtést!

5N 2020.08.07 12:50 - Megtaláltam
Ennél a ládánál nem terveztem megállni,de a kápolnánál is le lehetett parkolni,így megnéztem,hogy innen mennyire van a láda.Közel.Befújtam magam szúnyogriasztóval hátha többet ér a semminél,aztán nekiindultam.Itt is pókháló és szúnyog tenger fogadott,de ezt is túléltem néhány szúnyoggal ellentétben bár persze az én vérem is folyt.

DSC03639DSC03640
DSC03641 
mdorci 2020.08.04 08:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Nagyon különleges hely! Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dorka és Zsolti [Geoládák v3.3.2]

Tagesz 2020.08.01 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.11]

krivo 2020.08.01 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Érdemes volt megkeresni, köszönjük!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (434 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]