geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1531. Nagyberki, Szalacska-hegy (GCNBER)

A Vigyázó-kastély

A Vigyázó-kastély

Ahogy egy sólyom látná (fénykép: Civertan Bt.)

Ahogy egy sólyom látná (fénykép: Civertan Bt.)

Ilyen közel áll a ,,szakadékhoz''

Ilyen közel áll a ,,szakadékhoz''

Az útról nézve...

Az útról nézve...

Ide VOLT elrejtve eredetileg, most nem!

Ide VOLT elrejtve eredetileg, most nem!

A rejtéskor ő is segített :)

A rejtéskor ő is segített :)

Többen is vannak a környéken

Többen is vannak a környéken

Lelet

Lelet

A másik irányból

A másik irányból

Ősi halomsír a túlsó dombon

Ősi halomsír a túlsó dombon
Szélesség N 46° 19,069'
Hosszúság E 18° 1,258'
Magasság: 219 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.12.27 14:30
Megjelenés időpontja: 2006.12.30 17:10
Utolsó lényeges változás: 2018.10.28 15:00
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Zerind HUN
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 182 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


1. Az N46° 21,872' E18° 00,517' koordinátánál hány ember áll a hídon? (1 számjegy)
2. Az N46° 19,069' E18° 01,258' koordinátán található láda, a kápolna alatti út kápolnával ellentétes oldalán, turistajeles fa tövében.


A ládába utazó kisebb ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


Ez a kétállomásos multi a Zselic északi peremén fekvő Nagyberkibe vezet el benneteket.

1. pont: Vigyázó-kastély

Az 1760 körül épült rokokó stílusú kastély közvetlenül a 61-es főút mellett áll, a kercseligeti elágazásnál. Parkja kissé elhanyagolt, de természetvédelmi terület, különösen értékesek az öreg platánok, lucfenyők, japánakácok és fekete diófák. Ez a park nincs elkerítve, bármikor be lehet menni. Itt áll egy 1812-ben készített Nepomuki Szent János-szobor is, a  N 46° 21,872' E 18° 0,517' 130 m [GCNBER-1] koordinátánál. A jelszórészlet: hány ember áll itt a hídon? Egy számjegy.

2. pont: Szalacska-hegyi Szent Antal kápolna

A kápolna valószínűleg 1773-ban épült, barokk stílusú, ma értékes műemlék jellegű épület. A helyiek között van, aki szerint itt őrzik Szent Antal egyik ereklyéjét (ujjpercét), de nem mindenki tud ilyesmiről. A kulcs sajnos egy olyan embernél van, akit ritkán lehet megtalálni itt kint a szőlőhegyen, úgyhogy bemenni valószínűleg nem tudtok. Minden év június 13-a, Antal napja körül itt tartják az istentisztelettel egybekötött Szent Antal-napi hegyi búcsút.
A láda a kápolna alatt vezető út kápolnával ellentétes oldalán található egy olyan fa tövében, amelyre turistajelet festettek.
A kápolna koordinátái:
 N 46° 19,062' E 18° 1,259' 226 m [GCNBER+kápolna]
A láda koordinátái:
 N 46° 19,069' E 18° 1,258' 219 m [GCNBER-2]

Megközelítés:

Nagyberki Kaposvár és Dombóvár között fekszik a 61-es főúton, a kastély közvetlenül az út mellett van, azt megtalálni nem okozhat gondot. A kápolnához már nem vezet ennyire egyszerű út. Kercseliget felé kell elindulni (a vasútállomás is erre van), majd a Kisberki nevű falurészt elhagyva (vigyázat, táblára itt is Nagyberki van kiírva, becsapós :) ) az első úton jobbra kell menni a piros Piros kereszt jelzést követve. Teljesen jó minőségű út vezet egészen az  N 46° 19,930' E 18° 1,377' 140 m [GCNBER+parkoló] pontig, itt az út mellett meg lehet állni autóval. Utána földes-zúzott köves út következik, néhol jobb, néhol rosszabb állapotban, de ha muszáj, ezen is simán végig lehet menni autóval. Kb. 1800 méter után elérjük a kápolnát, ami a környék legmagasabb pontjára épült.
A megadott úthossz azt jelenti, hogy autóval nagyon közel menve a pontokhoz mennyit kell gyalogolni.

Vajon mi lesz a kápolna sorsa...?

Ma a kápolna egy magas, 4-5 méteres löszfal tetején található, nagyon szép és érdekes látványt nyújt. De ez egyúttal a vesztét is okozhatja, hiszen a fal lassan-lassan pusztul, omladozik, és ha az a néhány fa nem lenne ott, már valószínűleg az egész leomlott volna, a kápolnával együtt. Sőt, még egy pince is van fúrva ebbe a falba kicsit odébb. A helyiek már többször nyújtottak be pályázatokat, hogy megerősítsék a falat, de sosem nyerték el. Úgy látszik, sajnos nem mindenkinek fontos az értékek megőrzése...

Nagyberkiről

1229-től ismert a falu története, akkor ismerjük első okleveles említését. A Kisberki nevű falut 1950-ben csatolták hozzá, innen több német családot kitelepítettek azidőtájt. Ma valamivel több, mint 1500-an lakják. A kastélyt 1760 körül építették, eredetileg a Schmidegg család birtoka volt, egy évszázaddal később került a Vigyázókhoz. Falu létére viszonylag jelentős a sportélete, a Kaposvölgye Vállalkozók SC focicsapata az országos NB2-ben játszott (a láda telepítésekor és utána még évekig).
A falutól délre fekvő dombokon régóta folyik a szőlőtermesztés. A Szalacska-hegyen néhány régi présház még látható, de a legrégebbit, ami 1769-ben épült, már áttelepítették a szennai falumúzeumba.

Ősi halomsírok, kelta kori település

Az idevezető út során, ha nyugat felé átnézünk a szomszédos domboldalra, többet is megláthatunk az ott lévő, nagyon régen keletkezett halomsírok közül! A régészek még ma sem tudják pontosan megállapítani róluk, hogy melyiket építették a bronz- vagy rézkori, és melyiket a római kori népek, ugyanis a régebben megépült sírokat a későbbi népcsoportok újra felhasználták a saját temetkezésükhöz. Ezen a környéken a kelták idejében is fontos település állt. A kelták maguk nem építettek halomsírokat, csak felhasználták a régieket, ezért a térképeken szereplő ,,kelta halomsírok'' kifejezés igen megtévesztő. Viszont működött itt kelta kovácsműhely, bronzöntöde és pénzverő is! Ma is lehet még találni errefelé (a Szalacska-hegyen és tágabb környezetében is!) különböző értékes leleteket, bár a legtöbbet elvitték már múzeumokba. Ha továbbmegyünk a piros Piros kereszt jelen dél felé, akkor elérjük a piros Piros sáv jelet, azon észak-nyugatra majd északra, Mosdós felé indulva eljuthatunk a halomsírokhoz.
Egy másik, nagyobb halomsír-csoportot láthatunk az erdőben, ha addig megyünk délre a piros Piros kereszt jelen, amíg kiérünk a szőlőkertek közül az erdőbe, itt egy sorompó zárja el az utat. Az ezután következő első balra vezető úton elindulva rögtön feltűnik az első halomsír, majd egyre több másik követi. Némelyiken meglátszik, hogy a ,,kincskeresők'' évtizedekkel ezelőtt felásták és kifosztották az egészet...

Szalacska-hegy, földvár

A Szalacska-hegyen egy ősi földvár nyomai látszanak. Ha jobban megfigyeljük, az egész szőlőhegy tulajdonképpen erre települt. Bármerre is megyünk a szőlőskertek, présházak között, ha elérjük a domb peremét, azt vesszük észre, hogy az igen meredek, sőt, néhol többlépcsős sáncokat is megfigyelhetünk. Különösen télen látványos ez, amikor nincsenek zavaró lombok a fákon.
Fent a hegyen nagyon jó minőségű feketeföldből áll a talaj, többek között ennek köszönhető, hogy a Szalacska-hegy országosan nyilvántartott bortermő hely. A Pannónia kincse nevű szőlőfajtáról meg kell említeni, hogy nevét Javós Gyula nagyberki oltványtermesztőtől kapta, ő szabadalmaztatta ezt a fajtát (először Budakeszin állították elő). A láda rejtésekor minket is meghívott egy szőlősgazda egy-egy pohár vörösborra, és általában is jellemző az itteni gazdák kedvessége. A ládáról ők is tudnak, nem kell aggódni, hogy meglátnak.

A Szalacskai Borbarát Egyesület

Az egyesület 2007. március 31-én alakult meg a helyi szőlősgazdák példamutató kezdeményezésére. Céljuk a Szalacska-hegy építészeti, kulturális és történelmi értékeinek védelme, hagyományainak megőrzése és megismertetése az érdeklődőkkel, valamint természetesen a jófajta szalacskai borok népszerűsítése. Mindenkinek ajánlom színvonalas honlapjukat, melyről részletesen megismerhetitek a hely és a kápolna történetét, képeket találhattok a környékről, információkat a szalacskai rendezvényekről, sőt, még egy 1948-ban íródott verset is olvashattok egy, a földvárral kapcsolatos mondáról!Figyelem!
Éjszaka a szőlőhegyen polgárőrség működik, csak akkor menjetek sötétben, ha bíztok benne, hogy sikerül megmagyarázni nekik, hogy nem tolvajok vagytok :)

Kellemes kincskeresést!
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (115 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.24 web: 4.55 átlag: 4.38

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szamosszamoca 2020.08.22 16:10 - Megtaláltam
Na a hídon álló embereket bevallom becsülettel totóztuk....ahová a koordináta engem vitt, ott nem volt semmi :(. A kápolnánál csúcsforgalom, kerékpárosok, crossmotor, utánfutós autó. Még jó, hogy fel és le nem volt az úton forgalom, sok helyen mi alig fértünk az úton, nemám hogy még egy autó! Ha már ide eljöttünk, gurultunk tovább, egy másik multit begyűjteni.

Korigumi 2020.08.20 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

breimanne 2020.08.20 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.3]

Kujti 2020.08.19 16:30 - Megtaláltam
Kölökkoromban innen nem messze volt telkünk, de sosem jöttünk el ehhez a kápolnához. Három évtized után csak "átsétáltam". Nem bántam meg,sőt... A kastély is csak most került "nem autóból, szélvédőn át nézelődő" szemeim elé. Köszönöm szépen!

Szent Antal kápolna 
VTnyúl 2020.08.14 23:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

csg69 2020.08.01 15:12 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

BRita72 2020.05.31 15:43 - Megtaláltamkörnyezet: 1 rejtés: 1 web: 1 átlag: 1.00 súly: 2.26
MEGTALÁLTUK! Köszönjük a rejtést!

IMG_20200531_152256IMG_20200531_151246
Totht737 2020.05.31 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

ukata79 2020.05.17 19:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

fehérkút 2020.05.13 14:05 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! Közös találat Lovagias+ Béla 53-al!

Béla 53 2020.05.13 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.1 teszt]

lovagias 2020.05.13 14:02 - Megtaláltam
Fehérkút-tal, és Béla53-al közösen.

targonczas 2020.04.12 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.22]

tabletta 2020.03.20 08:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

Barijani76 2020.03.10 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Remek kaland volt. [Geoládák v3.3.2]

Csabiq 2020.01.09 10:11 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

András04 2019.12.30 14:37 - Megtaláltam
.

Silva 2019.12.30 14:35 - Megtaláltam
Köszönöm.

Liberty 2019.12.30 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
A kaposvári geoszilveszter utáni ládázásunk során kerestük fel a kastélyt és a kápolnát. A kastély parkjában rejtettük el a GCKAS mozgót. A kápolna vészjósló helyen van a löszfal tetején. A láda legurult a rejtekből, de szerencsére megtaláltuk. Visszatettük a helyére és pappcsalád jól megtámasztotta ágakkal. Tetszett mind a két helyszín. Folytatjuk utunkat a földvárak és a halomsírok felé. Köszönet a rejtésért.

Nagyberki címere
nmárti 2019.10.26 16:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5] Aranyos kis település, a Sütisarok felejthetetlen volt :) a krémes pont olyan volt, mint amit otthon anyukám csinált. Nehéz volt továbbállni :)

-1-2
arnoldlaszlo 2019.10.25 23:59 - Megtaláltam
Megvan, láda rendben, köszi a rejtést!
Hogy van lealapozva a kápolna hogy nem borul be az alatta lévő útba?
Szép a szőlőhegy, néhány faluval arrébb sajnos sokkal lepukkantabbak... jó látni, hogy itt kicsit komolyabban veszik a szőlőművelést - és őrzést...

N.Zs. 2019.09.08 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
A mai utolsó pontunk.
A Vigyázó-kastély zárva van, de legalább a jelszóképzés ötletes.
A kápolna szintén zárva volt. Az apró doboz a helyén van.

IMG_9819IMG_9813
IMG_9816 
Molli 2019.08.20 13:56 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Köszönöm a rejtést!

emiGrant 2019.07.04 10:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Hát ez az út felfelé, valódi élmény volt. A kastély sajnos kicsit pusztul, de a kis kápolna annál aranyosabb. Minden tetszett, még a rejtés is, pedig majdnem lezuhogtam a domboldalon. Köszi a rejtést!

-1-2
 
margabat 2019.06.30 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Egészen a kápolnáig autóztam, az út jól járható. Kellemes hangulatú hely, csak ne lett volna ilyen meleg és ennyi szúnyog. Akkor gyalog is bevállaltam volna. Na majd legközelebb. :) Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (191 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.