geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1514. Hatvan (GC60)

Városháza néhány éve

Városháza néhány éve

Szent Adalbert templom

Szent Adalbert templom

Pestis szobor

Pestis szobor

Őrszem

Őrszem

Kastélyhomlokzat még zárt kerttel

Kastélyhomlokzat még zárt kerttel

Az előző felújítás után

Az előző felújítás után

A jobb szárny felújítás nélkül

A jobb szárny felújítás nélkül

Zagyva

Zagyva

Parkolási kondíciók

Parkolási kondíciók
Szélesség N 47° 40,061'
Hosszúság E 19° 41,087'
Magasság: 127 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.12.02 13:00
Megjelenés időpontja: 2006.12.04 21:50
Utolsó lényeges változás: 2018.06.27 10:38
Utolsó változás: 2019.10.29 08:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Kobcikrajci, (James)
Felhasználó: kobcikrajci
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Megtalálások száma: 554 + 3 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A több évig gond nélkül működő korábbi hagyományos láda a liget építése során megsemmisült. A megnövekedett forgalom miatt mikroláda kereshető.
Újra pótolva 2014.06.15-én.
Újra pótolva 2015.05.09-én.
2016 június elején a 4. pont emléktábláját levették.

Az új negyedik pont a park nyitva tartási idejében 6-22-ig kereshető!

A ládát ismét eltüntették. Pótolva 2018.06.27-én.
Pótolva 2019.10.29-én.


WAP:
1. pont: Városháza
A megadott pontból ÉK felé tekintve évszámokat láthatsz. A katonához tartozó évszám utolsó számjegye. (B)
2. pont: Szent Adalbert templom-Pestisszobor
Hány nyílvessző fúródik a Pestisszobor felső alakjába? A számhoz adjál még egyet! (C)
3. pont: Őrszem szobor
Hány karakter van a talpazaton lévő "szobrász" szó felett? Ezt hárommal oszd el! (A)
4. pont: Grassalkovich-kastély és díszkertje
A lyukasztott betűsor első három karakterét úgy alakítsd számmá, hogy a telefon melyik számbillentyűjén található meg az adott első három karakter. (DEF)
5. pont: A filmesdoboz mikroláda egy háromtörzsű fa felszín feletti 30 cm-es elágazásában található. Koordinátái kiszámíthatóak: N 47° 40,ABC' E 19° 40,(492+DEF)' 122 m


A ládába mérete miatt TravelBug ideiglenesen NEM helyezhető.


Ezzel a multi ládával a Mátra hegység lábához, az Alföld szélére invitálunk benneteket, Heves megye harmadik legnépesebb városába, Hatvanba. Megközelíthető Budapestről ill. Füzesabony irányából az M3 autópályán vagy a 3-as számú főúton, Szolnok-Jászberény felől a 32-es, Salgótarján irányából a 21-es főúton. Vasúti csomópontként is eme 4 irányból érkeznek ide a szerelvények. Az autóval érkezők a belvárosban a képen látható feltételekkel parkolhatnak.
Aki hosszabb időt töltene itt, és kicsit több gyaloglás nem keseríti el, itt tágas, ingyenes parkolóhelyet lel.  N 47° 40,348' E 19° 40,900' 118 m [GC60+parkoló] (A Grassalkovich kastély elől induló Balassi Bálint úton az első utcán balra forduljunk, aztán a kórház főbejárata előtt jobbra, majd ismét balra.)

A település jól elkülöníthetően 2 (korábban 3) részből áll. A történelmi időkben is létezett Óhatvanból, és az 1870-80-as években keletkezett Újhatvanból. A városhoz csatolták 1969-ben a korábban önálló Kerekharasztot, mely lakói döntése alapján 2006-tól ismét önálló község lett.

A település nevével először 1235-ben "Hotvin" névírással találkozunk. A szabad falu neve feltehetően egy előkelő személy emlékét őrzi a honfoglalás korából. Ebben az időben premontrei monostort alapítottak itt, a szerzetesek tevékenysége hozzájárult a hely fejlődéséhez. Aztán pusztított a tatár, uralkodott a már mezőváros várában a török, 1746-ban pedig a nagy építtető, Grassalkovich Antal birtokába került. A XIX század közepéig csak a Zagyva folyó bal partján álló hely viselte a Hatvan nevet. A folyamatos fejlődés nyomán a település kinőtte a XVIII. század elején elbontott , valamikor palánkvárral körbekerített területet, és terjeszkedni kezdett. A századok során kialakult girbe-gurba utcahálózat, a hajdani vár vizesárkának maradványai , az egykori városfal sokáig meghatározták a városszerkezetet, majd az 1960-as évektől kezdődően egy nagyobb belterület szanálása után több lakótelepet alakítottak ki (itt is). A Horváth Mihály úton lévő hajdani polgárházak lebontásával (azért néhány épület mutatóba megmaradt) négy tízemeletes toronyházat is felhúztak.
A folyó jobb partján lévő vasútállomás és rendezőpályaudvar kiépítésével Újhatvan is rohamos fejlődésnek indult. Zömében a vasútnál és a cukorgyárban dolgozók építkeztek ide. 1925-ben indult meg a tervszerű parcellázás, így kialakult egy kertvárosi övezet.
A második világháború vége egy új korszak kezdetét jelentette Hatvan életében, és hogy a fejlődés előtt még szélesebbre tárják a kaput, a képviselő-testület 1945. április 22-én kimondta Hatvan megyei várossá alakulását. A második világháborút követően így először Hatvan kapta vissza városi címét.

A multi eredetijét első ládájaként James helyezte el, ám a városban zajló átalakítások miatt az áthelyezett, és legutóbb elveszett ládát már pótolni sem lehetett volna. Így örökösökként egy kicsit átdolgoztuk, megkevertük az eredeti koncepciót, és újra útjára indítjuk a városi sétát, ládavadászatot. Kívánunk mindenkinek kellemes időtöltést hozzá!

Barangolásunk során a műemlékekben, látnivalókban gazdag Kossuth teret járjuk körbe, majd bóklászhatunk a Zagyva parton!

Az első pont legyen mondjuk a Városháza!
 N 47° 40,061' E 19° 41,087' 127 m [GC60-1]
Ez az 1596-ban elpusztult premontrei kolostor romjain 1729-ban újjáépített, majd többször átalakított épületegyüttes. Mai formáját 1907-ben nyerte el. A felújítások során egy XIII. századi, egyenes szentélyzáródású templom maradványait találták meg itt. Emellett látható még egy háromszakaszos, porosz süvegboltozatos kápolna maradványa is az épületen belül. A XVIII. században zárda, később iskola, sóház, gyógyszertár, kaszinó, rendőrség is működött falai között. 1862-től az önkormányzat otthona. Az épület előtt látható az oroszlános díszkút (tervezte Wild László).
A megadott pontból ÉK felé tekintve évszámokat láthatsz. A katonához tartozó évszám utolsó számjegye. (B)
Ha itt már mindent megcsodáltunk, keljünk át a teret kettészelő 3-as úton, a gyalogátkelőhelyen!

A következő pont a Szent Adalbert templom.
 N 47° 40,005' E 19° 41,054' 122 m [GC60-2]
I. Grassalkovich Antal kegyurasága idején épült (1751-55), az 1596-ban elpusztult középkori templom helyén. Az előteréből két oldalra egy-egy oldalkápolna nyílik. A nagy fesztávolságú templomhajót három csehsüveg-boltozat fedi. A szentély diadalívén természetesen megtaláljuk a Grassalkovichok családi címerét. A freskók egy része a XIX. században, másik részük 1956-ban készült.
A templom mellett látható a fenti koordinátán a tér legértékesebb kompozíciója, a Szent Sebestyén fogadalmi emlékmű, melyet a pestisjárvány megszűnésének emlékére állítottak. Az Európán végigsöprő kórság több évben is szedett helyi áldozatokat, de a legtöbbet az 1739-ben pusztító járvány követelt. Májustól decemberig 532-en haltak meg, a lakosság közel 60%-a. A betegeket a kapucinus rend tagjai igyekeztek gyógyítani. A járvány elmúltával emelt emlékoszlop tetején Szent Sebestyén, jobbra Szent Adalbert, balra Szent Rókus, a talpazaton pedig Szent Rozália reliefje látható. A most ott lévő alakok már csak másolatok, az eredeti, sajnos rossz állapotban lévő szobrok a Múzeumban vannak elhelyezve.
Feladvány gyanánt számoljuk meg, hogy Szent Sebestyén testébe hány nyílvessző fúródik, majd ehhez adjunk hozzá még egyet! Ez a szám jelenti "C"-t.

A harmadik pont, az Őrszem című szobor.
 N 47° 40,058' E 19° 40,933' 118 m [GC60-3]
Az első világháború 209 hatvani áldozatának emlékét őrzi Finta Sándor alkotása. Talán kevesen tudják, de az 1917-ben itt felavatott, katonát ábrázoló szobor volt az első az országban, amely az első világégés elhunytaira emlékezik. Alkotója 1920-ban emigrált, és az USA-ban telepedett le. Tagja volt annak a szobrászcsapatnak, amely a dél-dakotai Fekete-hegységben sziklába faragta négy amerikai elnök 18 méteres portréját.
A feladvány a nemrég restaurált szobor talpazatán lévő "szobrász" szó feletti karakterek száma, elosztva hárommal. Ezt nevezzük "A" ismeretlennek.
Amennyiben minden világos, ismét át kell kelni a főúton a másik gyalogátkelőhelyen, és a Posta jobb oldalán máris ott van...

A negyedik pont, a Grassalkovich-kastély.
 N 47° 40,117' E 19° 40,934' 122 m [GC60-4]
A város főterének leginkább meghatározó épülete késő barokk műemlék. Két fázisban, készült: Oraschek Ignác 1754-ben a középső részt, Jung József 1763-ban a két oldalszárnyat húzta fel. Az egyemeletes főépület 8+3+8 tengelyes osztatú, 62 méter hosszú homlokzatán középen egy kosáríves kapu található, két oldalán korinthoszi oszlopok, rajtuk két félalakos atlasz, melyek egy erkélyt tartanak. A koronázó párkány fölött, az oromzat közepén itt is látható a Grassalkovichok kőbe vésett címere. A család kihalása után, 1867-ben egy belga banktól vette meg a Hatvany-Deutsch család, akik helyrehozatták a földszintjén magtárnak használt épületet. A cukorgyár felépülte után, 1890 körül Hatvany-Deutsch Sándor kezdte használni. Először csak a keleti szárny néhány szobáját rendezte be, majd megkezdte az épület felújítását és a park kialakítását. A 32 szobás U alakú kastély hatalmas parkjában külföldről hozatott növényritkaságok voltak még az 1930-as években is. Hajdanán 35 szobor, 13 faragott kőpad, valamint egy Olaszországból származó díszes szökőkút állt itt. Vendégként sok neves személy járt a kastélyban: Ady Endre, Bajor Gizi, Bródy Sándor, Czóbel Béla, Csók István, Hunyadi Sándor, József Attila, Lesznai Anna, Stróbl Zsigmond, sőt Thomas Mann is, aki a hatvani látogatásáról említést tesz a magyarul is kiadott naplójában. A második világháborúban, és azt követően a kastély berendezését széthordták, majd "tudatos" tervezéssel a park díszfáit, cserjéit is kivágták. Helyükre kollégiumot, kórházat, majd egy lakótelepet is kialakítottak. Ma már csak pár száz négyzetméternyi terület emlékeztet a hajdani arborétumra.
1996-2001 között megtörtént a kastély külső rekonstrukciója, a tetőzet cseréje. Az 1979-ben életveszélyesnek nyilvánított épület belső felújítása sokáig húzódott. 2013 áprilisában viszont végre kezdetét vette a munka, és a teljes rekonstrukciót követően itt nyílhatott meg a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. A kastélykertben a megadott ponton egy lyukasztott betűsort találsz (13 karakter összesen), ennek első három karakterét úgy alakítsd háromjegyű számmá, hogy a telefon melyik számbillentyűjén található meg az adott első három karakter. Az így kapott háromjegyű szám "DEF".

A kert reggel 6 és este 22 óra között van nyitva!


Most már minden feltétel adott ahhoz, hogy megtaláld a multi ládáját is! Ehhez egy kis számolgatásra van még szükség. Legjobb lesz elindulni a kastélytól a Grassalkovich utcán a Zagyva felé. A folyó bal partján nyugodtan lehet összesíteni a végkoordinátát, és élvezni a most épülő sétány, ill. játszótér nyújtotta lehetőségeket.
A filmesdoboz mikroláda egy háromtörzsű fa felszín feletti 30 cm-es elágazásában található.
N 47° 40,ABC' E 19° 40,(492+DEF)' 122 m

(Forrás: Bacsa Tibor: Hatvan a XXI. század kapujában)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (365 db): környezet: 4.21 rejtés: 4.04 web: 4.55 átlag: 4.27

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


pötyimiki 2020.09.21 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Csg12 2020.09.05 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

SuperAnya 2020.09.05 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

dienespeter 2020.08.30 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.3 ]

Lekvaroskalacs 2020.08.28 23:14 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Mozsarak 2020.08.28 20:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.37
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Csincsi manó 2020.08.28 19:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Köszi a rejtést.

dobozipatikus 2020.08.20 18:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

SandorCsaba 2020.08.20 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Ferencz Zsolt 2020.08.16 15:23 - Megtaláltam
THX! Az eddigi legötletesebb rejtés. Másodjárá lett meg mert az összeadásnál kapkodtunk, de tényleg ötletes. [Geoládák v3.5.3]

Bőrharisnya 2020.08.16 12:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Köszönjük a rejtést.

Molli 2020.07.25 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.22
Köszönöm a rejtést!

BT_pro 2020.07.10 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az utolsó pontnál , a ládát a fa mellett találtam meg a fűben , visszarejtettem.

LordHunter 2020.07.04 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
2 szempontból is első ládám.
Első olyan, ahol egy pont nincs jelölve a térképen.
Első, ahol egy pont koordinátáját ki kell számolni.
Tetszett, hogy nem az átlagos menj oda, olvasd le, ird be, megvan láda.
Le kellett ülni és felfogni, hogy mit is kell csinálni, miért vannak betűvel jelölve a pontok.
Természetesen előszőr engem is el akart vinni a közelkeletre, utána meg a nagy körforgó után egy festékbolba :D
de harmadik utánaszámolásra koppra odavitt a fához és teljesen egyértelműen meglett az 5. pont.
60 egy fél napos sétaprogramnak nagyon jó.
Remélem még talalkozok ilyen kidolgozott rejtéssel!


[Geoládák v3.4.1]

bmarianna 2020.07.04 13:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Thorles 2020.06.27 08:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Eddigi legnehezebb ládám. Köszönöm szépen a rejtést!

thecalver96 2020.06.07 19:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 2.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

f_eszter 2020.06.07 19:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Az ötödik ponttal akadtak problémák a koordináta miatt. [Geoládák v3.4.1]

utigabi60 2020.05.24 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kireth 2020.05.24 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kocsisjozsef74 2020.05.16 11:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

anzsu7 2020.05.16 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.3.2]

Vikcsoria 2020.04.23 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Aniko & Gyuri 2020.03.15 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Ribizli9 2020.01.13 11:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
Köszönöm a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (565 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.