geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1486. Szelestei Kastély és Arborétum (GCSZKA)

A kastély

A kastély

A másik oldalról nézve

A másik oldalról nézve

Melléképületek

Melléképületek

Mi ilyennek láttuk

Mi ilyennek láttuk

A park

A park

Mindent benőtt a borostyán

Mindent benőtt a borostyán

Vendégfogadó

Vendégfogadó

Fotótéma:

Fotótéma:

Fotótéma 2:

Fotótéma 2:

A új rejtek

A új rejtek
Szélesség N 47° 18,452'
Hosszúság E 16° 49,698'
Magasság: 188 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.10.23 15:57
Megjelenés időpontja: 2006.10.25 22:00
Utolsó lényeges változás: 2020.02.24 11:46
Utolsó változás: 2020.02.24 11:49
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: márka és Priszi
Felhasználó: Priszi
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 420 m
Megtalálások száma: 820 + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


Röviden:
A ládát a kápolna mögötti kéttörzsű fánál találod! Mérete: 15x15 cm Gondosan rejtsd vissza, mert a park gondozói megtalálhatják!

Kedves túratársunk!

Ezzel a ládával egy könnyed, családias kirándulásra invitálunk benneteket Szelestére és annak Arborétumába.
Mi is, akárcsak Ti, már sokszor átutaztunk a településen. Sőt még a helyről is hallottunk, de egész addig nem vettük a fáradságot, hogy megálljunk és körbenézzünk, míg egy barátunk ezt nem kérte.
Ezen felbuzdulva biztatunk most benneteket egy sétára, és foglaljuk össze a tudnivalókat.

Megközelítése:
A település a 86-os főút mentén fekszik. Megközelíthető személygépkocsival vagy Szombathelyről induló autóbusszal. A Szombathely-Csorna vasútvonalon Ölbő-Alsószeleste megállóhelytől 1,5 km-es gyaloglás után érhető el. Az Arborétum főbejárata a község közepén van. A községen áthalad az Országos Kék Túra útvonala!

A településről:
Az elmúlt évszázadok során, egészen 1950-ig, a községegyesítés évéig, igazából nem létezett Szeleste nevű falu, hanem mindig két Szeleste szerepelt a régi okiratokban. Ez a két falu a középkorban Magyarszeleste és Németszeleste, majd körülbelül a mohácsi vész korától pedig Alsószeleste és Felsőszeleste névvel különböztette meg magát egymástól, és a sok összekötő kapocs ellenére hosszú időn át megőrizte különállását.
Aki valamennyire járatos Vas megye történetében, az jól ismeri a Ják nemzetséget, annak kiemelkedő tagja, Nagy Márton alapította Jáki apátságot. Nos, a Szelesteyek, Szeleste birtokosai e méltán híres nemzetségből vették eredetüket, s még a 17. században is bírták jáki osztályrészüket.

A környék földrajzi viszonyait Németszeleste 1327. évi határjárásból ismerhetjük meg. A Kőris patak környékén Ölbő népeinek földje felé ligetek "berkek" és mezők terültek el, nyugat felé pedig szőlőhegyet műveltek a szelesteiek. A másik vízrajzi szempontból jelentős patak, a Kőris folyásirányával ellentétes Mocony, 1632-ben (Moczon) szerepel először írásban.
Érdekes tény, hogy mégsem e régi falu volt a környék egyházi központja, a plébániatemplom eredetileg Szentgyörgyön, azaz a mai Répceszentgyörgyön állott. A tehetős Szelestey-családtagok 1318-ban érezték elérkezettnek az időt, hogy saját falujukban kegyúri plébániatemplomot emeljenek. Erre meg is kapták az engedélyt a győri püspöktől (Vas vármegye a győri püspökséghez tartozott). Az új templomot Szent István első vértanú tiszteletére emelték.
Templomot építettek talán valamivel később a németszelesteiek is. Igaz, okleveles adatunk csak igen későn, a reformáció korából van, de középkori eredetét feltételezhetjük.

Földrajzi helyzete: a Dunántúl Alpokalja körzetébe, a Gyöngyös kavicsos takaróján terül el. A síkság jellegű terület átlagos magassága 220 - 250 m a tengerszint felett, átmenetet képez a Rába-völgye felé. Éghajlati vonatkozásban az Alpokalja körzetéhez tartozik. Általános jellemzésként megállapítható, hogy az ország legkiegyenlítettebb éghajlatú területe.

Kastély:
Az alsószelestei kastélyt 1855-ben szentgyörgyi Horváth Ádám építette a kastély tornyán lévő kronosztikon szerint. Stílusát a Vas megyei műemlékek kézikönyve romantikusnak, ún. angol-gótnak tartja. Baich Mihály, későbbi tulajdonos az angol "cottage"- stílushoz tartozónak vélte.
l87l-ben vette át a birtokot gróf Festetics Andor, aki már a következő évben megkezdte a park építését. Külföldről és Vörösvárról (ma Rotenturm, Burgeland, Ausztria) számtalan dísznövényt, fafajtát vásárolt és telepített a kastély körüli kertben.
Festetics Andor gróf alsószelestei nagybirtokos - az első Wekerle- kormány, majd a Bánffy-kormány földművelésügyi minisztere - vállalatai 1896-ban pénzügyi zavarba kerültek és a gróf 1901- ben csődöt kért maga ellen. 1906-ban királyi engedélyt kapott arra, hogy a hitbizományhoz tartozó alsószelestei uradalmat eladhassa, azaz annak árából adósságait rendezze. 1910-ben így került Alsószeleste kastélya és gazdasága Baich Mihály báró kezébe.
A parkot arborétummá fejlesztő Baich Mihály l926. évi ismertetésétől kezdve számtalan tanulmány, turisztikai kiadvány foglalkozott a kissé Szeleste szimbólumává vált szelestei kastéllyal és parkkal.
Az Arborétum dél-nyugati részén elhelyezkedő kastély jelenleg szálloda- és termálfürdőként üzemel.

Arborétum:
A Vas megyei kisközség Szeleste egyik nevezetessége a 13 hektáros Arborétuma. Kialakítását gróf Festetich Andor kezdte meg 1872-ben. Növényeket vásárolt a Bécsi Világkiállításon és kialakította a kastély környéki teraszokat. Erfurtból vásárolt fenyőfélékkel is gazdagította a park növényanyagát.
1910-től új tulajdonosa van a kertnek, báró Baich Mihály, aki 1913-tól tervszerű kertépítést folytat, pénzt, időt és szellemi energiát nem kímélve. Kertészlakásokat és fűthető üvegházakat építtet, az addig 9 hektáros parkot további 4 hektárral bővíti, a világ minden tájáról hozat növényeket, köztük sok évelőt Hollandiából és Németországból.
1928-ban eléri a park jelenlegi nagyságát. Az évelőskert kialakítása is ekkor kezdődött el. Az egymásra merőlegesen futó utakat törpe puszpángsövény szegélyezi. Az utak mellett húzódó virágágyak hátterét nyugati tuja, vérszilva, közönséges orgona, korai nyáriorgona, vöröshajú cserszömörce, japán rózsa, labdarózsa és mályvacserje alkotják. Az Arborétumban több mint 500 féle növény található. Az évelőskertben az 1970-es évek végén 500-600 féle lágyszárú növényből álló gyűjtemény volt. Az utak melletti virágágyak növényanyagát úgy válogatták össze, hogy folyamatosan virágozzanak, így a látogató mindig találkozott virágzó növénycsoporttal. Jelenleg 90-100 féle évelő található.
Az Arborétum nevezetességei az idős fenyők, a szelestei ezüst hársak, melyek a park legnagyobb és legértékesebb egyedei voltak, de viharkárt szenvedtek, az idős szelídgesztenyefák, a liliomfagyűjtemény, a különböző bükkfák és tölgyek.
Az Arborétumot 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánítják és a Szombathelyi Állami Erdőgazdaság Szelestei Erdészete kezelte 1969-ig. 1992. február 1-től a Szelestei Önkormányzat az Arborétum tulajdonosa és fenntartója.

Mi igyekeztünk tiszteletben tartani a helyet és olyan rejteket keresni, amivel a lehető legkevésbé avatkozunk be a tájba. Egy kéttörzsű fát választottunk közvetlenül a kápolna mögött. Annak elágazásába rejtettük a körülbelül 15x10 cm-es dobozt. Gondosan rejtsd vissza, mert a park gondozói megtalálhatják!

Jó keresgélést!

Karbantartás:
2008.02.13 Már rég ki kellett volna jönnünk. Így viszont elkísérhetett az egy hónapos kislányunk is minket. Hoztunk új dobozt, füzetet, tollat, és ajándékot.

Karbantartás:
2008.11.30 Ismét jó sokat vártam a karbantartással. De ma pont erre jártam, így ki tudtam hozni egy új dobozt, új füzettel. Jelenleg komposztnak használják a láda környékét és ez elég lehangoló. De nekem most nem volt időm új helyet keresgélni, így oda rejtettem vissza, ahol eredetileg is volt. Aki kedvet érez magában, hogy segítsen áttelepíteni, az keressen meg magánban!

Karbantartás:
2009.10.23 A láda végre arrébb költözött. Új helye, a kastély parkjában, a kápolna mögött van. Andival sokat gondolkodtunk, mert itt igencsak szem előtt van. De aztán úgy döntöttünk, hogy ha a kedves játékostársak kellő figyelmet fordítanak a visszaálcázásra, akkor nem lehet baj. Új doboz, füzet és ajándékok.

Karbantartás:
2012.04.15 Az eltűnt ládát pótoltuk, sőt Flórásítottuk. Ismét várja a kincskeresőket! A visszarejtéskor légy körültekintő!''

KK_Team 2020.02.23-én új ládát rejtett, köszönjük! [Admin]
Állapot: beteg
5 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

KRW értékelés (552 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.22 web: 4.54 átlag: 4.46

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


GöRi90 2020.08.22 10:59 - Megtaláltam
Sajnos eltunt a lada. Kerem az elfogadast a fotok alapjan.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.22 19:37]

B82004C1-F72B-44AF-AA07-0B080F0FF5A7DA077DB5-7B93-4F04-950C-546924D0025B
43E209CD-993C-4895-9762-C2DEEE7C941C 
szikizso 2020.08.07 15:00 - Egyéb -
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

ferro csaba 2020.08.01 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.30
A kápolna mögött található rejtekről eltünt a láda. Egy alternatív jelszó jó lenne. A Kastély falán van emléktábla, amely felhasználó lehetne vagy az arborétumban is van még emléktábla. Fotó alapján kérem az elfogadást.
Kincskereső alpakkák.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.08 17:53]

20200731_184023 
vitibi 2020.07.31 23:59 - Megtaláltam
Mi is bíztunk, hogy csak el lett nézve az előző "nemtalálás", de be kellett látni, hogy a láda valóban nincs a helyén. Minden esetre jó volt egy nagyot sétálni a kastély körüli arborétumban. A képek alapján én is kérek egy elfogadást! Köszönöm a rejtést!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.09.08 17:52]

20200731_11331220200731_115118
20200731_11511120200731_114456
KP1965 2020.06.28 13:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Hatnapos Kéktúra Kőszeg és Sümeg között, 174 km gyaloglás, 15 bélyegző és 18 GC találat. Ez volt az második nap első találata.
Láttam, hogy beteg a láda állapota, de a legutolsó két bejegyzés alapján bíztam benne, hogy megtaláljuk a ládikát. Sajnos az ideális rejtekhelynek látszó kéttörzsű fa találkozásából hiányzik a láda.
Amúgy a kastély és az arborétum nagyon pozitív benyomást tett ránk, nem is beszélve az itt elfogyasztott tárkonyos jérce levesről!
A fényképek alapján kérném a találat elfogadását.
...
Két hónap alatt sem a rejtő, sem a logbíró nem jelezte, hogy elfogadja a jelszó nélküli megtalálásomat, ezért megkérdeztem egy korábbi megtalálótól a jelszót. Köszönöm nmárti!

20200628_12490220200628_125057
20200628_12441520200628_124557
20200628_12440020200628_134549
20200628_134732 
vidruska 2020.04.10 12:32 - Megtaláltam
MEG TALÁLTUK KÖSZÖNJÜK

KK_Team 2020.02.23 13:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.11
A beteg ládát cseréltük, újratöltöttük . Sajnos a régi tartalom teljesen elázott, így mostantól új log füzetbe írhattok.
Az új láda egy kb. 15x15 centis műanyag doboz.

Kisandris85 2020.02.23 12:30 - Megtaláltam
Köszi

Awiki 2020.02.23 12:30 - Megtaláltam
A láda félig kigódott a rejtekből, nem nagyon volt mivel eltakarni. A belerakott cetli még bírja, de valami rendesebb rejtés kellene új helyen. Az alborétum még így télen is szép és hangulatos!

IMG_4194 
Rézangyal77 2019.10.06 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a játékot! A beázott a ládikóban a jelszó még épp olvasható, de felírtuk egy papírkára és betettük a dobozba.

zöldfülű 2019.10.06 10:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
LefüLELVE :-)
A 3 Gyilkos Grácia szüretelni indult a nyugati végekre...
A palacsintás király óta vártam, hogy egyszer eljussak ide :D
Köszi a rejtést

083084
Nomádvándor 2019.10.05 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Sajnos még ázott. [Geoládák v2.2.5]

szikizso 2019.10.03 19:34 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


bagolyvera 2019.10.01 23:59 - Megtaláltam
Erre jártam, megtaláltam, köszi!

Fringilla és Kuglóf 2019.09.24 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda tartalma még mindig vállalhatatlan, penészes, vizes, ez a hely többet érdemelne. [Geoládák v2.2.5]

Brumi 2019.09.18 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Minden szét van ázva. Cserélni kellene. [Geoládák v2.2.5]

Cicapapa51 2019.09.16 11:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.59
Köszönöm a rejtést.
Szép helyet mutat meg ez a láda.
A tartalom nedves ázott, sajnos nem volt időm megszárítani, rendszerezni.
Cicapapa51

e-nik 2019.09.08 09:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! OKT 3. nap, 1. l?da. A l?da tartalma el?zott. [Geoládák v2.2.5]

éjféli vadász 2019.09.01 23:59 - Megtaláltam
Meglett! Köszönöm!

ÁjemLevi 2019.08.20 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

arndhu 2019.08.20 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Jakire 2019.08.19 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.21
Gyönyörű kastély, és még szebb arborétum. Csodásak ezek a hatalmas fák, de a fűszer és rózsakert is nagyon tetszett. Megmarisgattam a rozmaringot és a levendulát -utána még fél óráig illatoztam :)

W05-44 2019.08.18 08:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
Legkedvesebb edzőbácsimmal Szelestéről folytattuk az OKT-t kirándulásunk második napján. Nagyon szép helyet mutat be a láda, valamint a leírás is igényes, hívogatóan barátságos hangvételű. A rejtéssel sem lenne probléma, ha az átázott és penészes logbook ki lenne cserélve.

A kastélyparkbanKápolna
Az OKT útvonalán 
szife 2019.08.18 08:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Felni 2019.08.17 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk!! Nagy nagy öröm, hogy ide is eljutottunk! :) Köszönjük az élményt! ;) :)) [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (832 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.