geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1477. Oszkó, Hegypásztorok Útján (GCOZKO)

A tanösvény felé

A tanösvény felé

A Hegypásztor Kör által felújított pince

A Hegypásztor Kör által felújított pince

Faprés

Faprés

Kövesd a jelzést!

Kövesd a jelzést!

Pincesor

Pincesor

Pincesor

Pincesor

Közel a láda!

Közel a láda!

Hegypásztorok útján

Hegypásztorok útján
Szélesség N 47° 2,980'
Hosszúság E 16° 54,192'
Magasság: 240 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.10.11 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.10.12 23:20
Utolsó lényeges változás: 2019.02.27 18:01
Utolsó változás: 2019.02.27 18:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kiralyek
Felhasználó: kiralyek
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 287 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP: Az oszkói szőlőhegy tetején a talajszinten.
Megközelítés:
Gépkocsival a kiindulópont Vasvár. A központban a Zalabér felé mutató táblát követve az első falu Oszkó. Másik lehetőség a 8-as számú főútról Szemenyénél Csipkereken át Csehimindszent-Csehi érintésével haladni. Vasútállomás a szomszédos faluban, Pácsonyban van, autóbusszal egészen Oszkóig lehet utazni (pl. Szombathelyről). Kerékpárkölcsönzésre a falu Teleházában van lehetőség napi 800.-Ft-ért.
A falun áthaladva hamarosan feltűnik egy tábla, mely az oszkói pincéket jelzi. NE itt térjünk le, hanem kb. 200 méterrel arrébb, a Hegypásztor Pincék, Erdei Iskola és turistaszállás feliratú táblánál. (A letérés koordinátái  N 47° 2,551' E 16° 54,099' 218 m [GCOZKO+letérés]). Kavicsos ösvény visz a "Hegypásztorok útján" tanösvény kezdetéül is szolgáló, felújított XVIII. századi épületegyütteshez. Az utat lezáró fasorompó csak az autók továbbhaladását gátolja meg, nyugodtan beléphetünk. Az útvonalat egy önmagába visszatérő sárga nyíl jelzi. Az ötödik információs tábla után a jelzés kissé nehezen követhető, itt a pincesorról fel kell kapaszkodni jobbra, a hegyoldalon. A láda a hegy tetején a hatodik tábla környékén található.

Leírás:
A kis Vas megyei falu, Oszkó (ld. http://www.oszko.hu
) környékén először a XIII. században hallunk a szőlőtermesztésről. 1649-ből már konkrét adatunk van a bortermelésre, a falu ekkor többek között másfél akó borral adózott a töröknek. A szőlőhegy a XVIII. században nyerte el mai formáját. Ebben az időben alakult ki a hegyközségi szervezet, amelynek szigorú szabályzata megakadályozta a hegy területének változását. Így a hegy ma is a XVIII. századi telekrendszert mutatja, mindössze a telkek aprózódtak. A múlt század közepére teljes egészében kialakult a mai hegy képe, csupán a régi pincékből van ma már jóval kevesebb.
A hegyközség szervezetétől az első adat 1787-ből van. E szervezet egészen a II. világháborút követő évekig fennmaradt. A hegyközség élén a hegybíró állt, akit a gazdák 4 éves időtartamra választottak. A bíró mellett néhány választott ember állt, akik vele együtt felügyeltek a törvények betartására. A vagyonbiztonságra a hegypásztorok felügyeltek, éjjel-nappal fegyveresen járták a hegyet. A gyepük egy részét még ma is gondozzák, néhol még a hagyományos fűrészfogas beépítési rend is megfigyelhető: mindez sokat megőrzött a múlt hangulatából.
A szőlőhegy bejáratában található két több száz esztendős tölgyfa, amelyek annak a tölgyesnek az utóhírnökeinek tekinthetőek, amely valamikor a szőlőhegy területén helyezkedett el. Valószínűsíthetően ennek a tölgyerdőnek a faanyagából készültek az első présházak is.
Bár az oszkói szőlőhegy nem tartozik egyetlen borvidékhez sem, de az itt termett borok mindig nagy hatást gyakorolnak az ide betérő emberek számára, nemcsak zamatuk, de erejük miatt is.

Az oszkói Hegypásztor Kör
A Hegypásztor Kört 1985-ben helyi fiatalok alakították. Célja, hogy a faluhoz tartozó szőlőhegy műemléki értékű présházait lehetőség szerint megmentse, valamint kulturális programokat szervezve megpróbálja élénkíteni a falu életét, felelevenítve annak hagyományait. Megvásároltak egy romos állapotú présházat, amit több éves munkával felújítottak. Az elmúlt évek során a pince karbantartása, környezetének rendbetétele, valamint hagyományos gyümölcs- és szőlőfajták telepítése zajlott. Ösztönzésükre a pincesor több XVIII. századi présháza került felújításra. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a népszokások felelevenítésére és fenntartására (pl.: szüreti felvonulás, pásztorozás, májusfa állítás és kitáncolás).
A Hegypásztor Kör által felépített és üzemeltetett Erdei Iskola és Vendégház 30 fő számára tud szállást biztosítani 4 különálló szobában. Az Erdei Iskola sokszínű programot biztosít az idelátogatóknak. Többek között megismerkedhetnek a népi kismesterségek (fazekasság, kosárfonás, stb.) alapjaival, továbbá a ősi falusi munkákkal (cséplés, kévekettőzés, sározás, meszelés, stb.). Lehetőség van arra is, hogy megtekintsenek "működő" parasztudvarokat lovakkal, tyúkokkal, libákkal, birkákkal, szarvasmarhákkal.
Étkezést csoportok számára a faluban tudnak biztosítani. Szabadtéri főzési lehetőség adott a helyszínen.

A Hegypásztor Kör által a közelmúltban létrehozott "Hegypásztorok Útján" tanösvény táblái segítségével megismerkedhetünk a szőlőhegy élővilágával és kulturális értékeivel. Bejárása másfél-két órát vesz igénybe. A táblák közérthető stílusa, érdekes, gondolatébresztő szövege mindenki számára élvezetes ismeretszerzést biztosít.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (214 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.08 web: 4.51 átlag: 4.36

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


MoMaszter 2020.09.23 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

laszloistvan 2020.08.29 18:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Utólag sejtem, hogy a hivatalosan ajánlott útvonal követésével nem lett volna ekkora szívás - de ettől még nem volt alaptalan az az elvárás sem, hogy a két másik (tuhu-térképen jelzett tanösvénynek ill. körútnak mutatott) lehetőség is működjön valamennyire. Ehhez jött, hogy az arborétum után már erősen lankadó családra tekintettel túlzottan erőltettem az autóval minél közelebb kerülést - itt-ott a gépjármű épségét is veszélyeztetve.
A végpont megközelítése a Jeli arborétumtól a tovább induló köves úton, fentről adta volna magát, de a leágazó földút minősége láttán ekkor még bíztam jobb megoldásban. Tovább haladva végül az országútról, lentről hatoltunk a szőlőhegybe - ugyan nem pontosan a javasolt módon, de a látványosságot végül elérve: szépen rendbe hozott épületek - tele volt emberekkel, kocsikkal. Utólag már tudom, hogy a műszer innen kb. 600 métert mutató ajánlatát el kellett volna fogadnom, de térkép alapján még bíztam a gyalogos szakasz csökkentésében a család hatékonyabb bevonásához.
A csúcsra északról felfutó tanösvény tűnt legrövidebbnek, és kisebb áldozatokkal annak alját el is értük kocsival, de aztán mégis egyedül maradtam a végével. 300 métert jól haladtam is, viszont az utolsó 30 méteren áthatolhatatlan csalános-szedres bokrosba ütköztem - szinte csapdába kerülve. Ennek az útnak a felső vége igazából nem létezik.
Végül kisebb-nagyobb további autós és gyalogos áldozatokkal a keletről felfutó út működött, de összességében a vége sem kárpótolt a szívásokért - amiben persze a saját hibáim is benne vannak. Fentről egyébként a harmadik (javasolt) feljutás onnani vége sem tűnt sokkal jobb minőségűnek, de kizárásos alapon legközelebb mégis erre szavaznék.

álomfogók 2020.07.29 18:30 - Megtaláltam
Háromládás délutáni kör legérdekesebb helyszíne. Az idő ugyan nagyon esőre állt, de szerencsére megvárta, míg visszaértünk az autóhoz. Itt azért nem volt annyi időnk a (külső) láda szárogatására, mint reggel GCKrea-nál, pedig ugyanannyira állt benne a víz.

Fridus 2020.07.18 16:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Javaslom, hogy a rejtő keressen új helyet a ládának, mert lódaràzs fészek van pont a fa tövében!! [Geoládák v3.4.1]

sgbt 2020.07.12 14:10 - Megtaláltam
Meglett!!! [Geoládák v3.4.1]

Paul 2020.07.06 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Evita7878 2020.06.27 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.28
Köszönjük, megvan!

sztikletti22 2020.06.26 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.36
Szuper csendes kis hely, csak sajnos el van hanyagolva a láda környéki terület, így iszonyatosan nagy a gaz. Azért köszi, hogy megmutattad.

Lassan érik
Panoráma 
Nyúlék89 2020.06.21 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Szilvi32 2020.06.14 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Szilvi és Andor [Geoládák v3.4.1]

Tűzdoromb 2020.06.14 15:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Szilvi32 és Tűzdoromb [Geoládák v3.4.0]

nkriszti 2020.06.12 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Gyuraki 2020.06.07 12:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.30
Könnyen megtaláltuk ebben a szép környezetben, köszönjük !
Márk, Bogi, Bazsi, Gyuri, Vivi [Geoládák v3.4.1]

Paplacs 2020.05.30 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Jeli arborétum meglátogatása után kb. 3 kilométeres könnyű sétával jöttünk ide. Köszönjük a rejtést!

Hörcsög 2020.05.24 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.4.0]
Nagyon tetszett a környék, a tiszta időnek köszönhetően el lehetett látni az Alpok keleti hegyláncaiig.

eniko0929 2020.05.09 15:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

nbokan 2020.05.09 11:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.23
A faprés mellett parkoltunk és körbesétáltunk a frissen kaszált sárga körúton, az egész csak 4 km volt. Tetszettek a szépen karbantartott présházak, de a természet által visszahódított épületek is nagyon látványosak, régen biztos nagy élet lehetett itt. A térkép szerint a ládánál lenne egy kék gyalogút, de ez már lezárt területre visz, mi tovább mentünk a sárga felé, erre van a múlt. Volt szerencsénk bort is kóstolni, és beszélgetni a helyi borászokkal, nagyon kedves és vendégszerető emberek. Kellemes időtöltés volt, sok látnivalóval, köszönjük a rejtést.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
-13-14
-15-16
-17-18
-19-20
-21-22
-23-24
-25-26
2121dani 2020.05.02 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Attca 2020.04.18 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Mgota 2020.04.18 13:59 - Megtaláltam
+

stmester 2019.11.12 14:20 - Megtaláltam
Nagyon tetszettek a szépen rendben tartott nádfedeles házak.

IMG_20191112_152312IMG_20191112_152337
IMG_20191112_152708 
csoknyait 2019.10.27 13:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Patrik92 2019.08.17 20:13 - Megtaláltam
Jó rejtés, köszi!

Myrthyll 2019.07.26 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Szikar 2019.07.26 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (289 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.