geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1457. A cégénydányádi Kende-kúria parkja (GCCDKP)

a séta útvonala

a séta útvonala

a kúria madártávlatból (www.civertan.hu)

a kúria madártávlatból (www.civertan.hu)

a Kende-kúria

a Kende-kúria

parkrészlet 1

parkrészlet 1

a kúria mögötti óriás platán

a kúria mögötti óriás platán

a kertet szegélyező feketefenyők

a kertet szegélyező feketefenyők

parkrészlet 2

parkrészlet 2

borostyánnal átszőtt simafenyő

borostyánnal átszőtt simafenyő

a rejtek

a rejtek

A bejárat (és a figyelmeztető tábla)

A bejárat (és a figyelmeztető tábla)
Szélesség N 47° 55,942'
Hosszúság E 22° 32,286'
Magasság: 125 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.10 14:30
Megjelenés időpontja: 2006.09.13 18:40
Utolsó lényeges változás: 2012.04.15 19:46
Utolsó változás: 2018.11.10 18:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Bluemonday
Ládagazda: Szabóék
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 338 + 2 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A láda mérete 15x10x5 cm, egy, a parkot merőlegesen átszelő ösvény közelében.
A parknak jelenleg nincs nyitvatartási ideje, állandóan látogatható, viharos időjárás estén viszont tilos bent tartózkodni.


A ládába TravelBug helyezhető.


Cégénydányád a Szatmári-síkságon Fehérgyarmattól mintegy 10 kilométerre délkeleti irányban található a Szamos partján, letérni a  N 47° 57,244' E 22° 33,216' 123 m [GCCDKP+crossing] kereszteződésben kell, a park főbejárata a  N 47° 55,813' E 22° 32,316' 121 m [GCCDKP+1útpont] -nál van (a főbejáratot lezárták, az oldalbejárattal próbálkozzunk), itt található a kúria is, illetve létezik még egy oldalbejárat a  N 47° 56,087' E 22° 32,316' 121 m [GCCDKP+2útpont] pontnál.

A mai község eredetileg két falu - Cégény és Dányád - egyesüléséből jött létre. Cégényt a Kende család, Dányádot pedig a Kölcseyek birtokolták, akik atyafiságban is álltak egymással.

A cégénydányádi parkot, klasszicista kúriájának felépítése után, az 1830-as években idősebb Kende Zsigmond kezdte kialakítani.
A XIX. század elején, a reformkorban a magyar érzelmektől fűtött arisztokrácia nem csupán szavakban juttatta kifejezésre politikai nézeteit, hanem igyekezett ezt egyéb külsőségekben is reprezentálni. Ennek egyik megnyilvánulása volt a parképítés, amely ekkor már nem a geometrikus elrendezésű barokk stílust, a bécsi divatot követte, hanem az angol mintára létrehozott tájképi kertet.

A cégénydányádi parkot a Szamost kísérő puha- és keményfás ligeterdők helyén, az eredeti faállomány részbeni megőrzésével létesítették.
Kezdetben inkább csak lomblevelű fákat - közönséges platánt, ezüst hársat, vérbükköt, amerikai kőrist ültet az alapító, majd a XIX. század közepén a kertépítést folytató unoka - Kende Zsigmond - érdeklődése fordult a tűlevelűek felé. Ő alakította ki a facsoportokat, ahol az év minden szakában harmonikus szín- és formaegyüttest képeztek a különböző fenyőfélék és lombhullatók.

Az építés idején a park mintegy 50 hektáros volt, hozzá hatalmas gyümölcsös és kertészet is tartozott. A park a II. világháborúban és az azt követő időszakban súlyos károkat szenvedett - a terület kisajátítása, más célra történő felhasználása következtében - ma már csak 16 hektáros.
A tápanyagokban gazdag öntéstalaj, az alföldi viszonyokhoz képest bőséges - 570-600 mm - csapadék és a nagy páratartalom, valamint a meglévő erdő védőhatása olyan növények telepítését is lehetővé tette, amelyek hazánk éghajlatát egyébként nehezen viselik.
A kúria a legutóbbi időkig a megyei önkormányzaté volt, benne gyermekotthon működött. Az épület és a kert jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park tulajdonában van.

A park területén egy sétaút került kialakításra, én is ez alapján ismertetném részletesen a látnivalókat.
A séta során hasznos segítség lehet az első képen látható térkép.


1. A kastély környéke

A kastéllyal szemben található az előkert, ami geometrikus elrendezésben volt növényekkel betelepítve, sajnos ebből mára már csak két vérbükk maradt, (A díszfa levele kora tavasszal lombfakadás előtt bordópiros, később barnáspiros) illetve az épület színét kiemelő tiszafák. Érdemes megnézni az északi bejáratnál lévő szabályos, kúp alakú koronájú, örökzöld nyugati életfát is.
A kastély bal oldalán folytatva a sétát, különböző tiszafa változatokat figyelhetünk meg, amelyek közül kiemelkedik a felfelé kiszélesedő koronájú oszlopos, aranyos tiszafa változat.
A kúria mögött tárul elénk a Szamoshát legszebb és legnagyobb platánfája.
A szomszédságban páfrányfenyők díszlenek. ( A páfrányfenyő Kínából származik, Távol-Keleten és Japánban a templomkertek szent fája volt.) Közvetlen közelben van a park legnagyobb tiszafája, magassága 12 m, lombkerülete 32 m. (Hazánkban ez a fa a Bakonyban és a Bükkben őshonos, ahol gyertyános-tölgyesek és bükkösök alatt él. Majd egy tíz fából álló vadgesztenyecsoport következik.
A páfrányfenyő mellett ezüstös, sötétzöld tűjű kaukázusi jegenyefenyő van, talán az egyik legszebb a parkban található fenyők közül.

2. A park (a séta első része)

Jobbra három tulipánfa vonja magára a figyelmet, (E fa hazája Észak-Amerika, telepítési idején kedvelt díszfa volt.), majd az oregoni hamisciprusok fasora következik (Hazája Kalifornia és Oregon csapadékban gazdag vidékei, itt a Szamos közelsége biztosítja a páradús levegőt.)
Balra nagy levelű vöröstölgyek (Észak-Amerikai díszfa, őszi lombszíneződéskor lombja feltünő vörösbarna lesz.) Szomszédjuk egy szép növésű zöld duglászfenyő, majd két hatalmas platánnal és bükkfákkal folytatódik a sor.
Jobbra a feketefenyők között áll, egy sudaras, kettős koronájú törökmogyorófa.
Továbbmenve, feltűnő, haragoszöld virginiai borókafenyőt látunk, különösen ősszel ölt szép színt, amikor a kékes-hamvas húsos tobozbogyói érnek. Balról magányos erdeifenyő van.
Ezután következik a kert legszebb facsoportja, amit az öreg simafenyők alkotnak. Kandeláberszerűen nevelt ágaikkal meghökkentő látványt nyújtottak, de sajnos, koruk miatt már csak egy mutatja a régi formát. A simafenyő ötösével álló, vékony és puha tűje kb. 15 cm hosszú, kékeszöld. Az Észak-Amerika keleti partvidékéről származó, magas páratartalmat igényló fafaj a Szamos menti kedvező éghajlati körülmények között ért el termetes méreteket.
A simafenyőcsoportot jobbról zárt, erdőszerű folt határolja, ahol lepényfák, feketediók, nyírek és vöröstölgyek között feltűnik a régi, szamosmenti ártéri erdő kocsányos tölgye, utolsó hírmondóként.
Láthatunk még egy matuzsálemi korú fehér nyárfát is.
Végül elérünk a feketefenyő fasorhoz, mögöttük már a község házsorai láthatók.

3. A park (a séta második része)

A parkból kialakított sportpálya mellett megyünk vissza, ahol szép formájú piramistölgyeket, pirosas lombozatú vérbükköt és nyíreket találunk. Két dekoratív megjelenésű mocsártölgy főleg levelével vonja magára a figyelmet.
A főépület felé haladva lenyűgöző az egylevelű kőris fényes lombozata, majd egy érdekes lombozatú platánfára lehetünk figyelmesek . Évenként elfagynak a hajtásai és az újonnan kihajtó másodlagos rügyek bábaseprőszerűen hatnak. A kérge is elüt a többitől, nem hámló, hanem apró kéregcserepek borítják.
Láthatunk itt, a víz közelségéhez jól alkalmazkodó mocsárciprust is, legnagyobb példánya 260 cm kerületű. Lombja csak az első fagyok után hullik le.
Közvetlen szomszédja négy magányos és az öt fasorszerűen telepített kaukázusi szárnyasdió, hazája a Kaukázus és Észak-Perzsia.
Egy tisztásra érkezünk, majd jobbra tartva a Szamos töltése felé sétálunk, bal felé a kert jellegzetes elemei: platánok és tölgyek láthatók. A talajt örökzöld gyepként borítja a borostyán. Különös hely ez, amely komorrá teszi a park e részét. Itt találjuk a jeltelen sírboltot is, melyben a park alapítói alusszák örök álmukat.

A díszcserjeállomány az idők folyamán (háborúk, árvíz, stb) teljesen elpusztult. Ma jószerével alig néhányat érdemes belőle megemlíteni. Ilyen például a szabdaltlevelű bodza, amely ezen a tájon egyedülálló, vagy a kisvirágú vadgesztenye.
A hóolvadást követően a kert kora tavaszi dísze a több foltban, mintegy 3-400 m2-en nyíló téltemető.
Kora tavasszal van még erdei szellőrózsa, salátaboglárka, kékcsillag, tüdőfű és szőnyegszerűen ibolya is.

Jellemző madárfajok a fakopáncsok. Ám a kert igazi madártani szenzációja a már két évtizede itt élő hollópár.

A séta a TKM Kiskönyvtár: A cégánydányádi Kende-kúria parkja (1981) alapján.

A légifotót László János - Civertan Stúdió (www.civertan.hu) adta át felhasználásra, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

2013.10.18-án a ládát adoptáltam Arrabona-tól
Állapot: kereshető

KRW értékelés (194 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.44 web: 4.63 átlag: 4.58

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


szab.dam 2021.09.11 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

dobozipatikus 2021.09.03 14:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kisember 2021.08.20 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

dadii 2021.08.20 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam

Marton Zoli 2021.08.19 09:02 - Megtaláltam
A "merőleges" ösvényt nem találtam de a láda könnyen meglett. Köszönöm a rejtést. A platánfa a kúria épületénél egyszere félelmetes és gyönyörű.

ystray 2021.08.07 17:10 - Megtaláltam
Megvan :)

Soma00 2021.07.02 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.92
Köszönöm a rejtést!

GCCDKP_1GCCDKP_2
GCCDKP_3 
reko 2021.06.12 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

MZ/XX 2021.05.26 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
Köszönjük a rejtést!
[g:hu+ 2.6.11]

eazs 2021.05.22 14:42 - Megtaláltam
Köszönjük

Zlatnik_A 2021.02.20 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Lumen79 2020.11.08 15:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

nazso.oszan 2020.11.01 16:15 - Megtaláltam
Gyönyörű az őszi park a hatalmas fákkal.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20201101_160410IMG_20201101_160536
IMG_20201101_160555IMG_20201101_161247
IMG_20201101_161323IMG_20201101_162451
zsagerist 2020.10.24 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

dorina97 2020.10.21 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Szejbi 2020.09.10 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

vocsok 2020.09.06 11:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Köszönöm.

smico50 2020.08.21 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Páratlanpáros 2020.08.21 16:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Chicago 2020.08.20 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! S.Á.M [Geoládák v3.3.2]

Gyömi 2020.08.16 16:59 - Megtaláltam
Nagyon tetszett! Köszönjük!

Mirtt 2020.07.16 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pumba9 2020.07.16 11:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
995. láda. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

stmester 2020.07.15 10:50 - Megtaláltam
Reuma kezelés megvolt nadrágon keresztül is.

IMG_20200715_104339IMG_20200715_104439
KP1965 2020.07.15 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Néhány szabolcsi láda megtalálása céljából indultunk autós túrára, végül 32 találattal zártam a napot, amiből ez volt a kilencedik.
Nem volt egyszerű a parkba való bejutás a susnyáson keresztül, valószínüleg nem a legjobb megközelítési módot választottuk.

20200715_105115 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (341 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]