geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1455. Borzanat (GCBRZN)

Térkép

Térkép

A kilátó

A kilátó

A kilátó hátulról

A kilátó hátulról

A rejtőcsapat fele

A rejtőcsapat fele

Az ide vezető út

Az ide vezető út

Zsákutca

Zsákutca

Ilyet láttunk

Ilyet láttunk

Ilyet is...

Ilyet is...

Már, már giccses

Már, már giccses

A zsilip, és a sója

A zsilip, és a sója
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 100 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.09 17:10
Megjelenés időpontja: 2006.09.13 16:50
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Panka, Zsuzsa, Magda, István, Szabolcs
Felhasználó: daikini
Nehézség / Terep: 1.0 / 5.0
Megtalálások száma: 357 + 4 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP: Jelszó a kilátó három pontjára is felírva, könnyen megtalálható. Pl.: A lépcsővel szemben a jobb sarokban kihajolva olvasható.

A virtuális ládával egy kilátóhoz invitálunk titeket, amely a Tisza-tavon, a Poroszlói-medence keleti oldalán található a Borzanaton. Ezt a helyet a Szilas-fok, és az élő Tisza között találjátok. Annyi pici problémával, hogy a Borzanat, és a Tisza között egy állandóan zárt N 47° 36,380' E 20° 42,678' 90 m [GCBRZN+zsilip] zsilip van, így körbe kell hajókázni a VI. öblítőcsatornán, ha Tiszaörvény felől közelít valaki, vagy pedig a kenu könnyen átemelhető. Ezen a zsilipen található egy sója. Ha az összes zsilip zárva van, és kismotoros hajóval nem tudtok bejutni a Tisza-tóra, akkor itt átemelik a hajót. (1000ft/alkalom) A kenu könnyedén átemelhető kézben. A kilátó egy ici-pici szigeten van, amely magasabb vízszintnél víz alá kerül, így lehetetlen valódi ládát elrejteni. A kilátó 2 hónapja épült, és csodálatos, szerintem páratlan látványt tár elénk a Poroszlói-medencére. Igazi fotósparadicsom. Teljesen más látvánnyal szembesülünk, mint a poroszlói tanösvény panorámatornyából, mintha teljesen más tavon lennénk, pedig a távolságuk nem nagy. Ebben is mutatkozik a tó szépsége, sokoldalúsága.
A láda felkutatásához mindenképpen javaslok papírtérképet, mert aki nem ismeri a tavat, az nem fogja csak GPS-el megtalálni.
Az általam ajánlott útvonal messze nem a legrövidebb, sőt egy egésznapos túra kismotoros hajóval, kenuval szerintem csak a nagyon tapasztaltak tudják teljesíteni egy nap alatt.
 N 47° 37,464' E 20° 43,904' 90 m [GCBRZN+kölcsönző]Mi Tiszafüreden az Albatrosz kikötőben szoktunk parkolni, ott lehet bérelni kismotoros hajót, és kenut is. Onnan célszerűen a GCTISA, akinek még nincs meg. Onnan át az élő Tiszán a Kis-Tiszára, egyenesen GCVITP felé, a panorámatornyot már messziről látni. Kicsit tovább haladva rá tudunk kanyarodni a Csapói-Holt-Tiszára és a  N 47° 36,305' E 20° 40,818' 90 m [GCBRZN+útpont]Szilas-fokig ezen kell menni. A Szilas-fok előtt közvetlen balra fordulunk rá a Borzanatra, amely már a kilátóhoz visz, aki kenuval van az ott át tudja emelni az élővízre, aki motorossal van, annak vissza kell menni a Szilas-fokig, és ott a VI. Öblítőcsatornán jut ki az élő Tiszára. Ott 2-300m után jobbra lesz a  N 47° 36,524' E 20° 43,083' 90 m [GCBRZN+Kormorán-kikötő]Kormorán kikötő, itt jobbra be a VIII. öblítőcsatornára, az vissza visz kiindulópontig.
Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik, de ha valaki az ajánlott útvonalat leköveti a térképen szerintem teljesen egyértelmű.
De akinek az is kevés, az a teljes tracket le tudja tölteni innen.
Néhány kapcsolódó link:
tisza-tó.lap.hu,
egyéb információk,
az élővilágról,
térképet innen tudsz letölteni

Néhány szó a Tisza-tóról:
A Kisköre és Tiszavalk közötti folyószakasz felduzzasztásával a Tisza hullámterében létesült a Tisza-tó, amely 127 km2-nyi kiterjedésével a Kárpát-medence második legnagyobb kiterjedésű állóvize lett. A duzzasztást a Kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé. A Tisza-tó mai képének kialakulása hosszabb folyamat eredménye, aminek következtében egymástól habituálisan, hidrológiai, hidrobiológiai jellemzőikben markánsan eltérő vízterek jöttek létre. A Tisza-tó egészét tekintve ökológiai szempontból a sekély-tó típusú tározók közé sorolható, de a nagyfokú mozaikosságot jól jelzi, hogy található a területen mocsár, sekély-tó, kopolya, dévér-szinttájú nagy-, közepes és kisvízfolyás. A duzzasztás hatására a terület mederviszonyai jelentősen átalakultak; nagymértékű a feltöltődés és megváltozott a mederanyag is. A tározótérben az árasztás óta a makrofita növényzet aránya a nyílt vízfelülethez viszonyítva fokozatosan növekszik. Jelenleg a tározó összfelületének kb.55 %-a borított növényzettel. A tározó hinarasaiban állományalkotó a sulyom (Trapa natans), a mocsári növényállományokban pedig a nád (Phragmites australis). A mocsári növények közül jellemző ezen kívül a keskeny- és széleslevelű gyékény (Typha angustifolia, T. latifolia) és a harmatkása (Glyceria maxima). A hínárnövények esetében a sulyom mellet más hínárfajok kiterjedése nem meghatározó, azonban a tározóra jellemző tündérfátylas (Nymphoidetum peltatae) és tündérrózsás (Nymphaeetum albo-luteae) állományok figyelmet érdemelnek.
A Tisza-tó sekélyvizű, vagy időszakos vízborítású területei igazi kétéltű élőhelyek, igen nagy számban élnek itt a tavi-, kistavi-, kecskebéka fajkomplex egyedei (Rana spp), barna varangy (Bufo bufo), leveli béka (Hyla arborea), vöröshasú unka (Bombina bombina). A hüllők közül jelentős állományai vannak a vízisiklónak (Natrix natrix) és mocsári teknősnek (Emys orbicularis).
A madárrezervátum méltán híres világszerte, és már a világörökség részéhez tartozik.

Remélem nektek is legalább akkora élményben lesz részetek, mint nekünk!
Kellemes kenuzást, hajókázást!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (190 db): környezet: 4.82 rejtés: 3.63 web: 4.39 átlag: 4.28

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fsgyuri 2021.03.28 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

baranyek 2020.10.28 15:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.13
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Lopakodó 2020.09.24 11:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

geri83 2020.09.19 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

ha2 2020.09.13 12:05 - Megtaláltam
Újabb kis szárazföldi séta a csónakos utazást felváltva.
A kilátó nincs ugyan fizikailag lezárva, de nem egy életbiztosítás most felmenni. A felső terasz részt úgy tűnik valamikor kijavították, de a lépcsők nagyon rozogák.
A jelszó lent is olvasható, a lépcsősor jobb oldalán, kis fehér táblán.

Wilka74 2020.09.13 12:04 - Megtaláltam
A csónaktúra végén Béla kirakott minket a sziget partjára és onnan elsétáltunk a tanösvényen a kilátóig. Hogy mások is meg tudják még nézni a szerkezetet, ezért én nem mentem fel, nem bírt volna el a faszerkezet :) A jelszó szerencsére lent is olvasható a figyelmeztető tábla hátulján. Köszönet a hely bemutatásáért!

IMG_6691IMG_6692
KIAX 2020.09.06 13:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

kectam 2020.09.05 11:20 - Megtaláltam
Motoros csónakázás Anitával, Beával és LionDaddyvel a Tisza tavon. Kisérőnek Béla bácsi volt velünk, akitől rengeteg információt kaptunk. A tavon nagyon sok vizimadarat figyelhettünk meg. Az időjárásra sem lehetett panaszunk: pompás napsütésben telt el a napunk. Köszönöm a rejtést.

DSC09427DSC09430
DSC09460DSC09471
DSC09494DSC09503
DSC09542DSC09545
LionDaddy 2020.09.05 11:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.44
Mivel korábban többször jártunk már a tavon és valahogy ez a láda és a GCOHAL mindig kimaradt, most célzottan ezekre terveztünk egy kirándulást Anitával, Beával és kectammal.
Hajótúránk a Szabics kikötőből indult és mi is a játékot és a GC pontokat jól ismerő Bélát kértük vezetőnknek. Béla igazán jó túravezetőnek bizonyult, az út során rengeteg különféle fajú madarat és vízinövényt mutatott be és adott rövid ismertetőt róluk. Még a most érő sulymot is volt szerencsénk megkóstolni. A kirándulásra remek időt fogtunk ki. A reggel kicsit hűvösen indult, de a teljesen tiszta égbolt és a szikrázó napsütés miatt ez hamar elmúlt, 1/2 10 tájban pedig már-már melegünk is lett a víz tükröző hatása miatt.
Az Óhalászi-sziget után tettünk egy kört a tiszafüredi Holt-Tisza ág felés is, majd onnan visszakanyarodva értük el a Tiszavirág tanösvény kiinduló pontját. Innen sétáltunk be szerencsére csak elviselhető mennyiségű szúnyog kíséretében a kilátóhoz. Érdekes volt innen is megnézni a tavat, egész más a kilátás és itt megint egy sokadik arcát mutatta a tó.
A jelszót fent is, lent is megtaláltuk.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.3.3 ]

 
letya2 2020.08.26 19:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

akosgy 2020.08.16 16:09 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 4.17
22 km-es evezés a Tisza-tavon és környékén. Az Albatrosznál béreltünk egy szó szerint szakadt kenut (kicsit lyukas volt az alja, időnként meregetni kellett belőle a vizet :).

A Szilas-fok felől jöttünk be, térkép szerint itt van "út", gyakorlatban már kicsit kezdi benőni a növényzet, keményen kellett kepeszteni, hogy átérjünk.

A kilátó elég rozoga, a NP nem erőlteti meg magát, hogy kicsit kikalapálja, inkább kitettek egy "veszélyes felmenni" táblát, így letudva a karbantartás nyűgjét.

A jelszót kémleltük egy darabig, aztán próbából beírtam azt a szót, ami bele van vésve a korált kereszttartójába, bár nem hittem, hogy az a megoldás - az volt.

Köszi a "rejtést".

ndavid42 2020.08.15 09:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

GG&BB 2020.08.12 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, de az út zsilip utáni részét gyalogszerrel tettük meg, mert kenuval néhány méter után "hajózhatatlannak" bizonyult a csatorna, a sűrű növényzet miatt, ráadásul néhány ezer szúnyogot is sikerült felébresztenünk délutáni sziesztájukból. Jótanácsként az "utókor" számára: hagyd a vizijárművet a zsilipnél, és egy kellemes séta a tanösvényen elvezet a kilátóhoz. Köszönjük a felejthetetlen élményt a Rejtőknek! :)

Roberto Kesser 2020.08.07 12:00 - Megtaláltam
Itt jártunk

SzabEdAn 2020.07.27 10:39 - Megtaláltam
Meglett köszönjük!

erdélyiek11 2020.07.27 10:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

kmatija 2020.07.22 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Emese62 2020.07.11 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.86
Szúnyog invázió.

IMG_1785 
baggio 2020.07.11 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

tevelady 2020.07.03 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval, TFTC. [g:hu 1.6.2y]

Hegyo 2020.07.03 13:53 - Megtaláltam
Levadásztam Teveladyvel. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: /Rejtés: / Web: [g:hu 1.6.2y]

fobizan 2020.06.22 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam!

matemester 2020.06.19 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.33 súly: 2.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!????
Nagyon jó láda!
Esztergom
Matemester [Geoládák v3.4.1]

band!ta 2020.06.11 21:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

laszlo.torok 2020.06.11 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (367 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]