geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1434. Kerékpárral a Fertő-tó körül 1. (GCfer1)

Térkép 1.

Térkép 1.

Térkép 2.

Térkép 2.

Kerékpárút a szőlők között

Kerékpárút a szőlők között

Nádas a nyugati parton

Nádas a nyugati parton

Jellegzetes burgenlandi kisváros főtere

Jellegzetes burgenlandi kisváros főtere

Kócsag

Kócsag

Alkony a Fertő tavon

Alkony a Fertő tavon

Szélesség N 47° 44,234'
Hosszúság E 16° 39,131'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.08.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.08.15 22:47
Utolsó lényeges változás: 2016.09.25 18:33
Utolsó változás: 2021.01.11 18:52
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 56000 m
Megtalálások száma: 238 + 1 sikertelen + 24 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
1. A ládát a Fertőrákos-Mörbisch közötti kerékpárút közelében egy vízszintesen nőtt fatörzs alá rejtettem. A jelszó első része a ládában található.
2. A jelszó második része az adott koordinátán levő oszlopban található tárgyra felirva. (3 betű). Keresd a damilt.
3. A jelszórészlet a forrásnál található legfelső tábla utolsó sorának első szava. (6 betű)
4. Az utolsó előtti jelszórészlet a kilátóba vezető létra mellett a kilátó falába csavarozott kisebbik tábla első szava. (5 betű)
5. A kilátó lépcsője melletti oszlopon levő térképen látható legkeletebbi osztrák telepúlés neve.

(Fertőrákos és Balf között a kerékpárút új nyomvonalon megy, megköszönném, ha elküldenétek a trackjét.)

WAP vége

Földrajzi áttekintés

A Fertő-tó az osztrák -magyar határon, a Lajta -hegység és a Soproni -hegység által határolt területen fekszik. Közép -Európa harmadik legnagyobb és egyben legnyugatibb sztyeppei tava. Hossza 36 km szélessége 7-15 km, vízfelülete 309 km2 amelyből 75 km2 tartozik hazánkhoz..A víz rendkivül sekély, átlagosan 1 m alatti, de a két métert sehol nem haladja meg, emiatt víze nyáron könnyen felmelegedik, nemritkán eléri a 30 C-ot
A tó vízében és iszapjában magas a nátrium koncentrációja, amely különböző anionokhoz kapccsolódik. Emiatt víze erősen lúgos és sós. Ennek van pozitiv és negativ hatása is : a tófenék iszapja gyógyhatású a keleti part viszont szikesedik.
A tó környéke földtanilag a Kisalföldhöz tartozi, amely dimbes-dombos és nyáron hűvösebb , csapadékosabb mint az Alföld.A tó keleti partja azonban szikes, sós tavaival, homokos síkságaival, egy-egy, inkább már csak idegenforgalmi látványosságnak meghagyott gémeskútjával inkább az Alföldre hasonlít mint Kisalföldre. A nyugati partot szegélyező dombsor a Soproni - hegység nyúlványa.
A tó nevét adó "fertő" szó jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely. Ez részben ma is érvényes, hiszen a magyar rész vízfelületének 4/5 -ét , az osztrák rész felét nád fedi.
A tavat két patak táplálja: a magyar oldalon Fertőrákosnál a Rákos -patak, az ausztriai oldalon pedig a Wulka -patak. Mesterségesen nem sikerült eddig szabályozni a tó vízállását, a patakokon és néhány forráson kívül csak a csapadék pótolhatja az elpárolgott vizet. Állandó partvonala ezért nincs is, vízfelületének kiterjedését folyton változtatja, többször ki is száradt. Általában 100-120 évenként történik meg, hogy vize teljesen eltünik

Növény - és állatvilág

A Fertő tó élővilágát alkotó növények és állatok kedvelik vagy legalábbis tűrik a sós vizet. A legjellegzetesebb növénye a nád. Felületének jelentős részét többé-kevésbé összefüggő nádas borítja.
A tó környéki dombokon szőlőművelés folyik de sok a gyümölcsfa is.Weiden am See-ben a cseresznyevirágzás majdnem akkora esemény tavaszonként, mint Japánban. A tó környéki bükkösökben és tölgyesekben 20 orchideafaj virágzik amelyek védett növények.
A tóban sok a ponyt és az angolna, de az elmult századok alatt legalább 50 féle hal volt honos. Halászatuk fortélya ma már csak néprajzi érdekesség.
A Fertő tó madárvilága a kiterjedt nádas miatt igen gazdag, közel 300 madárfajt tartanak nyilván, amelynek majd a fele fészkel is itt.
A Fertő tó és környéke elnyerte a Világörökség címet a kultúrtáj kategóriában 2001 decemberében.

Az útvonal

A túrát érdemes Sopronból indítani. Fertőrákos felé induljunk és útközben lavadászhatjuk a GCkecs és GCfpp ládákat. A multi első pontját, a ládát Fertőrákos és a Mörbisch (Fertőmeggyes) közötti kerékpárút melletti erdőben rejtettem el még a magyar oldalon,egy vízszintes törzsű fa alá.  N 47° 44,234' E 16° 39,131' 165 m [GCfer1-1] Vigyázzatok, a ládától mintegy 50 méterre egy méhészet működik.

Ahogy átérünk a határon Mörbishbe( Fertőmeggyes), kerékpárosok légióival találkozhatunk. A túra során a B10 jelzésű kerékpárutat kell követnünk ami végigkalauzol minket a tó körül. Az út végig jól jelzett , kicsit zavaró viszont, hogy a tó felé letérő ágak is B10 jelöléssel vannak ellátva így nem egyszer előfordul hogy egy kereszteződésbe két irányba is folytatódik a kerékpárút. A tájékozódás megkönnyítése érdekében a tó körbejárása során készült tracket innen , az útvonalon található vízvételi helyeket pedig innen tölthetitek le. (letöltés után textként elmenteni, majd gpx-re átnevezni a kiterjesztést)

A városka strandjához kiépített kerékpárút vezet. A strandon a kerékpárok számára külön parkoló van. A strand tiszta , gondozott nagy területű. A fürdőhely területén található kikötőből hajóval átkelhetünk a tó keleti partjára.
A túra következő állomása Rust (Ruszt) amely mindössze 5.5 kilométerre fekszik Mörbischtől.. A városkát kétféle kerékpárúton is megközelíthetjük: az egyik a szőlők között felkaptat dombra , a másik a tó felöli oldalon halad. (A track a szőlőhegy felé vezető változatot tartalmazza) A kerékpárutat a szőlők között húzódó gazdasági utakból alakították ki. A kerékpár- és gazdasági utakon - a célforgalmat kivéve (értsd a szőlősgazdák járműveit kivéve) tilos a gépjármű közlekedés.
Rustot jobb kéz felől elhagyva Oggau (Oka) felé folytatjuk utunkat.

A két város között található a multi 2. pontja  N 47° 49,431' E 16° 39,427' 148 m [GCfer1-2]
A jelszó második részét az adott koordinátán található oszlopban található plusszos doboz rejti. (3 betű) Amennyiben a mikroláda ismét eltünne a jelszót a  N 47° 49,483' E 16° 39,452' 145 m [GCfer1+2. pont alternativ] koordinátán található tábla segítségével is összeállíthatjátok: Jegyezzétek fel az első sor első, a harmadik sor harmadik és a negyedik sor negyedik betűjét.
Az út ezen a szakaszon már eltávolodik a tótól, a nádas egyre szélesebb, a partot nem is lehet megközelíteni.
Oggaun átkerekezve egy laktanya és egy srand mellett haladunk el. Az országút melletti kerékpárutat elhagyva kanyargós mezei kerékpárúton haladunk tovább. Ezen a szakaszon az út megtréfálja azokat, akik először járnak erre. Egy nagy U kanyart ír le, és az embernek az az érzése támad, hogy már megy is hazafelé. Hamarosan a Wulka folyát keresztezzük a kerékpárút fahídján, majd az 50-es út mellett folytatódó kerékpárúton begurulunk Donnerskirchenbe (Fertőfehéregyháza)
A község határában talákozunk a B12 -es kerékpárúttal ami egészen Joisig (Nyulas) párhuzamosan fut a B10 úttal.. Már itt eldönthetjük, hogy utunkat az emelkedőkkel-lejtőkkel tarkított hegyi úton folytatjuk vagy maradunk a sík terepen futó B10-es úton. (A multi pontjai a B10 út mellett helyezkednek el)
Utunkat "díszlövések" kísérik , ugyanis többnyire szőlők között haladunk, ahol automata madárriasztók riogatják pukkanásaikkal a seregélyeket. A kerékpárosok szőlőültetvénybe történő betévedésének megakadályozására szolgálnak az alkalmazott vegyszerek nevével ékeskedő táblák.

Breitenbrunn (Fertőszéleskút) mellett elhaladva de még Jois (Nyulas) előtt találjuk a multi 3. pontját  N 47° 57,097' E 16° 46,471' 126 m [GCfer1-3] A jelszórészlet a forrásnál található legfelső tábla utolsó sorának első szava.
Joistól 5 km-es enyhén dombos , lejtős úton érhetünk Neusiedl am See-be (Nezsider) A várossal szintre teljesen összeépült Weiden (Védeny) amit elhagyva a Zitzmannsdorf-i réteken kerekezünk át. Ez egy füves sztyepp, amelyet régen hatalmas marhacsordák népesítettek be. A terület szigoruan védett , tilos a kijelölt utakról letérni. A nádas egyre gyérül, keskenyedik, egyre jobban rálátni a tóra. Az út itt egy néhány kilométeres szakaszon nem aszfaltos, hanem aprószemű zúzottkővel borított .

Hamarosan egy kilátóhoz érünk ami egyben Fertő -tó kerülő túránk első részének utolsó előtti, 4. állomása  N 47° 53,371' E 16° 51,267' 123 m [GCfer1-4] A jelszórészlet a kilátóba vezető létra mellett a kilátó falába csavarozott kisebbik tábla első szava. (5 betű)

A multi utolsó5. pontja  N 47° 49,528' E 16° 47,928' 122 m [GCfer1-5] az Illmitz előtt található kilátótorony. Az 5. jelszórészlet: A kilátó lépcsője melletti oszlopon levő térképen látható legkeletebbi osztrák telepúlés neve
Akik egy napos túrát terveztek, azok Illmitzből áthajózhatnak Mörbishbe.

A túra leírásában nem taglaltam részletesen az érintett települések nevezetességeit. Ezt megtaláljátok dr. Bodor Pál: Kerékpárral a Fertő-tó körül c. könyvében ami a Frigoria kiadó gondozásában jelent meg. A könyv tartalmazza a környékbeli szálláslehetőségek jegyzékét is.
Rengeteg információ található még a tóról és a környező településekről a http://ferto-to.lap.hu/ honlapon.

Kérlek benneteket, hogy a multit ne autózzátok le. Egyrészt több ponthoz - még a közelébe sem - lehet eljutni autóval mert vagy természetvédelmi területen fekszik, így gépkocsival járható utak nincsenek vagy csak a helyi szőlősgazdák használhatják. Másrészt az útvonal bejárása nélkül szegényebbek lesztek egy varázslatos élménnyel. Harmadrészt nem tartom sportszerű dolognak az autós teljesítést azokkal a ládászokkal szemben , akik kerékpárral teljesítették a távot.

Ládatörténelem:

2007. jul.12.

A 2. állomásnál hiányzik az a bizonyos objektum, csak az alapja van meg. Az ott lévő alumíniumtáblára Veszett Disznó ládásztársunk felírta a jelszórészletet. Köszönet a segítségért.

2008 jul 19

A 2. állomáson a jelszó egy plusszos dobozba került. Köszönet HZ-nak a kivitelezésért.

2009.06.14

A 2. ponton az ismételten eltünt mikroláda pótlása.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (154 db): környezet: 4.76 rejtés: 4.56 web: 4.76 átlag: 4.69

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MAjacky 2020.10.25 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!!!

zsoffer 2020.08.21 18:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

szentvik 2020.08.21 18:48 - Megtaláltam
Egynapos Fertő kerülés zárótalálata. Fordított irányban, mint a másik multinál is. [Geoládák v3.3.2]

Péter60 2020.08.17 14:59 - Megtaláltam
ok

Bittmann 2020.08.08 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Évi&Zoli 2020.08.02 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Egy régi vágyunkat teljesítettük a hétvégén. Már minden tavat körbe tekertünk, a Fertő-tó eddig valahogy kimaradt. Mostantól már ez is a trófeáink közé tartozik! Egy felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak! Köszönjük!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
Sánta8 2020.07.19 22:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Klari2006 2020.07.19 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.6]

kamanok 2020.07.16 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kasap 2020.06.29 07:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.1.17]

vadalma28 2020.06.27 20:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]
Két részletben kerültük meg a tavat.Első nap 74 km,a déli rész,majdnem mindvégig szembeszélben.Második napon 82 km lett a tekerés vége.Nagyon tetszettek a nyári ludak az út mentén.

Zsofka_Tom 2020.06.06 21:34 - Megtaláltam
idei első Fertő kerülésünk, gordított sorrendben, határnyitás után egy nappal. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

szabilkó 2019.08.25 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi! A térkép nem egyértelmű az 5. pontnál. [g:hu 1.6.2y]

raticu 2019.08.25 10:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ZitaKati Andris és CsZso 2019.08.01 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk :-):-):-) [g:hu 1.6.4]

20190730_18353320190731_111635
20190801_110745vlcsnap-2019-09-06-18h59m54s720
vlcsnap-2019-09-06-19h02m07s92720190803_182523
karcsi9641 2019.07.09 11:59 - Megtaláltam
Az elmúlt években sok .com-os ládát kerestem meg autóval, ahol tilos ott gyalog a Fertő környékén Ausztriában. Ennek a ládának a jelszórészleteinek nagy részét ezeken a túrákon begyűjtöttem.
Mivel kerékpárom nincs is, mert inkább gyalogolok, és nemrég a Ládagazda szóban megengedte, hogy "nem kerékpárral" is kereshető a láda, ma befejeztem a keresést.
Köszönöm a lehetőséget!

má-csa 2019.06.22 20:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk

Schlégl 2019.06.22 20:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dabcsi 2019.06.22 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] 81 km bringával okozott némi nehézséget . . .

IMG_20190621_182530 
kazevo 2019.06.09 11:55 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5] 8-án az északi körön gyűjtöttük össze az osztrák oldalon lévő jelszórészleteket. A láda a második napi tekeréskor lett meg. A GCfer2 is tervben volt, de sajnos a pontjai nem a déli kör új nyomvonalára esnek.

anettnori 2019.05.10 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

Kellemes melegben, időnként zavaró erősségű szélben sikerült teljesíteni ezt a multit. A pontok rendben. Mire végeztem, azért rendesen kidöglöttem.

IMG_20190511_081130IMG_20190511_081731
IMG_20190511_085051IMG_20190511_092450
zaskl 2019.03.15 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Robogo 2018.11.10 16:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Fertő-tó biciklis kör alkalmával kerestem fel a ládát. Sikerült jó időt kifognom. Reggel még ködös volt az idő, de délutánra már a nap is kisütött. A kör kis kitérőkkel 140km-re jött ki.
Köszönöm a rejtés!

P1370417P1370434
P1370451P1370454
P1370547P1370557
P1370586P1370596
P1370620P1370657
P1370685P1370684
sovix 2018.09.12 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.90
Megtaláltuk
Jól összeállított multi. A B10es úton haladva körbebicikliztük a Fertő-tavat és így kerestük meg a ládákat. Sok szép helyen jártunk, sok érdekességet láttunk. A multi állomásain amúgy is érdemes lenne megállni, mert sok érdekességet rejt ez a vidék is.
Ani@Zsolti

B10 bicikliútA víz élet, erő, egészség
Fert-tóAz utolsó kilátó
kupec 2018.09.07 16:10 - Megtaláltam
Két részletben. Néhány hete Pozsonyból hazafelé a K-i oldalt tekertem le, most a Ny-i part volt soron. Feltűnően sok volt az elektromos bringa. Lehet rá köpködni, de egyértelmű trendnek látszik a terjedése.
Az 5. ponton keringtem picit, mire a megfelelő táblát megtaláltam.

IMG_20180907_142608IMG_20180802_133110
IMG_20180907_131414IMG_20180907_121258

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (263 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]