geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1423. Tanya és Gabonamúzeum (GCTAGA)
Múzeum bejárata
Múzeum bejárata
a múzeum bejárata belülről
a múzeum bejárata belülről
Csabai tanya
Csabai tanya
Csókási szélmalom
Csókási szélmalom
tanyasi szoba
tanyasi szoba
gabona feldolgozó gép
gabona feldolgozó gép
száraz malom
száraz malom

Szélesség N 46° 40,717'
Hosszúság E 21° 7,333'
Magasság: 80 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.07.27 11:00
Megjelenés időpontja: 2006.07.27 11:34
Utolsó lényeges változás: 2019.10.10 06:14
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: pkatona
Felhasználó: FoJo
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 657 + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP: A 14x3 cm-es hengert, egy borostyánnal benőtt fa törzsére akasztva, vállmagasságban találod!

A sorozatos eltűnések miatt a ládát egy kicsi hengerre cseréltem, ajándékot nem tud fogadni!
A tanyamúzeum területén kívül lett elhelyezve, így bármikor kereshető. A láda forgalmas helyen található, ezért kérlek gondosan rejtsétek vissza.
Ajánlott parkoló koordináta:  N 46° 40,730' E 21° 7,242' 82 m [GCTAGA+GCTAGA+Park]

A múzeumról:
Békés megye az elmúlt évszázadokban mindig vezető szerepet játszott a magyar gabonatermesztésben és feldolgozásban. Magyarországon ezen a tájon termett a legjobb minőségű búza. Itt működtek a jelentős eredményeket elért búzanemesítők közül Mokry Sámuel és Baross László. A megye száraz- és szélmalmai, majd később gőzmalmai - első helyen is a békéscsabai István-malom - az ország legnagyobb és legkorszerűbb malmai közé tartoztak.

Békés megye élelmiszer-gazdasági feladatainak jelentősége ma sem csökkent és a jövőben is megmarad. Az élelmiszer-gazdaság tudományos és módszertani bemutatására határozták el Békéscsabán, 1974-ben, a Gabonamúzeum létrehozását.

A Gabonatröszt, a Békés Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat, valamint a megye mezőgazdasági üzemeinek támogatásával jött létre a jelenleg is látható múzeumi együttes. Az intézmény létrehozását javasoló határozat után, városi tanácsi költségvetésből került sor a Csabai-tanya megvételére. A tanya az Országos Műemléki Felügyelőség szakmai tanácsadása mellett hamarosan visszanyerte eredeti alakját.

A következő lépés a békéssámsoni Csókási szélmalom áttelepítése volt a múzeum területére. A szélmalom az Országos Műemléki Felügyelőség által nyilvántartott és gondozott műemlék, a hajdani makói határhoz tartozó Csókás-pusztán állott.

Békéscsabát a 44-es számú úton Gyula felé elhagyva, rövid idő alatt a Gabonamúzeumba juthatunk.

Csókási szélmalomról:
A szélmalmot egy Dobsa nevű parasztember építette 1855-1860 között. Helyben égetett nagyméretű téglákból épült, a Maroson és a Száraz-éren úsztatott faanyag felasználásával. Két pár malomkövét az országos hírű sárospataki malomkőbányból szállították Csókáspusztára. A malomnak 1890-től számos tulajdonosa volt. A malmos gazda a malom melletti tanyában lakott családjával együtt és 12 katasztrális hold földet (kb. 4 hektár) művelt, mert a malomban szedett tized sovány kereset volt.

Száz körül volt azoknak a tanyáknak a száma, ahonnan az őrölni valót idehordták. A malom évi teljesítménye 150-160 tonna termény feldolgozása volt. Az őrlési főidény szeptembertől márciusig tartott. Az arányos szél szeptemberben és októberben érkezett, ez alatt azt értették, hogy egyenletes szél forgatta a vitorlákat. Májustól augusztusig csak darálásra alkalmas szél fújt.

A háború idején, így az 1944-1945-ös években kenyérnek való lisztet is őröltek a malomban. A búzát előbb kirostálták, majd megszívósították, azaz megnedvesítették. Sima vagy parasztőrlést végeztek, ami azt jelenti, hogy a kész korpás lisztet az asszonyok szitálták ki otthon. A malomnak ugyanis nem volt szitarendszere.
A szélmalmot 1978-ban telepítették át az Országos Műemléki Felügyelőség szakmai irányítása mellett a békéscsabai Gabonamúzeum területére.
(Részlet Cs. Szabó István: Békéscsaba, Gabonamúzeum - TKM 308. c. kiadványból)

Csaba tanya:
Jellegzetes, 14 öl hosszú, háromosztatú, 1824-ben épült kisparaszti tanya. Az 1888. évi csabai nagy árvíz után bővült színnel, istállóval és melléképületekkel.

Az épület vert falú. A pitvart cigányfal (20 cm széles, tapasztott vályogfal) választja el a szabadkéményes, füstös-konyhától. A szobában rőzsevázra tapasztott kemence látható padkával, suttal. A szoba, a konyha és a kamra padlózata döngölt agyag és mázolt felületű. A tető náddal fedett.

A századforduló táján szokásos berendezési tárgyak mellett a házban találhatók a kenyérsütés eszközei is. A konyhában kapott helyet egy kézi malom. A kamrában láthatók a tej-, a káposzta- és a kenderfeldolgozás eszközei. Mellettük a szalonnatartó állvány, valamint a háztartás több korabeli, nélkülözhetetlen eszköze.

A melléképületek (tyúkól, disznóól, gépszín) a régi tetőszerkezetet őrzik. A fából készült hombár 1871-ben épült, eredetileg a Réti család újkígyósi udvarán.

A gabonatermesztésre berendezkedett kisparaszti gazdaság felszerelését, a család életének színterét - a tanyát - ez a múzeumi egység állítja a látogató elé.
(Részlet Cs. Szabó István: Békéscsaba, Gabonamúzeum - TKM 308. c. kiadványból)

A gabona tárolásának és feldolgozásának története az őskortól napjainkig:
A gabonafélék termesztését, hozzávetőleges számítások szerint 8000 évvel ezelőtt, a Körös-kultúra népe honosította meg ezen a vidéken. Az őket követő szkíták, kelták, szarmaták, germán és avar törzsek az állattartás mellett - kisebb-nagyobb mértékben - gabonafélék termesztésével is foglalkoztak. Gabonatároló edényeik és őrlőeszközeik hiteles régészeti ásatásokból is ismertek.

A honfoglaló magyar törzsek a Kárpát-medencébe jövetelükkor már rendelkeztek gabonatermesztési tapasztalatokkal. Anjou királyaink alatt jelentősen fejlődött a kalászos gabonák termesztése. A középkori viszonyok közötti békésebb évszázadok nagyarányú gabonatermesztésére utal a sok malom és malomhely okleveles említése a XIII-XVI. században.

Egy 1560-ban elvégzett összeírás, mely az egyházi tized beszedésének alapjául szolgált volna, már mutatja a török hódoltság okozta bizonytalan termesztési viszonyokat. Békésen és Mezőberényben még csak összeírtak egy-egy gyenge gabonatermést, de Csabán semmit, és máshol is nagyon keveset. A magyar és a török földesúrnak is történő adózás, a tizenöt éves háború hadműveletei elszegényítették a vidéket, és menekülésre késztették a lakosságot. A felszabadító háborúk Gyula várának visszavételével, 1694-ben zárultak le. A termelést elvadult szántóföldeken kellett újra kezdeni. A megye újjáalakulásakor, 1715-ben még csak néhány helység települt be.

A termelés fellendítésére sokat tettek a XVIII. században megyénkben dolgozó gyakorlati gazdák, nevelők, lelkészek, így Tessedik Sámuel szarvasi evangélikus lelkész, aki mezőgazdasági tanintézetet szervezett. A XIX. században Mokry Sámuel, Trefort Ágoston, Eötvös József és sokan mások igyekeztek a megye mezőgazdaságát vízrendezéssel, gépek behozatalával, vasútépítéssel, egyesületek szervezésével és alapításával előmozdítani.

Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig
vasárnap, hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

A Tanya és Gabonamúzeum tőszomszédságában 2014.09.19-én átadták a CsabaPark nevű komplexumot, ami az immár hungarikummá nyilvánított csabai kolbász temetikája köré épült. A rengeteg szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínáló CsabaParkban megtalálható az Óriások konyhája kreatív, egyedi játékelemekkel felszerelt terület, melyben mindenki, de főként a gyermekek, játékos formában ismerkedhetnek meg a kolbász készítéséhez kapcsolódó hagyományos népi eszközökkel. A "Babatanya" az apróságokhoz méretezett épületeivel mutatja be a hajdani gazdálkodás mindennapjait. A kolbászudvar három részre tagolódik: a kolbászmúzeumra, a kolbászműhelyre és az étteremre. Az épületek külső megjelenésükben az úgynevezett podsztyenás stílust, bútorzatukban pedig a csabai szlovák néphagyományok jegyeit viselik magukon.
A játszótér mögött egy szépen kialakított "több utcás" tanösvény, szánkódomb és egy tó található.

A ládakereséshez sok sikert, kellemes kirándulást és jó időt kívánunk!'
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (402 db): környezet: 4.25 rejtés: 4.10 web: 4.53 átlag: 4.29

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Szejbi 2019.10.14 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

FoJo 2019.10.09 23:59 - Egyéb
Új láda régi helyén várja megtalálóit :)

Katulyakutatók (ex riasztos) 2019.10.04 11:31 - Egyéb
A láda a lyukas fedele miatt elázott logbook okán karbantartást igényel. Az elázott logbookról a megtalálók elég régóta írogatnak a logjaikban.

Katulyakutatók (ex riasztos) 2019.10.04 11:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.78
Ezt is felkutattuk. Köszönjük a rejtő fáradozását! Bővebben otthonról, fényképek később. [g:hu 1.6.4]
Ma meggyűlt a bajunk a közmunkásokkal. Ennél a ládánál is pihent egy kaszálógép kezelő. Szerencsére Vé a takarásomban sikeresen magához vette a ládát. Logolni arrébb próbáltunk, de a csuromvizes papírra lehetetlen volt még bélyegezni is. Logfüzetet cserélni értelmetlenség lenne, mert ugyanígy elázna, ugyanis ez a fajta kupak lyukas, ahol befolyik a víz. Mi az ilyen ládánk kupakját ragasztóval tömítettük, azóta nem nedvesedik. Logolás után megnéztük a múzeumot, ami jelenleg igen szegényes. Az őr/pénztáros úr szerint májusra felújítják. Lesznek új ismertető táblák. Most folyik a szélmalom felújítása is. A mesteremberek olyan port csináltak, hogy a malom közelébe sem lehetett menni, egyébként is körbe van kerítve. Majd májusban visszajövünk egy jó ökörsütésre.

Páratlanpáros 2019.09.10 19:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Logbook elázva segítségre szorul.

Ribizli9 2019.08.27 21:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Együtt találtuk meg PÉV-el. [Geoládák v2.2.5]

PÉV 2019.08.27 21:54 - Megtaláltam
Nyár végi vakáció /19.
Hello Csaba!
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Sajnos sötétben érkeztünk, nem volt nyitva a múzeum. A négy napos gyulai nyaralás alkalmával már nem volt időnk bejutni, azért a ládát megkerestük. Ha visszatérünk biztosan be fogunk nézni ide is.
A logfüzet szét van ázva.
Közös találat Ribizli9-el.
-MEGVAN!- [Geoládák v2.2.5]

 
Figulint 2019.08.19 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BlackCat 2019.08.17 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Luki 2019.08.17 14:51 - Megtaláltam
+one, köszönöm a rejtést!
Bővebben a blogban [Geoládák v2.2.5]

Kyra 2019.08.07 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 1.78
Megtaláltuk, köszönjük! A logbook szétázva, penészedik, nem tudtunk ott logolni.

zaskl 2019.08.01 20:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

mamli 2019.07.31 17:00 - Megtaláltam
Meglett. Köszönöm. Az elmúlt napok esőzései megtették a hatásukat. A láda beázott, a logfüzet szintén áldozatul esett. Sajnos nem úgy készültem hogy vigyek pótfüzetet így csak a szárítás maradt, kevés sikerrel.

Seres Péter 2019.07.30 11:50 - Megtaláltam
1087. ládám

GC1423AGC1423B
GC1423CGC1423D
Ati 2019.07.30 09:59 - Megtaláltam
Megvan!

A logbook oly mértékben elázott, hogy kísérletet sem tettem a logolásra.

Vike 2019.07.23 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
Sajnos a múzeum technikai okok miatt zárva volt.
A rejtés éppen annyira rejtélyes amennyire kell. Tetszik.
A mai nap már néhány láda megtalálása kudarcba fulladt. A dzsindzsás győzött. Most végre sikerélményünk volt. Köszi.

Petrukkio 2019.07.20 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Bőrharisnya 2019.07.16 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszönjük a rejtést, a log book szétázott.

bükkinyúlsz 2019.07.14 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.00
Megtaláltam, köszönet a rejtőnek!
Logolni sajnos nem tudtam, mert a logbook elázott.

Felkutato_csapat 2019.07.08 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! BLD [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (670 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu