geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
1409. Bauxitlencse (GCBaux)
A Nyugati peremről
A Nyugati peremről
Hódít a Természet
Hódít a Természet
Lencse-oldal
Lencse-oldal
Őskőzetek nyomában...
Őskőzetek nyomában...
...és amit megtaláltak a lányok
...és amit megtaláltak a lányok
Vörös hajlatok
Vörös hajlatok
Made in Természet
Made in Természet
Pocsolya partján
Pocsolya partján
A betonlépcső felé
A betonlépcső felé
Távolban a parkoló
Távolban a parkoló

Szélesség N 46° 58,872'
Hosszúság E 17° 22,131'
Magasság: 212 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.06.30 16:04
Megjelenés időpontja: 2006.07.03 16:30
Utolsó lényeges változás: 2013.10.08 09:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Anikó és Miki
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Megtalálások száma: 505 + 1 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP: Az újratelepítő szerint: "A kisméretű láda egy kettéágazó törzsű fenyőfa tövénél kialakított mélyedésbe lett betéve, avarral és "megtaláláskönnyítő" faágakkal rendesen takarva."

Újratelepítés: 2013.08.26 15 - Az új ládát és telepítését Ekarp-nak köszönhetjük.

Megközelíthetősége
A Darvas-tói TT ismertetése
Néhány szó a bauxitról
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
A Déli- Bakonyban, Nyirád és Sümeg települések között haladva az úton, az  N 46° 58,731' E 17° 22,587' 207 m [GCBaux+Utelagazas] pontban térjünk Észak-nyugati irányba, majd parkoljunk az  N 46° 58,972' E 17° 22,267' 204 m [GCBaux+Parkolo] pontban.

A "parkolóból" azon nyomban megtekinthetjük a kiszemelt területet, de ez még messze sem jelenti azt, hogy a drive-in tipikus esetével állnánk szemben, sőt!

Tegyünk egy körtúrát ezen a Mars-béli tájon. Érdemes jobbra, a terület pereme mellett vezető úton elindulni, ami barátságos szintcsökkenéssel bevezet a volt bányába. Közben ki ne hagyjuk az  N 46° 58,907' E 17° 22,165' 205 m [GCBaux+Kilato] pontban levő bájos kis kilátót, ahonnan szinte az egész terület feltérképezhető. A továbbiakban szabadon választott útvonalon közelíthetjük meg a rejtekhelyet, de mindenkit nagy tisztelettel arra kérnék, a lehető legkisebb mértékben avatkozzunk be a táj átalakításába. Ezt inkább hagyjuk a természetre, Ő ezt sokkal szebben képes elvégezni:-) Ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha a már kitaposott ösvényeket csak olyan helyen hagyjuk el, ahol ez elkerülhetetlen, és ott is csak a füves részeken tegyük, mert ezzel nem gyorsítjuk fel a természetes eróziót. Köszönjük.

Visszafelé jövet érdemes bebarangolni a terület déli részeit is, majd a valamikor jobb napokat megélt betonlépcsőn feljönni az egykori bányából.

A célpont Anikó ötlete volt, és ismét ékesen bizonyítja, hogy még koránt sem fogytak el e gyönyörű kis ország geoládához méltó célpontjai.


A Darvas-tói lefejtett bauxitlencse Természetvédelmi Terület ismertetése
Ritka alkalom, hogy a természetben járó ember közvetlenül szemlélheti az ún. geológiai időlépték alatt lezajlott folyamatok egymásra következő hatásait. Általában barlangok, vagy természetes földtani feltárulások alkalmával nyílik erre mód, vagy egy-egy felhagyott külszíni bánya esetében, ahogy jelen esetben is.

A Darvas-tói bauxitlencse a földtörténet középkorában, valamikor a kréta időszakában, a triászban képződött dolomitkőzet tektonikus mélyedésében ülepedett ki. Egy-egy ilyen lencse általában néhány hektár nagyságú, és négy-hat méter vastagságú volt, melyeket a Bakony délnyugati szélén található bányaterületen termeltek le.

A kitermelt bauxit üregében jól láthatóan tárulnak fel az eredeti tektonikai elmozdulások nyomai, valamint a triász kori dolomit karsztüregei és víznyelői. Ebben a rétegben az ősmaradványok, nummuliteszek lenyomatai is megtalálhatók. A fejtés szélén a bauxitlencsét egykor fedő, jóval fiatalabb eocén kori mészkő- és agyagos összletek-, valamint homokkő- és még feljebb a pleisztocén lösz maradványai láthatók.

A vörös százféle változatában színjátszó, és a földfelszín természetes formavilágától nagymértékben elütő világba érkezés borzongatóan idegen és izgalmas érzés. Az iker-bauxitlencse területén az uralkodó szín a téglavörös, de a zord formájú sziklák, szirtek, kőfolyások, törmelékhalmok és a lábunk alatt porló talaj helyenként a kénsárgától a püspökliláig és a barnásvörösig minden árnyalatban váltakozik. A 60-100 millió éves őskarsztok egy letűnt időszak emlékeit őrzik. A lencse alakú, 500 méter hosszú, 80-100 méter szélességű és 10-30 méter magas falú karsztos mélyedést - földtani értékei miatt - 1971-ben védetté nyilvánították, majd a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat a nagyközönség számára látogatható bemutatóparkot létesített, ami mára - azt lehet mondani - sajnos romjaiban hever. Ezt a látszólag halott világot a művelés felhagyása után azonnal elkezdte visszafoglalni az élő természet. Úttörőkként lágyszárúak, igénytelen nyár és fűzfajok próbálnak megélni ezen a kietlen, téglavörösben pompázó tájon.


Néhány szó a bauxitról
Bauxitásvány-vagyonunk mennyisége alapján ma Európában a 4., a Földön a 21. helyen állunk. A Kárpát-medencében az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Királyerdőben találtak először bauxitot az 1890-es években, majd 1904-ben ugyanazon a területen, a Jád völgyében nyitották meg az első magyar bauxitbányászati vállalkozást. Hazai bauxitbányászatunk azonban nagyobb lendületet csak az első világháború éveiben kapott. Németország ugyanis 1914-től nem vásárolhatott Franciaországtól bauxitot, s emiatt a németek 1915-ben megkezdték a Bihar-hegység bauxittelepeinek fokozottabb kitermelését.
Az 1920-as évek elején egy addig ismeretlennek számító erdélyi bányamérnök, Balás Jenő fedezett föl nagy kiterjedésű bauxittelepet a dunántúli Gánton, majd ugyanabban az évben Halimba-Taliándörögd térségében is bauxitlelőhelyek váltak ismertté. A gánti bányatelepen ma a Balás Jenő Bányamúzeum mellett a Geológiai Park található és természetesen a Gánti Bauxit (GCGant) geoláda. Bár a legutóbbi években a bauxittermelés mennyiségileg visszaesett, Halimbán, Fenyőfőn és Iszkaszentgyörgy térségében ma is bányásszák a "magyar ezüst" nyersanyagát.

A tömeges megjelenésű bauxit színe fehér, szürke, de a benne lévő szennyeződések miatt általában a sárgától a vörösön át a barnásvörösig változik. A bauxit fontos klímajelző üledék, mert csak a nedves, trópusi éghajlatú területeken képződik. Ott tehát, ahol bauxitot találunk, a keletkezése idején ilyen éghajlat uralkodott.

A bauxitok előfordulási helyének megfelelően megkülönböztetünk laterites bauxitot, ahol az alumíniumvegyületek helyben, a szilikátos kőzetek mélyedéseiben halmozódnak fel, és karszt vagy mészbauxitot, ahol eredeti képződési helyéről elszállítódva, a karsztos kőzetfelszínek mélyedéseit töltik ki. Karsztos területre, mint esetünkben úgy kerül a bauxit, hogy a külső eróziós erők (szél, víz, gravitációs tömegmozgások stb.) a mállási maradékot elszállítják - az akkori lejtési viszonyoknak megfelelően - a karsztos területre, és annak mélyedéseiben felhalmozzák azt, majd ott továbbfolytatódik a bauxit kőzetté válása mindaddig, amíg a fiatalabb kőzetrétegek be nem takarják a felhalmozott üledéket.

Kellemes időtöltést és sikeres keresgélést kívánunk a több tízmillió éves kőzetek világában.

Anikó és Miki
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (354 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.42 web: 4.70 átlag: 4.63

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Strombus 2019.03.31 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.52
Nagyon érdekes, szép hely. A védett státusz nem tántorítja el a quadosokat attól, hogy itt nyargalásszanak fel-alá. :-( Elképesztő, hogy milyen, közel függőleges falon játszi könnyedséggel fel tudnak hajtani!

A ládába tettem laminált mugli infót és ajándékokat.

Péter60 2019.03.31 13:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 4.52
Különleges hely különleges színekkel, tetszett.
A láda rendben, az oldalra ráférne egy frissítés.

csyzylacee22 2019.03.23 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kisgab88 2019.03.12 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ng0407 2019.03.12 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, kisgab88-cal köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Remete5377 2019.02.16 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk,köszönjük!

Puhapracli 2019.01.19 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

kasap 2019.01.19 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

viragtura 2018.11.21 10:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.61
Nagyon különleges, szép hely! Most másfél órát sikerült csakis a lencsére rászánnom, nagyon élveztem. Ami viszont jól letörölte a mosolyomat: nem fér a fejembe, hogyan képes valaki egy ilyen helyre a szemetét és a lehasznált gépeit kihordani :(. Köszönöm a rejtést, nagyon tetszett!

hitamas 2018.11.02 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Különleges látvány .... de Gánt "marsbéli" környéke verhetetlen. :)

kay-d 2018.11.01 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Piró 2018.10.28 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.77
Már rég szerettem volna eljönni ide. Most végre sikerült. Érdekes hely, köszönjük, hogy megmutattad. GC nélkül ide sem jöttünk volna.

20181028_11204220181028_112258
20181028_1123353
45
b-lint 2018.10.26 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.37
Nagyon tetszett!! Köszönjük, hogy megmutattad ezt a különleges helyet. Sümegi pihiből tartottunk haza, és úgy gondoltam, hogy ez a láda érdekes lehet. Az is volt :)

szilo 2018.10.23 16:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.33
Tíz éve ez lett volna az első találatunk - ha nem rossz irányból akartuk volna megközelíteni. Szép hely.

Skali&Margó 2018.10.23 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.09
OK!

Csizmások 2018.10.07 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0c]

N.Zs. 2018.10.05 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
A gánti bauxitbányához hasonlóan ez is egy különleges hely, nagyon tetszett. A mai ragyogó időben különösen izgalmasak voltak a vöröses púpok. A rejtés is kiváló. Köszönjük.

IMG_1405IMG_1408
IMG_1410IMG_1414
IMG_1416IMG_1417
IMG_1418IMG_1419
 
AntalAttila 2018.09.15 12:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi!
Kitti és Ati Szegedről.

Miléna 2018.07.31 16:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
Hihetetlen hely!

20180731_154552 
bdezso 2018.07.20 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (510 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu